İşsizlikte düşüş, ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri

“İLK SEFER 4 MAYIS TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK” 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivas ile İstanbul arasında aktarmasız YHT ekspres seferlerinin 4 Mayıs itibariyle başlayacağını belirterek, “Sivas-Ankara YHT hattını kullanan vatandaşlarımızın taleplerini doğrultusunda çalışmalarımızı tamamladık. 483 yolcu kapasitesine sahip setler ile işletilecek ekspres ve aktarmasız olarak İstanbul-Sivas arasında seferleri başlatıyoruz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivas ile İstanbul arasında başlayacak olan aktarmasız yüksek hızlı tren seferlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’de demiryollarında yapılan yatırımlar ve atılımlar sayesinde ulaşımda çağ atlatan projelerin hayata geçirildiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, hızlı tren projeleri, mevcut demiryollarının yenilenmesi ve modernizasyonu, milli ve yerli demiryolu sanayisinin geliştirilmesinde bakanlık olarak duraksamadan çalıştıklarını ifade etti. Uraloğlu, vatandaşların güvenli, ekonomik, çevreye duyarlı ve konforlu ulaşımını sağlayabilmek için demiryolları yatırımlarına hız kesmeden devam edeceklerini belirtti.

“Ankara-Sivas YHT Hattını 1 Yılda 971 Bin Kişi Kullandı”

Ankara-Sivas Hızlı Demiryolu Hattı’nın 26 Nisan 2023 tarihinde hizmete girmesiyle Ankara-Sivas arasındaki mesafenin 603 kilometreden 405 kilometreye, 12 saat olan seyahat süresinin 2 saate düştüğünü anımsatan Bakan Uraloğlu, Ankara-Yozgat arasının da 1 saat düştüğünü söyledi. Güzergah üzerinde bulunan 8 istasyon ile hizmet vermeye başlayan hızlı tren hattının Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve son olarak da Sivas’a ulaştığını belirten Uraloğlu, “Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizin de Ankara merkezli hızlı tren ağına bağlanması ile bu illerimizde yaşayan yaklaşık 1,3 milyon vatandaşımız hızlı trenle seyahat etme imkânına kavuştu. Ankara-Sivas arasında günde karşılıklı 3+3 sefer olarak işletilen Yüksek Hızlı Tren ile 26 Nisan 2023 tarihinde hizmete girmesinden bu yana geçen 1 yılda 971 bin yolcu seyahat etti” dedi.

“4 Mayıs İtibariyle YHT ile Sivas İstanbul Aktarmasız Ekspres Başlıyor”

Sivas ve Ankara’dan Yüksek Hızlı Trenler ile seyahat eden yolculardan gelen aktarmasız Sivas-İstanbul sefer talepleri doğrultusunda çalışmaların tamamlandığının müjdesini veren Uraloğlu, “Sivas’tan 4 Mayıs saat 13.00’da hareket edecek Yüksek Hızlı Trenimiz ekspres ve aktarmasız olarak İstanbul’a devam edecek. 483 yolcu kapasitesine sahip setler kullanılarak işletilecek ekspres trenlerimiz İstanbul’dan da 08.40’ta hareket edecek, Sivas’ a 15.58’ de varacak, Sivas’ tan 13.00’ da hareket edecek ve İstanbul’ a 20.08’ de ulaşacaktır.” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, İstanbul-Sivas seferinin 7 saat 18 dakika, Sivas-İstanbul seferinin ise 7 saat 8 dakika süreceğini belirterek, “Ekspres Yüksek Hızlı Trenler, Sivas-İstanbul arasında Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Arifiye ve Pendik’ te duracak. İlerleyen günlerde yolcu taleplerini dinleyeceğiz, gerekli değerlendirmeleri yaparak işletme planı değişiklikleri yapacağız” şeklinde konuştu.

Google Cloud, Oredata’yı MENAT bölgesinde yılın iş ortağı seçerek bulut liderliğindeki mükemmelliğini onayladı

Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da telekomünikasyon, bankacılık, e-ticaret, oyun, perakende ve imalat sektörlerinin lider teknoloji ortağı Oredata, bu prestijli ödülü üst üste ikinci kez kazandı.

Öncü bir teknoloji çözümleri sağlayıcısı olan Oredata, 2024 yılı için Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye (MENAT) bölgesinde Yılın Google Bulut Hizmetleri İş Ortağı olarak üst üste ikinci kez ödüllendirildi. Şirkete arka arkaya ikinci kez verilen bu prestijli ödül, Oredata’nın dinamik ve hızla gelişen bulut bilişim ortamında kapsamlı bulut hizmetleri tedariki, inovasyon, işbirliği ve müşteri başarısına sarsılmaz bağlılık konusundaki üstün başarılarının bir kanıtı olarak ön plana çıkıyor.

Google, Google Cloud Services Partner of the Year 2024 ödülünü verirken, Oredata’nın en yeni çözümleri sunma, kurumları dönüştürme ve bölge genelinde dijital dönüşümü sağlama konusundaki kararlılığının altını çizerek övgüde bulundu. Oredata bugün MENAT bölgesinde, bazıları 15 petabaytı aşan veri hacimleri için hizmet gerektiren 110’dan fazla kuruluş için Google Cloud hizmetleri sunuyor.

Google Cloud Küresel Ekosistem ve Kanallar Kurumsal Başkan Yardımcısı Kevin Ichhpurani konuyla ilgili görüşlerini bildirirken, “Google Cloud İş Ortağı Ödülleri, iş ortaklarının müşterilere sağladığı dönüştürücü etkisini ve değerini vurgulamak için sunuluyor” diyerek şöyle ekledi: “Oredata’yı 2024 Google Cloud İş Ortağı Ödülü sahibi olarak duyurmaktan ve geçtiğimiz yıl sağladıkları başarılarından dolayı kutluyoruz.”

Oredata CEO’su Ömer Faruk Kurt, “Bu ödülü üst üste ikinci kez almaktan büyük gurur ve onur duyuyoruz. Bu takdir, müşteri odaklı bakış açımız, mükemmelliğe olan sarsılmaz bağlılığımızın ve Google Cloud’un en son teknolojilerinden yararlanma konusundaki uzmanlığımızın derinliğinin altını çiziyor. Telekomünikasyon, bankacılık, e-ticaret, oyun, perakende ve üretim sektörlerinde çok çeşitli müşterilere hizmet verdiğimiz bu süreçte, Google Cloud Services Partner of the Year ödülü doğru yolda olduğumuzu bir kez daha teyit ediyor” dedi.

Şirketin Google Cloud ekosistemindeki uzmanlığı bulut geçişi, veri ve analitik, altyapı ve Google Workspace hizmetlerini kapsıyor.

