Ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri (22.02.2023)

TEKNİKSAT GROUP’TAN TEKNOLINE IP INTERKOM SİSTEMİ
1992 yılında kurulan Tekniksat Group her dönem yapmış olduğu AR-GE yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Tekniksat Group, temellerini 2012 yılında TÜBİTAK ile beraber attığı %100 Teknoline IP İnterkom Sistemi’ni son 3 yılda daha da ileriye götürerek sektöre akıllı ev sistemleri, entegre access kontrol sistemi ve reklam yayınları gibi birçok yenilik getirmiştir. Tekniksat Group genç, dinamik ve yenilikçi kadrosu ve yaptığı AR-GE yatırımları ile IP İnterkom Sistemi atılımıyla sektörün öncüsü olmaya devam ediyor.

PEKİ IP İNTERKOM SİSTEMİ NEDİR?

Geleneksel diyafon gibi işyeri ve apartmanlarda kullanılan sesli iletişim altyapılarının daha detaylı ve daha teknolojik versiyonları olan interkom sistemleri, dahili bir iletişim kanalı olarak tanımlanabilir. IP İnterkom, diyafon sistemi ile aynı işlevlere sahip olmasının yanı sıra daha fonksiyonel bir teknolojiye sahip olmasıyla biliniyor. İnterkom sistemleri, bas-konuş prensibi ile çalışan geleneksel diyafon sistemlerinin aksine, iletişime ek olarak güvenlik ve konfor sağlama fonksiyonuyla da paralel olarak kullanılabilmektedir. Bu sistemler fonksiyonel ve modüler bir yapıya sahip olması nedeniyle bireysel ve çok kullanıcılı kullanıma uygundur. Teknolojiyi daha üst düzey bir seviyeye taşıyan IP İnterkom Sistemi ise kamera yapısı ve güvenlik sistemleri ile bütünleşik bir kullanım sunarak, ev veya iş yeri güvenlik düzeyini maksimum seviyeye çıkarır. Ayrıca entegre akıllı ev sistemleri ile konforun yanı sıra enerji tasarrufu sağlayarak kullanıcı ve ülke ekonomisine de katkı sunar.

IP İNTERKOM NASIL ÇALIŞIR?

İş yerleri veya evlerde bulunan diğer akıllı cihazlarla iletişim kurabilen IP İnterkom, kapsamlı bir iletişim ağı oluşturarak, kullanıcıların birbirleriyle etkili bir şekilde iletişim kurmasını mümkün kılar. Kapı çaldığında sesli ya da görüntülü yanıt sistemi, belirlenebilen zaman aralıklarında çağrı reddetme gibi seçeneklerin yanı sıra; kapıcı dairesine doğrudan bağlantı, apartmanda bulunan IP kamera güvenlik altyapısı erişimi gibi oldukça gelişmiş opsiyonlar sunar. Aynı şekilde binada bulunan diğer kullanıcılar interkom sesli yanıt sistemi üzerinden birbirleriyle rahatlıkla iletişim kurabilirler. IP interkom sayesinde, olası beklenmedik durumlarda güvenlik veya resepsiyonla doğrudan iletişime geçebilmek de oldukça hızlı ve zahmetsiz bir eylem.

Ayrıca sistem içerisinde bulunan Teknoline site yazılım programı sayesinde, yetkilendirilen kartların nereden ve ne zaman geçtikleri kayıt altına alınabiliyor ve yönetilebiliyor.

IP İNTERKOMUN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • IP İnterkom Sistemleri, görüntülü ve anlık iletişim sağladığından tanınmayan veya şüpheli şahısların binaya girişi engellenir.
  • Güvenlik kameralarına bağlantı yapılabilmesi sayesinde İnterkom üzerinden çocuk oyun alanları ve otopark gibi bölgeler görüntülenebilir.
  • Diğer daireler ile sesli ve görüntülü görüşme gerçekleştirilmesine olanak sağlar.
  • Site yönetimi, güvenlik görevlileri, çevredeki market ve restorangibi noktalarla haberleşmeyi sağlar.
  • Yangın ve hırsız alarmı gibi güvenlik önlemleri IP İnterkom aracılığıyla yönetilebilir.
  • IP İnterkom cihazları akıllı ev sistemleri ile uyumlu çalışır ve uzaktan yönetime olanak sağlar.
  • Dairelere toplu ya da bireysel olarak yazılı mesaj atarak duyurular veya ilanlar gönderilebilir.

