Ekonomi-teknoloji haberleri ve TUİK verileri (21.01.2023)

Dijital Türkiye Platformu ve KPMG Türkiye, AB işbirliklerini artırma yolunda ilk çalıştayı gerçekleştirdiDijital Türkiye Platformu ve KPMG Türkiye, “BIT alanında Türkiye ile Avrupa Birliği işbirliklerini artırma” konulu rehber çalışma için ilk çalıştayı gerçekleştirdi. Çalıştayda, çalışmanın AB ihtiyaçlarını belirleme amacı için Brüksel’de Daimi Temsilcilik ve Dijital Europe yöneticileriyle görüşmeler yapılarak yol haritası belirlendi.Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) birlikteliğiyle 2011 yılında kurulan, Dijital Europe üyesi olan Dijital Türkiye Platformu ile KPMG Türkiye, “BIT alanında Türkiye ile Avrupa Birliği işbirliklerini artırma” konulu rehber çalışma için ilk çalıştayı akademisyenler, girişimciler, bilişim ve telekom alanında faaliyet gösteren şirket temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdi. Türkiye ve Brüksel’de tanıtım toplantıları yapılacakÜç ayrı oturum olarak düzenlenen çalıştaya katılarak görüş ve önerilerini ileten akademi ve şirket yöneticilerinin katkısının önemine değinen Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, rehber çalışmanın tamamlanmasının ardından Türkiye ve Brüksel’de yapılacak tanıtım toplantılarıyla işbirliklerinin geliştirileceğine yönelik inancının güçlü olduğunu belirtti. Toplantılar önemli katkılar sağlayacakKPMG Türkiye Ülke Başkanı Murat Alsan, böylesine önemli bir konu için konularında kapsamlı görüş sahibi kişilerle çalışmaktan duydukları memnuniyeti belirterek, yılın ilk yarısında yapılacak tanıtım toplantılarının önemli katkılar sağlayacağını düşündüğünü söyledi.Yol haritası belirlendiOrtak iş gücü stratejisinin artırılması, girişimciliğin geliştirilmesi, dijital dönüşümde sürdürülebilirlik, fon kullanımı ve verimlilik konularının konuşulduğu çalıştayı takiben, AB ihtiyaçlarını belirleme amacı için Brüksel’de Daimi Temsilcilik ve Dijital Europe yöneticileriyle görüşmeler yapılarak yol haritası üzerinde çalışıldı. Dijital Türkiye Platformu, üyesi olduğu Dijital Europe’ın katkısıyla Türkiye’nin alanda güçlü olduğu konuları Avrupa’nın ihtiyaçlarıyla karşılaştırma imkanını yakalayacak.

Egeli hazırgiyim ihracatçıları Almanya’ya 500 milyon dolarlık ihracat hedefliyor 

Premiere Vision New York fuarına ilk kez milli katılım gerçekleştirerek başarılı iş bağlantılarıyla dönen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği bu kez de 24-26 Ocak’ta dünyanın en önemli tekstil fuarlarından Munich Fabric Start the Source Fuarı’na Türkiye Milli Katılım Organizasyonuyla 12 Türk firması ile katılacak.

Türkiye’nin Çin ve Bangladeş’in ardından Almanya’nın üçüncü büyük giyim tedarikçisi konumunda olduğunu vurgulayan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “24-26 Ocak’ta tekstil pazarının en tanınmış fuarlarından olan, dünya çapında tekstil alıcıları ve tedarikçilerini ağırlayan Munich Fabric Start the Source Fuarı’na milli katılım organizasyonu ile 12 firmamızla katılıyoruz. Fuar yılda iki defa düzenleniyor. Her sene 41 farklı ülkeden binin üzerinde firmanın yer aldığı gibi dünyanın dört bir yanından da 20 binin üzerinde uluslararası katılımcı ziyaret ediyor. Biz 2017 ve 2019 yıllarında Munich Fabric Start fuarının Sourcing bölümüne milli katılım organizasyonu gerçekleştirdik. 2022 yılında da milli katılım planlıyorduk ancak fuar pandemi nedeniyle iptal edilmişti. Milli katılım organizasyonumuz ile ülkemizin Almanya pazarından aldığı yüzde 10’luk payı artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

EHKİB ABD, İtalya, Fransa ve Almanya’ya yoğunlaştı

Sertbaş, “Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde milli katılım düzenlediğimiz PV New York Fuarı’nın Temmuz ayında gerçekleşecek ikinci edisyonuna da katılım sağlamayı planlıyoruz. ABD’ye yönelik sonbaharda bir sektörel ticaret heyeti düzenlenmesi de gündemimizde yer alıyor. Kış fuarlarını Şubat ayında 18 firmayla katılacağımız PV Manufacturing Paris fuarıyla noktalayacağız. Sonraki dış pazar etkinliğimiz ise Mart başında İzmir’de gerçekleşecek İtalya Alım Heyeti olacak. MFS the Source Fuarının ikinci edisyonu Temmuz ayında gerçekleşecek, bu fuara da katılım sağlamayı planlıyoruz. 2023 yılı sonunda toplam 6 fuara milli katılım yapmayı hedefliyoruz.” dedi.