Bulut Teknolojileri, büyük veri, yapay zeka ve gelişmiş veri analitiği hizmetlerinde lider olan Oredata, teknik uzmanlık, stratejik işbirliği ve müşteri odaklı bir yaklaşımın birleşimiyle Google Cloud ekosistemindeki benzersiz etkisini sürekli olarak gösterdi. Şirketin Google Cloud’un gelişmiş teknolojilerinden yararlanma becerisi, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’deki müşterilerin daha önce görülmemiş düzeyde verimlilik, ölçeklenebilirlik ve iş çevikliği elde etmelerini sağlıyor.

Ömer Faruk Kurt ayrıca, “Bölgenin Google Cloud MSP iş ortağı olarak, müşterilerimizin Google Cloud çözümleriyle maksimum başarı elde etmelerini sağlıyoruz. İşletmelerin doğru teknolojileri seçmelerine, harcamalarını ve kaynaklarını optimize etmelerine ve en karmaşık zorlukların bile üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için buradayız. Mesajımız açık: Bizimle iş ortaklığı yapın ve sizin için en doğru dijital hedeflerinize ulaşın” diye ekledi.

“UÇAK YOLCULUĞU GÜNDELİK HAYATIN VAZGEÇİLMEZİ OLDU” 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bayram tatilini kapsayan 5-14 Nisan tarihleri arasında havalimanlarında 6 milyon 852 bin 948 yolcuya hizmet verildiğini belirterek, “Bayram tatilinde ülke genelinde toplamda 42 bin 573 uçak trafiği gerçekleşirken 6 milyon 852 bin 948 yolcu hava yolu ile seyahat etti. İstanbul Havalimanı’nda 14 Nisan günü 245 bin 995 yolcu sayısına ulaşılarak 2024 yılında en yüksek rakama ulaşıldı” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatilinde gerçekleşen havayolu kullanım istatistiklerini açıkladı. Her geçen yıl artan hava yolu trafiğine dikkat çeken Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve liderliğinde son 22 yılda yaptığımız havayolu yatırımları meyvesini veriyor, vatandaşlarımız yolculuklarda uçak konforunu tercih ediyor. Uçak yolculuğu artık gündelik hayatın vazgeçilmezi oldu.” diye konuştu.

“Bayramda 6 Milyon 852 Bin 948 Kişi Havayolunu Kullandı”

Ramazan Bayramı’nda 5-14 Nisan 2024 tarihlerinde Türkiye genelindeki havalimanlarında gerçekleşen 42 bin 573 uçak trafiğinde 6 milyon 852 bin 948 yolcunun seyahat ettiğinin altını çizen Uraloğlu, “Havayollarında artan yolcu sayıları ve vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda Türkiye’nin dört bir yanında güvenli, ekonomik, konforlu ve hızlı bir havayolu ulaşımı sağlamak için bakanlık olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını Türkiye Yüzyılı’na yakışır projeler ve hizmetlerimizle taçlandırarak ulaşımın yüzyılı yapacağız” dedi.

“Hizmet Fırtınası Estirmeye Devam Edeceğiz”

Bakanlık olarak ulaşımın her modunda, son teknoloji sistemler ve yatırımlar yaparak ulaşımda Türkiye’de adeta çağ atlattıklarının altını çizen Uraloğlu, “Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak her projede ülkemizin ekonomisini ve istihdamını arttırmak için çalışıyoruz. Ülkemizin turizmini, sanayisini ve ulaşım ağını geliştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı’da da hizmet fırtınası estirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“İstanbul Havalimanı’nda 9 Günde 2 Milyon 212 Bin Yolcuya Hizmet Verildi”

Bakan Uraloğlu, turizm bölgelerindeki havalimanlarında bayram tatili süresince 2024 yılının yolcu rekorunun kırıldığının da altını çizdi. Uraloğlu, bayram tatilini kapsayan 5-14 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Havalimanı’nda 14 bin 546 uçak trafiğinin gerçekleştiğini belirterek, İstanbul Havalimanında 2 milyon 212 bin 709 yolcuya hizmet verildiğini açıkladı. 14 Nisan 2024 günü 245 bin 995 yolcu sayısına ulaşıldığının altını çizen Uraloğlu, 2024’ün en yüksek rakamına ulaşıldığını bildirdi.

“Antalya Havalimanı 786 Bin 962 Yolcuya Hizmet Verdi”

Bakan Uraloğlu, bayram tatilinin 9 gün olması ve okul ara tatilinin de aynı döneme denk gelmesi nedeniyle turizm bölgelerine doğru da önemli oranda seyahat gerçekleştiğini vurguladı. Turizm merkezlerindeki havalimanlarının Bayramda da yüksek dolulukla çalıştığına değinen Uraloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Esenboğa Havalimanı’nda 2 bin 502 uçak trafiği gerçekleşti ve 365 bin 972 yolcuya hizmet verildi. 14 Nisan 2024 tarihinde ise 42 bin 453 yolcu sayısıyla 2024’ün en yüksek rakamına ulaşıldı. İzmir Adnan Menderes Havalimanında ise 2 bin 160 uçak trafiği gerçekleşti ve 324 bin 595 yolcuya hizmet verildi. 14 Nisan 2024 günü 38 bin 168 yolcu sayısıyla 2024’ün en yüksek rakamına ulaşıldı. Turizm şehrimiz Antalya’ya ise yine en fazla yolcunun seyahat ettiği şehirlerimizden oldu. Antalya Havalimanında 4 bin 941 uçak trafiğinde 786 bin 962 yolcuya hizmet verilirken 13 Nisan 2024 günü 97 bin 791 yolcu sayısıyla 2024’ün en yüksek rakamına ulaşıldı. Muğla Milas-Bodrum Havalimanında 764 uçak trafiği gerçekleşti ve 76 bin 544 yolcuya hizmet verildi. Muğla Dalaman Havalimanı’nda da 736 uçak trafiği gerçekleşirken 115 bin 960 yolcuya hizmet verildi.”

TÜREB ve DEHUKAM ‘Deniz Üstü Rüzgar Mevzuatı İçin İş Birliği Protokolü’ne İmza Attı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) ve Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) arasında ‘Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Mevzuat Çalışmaları alanında İş Birliği Protokolü’ imzalandı.

3 Nisan’da DEHUKAM’ın Ankara’daki merkezinde düzenlenen imza törenine TÜREB Başkanı İbrahim Erden, DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel, DEHUKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, TÜREB Deniz Üstü Rüzgar Enerjisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ufuk Yaman ve her iki kurumun üst düzey temsilcileri katıldı.

Türkiye rüzgar sektörünün çatı kuruluşu TÜREB ile deniz hukuku ve siyaseti alanlarında ülkemizin uzman kurumlarının başında gelen DEHUKAM arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden ile DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel ve DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara’nın imzaladığı protokol ile her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar enerjisi çalışmaları bağlamında mevzuat ve hukuki alanlarda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak ve çeşitli ortak proje çalışmaları yürütülecek.