IP INTERKOM SİSTEMLERİNİN GÜVENLİĞE KATKILARI NELERDİR?

Günümüzde hırsızların mülk sahibinin evde olup olmadığını zile basarak anladığı, güvenlik güçleri tarafından tutulan tutanaklar sayesinde bilinen bir gerçeklik haline geldi. Eğer binanızda görüntülü interkom sistemi yoksa bir hırsıza ya da kötü niyetli insanlara kapınızı açarak ve komşunuzu ya da kendinizi bu kişilere karşı savunmasız bırakabilirsiniz. Kapıyı açtığınız kişiyi görmenizin yanı sıra IP Interkom Sisteminize entegre edilebilen hareket, su, duman ve gaz sensörleri ile evinizi sadece hırsızlardan değil diğer güvenlik açıklarından da koruyabilirsiniz. IP Interkom Sistemleri, gaz sızıntısını algılayarak gazınızı ve elektriğinizi otomatik olarak kapatabildiği gibi, su algılaması durumunda da suyunuzu kapatabiliyor.

IP INTERKOM SİSTEMLERİNİN KURULUMU ZORUNLU MUDUR?

IP Interkom Sistemleri, özellikle site hayatının yoğun olduğu büyük şehirlerde zorunlu değil fakat zaruri bir ihtiyaç olarak görülüyor. Özellikle güvenlik görevlilerinin de bulunduğu sitelerde IP Interkom Sistemleri, gelen ziyaretçinin kimlik teyidi için olmazsa olmaz bir sistem olarak belirtiliyor. Çünkü daire sahibi direkt olarak güvenlik ile görüşmesi sırasında gelen ziyaretçinin de görüntüsünü sistemdeki ekranda görüp teyit edebiliyor.

IP INTERKOM SİSTEMLERİNİN KURULUM SÜRECİ MALİYETLİ VE ZORLU MUDUR?

IP Interkom Sistemleri, sağladığı güvenlik, alarm, mobil uygulama (IOT cihazların kontrolü), site içi haberleşme ve iletişim (mesaj, ilan, duyuru, görüntülü ve sesli görüşme), kartlı ve şifreli geçiş kontrolü gibi yararlar ve konfor alanı düşünüldüğünde tüketiciler tarafından tam bir fiyat performans ürünü olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan IP Interkom Sistemleri, oldukça kolay bir kuruluma sahip. CAT-6 data kablosu altyapısı ile çalıştığı için ise pratik, teknolojik ve ileriye dönük bir altyapıyla zahmetsiz bir sistem sunuyor. Kablolama altyapısı oluşturmak klasik diyafon sistemlerine göre daha kolay olduğundan IP İnterkom Sistemleri sayesinde işçilik maliyetlerinde de çok büyük avantaj sağlanmış oluyor. İnterkom Sistemi’nin kurulumu çok kolay olduğundan test devreye alma süresi diğer sistemlere göre çok daha kısa sürüyor. Bu sayede daha kısa sürelerde, daha az maliyetle sistem kullanıma hazır hale geliyor.

IP Interkom Sistemleri, geleneksel diyafon sistemleri ile karşılaştırıldığında sunduğu sayısız avantaj ve konfor seçenekleri sayesinde her gün çok daha fazla projede ve hanede tercih ediliyor.

Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2020 Ölüm sayısı 2020 yılında 507 bin 938 oldu
Ölüm sayısı 2019 yılında 435 bin 941 iken 2020 yılında %16,5 artarak 507 bin 938 oldu.Ölen kişilerin 2019 yılında %54,6’sını erkekler, %45,4’ünü kadınlar oluştururken 2020 yılında ölen kişilerin %56,0’sını erkekler, %44,0’ünü kadınlar oluşturdu.
Kaba ölüm hızı binde 6,1 oldu Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 2019 yılında binde 5,3 iken 2020 yılında binde 6,1 oldu. Diğer bir ifade ile 2019 yılında bin kişi başına 5,3 ölüm düşerken 2020 yılında bin kişi başına 6,1 ölüm düştü.
Kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il, binde 11,3 ile Sinop oldu Kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il, 2020 yılında binde 11,3 ile Sinop oldu. Bu ili binde 10,9 ile Çankırı, binde 10,7 ile Kastamonu, binde 9,5 ile Artvin izledi. Kaba ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 3,2 ile Şırnak oldu. Bu ili binde 3,4 ile Hakkari, binde 3,5 ile Şanlıurfa, binde 3,7 ile Van izledi.
Ölüm nedenleri arasında dolaşım sistemi kaynaklı hastalıklar ilk sırada yer aldı
Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2020 yılında %36,0 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini %15,8 ile solunum sistemi hastalıkları, %15,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler izledi.

