Dünya

Kadın hakimin mahkemedeki sözleri ülkede tartışma yarattı

İngiltere’de bir kadın yargıcın, sarhoş olan hemcinslerinin tecavüze uğrama riskini artırdıkları açıklaması tartışma yarattı. Lindsey Kushner QC isimli yargıç, kadınların “istedikleri kadar içebilecekleri” ancak “sınırsızca” davranmaları sonucunda kendilerini tehlikeye atabileceklerini söyledi.

64 yaşındaki yargıç bu sözleri, Manchester şehrinde 18 yaşındaki bir kıza tecavüz eden bir adama 6 yıl hapis cezası verdiği bir duruşmada söylemişti. İşçi Partisi eski milletvekili ve Polis Komiseri Vera Baird, bu sözlerin “kurbanı kriminalize etmek” anlamına geldiği eleştirisini yaptı.

BBC’ye konuşan Vera Baird, “Biri tecavüze uğradığında suçluluk, utanç hissediyor ve polise bildirmek onlar için zorlaşıyor” dedi. Baird sözlerine, “Bir yargıç size ‘Tamam da içersen tecavüze uğrama ihtimalin daha yüksek, sana inanmamız zor. Ayrıca çok serbest davrandın, olayı sen kendine çektin’ derse, o insanın suçluluk duygusu daha da artacaktır.” şeklinde devam etti.

Vera Baird’e göre, yargıcın yapması gereken kadınlara “adamı kendine çektiğin için sen suçlusun” demek yerine, kadınların güvenliğini sağlamaktı.

Suçlar Barosu’ndan Francis Fitzgibbon ise eleştirilere katılmadı ve hemcinslerine “vahşi adamların nerede olduklarıyla ilgili eğitim verilmesinin duyarlı bir davranış olduğunu” savundu. İki çocuk annesi yargıç Kushner, eleştirileri anladığını söyledi. Kushner, “Bunun hiç bir şekilde mazereti yok; bir kadın bedeniyle ne yapıp ne yapmayacağına kendi isteğiyle karar verir ve bir adam da buna göre davranışlarını şekillendirmelidir” dedi.

Francis Fitzgibbon sözlerine, “Ancak bir kadın yargıç olarak kadınlara, sarhoş olduklarında yerçekimi kuvvetiyle çektiği tehlikeli adamlardan kendilerini korumaları gerektiği tavsiyesini vermezsem, bu ihmalkarlık olur.” şeklinde devam etti.(BBC)

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü