AŞKIN GENÇ’TEN BAKAN ÖZHASEKİ’YE: “DEVELİ’DE BULUNAN ÖKSÜT ALTIN MADENİ’NİN ÇEVREYE, TARIM ARAZİLERİNE ETKİSİ NEDİR? 6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN SONRA MADENDE NE GİBİ HASARLAR MEYDANA GELMİŞTİR?”

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan Öksüt Altın Madeni hakkında çıkan iddiaları ve madende alınan önlemleri TBMM gündemine taşıdı. Genç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye “Develi’de bulunan Öksüt Altın Madeni’nin çevreye, tarım arazilerine etkisi nedir? 6 Şubat depremlerinden sonra madende ne gibi hasarlar meydana gelmiştir? Madene ÇED raporunda olmayan alanlarda kapasite artırım onayı verilmiş midir” diye sordu.
Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Çöpler Altın Madeni tesisinin bulunduğu geniş alanda 13 Şubat’ta saat 14.30 sıralarında kimyasal madde karışımlı liç yığınının kaymasıyla beraber 9 işçi göçük altında kaldı.
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan Öksüt Altın Madeni hakkında çıkan iddiaları ve madende alınan önlemleri TBMM gündemine taşıdı. Genç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Genç önergesinde, “Erzincan’ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi, 9 işçinin göçük altında kaldığı açıklandı. Seçim bölgem olan Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan Kanadalı Centerra Gold Inc şirketinin tamamına sahip olduğu Öksüt Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait Öksüt Altın Madeni’nde de işçilerin cıvadan zehirlendiği, siyanür tankının taşıp çevreye yayıldığı, ÇED raporunda olmayan alanlarda kapasite artırımına gidildiği gündeme gelmişti. İliç’te yaşanan facianın ardından yurttaşlar; Develi’deki madende yapılan tetkiklerin sonuçlarını, işçilerin güvenliğini, madenin çevreye ve vatandaşlarımıza etkilerini merak ediyor” değerlendirmesini yaptı.
CHP’li Genç, Bakan Mehmet Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:
“-Develi’de bulunan Öksüt Altın Madeni’nin çevreye, tarım arazilerine etkisi nedir?
-Siyanür veya başka bir zararlı maddenin taşma/sızmadan dolayı çevreye yayılma durumu var mıdır?
-Madenin kontrolleri en son ne zaman yapılmıştır?
-Daha önceki denetimlerde maden hakkında tutulan tutanaklarda eksik veya yanlış bir durum tespit edilmiş midir?
-6 Şubat depremlerinden sonra madende ne gibi hasarlar meydana gelmiştir? Oluşan hasarlar için önlem alınmış mıdır?
-Maden sahasının yerleşim yerlerine yakınlığı ve verdiği zarar ne kadardır?
-Şirket hakkında kamuoyunda gündeme gelen olaylar ile ilgili ne gibi bir yaptırım uygulanmıştır?
-Madende yapılan kontrollü patlamalar denetlenmiş midir? Heyelan olma riski var mıdır?
-İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda önlemler alınmış mıdır?
-Madene ÇED raporunda olmayan alanlarda kapasite artırım onayı verilmiş midir?
-Onay verildiyse hangi yetkililerin imzası ile verilmiştir? Onay veren yetkililer hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır?”

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI İLE JAPONYA ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ AJANSI (JICA) ARASINDA GÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ

JICA BAŞKANI TANAKA AKİHİKO’DAN TÜRKİYE’YE KALICI KONUT ÖVGÜSÜ: “AFETLE MÜCADELE VE YENİDEN İNŞA ÇALIŞMALARINIZ TAKDİRE …