Nedenlere göre ölüm oranı, 2019, 2020

Grafikteki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.

Dolaşım sistemi hastalıkları kaynaklı ölümlerin %41,5’ini iskemik kalp hastalığı oluşturdu

Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümler alt ölüm nedenlerine göre incelendiğinde, ölenlerin %41,5’inin iskemik kalp hastalıklarından, %23,8’inin diğer kalp hastalıklarından, %19,6’sının serebro-vasküler hastalıklardan öldüğü görüldü. Dolaşım sistemi hastalıklarından ölenlerin oranı, 2019, 2020

Grafikteki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.

Dolaşım sistemi hastalıkları kaynaklı ölümlerin en yüksek olduğu il, %44,9 ile Adıyaman oldu

Dolaşım sistemi hastalıklarından ölenler illere göre incelendiğinde, 2020 yılında dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu il %44,9 ile Adıyaman oldu. Bu ili %44,7 ile Aydın, %44,5 ile Çorum, %43,7 ile Kırıkkale izledi. Dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölüm oranının en düşük olduğu il ise %26,9 ile Van oldu. Bu ili %28,2 ile Hakkari,  %28,9 ile Bitlis, %29,0 ile Eskişehir izledi.
Solunum sistemi hastalıkları kaynaklı ölümlerin %54,8’ini pnömoni oluşturdu

Solunum sistemi hastalıkları kaynaklı ölümler alt ölüm nedenlerine göre incelendiğinde, ölenlerin %54,8’inin pnömoniden, %34,5’inin kronik alt solunum yolu hastalıklarından ve %10,8’inin diğer solunum sistemi hastalıklarından öldüğü görüldü.Solunum sistemi hastalıklarından ölenlerin oranı, 2019, 2020

Grafikteki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.

Solunum sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en yüksek olduğu il, %22,8 ile Yozgat oldu

Solunum sistemi hastalıklarından ölenler illere göre incelendiğinde, 2020 yılında solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu il %22,8 ile Yozgat oldu. Bu ili %21,1 ile Manisa, %20,7 ile Nevşehir, %20,4 ile Hatay izledi. Solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölüm oranının en düşük olduğu il ise %10,7 ile Tunceli oldu. Bu ili %11,5 ile Bayburt, %11,6 ile Bingöl, %11,7 ile Erzincan ve Bilecik izledi.

COVID-19 kaynaklı ölüm sayısı 22 bin 136 oldu COVID-19 kaynaklı ölüm sayısı 2020 yılında 22 bin 136 oldu. Ölenlerin 13 bin 699’unu erkekler, 8 bin 437’sini kadınlar oluşturdu.

COVID-19 kaynaklı ölümler yaş grubuna göre incelendiğinde, COVID-19 kaynaklı ölümlerin en fazla 65-74 yaş grubunda olduğu görüldü. Bu yaş grubunda ölenlerin 4 bin 508’ini erkekler, 2 bin 546’sını kadınlar oluşturdu.

