YERLİLİK MİLLİLİK MASKE Mİ?

Mustafa TEMİZER  

Üzülerek ifade edelim ki gözlerini şahsi menfaat, mevki ve makam hırsı bürümüş, siyasi ikbal ve gelecek kaygısı taşıyan insanlar, başta din ve Atatürk olmak üzere tüm milli ve manevi değerlerimizi istismar ederek maske olarak kullanmakta ve toplumu aldatmaktadır. Son yıllarda toplumu aldatma yerlilik ve millilik üzerinden yapılmaktadır.

1949’da yapılan “Fulbright Anlaşması” ile ABD’nin kontrolüne bırakılan milli eğitim milli olabilir mi? Bu anlaşmayı yapan ve halen yürürlükte tutan yöneticiler milli olabilir mi?

Siyon protokollerinde; milletlerin kıyametlerini hazırlamanın üç ana unsuru olarak belirttiği “İsraf, Lüks Hayat ve Borçlanma” doğrultusunda ekonomik politika izleyen yabancılardan icazetli sözde dindar ve Atatürkçüler milli politikacılar olabilir mi?

Dışardan ithal edilip içerde paketleyerek üstüne yerli damgası vurulan,  parçaları ithal edilip sadece montajı yapılan ürünler yerli olabilir mi?…..

Yerli otomobil hikâyemiz üzerinden yerlilik ve milliliğin toplumu aldatmak için maske olarak kullanıldığını anlamak mümkündür.

Tamamen yerli üretim yapan Tuzla jeep Fabrikamızın akıbetinin ne olduğunu biliyor muyuz?  Fabrika 1954 yılında “Türk Willys Overland” adı ile kurulur. O zamanlarda ABD’den parça getirtilerek sivil/askeri cipler üretilir.

İlk başlarda yerli üretimi sadece %2 dir.  1960’ ların sonunda ise yerli üretimi %60 lara kadar çıkar. 1986 yılında fabrika, TSK ya devredilir ve T-Model” isimli proje ile yerli üretim cipler üzerinde çalışılmaya başlanır.

1988 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, projeye ortak olur ve %100 yerli askeri cip üretimine başlanır. 1990 yılında %100 yerli GT ve GTD Model olarak askerî cip üretimine başlanır.

Araçlara ait marka tescili, 1995’te Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘Tuzla 1013’ adı ve ‘T’ logosuyla yapılır.

Ayrıca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü’nden araç tip onay belgeleri alınarak, ihracat için gerekli şartlar elde edilir.

Ve fabrikada 1990’dan 2006 yılına kadar her türlü ihtiyaca yönelik 15 farklı türde ve ‘T’ logosuyla binlerce cip üretilir.  Ayrıca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü’nden araç tip onay belgeleri alınarak, ihracat için gerekli şartlar elde edilir.

Peki sonra ne olur? Mazot konmadığı için iptal edilen yerli ve milli otomobil projesi “Devrim”in başına gelenler cip ve Tuzla cip fabrikasının da başına gelir. 2006 yılında ”Artık ihtiyaç yok” denilerek fabrika kapatılır.

Yalnız bu mu? Yerli ve milli oluşlarıyla övünüp milletten yetki alanlar, Tuzla Jeep Fabrikasını, sayfamıza sığdıramayacağımız kadar birçok yerli üretim yapan fabrikalarımızı özelleştirme adı altında satıp kapatanlar gerçekten milli mi? Kapatılmasına göz yuman, gerekli ve yeterli tepkiyi göstermeyip ülkenin dışa bağımlı hale gelmesine seyirci kalan vekiller gerçekten milli mi?

Paylaşılan bilgilere göre Motoru Bosh, Bataryası Çin, Araç entegrasyon parçaları Alman (Edag), Şasi sistemi İngiliz (Myra),Tasarım İtalyan (Pininforina) ise yerli ve milli(!) otombil TOGG, kapatılan jeep Fabrikasında üretilene göre ne kadar yerli, ne kadar milli?..

Millete karşı söylemlerinde yerliliği ve milliliği ağzından düşürmeyenlerin din ve Atatürk söylemlerinde olduğu gibi millilik ve yerlilik söylemleri de milleti kandırmaya yönelik söylemler mi?…

Bunları sorgulamadan kimlerin ne kadar yereli ve milli olduğunu, kimlerin ne kadar gayri milli olduğunu anlayamayız?

Milletimizin ve yöneticilerimizin uyanması, iştirak edilmeyen çilesine katlanılmayan bir kurtuluşun mümkün olmayacağı anlayışı ile basiretle hareket etmesi (Yanılmadan gerçekleri görebilmesi, gelecekle ilgili sezgi, uyanıklık, anlayış, kavrayış ve vizyon sahibi olması) dilek temenni ve duasıyla…

 

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor

Prof. Dr. Ata Atun (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) KKTC Cumhurbaşkanı Danışma Kurulu Üyesi …