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, deniz üstü rüzgar enerjisi alanında sektörün ihtiyaç duyacağı düzenlemeleri en verimli şekilde yapma hedefiyle oluşturdukları protokol hakkında şunları söyledi: “TÜREB 32 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de rüzgarla ilgili yatırımların artması, insan kaynağının geliştirilmesi ve bu alanda bilgi birikimi sağlanması amacıyla kuruldu. Tabi o zaman daha dünya genelinde de henüz ticari deniz üstü uygulamaları yoktu. Danimarka’da bile ilk ticari tesisler 2000’li yılların başında hayata geçirilmeye başlandı ve özellikle 2010 sonrası yükselen bir ivmeyle deniz üstü yatırımları artmaya devam ediyor. Ülkemizin uzun ve orta vadeli stratejik enerji planlaması kapsamında deniz üstü rüzgar enerjisi hedeflerini de içeren ‘Türkiye Ulusal Enerji Planı’nın 2023 yılı Ocak ayında açıklanmasıyla paralel olarak bizim de TÜREB olarak bu alandaki yoğun çalışmalarımız başladı. Biliyorsunuz 2035 yılında 5 GW’lık bir deniz üstü rüzgar santralı hedefimiz var. Biz de bu hedef doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte Türkiye’de deniz üstü rüzgar alanında da sağlıklı bir mevzuat altyapısını oluşturmak, güçlü bir ekosistem geliştirmek ve bilgi birikimi sağlamak adına iş birlikleri gerekiyor. DEHUKAM bu açıdan devletimizin ve akademinin deniz hukuku ve siyaseti alanında kritik birimlerini bünyesinde bulunduran çok değerli bir kurumumuz ve paydaşımız. Dolayısıyla, bugün DEHUKAM’la imzaladığımız protokole TÜREB olarak büyük önem veriyoruz. Bu ve benzeri iş birlikleri sayesinde bu alanda ulusal ve uluslararası iş birliği imkanlarının genişleyeceğine, bilgi birikiminin artacağına ve böylece yatırımların ve sanayinin gelişeceğine inanıyoruz; bu vesileyle de DEHUKAM yönetimine iş birliğinin başlangıcı vesilesiyle teşekkür ediyoruz.”

DEHUKAM’ın özellikle deniz hukuku alanında çalışan ve araştırmacı yetiştirmeye odaklanan bir kurum olduğunun altını çizen DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Önel de “TÜREB zaten kuruluş amacı dolayısıyla güçlü bir sektörel erişime ve ilgili araştırma altyapısına sahip. Yıllar önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, özel sektör ve akademinin vizyonu sayesinde kurulmuş bu birliğin deniz üstü alanında da çalışmasını destekliyoruz. Biz de DEHUKAM olarak denizin dokunduğu her yerde olmak istiyoruz. TÜREB Yönetimi de bu amaçla bizimle bağlantıya geçti. DEHUKAM yönetimi olarak iş birliği ile ortak çalışmaların ülkemize ve deniz üstü rüzgar alanındaki hedeflerimize yarar sağlayacağı düşüncesiyle her iki kurum arasında deniz üstü rüzgar alanında karşılıklı bilgi alışverişi yaparak birlik ve beraberlik içerisinde çalışmayı hedefliyoruz. Protokolle deniz üstü rüzgâr enerjisi faaliyetlerinde hukuki altyapıya yönelik eğitim konularında TÜREB’e destek olarak ülkemizin bu alandaki ihtiyacını verimli bir şekilde karşılayacak çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu

Türkiye’nin üst segment makarna markası Pastavilla,

‘En kaliteli ürünü sunan makarna üreticisi’ olarak seçilerek QUDAL (Quality Medal) ödülüne layık görüldü

Türkiye’nin köklü markası PASTAVILLA, 32’nci yaşını tüketicisinden aldığı madalya ile taçlandırdı. PASTAVILLA, dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden ICERTIAS’ın QUDAL Sertifika Programı çerçevesinde tüketicilerle yaptığı araştırmada açık ara en iyi makarna ödülünün sahibi oldu. Premium makarna sektörünün lideri olan PASTAVILLA, 100’ün üzerinde ülkeye makarna ihraç ediyor.

Türkiye’nin köklü ve inovatif ürünleriyle sektöründe yenilikçi, öncü ve çağı yakalayan markası PASTAVILLA, 32. yılını çok özel bir ödülle taçlandırdı. Özenle seçilen durum buğdaylarından ürettiği onlarca çeşit ürününü 81 il ve 100’e yakın ülkeye ulaştıran ve üst segmentte liderliğini sürdüren PASTAVILLA, müşteri memnuniyeti ve tüketici davranışları üzerine araştırmalar yapan dünyaca ünlü araştırma şirketi ICERTIAS’ın “kalite” araştırmasında QUDAL Madalyasını aldı. Türkiye pazarında 2014 yılından bu yana araştırmalar yapan ICERTIAS’ın QUDAL Sertifika Programı çerçevesinde tüketicilere açık uçlu olarak yöneltilen ‘’Türkiye pazarında en kaliteli ürünü sunan makarna üreticisi ya da tedarikçisinin adını belirtin” sorusunun yanıtı açık ara PASTAVILLA oldu.

Yıllık 190 bin ton makarna üretiyor, en çok ihracatı Kanada’ya yapıyor

Türkiye’de sektörün ilk devlet onaylı AR-GE laboratuvarı ve en fazla sertifikaya sahip makarna üreticisi olan PASTAVILLA, dünya standartlarına uygun son teknolojiye sahip tesislerinde üretimini gerçekleştirdiği ürünlerini 100’e yakın ülkeye ihraç ediyor. Klasik serisinde 20 olmak üzere farklı özelliklere sahip 13 çeşit özel ürünü bulunan ve bu özel ürünlerini ‘Serie Speciale” çatısı altında tüketici ile buluşturan PASTAVILLA, yıllık 190 bin ton yüksek üretim kapasitesine sahip. PASTAVILLA, ihracatının büyük bölümünü Kanada’ya yapıyor.

Kalite beklentisi yüksek ülkeler PASTAVILLA’yı tercih ediyor

Global pazarda kalite beklentisi yüksek ülkelerin PASTAVILLA’yı tercih ettiğini belirten Genel Müdür Dilara Arslan Ünlü: ‘Araştırmayı, geliştirmeyi ve inovasyonu kurum kültürü haline getiren Ar-Ge ekibimiz ile kalite kontrol testlerini modern ve son teknoloji laboratuvarlarda gerçekleştiriyoruz. Yurt dışı odaklı pek çok çalışmamız var. Avusturalya ve ABD’de güçlü konumdayız, Avrupa’da büyüyoruz. Japonya ve Kanada gibi gelişmiş pazarlarda daha da büyümeyi planlıyoruz. Amerika, Kanada ve Türkiye’deki laboratuvarlarımızda Ar-Ge yatırımı yapmaya devam ediyoruz. Firma olarak 10 yıl içinde yine gıda sektöründe ama farklı kategorilerden ürünleri piyasaya sunma hedefimiz var’ şeklinde konuştu.