Bebek ölüm hızı binde 8,7 oldu

Bebek ölüm sayısı, 2019 yılında 10 bin 770 iken 2020 yılında 9 bin 657 oldu. Bin canlı doğum başına düşen bebek ölüm sayısını ifade eden bebek ölüm hızı, 2019 yılında binde 9,1 iken 2020 yılında binde 8,7 oldu. Diğer bir ifade ile 2020 yılında bin canlı doğum başına 8,7 bebek ölümü gerçekleşti.
Beş yaş altı ölüm hızı binde 10,6 oldu
Doğumdan sonraki beş yıl içinde ölme olasılığını ifade eden beş yaş altı ölüm hızı, 2019 yılında 11,2 iken 2020 yılında binde 10,6 oldu.
İşgücü Girdi Endeksleri, IV. Çeyrek: Ekim – Aralık, 2022 İstihdam endeksi yıllık %7,3 arttı 
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,3 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %7,2, inşaat sektöründe %6,8 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %7,4 arttı.
Çalışılan saat endeksi yıllık %6,7 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında çalışılan saat endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %7,1, inşaat sektöründe %6,0 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %6,6 arttı.
Brüt ücret-maaş endeksi yıllık %102,4 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında brüt ücret-maaş endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %102,4 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %102,4, inşaat sektöründe %96,7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %103,1 arttı.
İstihdam endeksi çeyreklik %1,8 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,8 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %1,2, inşaat sektöründe %3,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %1,8 arttı.
Çalışılan saat endeksi çeyreklik %3,4 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında çalışılan saat endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3,4 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %2,7, inşaat sektöründe %5,4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %3,5 arttı.
Brüt ücret-maaş endeksi çeyreklik %15,1 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında brüt ücret-maaş endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %15,1 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %15,5, inşaat sektöründe %16,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %14,8 arttı.
Saatlik işgücü maliyeti endeksi yıllık %89,7 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %89,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %89,4, inşaat sektöründe %85,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %90,3 arttı.
Saatlik kazanç endeksi yıllık %89,6 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %89,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %88,9, inşaat sektöründe %85,5 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %90,5 arttı.
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi yıllık %90,6 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2022 yılı IV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %90,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %92,2, inşaat sektöründe %87,8, ticaret-hizmet sektörlerinde %89,7 arttı.
Saatlik işgücü maliyeti endeksi çeyreklik %11,5 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %11,5 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %12,8, inşaat sektöründe %10,2 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %11,0 arttı.
Saatlik kazanç endeksi çeyreklik %11,3 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %11,3 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %12,5, inşaat sektöründe %10,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %10,9 arttı.
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi çeyreklik %12,6 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2022 yılı lV. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %12,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %14,7, inşaat sektöründe %10,7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %11,6 arttı.
Motorlu Kara Taşıtları, Ocak 2023 Ocak ayında 160 bin 162 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı
Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların %50,8’ini otomobil, %25,3’ünü motosiklet, %15,5’ini kamyonet, %3,9’unu traktör, %3,2’sini kamyon, %0,8’ini minibüs, %0,3’ünü otobüs ve %0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %16,8 arttı
Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre özel amaçlı taşıtta %148,2, minibüste %79,9, kamyonda %75,1, kamyonette %48,5, otomobilde %44,0, otobüste %33,6 artarken traktörde %29,4 ve motosiklette %20,4 azaldı.
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre %111,2 arttı
Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı motosiklette %325,6, otomobilde %94,5, traktörde %85,5, minibüste %73,6, özel amaçlı taşıtlarda %62,6, kamyonette %51,7, kamyonda %47,7 ve otobüste %36,0 arttı.
Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Ocak ayı sonu itibarıyla 26 milyon 640 bin 971 oldu
Ocak ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların %53,9’unu otomobil, %16,1’ini kamyonet, %15,7’sini motosiklet, %7,9’unu traktör, %3,5’ini kamyon, %1,8’ini minibüs, %0,8’ini otobüs ve %0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Ocak ayında 921 bin 387 adet taşıtın devri yapıldı
Ocak ayında devri(1) yapılan taşıtların %70,3’ünü otomobil, %16,6’sını kamyonet, %5,3’ünü motosiklet, %3,3’ünü traktör, %2,1’ini kamyon, %1,7’sini minibüs, %0,5’ini otobüs ve %0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Ocak ayında 81 bin 377 adet otomobilin trafiğe kaydı yapıldı
Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerin %20,6’sı Renault, %16,4’ü Fiat, %6,6’sı Hyundai, %6,5’i Opel, %5,4’ü Volkswagen, %5,1’i Toyota, %5,0’ı Dacia, %4,6’sı Citroen, %4,4’ü Peugeot, %3,3’ü Mercedes-Benz, %3,2’si Skoda, %2,4’ü Honda, %2,3’ü Audi, %2,1’i Ford, %2,1’i Nissan, %2,0’ı Kia, %1,4’ü BMW, %1,3’ü Volvo, %0,7’si Suzuki, %0,5’i Seat ve %3,9’u diğer markalardan oluştu.
Trafikteki toplam taşıt sayısı Ocak ayında 158 bin 175 adet arttı
Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı %111,2 artarak 160 bin 162 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı %32,9 azalarak bin 987 adet oldu. Böylece Ocak ayında trafikteki toplam taşıt sayısında 158 bin 175 adet artış gerçekleşti.
Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerin %66,4’ü benzin yakıtlıdır
Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan 81 bin 377 adet otomobilin %66,4’ü benzin, %22,3’ü dizel, %7,4’ü hibrit, %2,1’i elektrikli ve %1,8’i LPG yakıtlıdır. Ocak ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 14 milyon 350 bin 770 adet otomobilin ise %36,8’i dizel, %34,9’u LPG, %26,9’u benzin, %1,0’ı hibrit ve %0,1’i elektriklidir. Yakıt türü bilinmeyen(2) otomobillerin oranı ise %0,2’dir.
Ocak ayında en fazla 1300 ve altı silindir hacimli otomobil kaydı yapıldı
Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan 81 bin 377 adet otomobilin %36,4’ü 1300 ve altı, %22,7’si 1401-1500, %21,9’u 1301-1400, %9,5’i 1501-1600, %6,5’i 1601-2000, %0,8’i 2001 ve üstü motor silindir hacmine sahiptir.
Ocak ayında kaydı yapılan otomobillerin 33 bin 370’i beyaz renklidir
Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan 81 bin 377 adet otomobilin %41,0’ı beyaz, %29,4’ü gri, %9,6’sı mavi, %7,5’i siyah, %7,1’i kırmızı, %2,6’sı yeşil, %1,7’si turuncu, %0,7’si kahverengi ve %0,4’ü sarı renklidir.
Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Şubat 2023

