HOLLANDA, ‘HOLLANDA’ OLALI, BİR TÜRK KADININA BÖYLESİ ÖVGÜLÜ YAYIN YAPILMADI

İlhan KARAÇAY’ın haberi:

De Telegraaf Gazetesi, transfer ettiği gazeteci Fidan Ekiz için, kapakta yarım sayfa anons yayınlarken, KADIN ilavesinin kapağında ve diğer dört sayfada, bol fotoğraflı yayın yaptı.

Hollanda’da pek çok Türk kadını, medyada, modada, sanatta, sporda, siyasette ve iş dünyasında büyük başarılara imza attılar. Fidan Ekiz, bu konuda son Türk olmayacak tabii.

Hollanda ‘Hollanda’ olalı, bir Türk kadını için böylesi övgü dolu bir yayın yapılmamıştı. Tabii ki, pek çok Türk kadını için övücü ve hatta çok övücü yayınlar yapıldı. Bu yayınları ben de bulabildiğim kadarıyla sizlere aktarmıştım.
Taaaa ki, Fidan Ekiz’e kadar…
Fidan Ekiz’i de pek çok defa medyada görmüştük. O’nun yaptığı TV dökümanterleri ve röprotajları ile gazetelerdeki yorumlarını da sık sık görmüştük.
Ama öyle bir şey oldu ki, De Telegraaf Gazetesi bu kez, alışılmışın dışında Fidan Ekiz için, bugüne kadar görülmemiş bir transfer anonsu yayınladı.Hem de, Türkiye ve Türk aleyhtarı olarak tanıdığımız De Telegraaf Gazetesi, Fidan Ekiz’i, birinci sayfasının ortasına, büyük bir fotoğraf ile yerleştirdi ve Türk yazarı, Cumartesi günleri yayınladıkları KADIN ekine transfer ettiklerini belirtti.
De Telegraaf’ın üstteki fotoğraflı anonsunda şunlar yazılıydı:
“Gündem yaratan, yazar, anne ve aile bağımlısı Fidan Ekiz (46), De Telegraaf’ın her Cumartesi yayınladığı KADIN ekinde makale yazacak.

Fidan Ekiz aslında bir köşeye sıkıştırılmak istemiyor. Ama o yine de bir köşeye oturacak. Bugünden itibaren, her hafta köşesinde oturacak.
‘Kadınlar hakkında yazacak olmayı çok hoş buluyorum. Zira, kadınların hangi hareketlilik içinde olduklarını çok merak ediyorum.’ diyor Fidan.”

Fidan Ekiz KADIN ekinin kapağında da, yukarıda görüldüğü gibi tam sayfa yer aldı.De Telegraaf’ın KADIN ilavesi, üstte ve altta görüleceği gibi, 4 tam sayfa olarak, Ekiz ile yapılan röportajı yayınladı.

De Telegraaf Gazetesi’nin, bu güne kadar yapmış olduğu yazar transferleri için, böylesi bir sunum şekli, bu güne kadar hiç yaşanmamıştı. Bu nedenle de, buralarda hep geri planda bırakılan biz Türkler’den birine yapılmış olan bu muhteşem övgü, hepimizi sevindirmiştir.

Fidan Ekiz’in yaşam öyküsünden kısa kesitler:

Fidan Ekiz, Türkiye’ye yaptığı bir ziyaret sırasında aile mezarlığında.

1968 yılında, Karadeniz’in güzel köyü Terme’den Hollanda’ya gelen Yüksel Ekiz, Rotterdam yakınlarındaki Rozenburg’ta Verolme tersanesinde çalışmaya başladı. Bir süre sonra Erenköylü eşini de Hollanda’ya getirdi. Fidan adını koydukları kızı için her türlü fedakârlığı yapmaktan kaçınmayan Yüksel Ekiz, göstermiş olduğu bu titizliğin semeresini de gördü.
Zira, ilk ve ortaokul eğitiminden sonra Utrecht’teki gazetecilik okulunu bitiren kızı Fidan gazeteci olmuştu. İlk çalıştığı gazete Rotterdams Dagblad olmuştu.

Fidan, basit bir gazeteci olmakla kalmadı.Pek çok TV programına konuk olduktan sonra, kendisi de programlar yapmaya başladı.
2003’te Irak’ın işgalinden sonra, Türkiye-Irak sınırından haberler göndermeye başladı. Daha sonra RTL Nieuws ve İstanbul’daki Associated Press Services  adına muhabir olarak çalıştı.  Bir süre sonra, muhabirlik işini, Pauw & Witteman adlı TV programında editörlük işiyle değiştirdi.