‘Hedefimiz yeni ürünlerle tüketicinin tüm ihtiyaçlarına yanıt vermek’

Makarnayı her kültürden sofraya dahil etmek için çalıştıklarını kaydeden Dilara Arslan Ünlü: ‘Kimsede olmayan ilk ve tek sayılacak ürünler üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz yeni ürünler çıkarıp daha fazla ihtiyacı karşılamak. Premium segmentte pazar lideri olarak, tüketicinin benimsemekte olduğu yeni beslenme trendlerini ve alışkanlıklarını titizlikle takip ediyoruz’ dedi.

Türkiye’nin ilk ve tek olan Veggipasta ile yılın inovatif ödülünü almıştı

Türkiye’de ilk ve tek olan Veggipasta’nın PASTAVILLA Ar-Ge merkezinde uzun yıllar süren bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Dilara Arslan Ünlü şöyle devam etti: ‘Tüketicimizi dinliyor ve onların ihtiyaçlarına cevap verecek ürünler geliştiriyoruz. Veggipasta da bunlardan biri. Vegan tüketicilerimiz için geliştirdiğimiz ve sadece sarı bezelye ve suyla üretilen Veggipasta’nın içinde hiçbir katkı maddesi yok. Hem glütensiz olan hem pirinç unu ve mısır unu içermeyen Veggipasta, 2022 yılında YouGov tarafından ‘Yılın İnovatif Ürünü’ olarak temel gıda kategorisinde derece kazandı.  Bakliyattan üretilen Veggipasta besin değeri yüksek olması sebebiyle ve kompleks karbonhidrat içeriğiyle diyetisyenler tarafından tercih ediliyor ve diyet listelerinde tavsiye ediliyor. Fark yarattığına inandığımız bir ürünümüz de PASTAVILLA Porsiyon Spaghetti. Her biri 100 gramdan oluşan dörtlü paketlerimizle öğünleriniz için ideal porsiyonlar sunarken dengeli beslenmeye katkı sağlıyor ve gıda israfını da önlemeyi amaçlıyoruz.‘

Makarna,  7’den 70’e herkesin ortak damak tadı diyen PASTAVILLA Genel Müdürü Dilara Arslan Ünlü, aldıkları ödüle ilişkin olarak da şunları söyledi: ‘Güzel, lezzetli bir makarna yemenin mutlulukla kesinlikle bir ilgisi var. Şık bir restoranda yenen özel bir akşam yemeğinden en gündelik sofralara, kocaman bir aile buluşmasından üniversite öğrencilerinin evinde pişenlere kadar makarna dünyanın her yerinde herkesin ortak damak tadı. Biz PASTAVILLA olarak her gün tüm bu sofralara layık makarnalar üretmek için çalışıyoruz. O yüzden tüketicilerimizin takdiri olan Quadal madalyası bizim için gurur verici bir ödül…”

Fortinet, gerçek zamanlı ağ güvenliği işletim sisteminde kapsamlı güncellemeler sunuyor
Ağ ve güvenliği sorunsuz bir şekilde birleştiren tek işletim sistemi olan FortiOS’un en son sürümü ve Security Fabric güncellemeleri yeni üretken yapay zeka, veri koruma, yönetilen hizmetler ve bütünleşik çözüm özellikleri sunuyor.
Ağ ve güvenliğin yakınsamasını sağlayan küresel siber güvenlik lideri Fortinet, FortiOS işletim sisteminin en son sürümünü ve şirketin siber güvenlik platformu Fortinet Security Fabric‘teki diğer önemli geliştirmeleri duyurdu.
Fortinet Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Ken Xie şu değerlendirmelerde bulundu: “Fortinet’i, ağları güvenli ağlara dönüştürerek müşterilerimizi güçlendirme ilkesi üzerine kurduk. Bunu başarmak için son yirmi yılımızı çözümlerimizi tek bir işletim sistemi etrafında organik olarak geliştirmeye ve özel bilgi işlem işlemcilerimiz FortiASIC’e yatırım yapmaya odaklandık. Bugün FortiOS içerik, uygulamalar, kullanıcılar, cihazlar, veriler ve konumlar arasında yönetimi basitleştirebilen dünyanın en güçlü, gerçek zamanlı ağ güvenliği işletim sistemi ve tescilli FortiASIC’lerimiz daha önce görülmemiş performans, daha düşük maliyet ve daha az enerji tüketimi sunuyor. Kendimizi 20 yılı aşkın süredir organik inovasyona adamamız, 30’dan fazla ağ ve güvenlik fonksiyonunun birlikte çalışmasını sağlıyor ve FortiOS 7.6’nın piyasaya sürülmesiyle zaten endüstri standardını belirleyen işletim sistemini geliştirmekten büyük gurur duyuyoruz.”
FortiOS 7.6, aşağıdaki alanları kapsayan yeni özelliklerle müşterilerin riski daha iyi azaltmalarını, karmaşıklığı azaltmalarını ve tüm ağlarında üstün bir kullanıcı deneyimi elde etmelerini sağlıyor:

FortiOS 7.6’daki yüzlerce geliştirme, Fortinet Güvenlik Yapısı genelinde Secure SD-WAN, secure access service edge (SASE), zero-trust network access (ZTNA), otomasyon, provizyon, uzaktan tarayıcı izolasyonu ve dijital deneyim izleme (DEM) gibi alanlarda esnek tüketim (SaaS veya PaaS) seçenekleriyle iyileştirmeler sunuyor.

Tehdit analizi ve ürün dağıtımında GenAI: FortiOS 7.6, hızlandırılmış tehdit araştırması ve düzeltmesi için mevcut Üretken Yapay Zeka (GenAI) yeteneklerini geliştirerek FortiAI‘yi (eski adıyla Fortinet Advisor) Fortinet’in merkezi veri havuzu  FortiAnalyzer ve birleşik yönetim konsolu FortiManager‘a yerel olarak entegre ediyor. Bu entegrasyonlar sırasıyla tehdit analizini ve müdahalesini geliştiriyor, ağ ve güvenlik operasyonlarını kolaylaştırıyor. FortiAI’yi Fortinet Security Fabric’e genişletmek daha hızlı karar almayı kolaylaştırıyor, olayları hızlı bir şekilde tespit etmeye ve düzeltmeye yardımcı oluyor ve kurumların ihtiyaç duydukları teknolojileri kolayca benimsemelerini sağlıyor.

Ağ genelinde kapsamlı veri koruma yetenekleri: Fortinet Security Fabric genelinde uygulama noktaları ile birleştirilmiş merkezi veri koruması, daha fazla kurumun eksiksiz bir veri kaybı önleme (DLP) stratejisini benimsemesini ve yönetmesini sağlayacak. Bu FortiOS 7.6 gelişmiş özellikleri, hassas bilgilerin hibrit ağ içinde nerede bulunursa bulunsun güvende kalmasını sağlıyor.