Türk organik sektörünün hedefi AB’ye ihracatta ilk üçe girmek 

Yeşil ve yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilirliğin en önemli ayaklarından birinin organik üretim ve ihracatını artırmak olduğuna inanan Türk organik sektörü, dünya organik sektörünün en büyük buluşması BioFach Organik Ürünler Fuarı’nda, Türk organik gıdalarını dünyanın beğenisine sundu.

Yıllık 1,6 milyon ton organik gıda üretimimiz olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dünya genelinde 121 milyar Avro’luk bir hacme ulaşan organik sektöründen yüzde 1 pay almayı hedeflediklerini, Bu yıl 14-17 Şubat 2023 tarihleri arasında Almanya’nın Nürnberg şehrinde düzenlenen BioFach Fuarı’na bu amaçla çeyrek asırdır Türkiye Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Türkiye Marka standında Dünyaca Ünlü Türk Şef İbrahim Önen’in, Türk organik ürünleriyle; organik severlere geleneksel Türk mutfağıyla Batı mutfağının harmanlandığı birbirinden lezzetli yemekler hazırlayıp ziyaretçilerin hem gözüne hem de midesine hitap ettiğini vurgulayan Eskinazi, “Avrupalılara bir lezzet şöleni yaşattık. Milli katılım organizasyonumuzla 16, bireysel 26 olmak üzere toplam 42 Türk firmamız BioFach Fuarı’na katıldı. Türk firmaları yoğun olarak; kuru meyve, tahıl ve bakliyat, dondurulmuş gıda, fındık, meyve suyu ürünlerini sergiledi. Fuar, 95 ülkeden 2 bin 765 firma ve 135 ülkeden 36 bin ziyaretçiyi buluşturdu.”

Avrupa Birliği’nin en çok ithalat yaptığı 3 ülke arasına girmeyi hedefliyoruz

Türkiye’de 49 bin çiftçinin 352 bin hektar alanda, 267 tür ve 1,6 milyon ton organik ürün ürettiği bilgisini paylaşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye’de organik üretime ayrılan alanlar yüzde 1,7 ile dünya ortalamasının üzerinde. Organik üretici sayısında AB’de 3., dünyada 12. Sıradayız. Ege Bölgesi organik üretim ve ihracatında lider konumda. Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’i Ege Bölgesi’nden gerçekleştiriliyor. Yıllık 3 milyon tona yakın organik ürün ithal eden Avrupa Birliği’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında 7. Sıradayız, hedefimiz bu listede ilk üçe girmek” diyerek sözlerini noktaladı.

