KTO, Kayseri OSB, KAYSO ihracat değerlendirmesi, KTO meclisi, diğer ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri 02.02.2024)

GÜLSOY : “ARALIK AYINDA 150 ÜLKEYE 308 MİLYON 759 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, Aralık ayında Kayseri’nin 308 milyon 759 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, 2023 Ocak-Aralık dönemini ise 3 milyar 625 milyon dolar ihracat ile kapattığını belirtti.

TÜİK verilerine göre 2023 yılı Aralık ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Aralık’ta Kayseri olarak 308 milyon 759 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,23 oranında azalış yaşanmıştır. 2023 Kasım ayına kıyasla yüzde 7,18 azalış görülmüştür. Kayseri olarak İthalatımız ise Aralık ayında 127 milyon 321 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 9,83, geçtiğimiz Kasım ayına oranla da yüzde 14,49 oranında artış gerçekleşmiştir. “ diye konuştu.

Kayseri’den Aralık ayında 150 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya, ABD, Avusturya, Libya, İsrail, Birleşik Krallık, Cezayir, Gürcistan ve Fas’tır.”  ifadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Otomotiv Endüstrisi, Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Kuru Meyve ve Mamulleri, Meyve Sebze Mamullerinde artış yaşanırken Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Elektrik Elektronik, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

Başkan Gülsoy, ihracatımızda Avrupa başta olmak üzere pazarların daraldığını vurgulayarak şunları söyledi:

Avrupa’daki talep daralması ihracat performansımızı olumsuz etkileyen nedenler arasında yer alıyor. Küresel ekonomi yavaşlıyor, en büyük pazarımız Almanya ekonomisi başta olmak üzere AB pazarı riskli, ekonominin dövize ihtiyacı var. Pazarlarımızı çeşitlendirmemiz ve konjonktüre uygun yol haritaları yapmamız gerekecek. İşçilik maliyetleri yükseliyor. Girdi maliyetleri artıyor. Bu ortamda finansman maliyeti artıyor. Kızıldeniz navlun maliyetlerini artırmış, içeride üretim maliyetleri yüksek ve finansmana erişim zorlu… Sonuç olarak rekabet gücümüz zayıfladı. Bu noktada ekonomisini üretim ve ihracatla büyütmeye odaklanan Türkiye’nin zaman zaman Çin hükümetinin yaptığı gibi 2024 yılında ihracatçımıza verilebilecek en kıymetli destek navlun desteği olacaktır. Rekabet gücümüzün artması için ihracatta nicelikten öte niteliğe odaklanmalıyız. Bizim enerjimizi katma değerli üretime yöneltebilmemiz için önümüzdeki taşların temizlenmesi gerekiyor. Kayseri olarak 2023 yılını 3 Milyar 625 milyon dolar ihracat ile kapatıyoruz. Geçen yıla kıyasla yüzde 7,33 oranında azalış görülmüştür. Tüm zorlu koşullara rağmen iş insanlarımız üretmeye devam ediyorlar. İhracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız her ne olursa olsun toparlanmak, üretim ve istihdam için canla başla çalışıyor. İhracatçı firmalarımızın yönetim kademesinden tüm personeline kadar herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum. Kayseri Ticaret Odası olarak ihracatçı üyelerimizin yanında olacak ürettiğimiz projelerle dış ticaretlerine katkı sağlayacak, lobi faaliyetlerimizle de önlerindeki engelleri aşmalarına yardımcı olacağız. Ben inanıyorum ki 2024 yılında üyelerimizle, iş insanlarımızla el ele vererek, projeler geliştirip ihracat açıklarımızı kapatacak ve ülkemizin gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Kayseri 2023 Yılını 3 Milyar 625 Milyon Dolar İhracatla Kapattı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin 2023 yılı ihracatı 3 milyar 625 milyon 381 bin dolar olarak gerçekleşti.

TÜİK aralık ayı ve 2023 yılı toplam ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Aralık ayında ihracatımız bir önceki aya göre yüzde 7,1 oranında azalarak, 308 milyon 759 bin dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı ihracatımız ise bir önceki yıla oranla yüzde 7,3 azalarak, 3 milyar 625 milyon 381 bin dolar oldu. Kayserimizin ihracatı 2017 yılından bu yana, 6 yıldır kesintisiz olarak artmaya devam ediyordu ancak bu yıl küresel ticarette yaşanan 2 trilyon dolarlık daralmaya bağlı olarak bizde de bir miktar gerileme oldu “dedi.