Fortinet Security Fabric’i geliştirmek için yapılan ek güncellemeler ise şöyle:

Fortinet’in birleşik yapısına uç nokta algılama ve yanıt özellikleri eklendi: Fortinet Security Fabric’in birleşik çözümü FortiClient, fidye yazılım koruması, davranış tabanlı tespitler ve otomatik yanıtın yanı sıra daha derin görünürlük, kontrol ve ZTNA uzaktan erişim yetenekleri eklemek için tam uç nokta tespit ve yanıt (EDR) ile entegre olacak. Fortinet, VPN, ZTNA, uç nokta koruma platformu (EPP), EDR, DEM, ağ erişim kontrolü (NAC) ve SASE içeren birleşik bir çözüm sunarak dağılımı azaltıyor ve karmaşık sistemlerde yönetimi basitleştiriyor.

Siber beceri eksikliğiyle mücadele etmek için daha fazla yol: GenAI’nin yanı sıra FortiAnalyzer artık kullanıma hazır SIEM ve SOAR hizmetleri için seçenekler içeriyor ve güvenlik operasyonlarının (SecOps) benimsenmesini ve genişletilmesini kolaylaştırmak için daha geniş veri alımı ve otomatik çalışma kitapları sunuyor. Fortinet’te SecOps’a yardımcı olmak için güçlü SOC-as-a-Service hizmeti ile Ops artırımı zaten mevcut ve şimdi ağ operasyon ekiplerini desteklemek için Yönetilen FortiGate Hizmeti de eklendi. Bu hizmetler, Fortinet’in daha geniş bir kitleye ulaşmak ve her yerde en iyi uygulama dağıtımlarını teşvik etmek için portföylerini büyütürken iş ortaklarını desteklemeye olan bağlılığını yansıtıyor. Bu hizmetler özellikle iş ortaklarının süregiden siber beceri eksikliğinin üstesinden daha iyi gelmelerine ve son müşterilerinin dijital dönüşümünü kolaylaştırmalarına yardımcı oluyor.

İnşaat Maliyet Endeksi, Şubat 2024 İnşaat maliyet endeksi yıllık %70,05 arttı, aylık %3,41 arttı
İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %3,41 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %70,05 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,46 arttı, işçilik endeksi %1,48 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %54,82 arttı, işçilik endeksi %108,98 arttı.
Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık %68,29 arttı, aylık %3,28 arttı
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %3,28 arttı, bir önce Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %3,28 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %68,29 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,38 arttı, işçilik endeksi %1,34 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %52,10 arttı, işçilik endeksi %108,35 arttı.
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık %76,02 arttı, aylık %3,85 arttı
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %3,85 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %76,02 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,70 arttı, işçilik endeksi %2,0 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %63,66 arttı, işçilik endeksi %111,33 arttı.

Dış Ticaret Endeksleri, Şubat 2024  İhracat birim değer endeksi %4,3 azaldı
İhracat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,3 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %0,2 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %8,4 azaldı, yakıtlarda %6,9 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %4,3 azaldı.
İhracat miktar endeksi %18,6 arttı
İhracat miktar endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %32,2 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %22,2 arttı, yakıtlarda %60,0 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %14,7 arttı.

İthalat birim değer endeksi %5,9 azaldı
İthalat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %3,1 azaldı, yakıtlarda %17,0 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %4,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %3,8 azaldı.
İthalat miktar endeksi %3,5 azaldı
İthalat miktar endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %6,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %19,0 arttı, yakıtlarda %2,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %9,7 arttı.  Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi %1,7 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; 2024 Ocak ayında 152,8 iken 2024 Şubat ayında %1,7 oranında artarak 155,5 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2023 yılı Şubat ayında 125,3 iken 2024 yılı Şubat ayında %13,9 oranında artarak 142,8 oldu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi %6,3 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi; 2024 Ocak ayında 116,1 iken 2024 Şubat ayında %6,3 oranında artarak 123,3 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi; 2023 yılı Şubat ayında 125,0 iken 2024 yılı Şubat ayında %6,7 oranında azalarak 116,6 oldu.
Dış ticaret haddi 2024 yılı Şubat ayında 86,7 olarak gerçekleşti
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Şubat ayında 85,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 1,5 puan artarak, 2024 yılı Şubat ayında 86,7 oldu.

Yurt Dışında Kontrol Edilen Girişim İstatistikleri, 2022

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Mart 2024  Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %61,87 arttı, aylık %5,57 arttı
Tarım-ÜFE’de (2020=100), 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %5,57 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %17,51 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,87 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %59,98 artış gerçekleşti.
Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %5,84 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %3,52 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde %1,18 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde %3,27 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde %7,60 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %7,12 artış gerçekleşti. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup %170,17 ile yağlı meyveler, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup %13,54 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.

Ciro Endeksleri, Şubat 2024 Toplam ciro yıllık %85,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Şubat ayında yıllık %85,1 arttı.
Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2024 yılı Şubat ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi %77,3 arttı, inşaat ciro endeksi %104,0 arttı, ticaret ciro endeksi %83,7 arttı, hizmet ciro endeksi %103,8 arttı.

Toplam ciro aylık %6,3 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Şubat ayında aylık %6,3 arttı.
Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2024 yılı Şubat ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi %5,6 arttı, inşaat ciro endeksi %8,0 arttı, ticaret ciro endeksi %5,7 arttı, hizmet ciro endeksi %9,6 arttı.

Ticaret Satış Hacim Endeksi, Şubat 2024
Ticaret satış hacmi yıllık %11,3 arttı, perakende satış hacmi yıllık %25,1 arttı
Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,3 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %15,4 arttı, toptan ticaret satış hacmi %5,7 arttı, perakende ticaret satış hacmi ise %25,1 arttı.
Ticaret satış hacmi aylık %2,3 arttı, perakende satış hacmi aylık %3,5 arttı
Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %2,3 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %3,1 arttı, toptan ticaret satış hacmi %1,6 arttı, perakende ticaret satış hacmi ise %3,5 arttı.

İşgücü İstatistikleri, Şubat 2024
Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,7 seviyesinde gerçekleşti
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 109 bin kişi azalarak 3 milyon 78 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan azalarak %8,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,3 iken kadınlarda %11,3 olarak tahmin edildi. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %49,3 oldu
İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 147 bin kişi artarak 32 milyon 423 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puan artarak %49,3 oldu. Bu oran erkeklerde %66,5 iken kadınlarda %32,5 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı %54,0 olarak gerçekleşti
İşgücü 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 38 bin kişi artarak 35 milyon 501 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise aynı seviyede kalarak %54,0 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %71,7 iken kadınlarda %36,6 oldu.
Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %15,6 oldu
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak %15,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %13,4, kadınlarda ise %19,6 olarak tahmin edildi.
Tablodaki rakamlar yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.
Mevsimsel etkilerden arındırma yöntemi gereği geçmiş aylara ilişkin tahminler revize edilerek yayımlanmaktadır.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 43,5 saat oldu
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 0,2 saat artarak 43,5 saat olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı %24,5 oldu
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 1,9 puan azalarak %24,5 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %16,3 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %17,6 olarak tahmin edildi.