2009 yılında Fidan Ekiz’i ‘Vrouw & Paard’ adlı  tartışma programında görmeye başladık.

Ekiz’in en çok ses getiren TV dökümanteri bir yıl sonra 2010 yılında gerçekleşti. Onun için büyük bir ödül sayılacak bu programın adı, ‘Veerboot naar Holland’ (Feribot ile Hollanda’ya) idi.
Beş bölümlük bu programda, Hollanda’ya göç eden beş Türk ailesi ile röportajlar yapan Ekiz, kendi ailesi ile de yaptığı söyleşi ile dikkat çekti.

Ekiz, 2012’de başlayan ve 2020 mart ayına kadar devam eden ‘De Wereld Draait Door’ (Dünya Dönüp Duruyor) adlı tartışma programı masasında düzenli olarak yer almıştı.

Ekiz, 2016 yılında altı farklı ülkede basın özgürlüğünü konu alan altı bölümlük ‘De Pen & Het Zwaard’ (Kalem ve Kılıç) adlı belgesel ile de beğeni kazandı.
Ekiz, bir yıl sonra da ‘Duidelijketaalprijs’ (Anlaşılır dil) ödülüne lâyık görüldü.

Eylül 2018’den Aralık 2019’a kadar ‘De Nieuwe Maan’ (Yeni Ay) adlı televizyon programına ev sahipliği yapan Ekiz, 2018 sonbaharında, BNN/VARA televizyonunda feminizm hakkında 6 bölümlük bir röportaj dizisi olan ‘Vrouw op Mars’ (Mars’taki Kadın) yer aldı .

2 Mart 2020’den itibaren, her Pazar   BNN/VARA için, tartışma programı ‘Op1’de Jeroen Pauw ile sunculuk yapan Ekiz, Aralık 2021’den itibaren Sven Kockelmann ile birlikte her Perşembe akşamı aynı programı sunmaya başladı.

Daha sonra, Wieger Hemmer ile birlikte, her cumartesi saat 17:00’den 19:00’a kadar Rotterdam’daki De Doelen salonundan canlı olarak In De Kantine’yi sunan Ekiz,  Eylül 2021’den bu yana ‘HLF8’ adlı tartışma masasında yer aldı. Tabii ki sunucu olarak önce Johnny de Mol, daha sonra Leonie ter Braak ve Hélène Hendriks ile birlikte…

30 Ağustos 2020’den Haziran 2021’in başına kadar, Renze Klamer ile birlikte, günlük program ‘De Vooravond’u sunan Ekiz, Mayıs 2021’de, 2002 yılında vurularak öldürülen siyasetçi Pim Fortuyn’un adını taşıyan ödülü kazandı.Ekiz, bu ödülün jürisine göre, ‘Keskin bir düşünür, konuşmacı ve yazar, cesur, tabuları yıkan ve örnek bir kanaat önderi’ olarak belirlendi ve seçildi.

Ekiz, Algemeen Dagblad, Vrij Nederland ve Talkies Magazine’de köşe yazarlığı yaparken, şimdi de ülkenin en büyük gazetesi, De Telegraaf tarafından transfer edildi.

*********************
YUKARIDAKİ GECİKMİŞ HABER

Yukarıdaki haber, aslında 8 Ocak Pazar günü yayınlamam gereken bir haberdi. Haberi servise koyacağım sırada, başlığa koyduğum şu cümle gözüme takıldı: ‘Hollanda’da pek çok Türk kadını, medyada, modada, sanatta, sporda, siyasette ve iş dünyasında büyük başarılara imza attılar. Fidan Ekiz, bu konuda son Türk olmayacak tabii.’

