Dönmez: Kayseri Model Fabrika nispeten bazıları ile karşılaştırıldığında küçük bir yerde, çok başarılı işler yapmış, yapmaya da devam ediyor

Kayseri Model Fabrika ‘Öğren Dönüş 7.’ Lansman Toplantısına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez; Kayseri Model Fabrikasının bazıları ile karşılaştırıldığında küçük bir yerde, çok başarılı işler yaptığını ve yapmaya da devam ettiğini açıklarken, AGÜ  Rektörü Prof.Dr. Cengiz Yılmaz’da, projenin ilk kez önüne geldiğinde  biraz hayal ve  başarmanın zor olduğunu söylediğini, ancak şimdi dahada başarılı olacaklarına inandıklarına dikkat çekti.

Kayseri 1. OSB Konferans Salonu’da gerçekleştirilen lansman toplantısına, sanayiciler, işadamları, bürokratlar, öğrencilerde katıldı. Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, 74 projenin tamamlandığını, yıl sonuna kadar 100 projenin tamamlanmasını hedeflerin konusunda şöyle kısa bilgiler verdi.

Büyüksimitçi: Yıl sonu hedefimiz 100 proje

“2020 yılı ocak ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız koordinasyonunda Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası ve Abdullah Gül Üniversitesi ortaklığında bir anonim şirket olarak kurulan Kayseri Model Fabrika, ilk öğren-dönüş projesine 2021 yılı ocak ayında başladı. 2 yıl 9 aylık sürede 74 proje tamamlamış, imzalanan sözleşmelerle, 95. öğren-dönüş projesine ulaşmış durumdayız. Yıl sonuna kadar da 100. projeyi aşmayı hedefliyoruz. Tamamlanan 74 projeye baktığımızda; seçili ürün gurubunda günlük üretim artışlarında yüzde 40 ile yüzde 180 arasında iyileşmeler sağlandı. 2,5 yıllık sürede 70 farklı kurumdan, 1.100’e yakın farklı katılımcıya eğitimler verdik. Söz konusu projelerde 750 metrekareyi bulan alan tasarrufları oldu. Makine ekipman verimliliğinde yüzde 40’lara varan iyileşmeler yaşandı. Projeden memnun kalıp bizimle 2., 3. kez sözleşme imzalayanlar oldu. Bu hizmetler sadece Kayseri değil, Aksaray, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Çorum, Kırıkkale, Sivas, Samsun, İstanbul, Trabzon’da da sunuldu. Her projemizde üniversite öğrencisi yetiştiriyor, her projemizde 2’şer stajyer görev alıyor. Şu ana kadar toplamda 160’ın üzerinde öğrenci bu eğitimi alırken, bunlardan 106’sı projelerde görev aldı. Bunlardan 62’si daha okulu bitmeden görev aldığı kurumda istihdam edildi. 8 akademisyenimiz projelerde görev alarak bilgilerini sahaya yansıtma imkanı buldu. Sanayicimizin rekabetçiliğini artırmak için Model Fabrikaların Yalın Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm değeri var.  Eğitimlere ve öğren dönüş projesine KOSGEB’in destek oranı yüzde 60’dan yüzde 80’e,  100 bin TL olan model fabrika desteği toplamda 200 bin TL’ye çıkartılmıştır. Model fabrikamızın sürdürülebilirlik başlığı altında, yalın ve dijitalleşme ile birlikte, yeşil mutabakat, enerji verimliliği gibi konularda da sanayicimize hizmet sunacak noktaya gelmesini arzuluyoruz. Erciyes Anadolu Holding’in 7 işletmesi için kısa süre önce başlattığımız ön analiz çalışmaları bunun başlangıcı niteliğindedir” dedi.