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın Şubat Ayı İşsizlik Rakamlarını Değerlendirdi

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan, 2024 yılı Şubat ayı işsizlik verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Mehmet Yalçın, “İşsizlik rakamının 2024 yılı Şubat ayında yüzde 8.7 seviyesine gerilemesi sevindiricidir. İşsizlik oranındaki düşüş Türkiye ekonomisinin sergilediği performansa ilişkin umutları artırmaktadır.” dedi.

Başkan Yalçın, “TÜİK tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 109 bin kişi azalarak 3 milyon 78 bin kişi olmuştur. İşsizlik oranı ise 0,3 puan azalama göstermiş ve yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,3 iken kadınlarda ise yüzde 11,3 olarak tahmin edilmiştir. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,8 puan azalma göstermesi ise önemlidir.” diye konuştu.

Kayseri OSB Başkanı Yalçın değerlendirmesinde, “İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 147 bin kişi artarak 32 milyon 423 bin kişi olmuştur. İstihdam oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 49,3 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu oran erkeklerde yüzde 66,5 iken kadınlarda ise yüzde 32,5 olarak gerçekleşmiştir.” ifadelerini kullandı.

Başkan Yalçın, “Şubat 2024 dönemi verileri, işsizlikte düşüş eğiliminin güçlü şekilde hissedileceği bir döneme girildiğinin habercisi olmuştur. İstihdam artışının sürekli hale getirilebilmesi için Türkiye ekonomisinin güçlü irade sergiliyor olması da önem arz etmektedir. Mali yapıda dengelenmenin 2024 yılı içinde hızlı bir şekilde oluşması ve enflasyonun dizginlenmesiyle birlikte istihdamdaki artışın sürmesi beklentimizdir. Üretimde ve dolayısıyla da ihracattaki artış, iş gücü piyasasını olumlu yönde tetikleyen bir unsur olarak görülmelidir. Türkiye ekonomisi, ancak daha çok üretim ve daha çok ihracat yaparak en güçlü ilk 10 ekonomi arasındaki yerini alabilir. Sanayicilerimiz, yeni istihdam kapılarının açılması, üretimin artırılması ve cari açığın azaltılmasındaki en büyük etken olan ihracatın hedeflerin üzerinde gerçekleşmesi bakımından elini taşın altına koymaya devam edecektir.” dedi.

SUNUM Nanoteknolojide Büyümek İsteyen Start-Up’ları Destekleyecek

Yeşil Geleceğin Nano Mimarları: Daha Yeşil Bir Dünya İçin Yeni Fikirleriniz SUNUM Altyapısıyla Büyüyecek!

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji ve Araştırma Merkezi SUNUM, üçüncü kez hayata geçireceği Spin-SUNUM programıyla, sürdürülebilir ürün ve hizmet geliştiren start-up’ları, bir yıl boyunca “SUNUM” ile birlikte büyümeye davet ediyor.

SUNUM, nanoteknolojide büyümek isteyen ve bu alanda kendini geliştirmiş start-up’ları seçerek, onlara 1 yıl boyunca Ar-Ge ve altyapısından pazara erişime kadar pek çok konuda destekleyecek bir programı devreye alıyor. Nanoteknoloji üzerine odaklanmış start-up’ların başvurabileceği programla seçilecek start-up’lar, SUNUM ile iş birlikleri geliştirecek ve yatırımcılarla tanışma fırsatı da bulabilecek.

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji ve Araştırma Merkezi SUNUM, “Sürdürülebilir İleri Malzeme Teknolojileri” odaklı “Spin-SUNUM” girişimiyle, nano-ölçekli teknolojilere dayalı yöntem ve süreci kullanan, ürün ve hizmet geliştiren start-up’lara katkı sağlayacak.

SUNUM, nano ölçekli teknolojilere sahip start-up’lara yönelik olarak kurguladığı programla 26 Nisan 2024 tarihine kadar büyümek isteyen start-up’lardan başvuruları toplayacak. Erken aşamalardaki sürdürülebilirlik temalı “Derin teknoloji-Deep tech” girişimlerinin belirlenen hizmetlerle destekleneceği program kapsamında oluşturulan kurul, ilk etapta bir ön eleme yapacak. Kurul elemesi sonrası seçilen 20 start-up’ın “Pitching” sunumlarını 14 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirecek. 4 Haziran 2024 tarihinde ise açıklanacak finalistler arasından seçilecek 5 start-up, SUNUM bünyesinde 1 yıl boyunca altyapıdan araştırmacılara erişime kadar birçok alanda desteklenecek.

YATIRIMCILARLA TANIŞMA İMKANI

SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan desteklenip katkı verilecek start-up’ların, derin teknolojilere yatırım yapan yatırımcılar ile tanışma imkanı bulurken, 1 yıl boyunca fikirlerini geliştirebilmek ve daha gelişmiş prototipler üreterek verilerini doğrulamak için, SUNUM imkanlarından (cihaz, laboratuvar, teknik uzman vb) duruma göre ücretsiz ve/veya indirimli yararlanabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Sukan programla ilgili şu açıklamada bulundu: “Spin-SUNUM girişimcileri aynı zamanda SUNUM İş ve Proje Geliştirme ekibi desteğiyle SUNUM araştırmacılarına erişebilecek ve iş birliği ile danışmanlık fırsatlarından faydalanabilecek. Böylece ürün geliştirme, SUNUM İş Ekosistemine erişim, büyük firmalar ve KOBİ’ler ile eşleşme ve iş birliği imkanına da sahip olabilecek. Seçilen start-up’lar kendi Ar-Ge altyapılarını oluşturmak için zaman ve kaynak harcamadan, mevcut imkanların desteği ile pazara daha hızlı ulaşma imkanı da bulacak.”

BAŞARILI BULUNANLARA 2 YIL DAHA DESTEK

TÜBİTAK ve Avrupa Komisyonu fonlarından yararlanmak için mentörlük de verilecek olan programda, start-up’ların görünürlüğünün artmasıyla beraber yatırımcı ve yeni ekip üyeleri bulabilme fırsatları yakalamaları da mümkün olacak. 1 yılın sonunda başarılı bulunan start-up’lar, 2 yıl daha bu hizmetlerden yararlanmaya devam edebilecek ve uygun görülenlere daha uzun soluklu iş birlikleri de teklif edilebilecek.

Programa başvurular, 26 Nisan tarihine kadar, https://panel.basinlistem.com/UrlRedirect.ashx?Mail=davutgulec@hotmail.com&MailID=35538844&url=https%3a%2f%2fsunum.sabanciuniv.edu adresi üzerinden doldurulacak başvuru formu ile yapılabilecek.