2023 yılında en çok ihracat yapılan sektörleri ve ülkeleri de açıklayan Büyüksimitci, “Mobilya sektörümüz her zaman olduğu gibi ilk sıradaki yerini koruyor. Ardından elektrikli ev aletleri ve kablo geliyor. En çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında ise Almanya var. Daha sonra Irak ve ABD geliyor” diye konuştu.

Ülke olarak çok ciddi potansiyele sahip olduğumuza vurgu yapan Başkan Büyüksimitci, küresel ekonomide yaşanan ivme kaybı ile birlikte, özellikle bizim en büyük ihracat pazarlarımızın başında gelen Euro Bölgesinde yaşanan durgunluk ve talep daralması ihracatımızın artış trendinde bir yavaşlamaya sebep oldu. Özellikle pandemi ile küresel bazda başlayan zorluklar halen devam etmekte. 2024 yılında da başta Avrupa olmak üzere hedef pazarlarımızdaki talep artışlarıyla ihracatımızda daha yüksek seviyeler göreceğimize inanıyorum. Bizim potansiyelimizin çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin ihracatı dünya ihracatının binde 7’si kadar. Dolayısı ile gidecek çok yolumuz var. Bizler gayret eder, pazarlarımızı çeşitlendirebilir ve firmalarımızı çağın gereksinimi olan değişim ve dönüşüme iyi hazırlayabilirsek kayıplarımızı en kısa sürede telafi edeceğimize inanıyorum. Kayserili sanayiciler olarak üretim, ihracat ve istihdama katkı vermeye devam ediyoruz. Bundan sonra da daha güçlü bir Türkiye için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Her türlü zorluğa rağmen özveri ile çalışan sanayicilerimizi ve tüm çalışanlarımızı can-ı gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Yalçın: Sanayicimiz İhracatta Yeni Hedeflere Ulaşabilecek Güç ve Kabiliyettedir

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan, Aralık ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan Yalçın, “2023 yılı ihracatımızın 255 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi önemlidir. Türkiye’nin ihracatının artması ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 375 milyar dolarlık hedefe ulaşılması için sanayiciler olarak elimizi taşın altına koymaktan başka yolumuz yoktur. Kayseri ve Türkiye sanayicisi ihracatta yeni hedeflere ulaşabilecek güç ve kabiliyettedir.” dedi.

Türkiye’nin ihracatının 2023 yılında 255 milyar 777 milyon 398 bin dolara ulaştığını vurgulayan Başkan Yalçın, ithalatın ise 361 milyar 774 milyon 43 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Başkan Yalçın, “İhracatımız 2023 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 artarak 23 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 11,0 azalarak 29 milyar 39 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.” ifadelerini kullandı.

Kayseri’nin Aralık ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin de açıklamada bulunan Yalçın, “Kayseri olarak, Aralık ayında 308 milyon 760 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu rakam Kasım ayına oranla yaklaşık yüzde 7 düşüş göstermiştir. 2023 yılı toplam ihracatımız ise 3 milyar 625 milyon 381 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Kayseri’nin ithalatı ise Aralık ayında 127 milyon 122 bin dolar olmuştur. 2023 yılındaki toplam ithalatımız ise 1 milyar 603 milyon 491 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.” şeklinde konuştu.

Başkan Mehmet Yalçın, “Türkiye, 2023 yılının tamamında Orta Vadeli Programda (OVP) öngörülen 255 milyar dolarlık bir ihracat hedefini gerçekleştirmiş ve dış ticaret açığı da OVP tahmini olan 112 milyar dolar rakamının altında kalarak, 105 milyar 997 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2023 yılı dış ticaret açığı, 2022’deki 109,5 milyar dolar dış ticaret açığının da gerisinde kalmıştır. 2023 yılı Şubat ayında yaşanan depremin ekonomimiz üzerindeki baskısına rağmen ihracatta üstün bir performans sergilenmiştir.” dedi.