O sırada bu habere, ünlü olmuş diğer kadınlarımızı da eklemenin kaçınılmaz olduğunu anladım ve haberi daha sonra yayınlama kararı aldım.
Hollanda’da ünlü olan kadınlarımızın iki elin parmakları kadar olduğunu sanıyordum. Ne var ki, aklıma gelen ünlü kadınlarımızı aradıkça, sayının 50-60’şa yükseldiğini hayretle fark ettim.
Kadınlarımız arasında ‘ünlü’ olmuşların yanında, ‘başarılı’ olmuşlar da vardı.
Birkaç günde tamamlayacağımı sandığım toparlama işi haftalarca sürdü. Başarılı kadınlarımız o kadar çoktu ki, liste uzadıkça uzuyordu.
Böylesi uzun bir çalışma sonrasında toparlayabildiğim isimlerin daha da çoğalabilmesi gerektiğini fark ettim ve okurlarımdan bu konda destek rica ettim.
Email’ime, facebook’uma, whatsapp ve messengerim’e isim yağmaya başlamıştı.
Bu kez bu isimleri, kendi arşivimde ve google’de aramaya başladım. İsimlerin ünlü mü, yoksa başarılı mı olduğunu da belirlemem lâzımdı.
Hollanda medyasında sıkça yer almış ‘ünlü’ kadınlarımızın sayısı 100’ü aşmıştı.
Hollanda’ya göçmen çocuğu olarak gelmiş veya doğmuş, babaları gibi temizlik işçisi olarak kalmamış, avukat, doktor, mühendis, eğitimci, modacı, sporcu, siyasetçi, sosyal görevli ve yardımsever olarak ‘başarılı’ payesini hak etmiş kadınlarımızın sayısı da 100’ü geçmişti.
Ünlü ve başarılı kadınlarımızın sayıları bu kadar çoğalınca, bunun artık bir haberde değil, kitapta değerlendirilmesi gerektiğine inandım.
Kitap kararından sonra, konunun daha derin araştırılması gerektiği şart oldu.
Çok uzun süren fotoğraf aramasından sonra, çalışmanın sonuna geldim.

ÇOK AZ ZAMAN KALDI
Baskı işleri ile meşgul olurken, sizlerden gelecek isimleri ekleme fırsatım olacaktır.
Bu nedenle, aşağıda sunacağım isimler dışında ‘başarılı’ olmuş kadınlarımızı hâlâ bildirebilirsiniz.

Dini, siyasi ve milli görüşlerine bakmaksızın, işte size Hollanda’nın en ünlü 108 Türk kadınının isimleri:

Fidan Ekiz, Yasemin Öztürk, Funda Müjde, Nigün Yerli, Nebahat Albayrak, Fadime Örgü, Fatma Koşer Kaya, Emine Bozkurt, Güner Kuban, Karsu Dönmez, Aylin Sezer, Esra Dalfidan, Meral Uslu, Jale Çelen, Yeliz Çiçek, Günay Uslu, Dilan Yeşilgöz, Sadet Karabulut, Nevin Özütok, Yasemin Çegerek, Huri Şahin, Nilüfer Gündoğan, Hülya Kat, Işık Tüzüner, Esma Yiğitoğlu, Meriç Artaç, Elif Işıtman, Hayriye Yılman, Ela Çolak, Zeynep Dağ, Günay Orhan, Dilara Bilgiç, Nazmiye Oral, İffet Subaşı, Münire Manisa, Yeşim Candan, Zehra Kaya, Songül Akkaya, Şenay Özdemir, Songül Mıhçı (Van Brakel), Keklik Yücel, Esmeral Tunçluer, Fatma Genç, Dilan Yurdakul, Evrim Akyiğit, Nurgül Özkanlı-Kaşıkçı, Sevtap Baycılı, Tülay Demir Oktay, Deniz Akkoyun, Azra Akın, Ebru Umar, Lale Gül, Jale Şimşek, Melek Usta, Derya Demirtaş, Ümran Özbalcı Aria, Sevil Sarıyıldız, Feride Tosun, Nüvit Kibaroğlu Adıgüzel, Fatma Aktaş, Betül Aşlı Bayram, Şuheda Özyar, Meliha Doğuduyal, Fatma Şahin Katırcı, Güven Yıldız, Semiha Denktaş, Özlem Canel, Fadime Kılıç, Berrin Kaplan, Hümeyra Gül Çakmak, Fadime Demir, Şükran Yangın Üst, Songül Mutluer, Hatice Can Engin, Seçil Arda, Özden Yalım Kutluer, Maviye İnce Karaman, Gülcan Engin, Deniz Erkoçu, Nazan Arısoy, Saadet Koral, Meltem Halaçeli, Ayfer Ergün, Arzu Kökeng, Deniz Akman, Atiye Deniz, Hatice Taş Sarı, Canan Gönençay, Songül Gürses, Şenay Akdemir, Dilara Horuz, Esra Horuz, Busa Ünlü, Joan Franka -Ayten, Melisa Aslı Pamuk, Meral Polat, Çiğdem Yüksel, Gülşah Erçetin, Leyla Çimen, Hamide Semerci, Leyla Eren, Özlem Aydın Çetin, Ayşe Tekin Konuksever, Figen Arslan, Aynur Gül Çakır, Sibel Saki, Emine Uğur, Müzeyyen Doğaner.