ÖNEMLİ TARİHLER:

Son başvuru: 26 Nisan 2024

Ön değerlendirme / eleme: 14 Mayıs 2024

Finalistlerin açıklanması: 4 Haziran 2024

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Hakkında

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), TC Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından 2010 yılında kurulmuş ve 2017 yılından bu yana 6550 sayılı kanun kapsamındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan bir Ulusal Araştırma Altyapısıdır. SUNUM, nanomalzemeler ve nanoyapıların tasarımı, sentez ve karakterizasyonu ile nanoyapılardan geliştirilen mikro-nano sistemlerin tasarım ve üretimi gibi konulardaki yetkinliği ile farklı sektörlere değişik disiplinlerde hizmet verebilen bir alt yapıya sahiptir. SUNUM, Aralık 2022’de ikinci 5 yıllık yeterlilik almaya hak kazanmıştır.

Türkiye’de ve dünyada ender teknolojiye sahip pek çok gelişmiş ekipmanı bünyesinde bulunduran SUNUM laboratuvarları, atomik çözünürlükte görüntüleme, farklı hücreler için hızlı gen dizilimi, yalnızca birkaç atom kalınlığındaki metallerin çok katmanlı olarak biriktirilmesi ve dielektrik uygulamalar gibi farklı konularda araştırma olanağı sunuyor ve hizmet veriyor. 2023 yılı itibariyle 300 kadarı ulusal, 100 kadarı uluslararası olmak üzere 400’e yakın kurumla iş birliği yapan SUNUM, tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, enerjiden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyor. SUNUM iki farklı TÜBİTAK 1004 Platformu’nda (NANOSIS-Tümleşik, Ölçeklenebilir, İşlevsel Nanoyapılar ve Sistemler, LignoNANO- Sürdürülebilir Döngüsel Ekonomi için Katma Değerli İleri Nanoteknolojik Malzemeler ve Sistemler) yürütücü kuruluş, üç farklı 1004 Platformu’nda da ortak olarak yer alıyor ve Marie Sklodowska-Curie – COFUND kapsamında NANOBIO4CAN-Kanserde Yenilikçi Terapötik Yaklaşımlar için Nano-Biyoteknolojiler Projesi’nin koordinatürlüğünü yürütüyor.

SUNUM nanoteknoloji alanında, evrensel geçerliliği ve sosyo-ekonomik katma değeri olan ürünler ve hizmetler oluşturmak için çok disiplinli/disiplinlerarası verimli ve etkin araştırma ve geliştirme çalışmaları yaparak, yetkin insan kaynağı, bilgi, teknoloji, fikri mülkiyet, ayrı ya da ortak yeni altyapılar ve gerektiğinde bunların yaygınlaştırılması için girişimci firmalar oluşturuyor. Uzun vadeli işbirlikleri ile paydaş sanayi ve akademik araştırma kuruluşlarının öz yetkinliklerini öne çıkartan ve gelişmelerine katkıda bulunan SUNUM, tüm paydaşlara açık, sürekli gelişen, sürdürülebilir, küresel anlamda da örnek ve lider bir Mükemmeliyet Merkezi olmak için çalışmalar yürütüyor.

TÜMMER ile Uyumsoft stratejik iş birliği yaptı

Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) ile Uyumsoft arasında stratejik iş birliği yapıldı. İki kurum arasında yapılan iş birliğiyle, mermer üreticileri ve mermer makinaları üreticileri sektörlerinin dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlanması hedefleniyor. Böylece, iş süreçlerini daha etkin ve verimli yönetecek olan TÜMMER üyesi firmalar, iç pazarın yanı sıra ihracatta da atağa geçerek ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam edecektir.

İş birliğinin üyelerimiz için faydalı olacağına inanıyoruz

İş birliğini değerlendiren Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Hanifi Şimşek, şunları kaydetti:

“Dijitalleşmenin, mermer sektöründe ne kadar önemli bir yere geldiğini gün geçtikçe daha fazla görüyoruz. Dijital çağın gerekliliği olan verilerin bilgisayar ortamına aktarılması, verilere ulaşmayı kolaylaştırırken, üretimdeki verimliliğin ve kalitenin artmasına değer katacaktır. Uyumsoft’un hizmet ve çözümleri kapsamında üretmiş olduğu iş modelleri, yazılımlar ve e-dönüşüm uygulamalarından üyelerimiz yararlanacaktır. İş birliğinin kısa vadede üyelerimize faydalı olacağına inanıyoruz. Ayrıca, Uyumsoft tarafından verilecek eğitimlerle de gelişen ve dönüşen teknolojiden üyelerimizin anında haberdar olması ve yararlanması sağlanacaktır. İş birliğinin yararlı ve uzun ömürlü olmasını diliyoruz.” dedi.

Firmaların dijital dönüşümünü sağlayacağız

İş birliği ile TÜMMER üyesi firmaların dijital dönüşümüne rehberlik edeceklerini ifade eden Uyumsoft Ankara Bölge Müdürü Serkan Balcı, şunları söyledi:

“İş birliği protokolü çerçevesinde, Uyumsoft olarak, TÜMMER’in üyelerine özel olarak; üretim, maliyet, ihracat, cari, stok, satış ve pazarlama işlerini daha verimli ve kolay yönetebilecekleri ve aynı zamanda yurt dışıyla entegre olabilmelerini sağlayacak LioXERP, LioXCRM, LioXHR ürün ailemizi özel fiyatlar ile sunuyoruz. Ayrıca, Uyumsoft’un sahibi olduğu Uyum Akademi platformuyla; TÜMMER ekosistemine dijital dönüşüm odağında webinar eğitimleri ve ‘Farkındalık Seminerleri’ ile süreci destekliyor olacağız. TÜMMER ile güç birliği yapmaktan çok mutluyuz ve anlaşmamızın mermer sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz. Sektördeki firmaların uçtan uca dijital dönüşüm süreçlerine rehberlik etmeyi sürdüreceğiz.” dedi.