Işık: “AB Yeşil Mutabakatına 35 yıl önce uyum sağladık”

Avrupa Birliği’nin 2019 yılında dünyanın gündemine getirdiği, Avrupa Yeşil Mutabakatı’yla; iklim krizine karşı daha yeşil ve yaşanabilir bir dünyanın temellerini attığını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türk organik sektörünün Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum sağlamış bir sektör olduğuna dikkati çekti.

Organik sektörü olarak 1 milyar dolar ihracat hedefliyoruz

“Türkiye’nin de yaklaşık 35 yıllık organik sektöründe bir deneyimi var” tespitinde bulunan Başkan Işık, “Bu tecrübelerimizle diğer sektörlerimizin iklim kriziyle mücadelesine örnek olmalıyız ve 2050 yılına kadar Türkiye’nin karbon nötr hedeflerine ulaşmak için BioFach Fuarı ve benzer organizasyonlarda güçlü bir şekilde yerimizi almamız gerekiyor. En büyük ihraç pazarımız AB’nde konumumuzu korumak, sürdürülebilir ve çevreci üretim yapabilmek, küresel iklim krizine dur diyebilmek için insancıl bir ekosistemi tüm sektörlerimizde kurmak ve hayata geçirmek zorundayız. Ege İhracatçı Birlikleri olarak sürdürülebilirlik ile ilgili adımlarımızı atmak, stratejik planımızın öncelikli maddeleri arasında. Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, pandemi sonrasında Almanya ve Avrupa Birliği organik üretimi yüzde 30 artırma kararı aldığını net bir şekilde dünya kamuoyuna iletti. Bizim de önceliğimiz topraklarımızı koruyarak, sağlıklı gıda üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak olacak. Organik üretimi artırmak için topraklarımızı korumamız şart. UR-GE ve ARGE projelerimizle bu başlığa odaklanacağız. Üniversiteler, Enstitüler, üreticiler bu konuda paydaşlarımız olacak. Günümüzde 500 milyon dolar seviyesinde olan organik ürün ihracatımızı bu sayede 1 milyar dolara çıkaracağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

BioFach Fuarı’nda 100’den fazla etkinlik yapıldı

BioFach Fuarı’nda organik ürünler konusunda uzmanlar eşliğinde 100 kadar workshoplar, sempozyum ve müzakereler yapılırken, BioFach’ın patronluğunu yapan IFOAM (International Federation of Agricultural Movements) tarafından sürdürülen “BioFach Congress” Programına yoğun bir katılım gerçekleştirildi. Fuar pandemi sonrası 2 yıllık aranın ardından kendi tarihi olan Şubat ayında düzenlendi. Pandemi sonrasındaki ilk fuar, ziyaretçi ve katılımcı sayısı olarak pandemi öncesi dönem rakamlarının gerisinde kalsa da, katılımcılar pandemi sonrası normalleşme süreci içerisinde değerlendirildiğinde katılımcı ve ziyaretçi sayılarından oldukça memnun kaldıkları bir fuar olarak değerlendirdiler. Özellikle ziyaretçi profili Türk firmalarını mutlu etti.

BioFach Fuarı’nı ziyaret eden Nürnberg Başkonsolosluğu Konsolos Vekili Ünal Atçalıoğlu ve Münih Ticaret Ataşesi Ali Bayraktar Türk firmalarının standlarını ziyaret ederek, Türk firmalarına Avrupa ve organik pazarıyla ilgili deneyimlerini aktardılar.

