Kayseri Büyükşehir Bağımsız Adayı Enver Sungur, Yok Edilen Kent  Kültürü, Kent  Kimliğine dikkat çekti

31 Mart yerel seçimleri öncesinde, Kayseri’de  gerçekleştirmeyi planladığı proje ve çalışmaları açıklayan
Büyükşehir Bağımsız Adayı Enver Sungur, Yok Edilen Kent  Kültürü, Kent  Kimliğine dikkat çekerken şunları söyledi.

“31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Kayseri Büyükşehir Bağımsız Aday olarak seçimler katılacağımı tüm halkımıza ve Kayser’li hemşehrilerimize duyurmak isterim. Kayseri özelinde yapacağım projelerimi halkımızı bilgilendirmek üzere, peyder pey paylaşarak kamuoyuna arz etmek isterim. Kentlerin bir kimliği vardır, o kimliği oluşturan unsurlar ise, o yöredeki bileşkeler Tarihi doku, Kültürel Yaşantı, Sanatsal Faaliyetler, Yemek Kültürleri, Halkın Yaşam Tarzı, Caddeleri, Spor Aktiviteleri, Müzikle Uğraşıları, Doğa ve Tabiat Kaynaklar gibi daha pek çok kamusal alan sıralaya biliriz.

Kamusal alan kavramı her ne kadar daha çok fiziksel mekâna referans verse de sosyal, kültürel boyutu ile toplumsal anlam ve değerini de içermektedir. Kentte yaşayan insanların sosyalleşme, alışveriş etme, gezme, yürüme, eğlenme gibi kolektif pratikleri gerçekleştirmesine zemin olan bu alanlar, birbirine benzeyen insanların bir araya gelerek bilgi ve anlamları paylaşmasını sağlayarak toplayıcılık işlevini gören kentin doğal bileşkesidir.

Toplumsal yaşam bölgesi olarak kamusal alanlar “herkes tarafından erişilebilir, toplum yararı için düzenlenmiş ortak yaşam alanı ve mekânlardan oluşan sosyal ve kültürel dokulardır. Öyle ki kaldırımlar, caddeler, sokaklar, parklar, meydanlar kent kimliğin oluşturan hep birer kamusal alana örnek yapılardır

Şehrimizde,  bütün bu belirttiğim örneklerin var olduğunu söyleyebilirim. Ancak yok edilenlerle birlikte, değerlendirilemeyenler den de bahsedebiliriz.

Örneğin; Kentlerin şehir merkezlerinde önemli caddeleri olur, meydanları olur. O cadde ve meydanların isimleri, şehirlerin isimleriyle özdeş hale gelmiştir. Örnek verecek olursak ” İstiklal caddesi”  İstiklal caddesi denildiğinde akla hemen İstanbul gelir. İlimizde de kente kimlik kazandıran geçmiş yıllarda Sivas caddemiz vardı. Fakat yerel yönetimlerin yaptığı planlama hatalarıyla bu günlerde cadde sadece tramvay ve trafik akışının öncelikli kullanıldığı bir hal almasıyla kente kattığı geçmişteki dokusu kayboldu ve sonuçta Kayseri ‘de kente kimlik kazandıran bir caddesi yok edilmiş, kent kimliğine zarar verilmiştir.

Sivas Caddesi sosyal anlamda kentin en önemli merkezi konumunda iken, bu canlı sosyal hayatın ticari hayata, şehrin ekonomisinin büyümesine çok da bir katkı ve kaynak oluşturmadığı söylenebilir.

Cadde, kentte yaşayan insanların bir araya gelmesine ve günlük, kolektif pratiklerin gerçekleşmesine zemin hazırlayan ve buna bağlı olarak da o kente özgü bir kimlik ve kültür oluşturmasına olanak sağlayan önemli kamusal alanlardan biridir. Sivas Caddesi de kentte yaşayan insanların yürüme, izleme, izlenme, alışveriş etme, bir araya gelme gibi gündelik ve kolektif pratiklerle bireylerin birbirleriyle bu sayede sosyalleşerek anlam ve değerlerini paylaşmasına imkân veren kentin kamusal alanıdır. Sivas Caddesi ortak bir kültür oluşumunu sağlayan kentin prestijli, özgün bir kent kimliği bileşeni iken modern şehircilik anlayışı kapsamında yapılan müdahalelerle caddenin köklü bir değişime uğramasıyla, kültürel, ekonomik, sosyal yapıya etkileri, kent insanının cadde üzerindeki alışkanlıklarına etkilenmiş ve büyük çapta yok edilmiştir.

31 Mart yerel seçimlerinde saygıdeğer halkımızın teveccüh gösterip, şahsımı  Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçmesi sonrası; Sivas caddesini geçmiş kimliğini güncelleyerek halkımızın sosyal ve kültürel pratiklerde kullanımına tekrar kazandıracağız. Şehir merkezinde  bu derece kıymetli bir alan bulmak artık günümüzde imkansız hale gelmiştir. Cumhuriyet meydanıyla bütünleşik hale gelecek bir soysa, kültürel alan olması. Ağaçlar ve yeşille buluşması, çalışmalarımızın sonucunda toplu taşımanın ve trafiğin yer altında ağırlık kazandığı etap etap bir planlamayla halkımızın faydasına ve hizmetine kazandıracağız.”

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI İLE JAPONYA ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ AJANSI (JICA) ARASINDA GÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ

JICA BAŞKANI TANAKA AKİHİKO’DAN TÜRKİYE’YE KALICI KONUT ÖVGÜSÜ: “AFETLE MÜCADELE VE YENİDEN İNŞA ÇALIŞMALARINIZ TAKDİRE …