Sektörel iş birlikteliklerine devam ediyoruz

Sektörel iş birlikteliği ve entegrasyonlarına devam ettiklerinin altını çizen Uyumsoft İş Geliştirme Yöneticisi Zehra Atamer, şunları anlattı:

“Küçükten büyüğe her ölçekteki ve her sektördeki firmaya, uçtan uca dijital dönüşüm hizmeti veriyoruz. Uyumsoft olarak, işletmelerin her alandaki ihtiyaçlarına yazılım çözümleri üretirken, mevzuatlardaki değişikliklere hızlı adaptasyon sağlıyoruz ve müşteri memnuniyeti odaklı 7-24 online destek sunuyoruz. TÜMMER ile yaptığımız iş birliği ile sektörün dijital dönüşümüne rehberlik edeceğiz. İş birliğinin iki kuruma hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

BAYRAM TATİLİ TRAFİĞİ: BAYRAMDA OTOYOLLARDAN 11,2 MİLYON ARAÇ GEÇTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatili boyunca otoyolları 11,2 milyonun üzerinde aracın kullandığını belirterek, “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü ise 2 milyon 94 bin 924 araç, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü de 1 milyon 772 bin 112 araç kullandı” dedi.  Uraloğlu, 9 gün süren bayram tatili süresince 3 milyon 284 bin kişinin otobüslerle yolculuğu tercih ettiğini, demiryolları ile seyahat eden kişi sayısının ise 820 bini bulduğunu bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 9 gün süren Ramazan Bayramı tatilinde milyonlarca insanın bayram tatiline çıktığını belirterek, Yap-İşlet-Devret Otoyol projeleri ve Karayolları Genel Müdürlüğünce işletilen otoyolların yoğun olarak kullanıldığını bildirdi. Türkiye’nin önemli Yap-İşlet-Devret projelerinden biri olan Kuzey Marmara Otoyolu’ndan 4-14 Nisan 2024 tarihleri arasında 3 milyon 462 bin 352 aracın geçiş yaptığını kaydeden Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden ise 1 milyon 55 bin 133 aracın geçiş yaptığını kaydetti. Aynı tarih aralığında İstanbul-İzmir Otoyolu’nu da 2 milyon 857 bin 657 aracın kullandığını açıklayan Uraloğlu, “Osmangazi Köprüsü’nden de 940 bin 908 araç geçişi oldu. Osmangazi Köprüsü’nden açıldığı günden bu yana bir günde en yüksek araç geçişin de bu Bayram döneminden gerçekleşti. 13 Nisan’da tam tamına 117 bin 537 araç Osmangazi Köprüsü’nü kullandı” dedi.

“1915 Çanakkale Köprüsü’nden 155 bin 307 Araç Geçiş Yaptı”

Bakan Uraloğlu, Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun 4-14 Nisan 2024 tarihleri arasında toplam 130 bin 519 araç tarafından kullanıldığını açıkladı. Çanakkale Boğazı’nı birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü’nden ise 155 bin 307 aracın geçiş yaptığını bildiren Uraloğlu, “Yine aynı tarih aralığında Ankara-Niğde Otoyolu’nu kullanan araç sayısı 954 bin 20 olarak gerçekleşti. Ankara-Niğde Otoyolu’nun Birinci Kesiminde 13 Nisan 2024 tarihindeki 70 bin 908 ile en yüksek araç geçiş sayısına ulaşıldı. Otoyolun Üçüncü Kesiminde ise 6 Nisan 2024 tarihinde 106 bin 603 araç ile en yüksek sayıya ulaşıldı. Aynı dönemlerde Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’ndan 162 bin 954, Aydın-Denizli Otoyolu’nun trafiğe açık İkinci Kesiminden ise 67 bin 116 araç geçişi oldu. Bu bayramda özellikle Yap-işlet-Devret projelerimize yönelik talep, bu yatırımların ne kadar yerinde olduğunun da kanıtıdır. Vatandaşlarımız bu projelerimiz sayesinde hem güvenli hem de konforlu yolculuk yaparak sevdiklerine ulaştı” dedi.

“Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü 2 Milyon 94 Bin Araç Kullandı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğünce işletilen otoyol ve köprülerin ise 6 Nisan- 15 Nisan 2024 tarihlerinde ücretsiz olduğunu anımsattı. 9 Günlük bayram süresince otoyol ve boğaz köprülerinin de önemli oranda trafik aldığının altını çizen Uraloğlu. “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü bu bayramda tam tamına 2 milyon 94 bin 924 araç kullanırken 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü ise 1 milyon 772 bin 112 araç kullandı. Bu bayram tatilinin uzun olması ve okulların ara tatiline de denk gelmesi nedeniyle yollarımız milyonlarca araca ev sahipliği yaptı ve otoyollarımızı da 11 milyon 236 bin 983 araç kullandı” diye konuştu.

“820 Bin Kişi Demiryolunu Tercih Etti”

Uraloğlu, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü tarafından Ramazan Bayramı ve ara tatil döneminde artan yolcu talebini karşılamak ve vatandaşların huzur içerisinde sevdikleriyle geçirmesi için 5 -14 Nisan tarihleri arasında ek yüksek hızlı tren seferlerinin yanı sıra anahat ve bölgesel trenlerde kapasite artışı yapıldığını anımsattı.  Yüksek hızlı tren hatlarında 5 Nisan’dan itibaren başlayacak ek seferlerle 18 bin 84 koltuk ilave edildiğini belirten Uraloğlu, “Günlük sefer sayısı Ankara-İstanbul hattında 26 seferden 28 sefere, Konya-İstanbul hattında ise 8 seferden 10 sefere yükseltildi. Ankara-Konya hattında sadece cuma ve pazar günleri işletilen 1+1 adet hafta sonu seferi ise Cumartesi günleri de işletilmeye başlandı. 5 Nisan-15 Nisan 2024 tarihleri arasındaki tatil döneminde İzmir Mavi Ekspresi, Doğu Ekspresi, Güney/Vangölü Ekspresi, Konya Mavi Ekspresi, Ege Ekspresi, Erciyes Ekspresi, Toros Ekspresi, Pamukkale Ekspresi, Ankara Ekspresi, Uzunköprü-Halkalı Bölgesel Treni, Edirne-Halkalı Bölgesel Trenlerine pulman ve yataklı vagonlar ilave edildi. Anahat ve bölgesel trenlerde günlük karşılıklı 28 vagon ilave edilerek 10 günlük tatil döneminde toplam 15 bin 200 koltuk kapasitesi artışı sağlandı. Bayram süresince de anahat, bölgesel ve YHT’ler ile 819 bin yolcu seyahat etti. YHT’leri 365 bin 356, anahat trenlerini 133 bin 160, bölgesel trenlerini ise 320 bin 484 yolcu kullandı” açıklamasında bulundu.

“Şehirlerarası Otobüs Firmaları 92 Bin 749 Sefer Yaptı”

Bakan Uraloğlu, yapılan yatırımlarla Türkiye’yi konforlu ve sürüş güvenliği yüksek yollar ile donattıklarını belirterek bayram tatili boyunca 3 milyon 283 bin 978 yolcunun biletli, milyonlarca vatandaşın da özel araçları ile seyahat ettiğini açıkladı. Uraloğlu, “Bayram tatili boyunca şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları 92 bin 749 sefer yaptı ve milyonlarca insanımızı taşıdı. Denetimlerimiz sayesinde de vatandaşlarımız otobüslerde de rahat yolculuk yapabildi” dedi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KAYSERİ SERBEST BÖLGE YAPILAN HİZMETLERLE YENİ YATIRIMCILARIN GÖZDESİ OLDU

Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı ve Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, yeni …