Gülsoy: Kaynakların sınırlı olduğu hatta hızlı tükendiği bir dünyada yaşıyoruz

Kayseri Model Fabrika  ortaklarından KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy’da bu proje ile öncelikle kar etmeyi değil, işletmelere kar ettirmeyi hedeflediklerini açıkladı ve kendilerine destek olanlara teşekkür etti. ‘Üretimde kaynakların verimli kullanılması, tüm süreçlerde israfı yok ederek, verimliliğin artırılması büyük önem kazandı’ diyen Gülsoy “Yalın üretim, dijital dönüşüm rekabetçiliğin anahtarıdır. Bu projenin  etkilerini 2025 yılında daha net göreceğiz. Yeşil Mutabakat ile daha çevreci, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıkları ana gündemi olacak. Artık tüm işletmelerde en az girdi, en çok çıktı sağlayabilecek, karbon emisyonunu düşürerek çevreyi en az kirletecek üretimin anahtarı Model Fabrikalardan geçiyor. Üretimde yalını sağlayarak verimliliği artırdığımız zaman daha rekabetçi olacağız. Dijital dönüşümü de uygular ve işin içine teknolojiyi de katarsak, küresel piyasalarda rekabetçi hale gelebiliriz. Dijitalleşme ve yeşil dönüşümü kaçırmamamız lazım. İnkılap niteliğindeki bu dönüşümlerin ihracatımıza ve ekonomimize etkisi büyük olacak. Bu konuda yapılacak yatırımları külfet olarak görmemeliyiz. Kaynakların sınırlı olduğu hatta hızlı tükendiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu değişim ile öğren dönüş projesi Kayseri Model Fabrika bizim çok değer verdiğimiz bir proje” diye konuştu.

Yılmaz: İtiraf edeyim, proje önüme geldiğinde  biraz hayal ve başarısını zor görmüştüm

Kayseri Model Fabrika projesinin  ilk olarak  önceki rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu tarafından  yardımcılığını yaparken önüne getirildiğinde, okuyup incelediğinde rekabetin çok zor olacağı için  biraz hayal ve başarısının zor olacağını söylediğini itiraf eden Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz’da, şimdi  bu konuda başarılı olunmasının kendilerinide heyecanlandırdığını tekrarladı. Yılmaz “Model Fabrika; Kayseri sanayisi, KOBİ’ler ve diğer işletmelerin güvenini kazanmış durumda. Başarısıyla, etkisiyle ürettiği pozitif etkiyle o güveni kazandı. Bu büyük bir değer.  Benim uzmanlık konum olan Rekabet süreçlerinde bir işletmenin sahip olabileceği en güçlü şey, müşterisinin güvenini kazanmak. Kayseri Model Fabrika’nın bu özelliği var, bunu daha ileriye taşımalıyız’ dedi.

Dönmez: Kayseri Model Fabrika bazıları ile karşılaştırıldığında küçük bir yerde, çok başarılı işler yapmış

Projeler konusunda bilgiler veren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’de, bazen kendilerinin kabul ettiğini Tübitak’ın, bazende Tübitak’ın kabul ettiği projeleri kendilerinin kabul etmediğini açıkladı. Kayseri’yi  model fabrikadaki başarısı  ve geliştirdiği projeler konusunda öven ‘Kayseri çok büyük bir sanayi şehri, çok önemli bir şehir. Özellikle dış ticaret alanında ihracatın ithalatı geçmesi konusunda Kayseri örnek bir şehir’ diyen Dönmez “Kayseri Model Fabrikamız küçük bir yer. Bundan daha büyük model fabrikalar var. Önemli olan binaların, makinaların şaşalı olması değil. Önemli olan içindeki insanların o makinaları kullanma yeteneğinin olması. Kayseri Model Fabrika nispeten bazıları ile karşılaştırıldığında küçük bir yerde, çok başarılı işler yapmış, yapmaya da devam ediyor. Bu modeli yaygınlaştıracağız. Model fabrikalarda öğren-dönüş programlarıyla kazanımlara baktığımızda verimlilikteki yüzde 75’e varan artışlar, üretim adetlerindeki artışlar, maliyetlerde düşüşler, üretim sürelerinde düşüşler, istihdam sayısındaki düşüler çok önemli kazanımlar. Daha az insanla daha çok iş yaparsak çalıştırdığımız işçilere daha iyi para verebiliriz. Çalışanlar da her şeyin en iyisine layık. Bakanlıkta gerçekten hamle ve çerçevesinde ve diğer bütün işlerde son derece adil ve özenli davranmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan yardımcısı Dönmez, projeye katılan firma sahiplerine hediyeler, plaket verirken, Kayseri Model Fabrika’dan hizmet almış kurumlar katılanlara projelerini tanıtma fırsatı buldu ve soruları yanatladı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Eğitim, ekonomi-teknoloji, magazin-yaşam, kültür-sanat haberleri

TEV ve WWF-Türkiye’den Dünya Çevre Günü’nde anlamlı işbirliği TEV (Türk Eğitim Vakfı) ve WWF-Türkiye (Doğal …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420