Hollanda’da başarılı olmuş 135 Türk kadının isimleri:
Birgül Aksoy Gültekin, Asuman Eroğlu Göl, Nilgün Şahin, Tuğba İleri, Esra Toprak,
Meral Soytekin, Hülya Dumrul, Famile Arslan, Güliz Tomruk, Nuray Tuna,
Nursel Köse, Çilay Özdemir, Feyza Albayrak, Cemile Sezer, Şengül Sözen,
Hale Besen Mouritz, Ebru Kayan, Gamze Kurt, Sevil Ertürk, Melahat Çapoğlu,
Ayşegül Koçak, Buse Barlas, Gülcan Alkılıç, Leyla Akkanat, Merve Çiftçi, Dilan Alp, Sümeyra Kuzu, Öznur Batur, Niğmet Akgül. Şefika Baykalan, Aysel Erbudak, Hatice Bayar, Ayşe Gür Ören, Tülay Erkan, Sema Ağcahan Aktaş, Manolya Aktaş Çalışkan, Elise Ayhan, Emine Güney, Yeşim Saltık, Funda Akalın Çavuşoğlu, Meliha Ölmez, Arzu Karadeniz, Emine Kula, Asu Turgut, Gülay Yıldırım, Gülçin Sade, Hanaslı Doğan, Hatice Bağlıcak, Hülya Kaya Kula, Özlem Torunoğulları, Şenay Tosun, Ülkü Öğüt, Yasemin Ay, Züheyla Taşpınar, Aslı Doğan, Betül Taşkın, Emine Uğurlu, Hacer Güneş, Aymelek Er Mutlu, Kezban Arslan, Meryem Alkan, Gülay Şimşek Cihan, Türkan Çavuşoğlu, Paykar Pala, Selma Kalafat Bayraktar, Hacer Sinan, Asiye Songül, Gülnaz Aslan, Rafiye Yıldırım, Yüksel Motorcu, Refika Özmuk, Nadiye Şeker, Aliye Konuş Atay, Suzan Özpolat, Hülya Aydemir Sözen, Canan Uyar, Dilek Akdemir, Funda Başdoğan, Alyem Çelik, Aysel Gürler, Filiz Pervin, Fatma Yaylalı, Nezahat Yıldırım, Nesrin Altuntaş Akbulut, Süreyya Yeğiner, Fatoş Dural, Özlem Coşkun, Nilüfer Bingöl, Fatma Arabacı, Gülsemin Örgü, Tayyibe Deniz, Arzu Karaaslan, Kıvılcım Özmen, Selin Karar, Pınar Coşkun, Nuray Tuna Bossink, Tuğba Özkaya, Asiye Güngörmez, Ayşe Er, Banu Bulucu Wouters, Binnur Zengin, Dilek Avşar, Mahmure Çakıroğlu, Gül Tevkir, Müjde Palavan, Şebnem Pancar, Necla Koçak, Sibel Özoğul Özen, Yeliz Doğan, Yeter Akın, Aslı Bolat, Aynur Baran, Ayşe Boya, Çiğdem Yüksel Derya Uygun, Hacer Güneş, Hacer Sinan, Hilal Kaya, İlknur Güzelay Demiroğlu, Kadriye Vızır, Kübra A, Meryem Kılıç Karaaslan, Müfide Halaçeli, Naciye Yakışır Bozkurt, Nesrin Cingöz, Selda Akbal, Serpil Hıdır, Sevgi Yılmaz, Seyma Ulusoy, Şeyda Koç Asyalı, Vahide Bulut Altun, Emriye Yıldız, Funda Çavuşoğlu, Gülsemin Konca, Nuran Tuğ,

Ayrıca, okuyucularımdan gelen ‘başarılılar’ içinde, fotoğraflarını bulamadığım isimler şunlar:
Zeynep Orbay Soykan, Ayşe Şahin, Vildan Karaoğlan, Meral Şen, Yeliz Özkarakaşlı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Türk Kızılayı Kayseri şubesi Kurban bağışı alımlarına devam ediyor

Gelenekselleşen vekâletle kurban kesim kampanyasına devam eden Türk Kızılay Kayseri Şube başkanı  Cafer Beydilli, kurban …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420