
Sigarayı bırakmak için öneriler
Sağlık Bakanlığı Tütünle mücadele kapsamında 81 ilde Sağlıklı Hayat Merkezlerinde Sigara Bırakma Polikliniğioluşturdu ve bu konuda şu önerilerde bulundu.
Sigarayı bırakmak için öneriler:
Kendinize bir bırakma günü belirleyin ve kararlı olun. Ertelemeyin.
Çevrenizde size sigarayı hatırlatan eşyaları ortadan kaldırın.
Sigara bırakma nedenlerinizi yazın ve yanınızda bulundurun.
Sevdiklerinizden bu süreçte destek isteyin.
Bol bol yürüyüş yapın ve yüksek kalorili atıştırmalıklardan uzak durun.
Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk gün için öneriler:
Evinizdeki tüm sigaralardan kurtulun.
Küllük, çakmak ve kibritleri evden çıkarın.
Elbiselerinizin ceplerini, dolaplarınızı ve aracınızı kontrol edin.
İş yerinizdeki sigara ve çakmakları da ortadan kaldırın.
Kendinize iyi davranın; sevdiğiniz bir yemek yiyin, güzel bir film izleyin, uzun bir duş alın.
Arkadaşlarınıza ve ailenize sigarayı bıraktığınızı söyleyin.
Bırakma nedenlerinizi yeniden gözden geçirin. “Sigarayı bırakmanıza kim yardım edecek?”, “Bırakınca kendinizi nasıl ödüllendireceksiniz?”, “Sigara yerine ne yapacaksınız?” gibi soruları düşünün.Siz de sigarayı bırakarak hem sağlığınızı geri kazanın hem de kesenizi koruyun. Paranızı dumana değil, hayata harcayın.
Nevşehir’de 30 Yıllık Sigara Bağımlılığına 2 Haftada Son Verdi!
Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği, bir hayatı daha dumansız geleceğe taşıdı.
Nevşehir’de yaşayan 47 yaşındaki Tamer Yiğit, tam 30 yıl süren sigara alışkanlığına, 1 ay önce attığı kararlı adımla, sadece 5 günlük ilaç destekli tedavi sonucunda veda etti. Uzmanların rehberliğinde uygulanan bireysel tedavi planı sayesinde Yiğit, artık sigarasız bir hayatın keyfini sürüyor.
Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Uzm. Dr. Nimet Gök, sürece dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Tamer Bey ilk başvurduğunda yapılan karbonmonoksit ölçümleri oldukça yüksekti. Nikotin bağımlılık testi, solunum testleri ve alışkanlık analizi sonucunda, Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak verilen ilaç destekli bir bırakma programı başlattık.Verdiğimiz danışmanlık hizmeti, Kararlılığı ve bizlerle kurduğu güçlü iletişimle bu başarıya ulaştı. Tamer Bey gibi tüm vatandaşlarımızı da Sigara Bırakma Polikliniklerimize bekliyoruz.”
Sigarayı bıraktıktan sonra hayatının tamamen değiştiğini belirten Tamer Yiğit ise duygularını şu sözlerle ifade etti:
“Artık sabahları baş ağrısıyla değil, enerjiyle uyanıyorum. Merdiven çıkarken nefes nefese kalmıyorum, tat alma duyum geri geldi. En önemlisi, çocuklarım artık üzerimde sigara kokusu duymuyor. Hayatım değişti.”
Yiğit, genç yaşlı herkese Sigara Bırakma polikliniklerine başvurmalarını önerdi.
Nevşehir’de sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşlarımız, Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne gelerek ücretsiz danışmanlık ve ilaç desteğinden faydalanabilirler.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşları teşvik ederek bırakma kararını almış kişilere destek veriyor. Bu hat; bireyleri bırakma girişimine motive etmek, nasıl bırakacakları konusunda yönlendirmek amacıyla hizmet vermektedir.