2022’de Türkiye’den Almanya’ya 3,6 milyar dolarlık hazırgiyim ihracatı

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Dış Pazar Stratejileri Geliştirme Komitesi Başkanı Tala Uğuz ise Almanya’nın en büyük hazırgiyim ihraç pazarı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“MFS the Source fuarına EHKİB olarak düzenli katılım sağlanmamız çok önemli. Firmalarımız üç gün boyunca ilkbahar-yaz 2024 koleksiyonlarını uluslararası alıcıların beğenisine sunacak. Almanya’nın 2022 yılının 10 aylık dönemindeki toplam giyim ithalatı 43,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ülkenin yıl sonu toplam ithalatının 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Almanya’nın 2021 yılı toplam hazır giyim ithalatı ise 48,7 milyar dolar. Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü en büyük pazarı Almanya’ya 2022 yılında yüzde 5 artışla 3,6 milyar dolar ihracat yaptı. Birliğimizin ihracatında ilk sırada yer alan Almanya’ya ise geçen yıla göre yüzde 5 ivmeyle 350 milyon dolarlık dışsatım gerçekleştirdik. EHKİB olarak Almanya’ya ihracatımızı kısa vadede 500 milyon dolara çıkarmayı öngörüyoruz.”

Škoda Metaverse ile Yeni Teknolojileri Keşfederek Daha Genç Müşterilere Ulaşıyor

Škoda, Metaverse dünyasındaki yeni projesi Škodaverse ile eşsiz bir dünya yarattı. Škoda’nın e-mobilite teknolojileri ve yenilikleri hakkında eğlenceli şekilde bilgiye ulaşmayı sağlayan Škodaverse, markanın daha genç müşterilere erişmesini de sağlıyor.

Škodaverse kullanıcıları Škoda Enyaq Coupé RS iV test sürüşü dahil olmak üzere birçok heyecan verici deneyimi de yaşayabiliyorlar. Bunlar arasında Škoda’nın NFT Galerisi, eğlenceli oyunlar ve diğer katılımcılarla Škoda avatarlarıyla etkileşim kurmak gibi deneyimler yer alıyor.

Bununla birlikte Škodaverse dünyasına girenler marka hakkında çok daha fazla bilgi alabilecek ve markayla daha güçlü bir bağ kurabilecekler. Bu 3 boyutlu sanal Škoda dünyası, Nemesis platformu üzerine kuruldu. Giriş sırasında ziyaretçiler, Metaverse’deki Škoda adasını keşfederken kendi avatarları için Škoda görünümlerini kullanabiliyorlar ve kişisel avatarlarını oluşturabiliyorlar. Ayrıca burada belirlenen takvime göre etkinliklere ve dijital konferanslara da katılmak mümkün olacak.

Škoda 3 boyutlu sanal dünyasında önümüzdeki dönemde medya günleri ve yeni ürün sunumları da yapmayı planlıyor.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi, Aralık 2022

YD-ÜFE (2010=100) 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,77, bir önceki yılın Aralık ayına göre %49,90, bir önceki yılın aynı ayına göre %49,90 ve on iki aylık ortalamalara göre %97,45 arttı.

İmalat yıllık %49,95 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %47,40, imalatta %49,95 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %51,95, dayanıklı tüketim malında %49,42, dayanıksız tüketim malında %47,08, enerjide %83,46, sermaye malında %46,54 artış olarak gerçekleşti.
İmalat aylık %2,79 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %1,74, imalatta %2,79 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında %2,05 artış, dayanıklı tüketim malında %4,03 artış, dayanıksız tüketim malında %2,89 artış, enerjide %3,32 azalış, sermaye malında %4,19 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık YD-ÜFE’ye göre 12 alt sektör daha düşük, 13 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
YD-ÜFE sektörlerinden metal cevherleri %28,56, giyim eşyası %35,47, diğer ulaşım araçları %37,95 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri %83,46, diğer metalik olmayan mineral ürünler %74,59, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) %69,21 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık YD-ÜFE’ye göre 12 alt sektör daha düşük, 13 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Aylık azalış gösteren tek alt sektör %3,32 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu. Buna karşılık tütün ürünleri %12,15, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler %5,49, motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork %5,13 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Kasım 2022

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji haberleri

Ev kiralarken kimlik sahteciliğine dikkat Sahte kimlikle dolandırıcılık, emlak sektöründe de sıkça yaşanmaya başladı. Sahipleri …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427