BioFach Fuarı’na Türkiye Milli Katılım Organizasyonuyla; Arnada Gıda Tic San. A.Ş., Biyo-Sam Organik Tarım Nakliye Gıda İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Deniz Foods Dış Ticaret ve Gıda San. Ltd. Şti., Ertürk Üzüm ve Tarım Ürünleri A.Ş., Göknur Gıda Maddeleri Enerji İmalat İth. İhr. Tic. ve San. A.Ş., Işık Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kırlıoğlu Tarımsal Ürünler Gıda İnş. San. Tic. A.Ş., Mapeks Gıda ve Sanayi Mamulleri İhr. ve Tic. A.Ş., Nimeks Organik Tarım Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti., Osman Akça Tarım Ürünleri İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş., Özgür Tarım Ürünleri San ve Tic A.Ş., Pagmat Pamuk Tekstil Gıda San. ve Tic. A.Ş., Saneks Kuru İncir İşl ve Tic A.Ş., Seyrani Agro Gıda San. Dış. Tic. Ltd. Şti, Tunay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., ve Yavuz İncir Gıda Tarım Ticaret Limited Şirketi firmaları katıldı.

Hazır giyim baskısında yeni ve farklı bir çözüm  Mimaki’nin yeni TxF150-75 DTF baskı makinesi yeni bir segment yaratıyor

Mimaki, tekstil ve giyim baskı uygulamaları için ilk DTF baskı makinesi TxF150-75 ve DTF için ısı transfer pigment boyası PHT50 ile kullanıcılarına yeni fırsatlar sunuyor. Doğrudan filme baskı yöntemi ile hem baskı prosesi daha güvenli ve kesintisiz hale geliyor hem de kalite endişeleri son buluyor.

Geniş format inkjet baskı makineleri, kesim plotterları ve 3D baskı makinelerinin uzman ve lider markası Mimaki, tekstil baskısında dikkat çekici yeniliklerini pazara sunmaya hazırlanıyor. Mimaki ürün portföyüne eklenen ilk DTF (Doğrudan Filme Baskı) modeli TxF150-75 baskı makinesi, geleneksel baskı yöntemlerinin ve mevcut birçok zayıf dijital çözümün sorunlarını aşarak kullanıcılarına yeni fırsatların kapısını açıyor. Ayrıca, DTF baskı için geliştirilen PHT50 transfer pigment boya da sorunsuz ve çevreye duyarlı bir baskı sürecini ve yüksek kaliteli baskıları mümkün kılıyor. Nisan ayı itibariyle tüm dünya ile birlikte Mimaki Eurasia tarafından Türkiye’de satışa sunulacak olan yeni model, doğrudan filme baskı yönteminin giyim ve moda endüstrisine getirdiği avantajları gözler önüne serecek.

TxF150-75 DTF baskı makinesi saatte 3,3 m2’ye varan baskı hızı, 1440 dpi’a kadar baskı çözünürlüğü ile 80 cm genişliğinde basılı DTF tabakaları üretebiliyor. Baskı işlemini kolaylaştıran ve hızlandıran bu yeni çözüm, geleneksel ve alışılmış yöntemlere güçlü bir alternatif oluşturuyor.

Gelişmiş DTF baskı ile pazar güven kazanıyor

Mimaki’nin ilk doğrudan filme baskı makinesi TxF150-75, DTF pazarında yaşanan birçok soruna da son veriyor. DTF baskı makinelerinde sıklıkla görülen boya püskürtme ve nozül arızaları ile beyaz boya çökelmesi gibi sorunlar pazarın büyümesinde ciddi yavaşlamaya yol açmıştı. Mimaki Çekirdek Teknolojileri’yle donatılan TxF150-75, bu sorunların tümünü ortadan kaldırarak güvenli ve konforlu bir baskı işlemi sağlıyor. Mimaki Sirkülasyon Teknolojisi (MCT) ile beyaz boya periyodik olarak sirküle ediliyor ve çökelme etkili bir şekilde engelleniyor. Bu sayede beyaz boyada tıkanma yaşanmazken, iş akışı boyunca makine her zaman çalışmaya hazır halde bulunuyor.

Mimaki’nin Nozül Kontrol Ünitesi (NCU) ve Nozül Kurtarma Sistemi (NRS) sayesinde güvenli baskı işlemi garanti altına alınıyor ve nozül sorunları oluşmadan, kesintisiz üretim elde edilebiliyor. 45 kg ağırlığa kadar rulolarla beslenebilen TxF150-75, standart olarak Rasterlink7 yazılımıyla birlikte geliyor.

PHT50 transfer pigment boya ile canlı baskılar ve çevreye duyarlı ürünler

Mimaki, yeni TxF150-75 DTF baskı makinesi ile birlikte kullanıcıları için PHT50 transfer pigment boyayı da geliştirdi. Beş renkten (CMYK ve Beyaz) oluşan bu boya tüm tekstil ürünlerinde güvenle kullanılabiliyor. Mimaki, boyaların niteliğinde olduğu kadar ambalajlarında da yeni gereksinimleri karşılayan değişiklikler gerçekleştirdi. Havası alınmış alüminyum paketlerde sunulan boyalar, böylece boya püskürtme sorunlarına yol açmıyor ve kullanıcılara stabil bir baskı işlemi sağlıyor.

PHT50 transfer pigment boyalarının bir başka özelliği de çevreye ve insan sağlığına duyarlı olması. Hiçbir zararlı içerik barındırmayan boyaların, tekstil ürünlerinin güvenliğini garanti altına alan uluslararası güvenlik standardı OEKO-TEX ECO PASSPORT sertifikasını mart ayı sonuna kadar alması planlanıyor. Sertifika ile birlikte, orijinal Mimaki boyalarının çevre dostu olduğu teyit edilirken, aynı zamanda nihai tekstil ürününün müşterilerin sağlığına da zararlı olmadığı belgelenecek.

Mimaki DTF baskı ile giyim ve moda endüstrisine yeni fırsatlar sunuyor

Mimaki Eurasia Bölge Satış Müdürü Hüseyin Şarerler DTF (Doğrudan Filme) baskının başta tişört olmak üzere, tekstil ve hazır giyim endüstrisinde hızla benimsenen bir yöntem olduğunu söyledi. Giyim pazarında serigraf baskının halen yaygın olarak kullanıldığını ancak bunun düşük adetli ve özel üretimlere uygun olmayan kalıplar gerektiren bir yöntem olduğunu söyleyen Şarerler sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüksek üretim maliyetinin yanı sıra, bu yöntemde kalıp hazırlamak uzun zaman ve emek gerektiriyor. Lastik katmanların kullanıldığı ısı transfer yönetiminde ise basılı tasarımı kumaşa sabitlerken transferin gereksiz kısımlarının manuel olarak çıkartılması gerekiyor. Yani bu yöntem de istendiği kadar efektif olmuyor. Buna karşın son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlayan DTG (Doğrudan Giysiye) baskıda kalıp ihtiyacı ortadan kalkmakla birlikte, kumaşa ön işlem yapılması ve her adımda operatörün süreci manuel olarak gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu bağlamda, DTF baskı, geleneksel baskı yöntemindeki zorlukları aşmakla kalmıyor, diğer dijital baskı teknolojilerinin eksiklerini ve sorunlarını da ortadan kaldırıyor.”

Tişört dahil olmak üzere hazır giyim ve moda baskı uygulamaları için TxF150-75’in pazardaki en iddialı çözüme dönüşeceğini kaydeden Şarerler, bu DTF baskı çözümünün yanı sıra sektöre boya ve RIP yazılımı dahil komple çözüm sunacaklarını aktardı. Şarerler; “Tüm dünya ile eş zamanlı olarak Türk tekstil endüstrisine sunacağımız bu çözümde görüldüğü gibi, sürekli inovasyon ilkemiz doğrultusunda, kullanıcılarımıza talep ettikleri ‘güzellik ve hız’ı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

DTF baskı nedir?

Tekstil ve giyim endüstrisi için yeni bir üretim yöntemi olarak öne çıkan DTF (Doğrudan Filme) baskıda, tasarım önce özel bir transfer filmi üzerine direkt olarak basılır. Daha sonra, bu basılı filme sıcakta eriyen toz (endüstride şeker ya da transfer baskı tozu da adlandırılır) serpilir, ardından bu toz bir transfer tabakası oluşturmak için ısıtılır ve kurutulur. Ortaya çıkan bu transfer tabakası, tişört gibi giyim ürünlerine ısıyla preslenerek işlem tamamlanır.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KOBİ’lerin dijital dönüşüm yol haritası, Kayseri OSB, KTO, KAYSO ihracat değerlendirmesi, KTO’da Meclis

KOBİ’lerin dijital dönüşüm yol haritası Kayseri’de değerlendirildi  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği himayesinde, Kayseri Ticaret …