Başkan Mehmet Yalçın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin ihracat pazarlarında yaşanan tüm aksamalara karşın, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘2024’te mal ve hizmet ihracatımızı 375 milyar doların üstüne çıkarabilmesi’ yönünde ortaya koyduğu hedefe uygun şekilde ihracata dönük üretimin artırılacağına olan inancımız tamdır. İhracatımızın hedeflenen seviyelere ulaştırılması yolunda sanayiciler ve iş adamları olarak üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirmek zorunda olduğumuzun da farkındayız. Fırsatları iyi değerlendiren ve global pazardan aldığı payı artıran bir sanayici portresinin oluşması gerekmektedir. Yalın üretimi yakalamış, dijital dönüşüme önem veren ve rekabette elimizi güçlendirecek olan yeşil dönüşüme geçiş yapmayı başaran bir Kayseri sanayisi, ülke hedeflerine büyük katkı sağlayacak güçte olacaktır. Her ne kadar zorluklarla mücadele edilen bir yıl olacağı görünse de 2024 yılının savunma sanayinde yaşanan atılımı farklı sektörlere taşıyarak yüksek teknoloji içeren üretimin ihracat pazarlarına sunulduğu bir yıl olmasını diliyoruz.”

Başkan Yalçın, açıklamasının sonunda, üretim ve ihracat hedeflerine ulaşılmasında büyük bir gayret gösteren tüm sanayicileri ve ihracatçıları kutladı.

GÜLSOY : Memduh Büyükkılıç samimi, toplumun tüm kesimi ile barışık bir başkanımız

Kayseri Ticaret Odası’nda 2024 yılının ilk meclis toplantısı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 2023 yılının değerlendirmesini yapan Başkan Ömer Gülsoy, 2024 yılının geçiş ve dengelenme yılı olacağını ifade etti. Başkan Büyükılıç’ta yeni dönemde hayata geçirecekleri 14 projeyi açıkladı. Toplantıda ayrıca Kayseri Ticaret Odası’nda 2023 yılında en çok faaliyette bulunan 5 komitesi plaketle ödüllendirildi.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Ocak Ayı olağan meclis toplantısı M.Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan’ın başkanlığında gerçekleştirilen yılın ilk meclis toplantısına; Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm, Belediye Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Genel Müdürler, KTO Başkanı Ömer Gülsoy, KTO Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Tuğba İlgü, meclis ve komite üyeleri ile Basın mensupları katıldı.

Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantıda Ocak ayında gerçekleştirilen faaliyetler ele alındı. Görüşülen gündem maddeleri oy birliği kabul edildi.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmak için kürsüye gelen KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy,  sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak ilan edilen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı tebrik ederek başladı.

Memduh Büyükkılıç’ın üstün gayretinin yanı sıra samimi, toplumun her kesimi ile barışık bir başkan olduğunu ifade eden Gülsoy, “Bizim için önemli olan şehrimizin ekonomisini ve huzurunu en üst seviyeye taşımak. Sizin de bu yöndeki gayretinizi biliyoruz. Buna şahidiz. Seçildiğiniz zaman önümüzdeki süreçte yine birlikte çalışma imkânı bulacağız. Güzel çalışmalara hep birlikte imza atacağız.” dedi.

“Gazze’de tam ateşkes hayata geçirilmelidir”

118 gündür süren İsrail’in Gazze’deki vahşetine değinen Gülsoy, “İsrail’in yaptığı katliam, artık bir insanlık savaşına dönüştü. İnsan olmayı başaramayanlar, Gazze’de insanlığı adeta yok ediyorlar.

Uluslararası adalet divanı kararını verdi, İsrail soykırımdan yargılanacak, soykırıma uğrayan insanların kurduğu bir devlet, soykırımdan yargılanıyor. Yargılama güzel ama bir an önce Orta Doğu’da kalıcı barış için Gazze’de ivedilikle tam ateşkesin sağlanması hayata geçirilmelidir.” diye konuştu.

“2024 Türkiye için ekonomide dengelenmenin yaşanacağı bir yıl olacak”

Konuşmasında ekonomide yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Gülsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2023’te yüksek enflasyon ve sıkı para politikalarıyla başlayan bir dünya ekonomisi ve ticareti gördük. Müthiş bir küresel ayrışma yaşamaya başladık. Dünyanın başına dert olan bizim de işlerimizi yavaşlatan yüksek enflasyon tarafında da belli bir mesafe aldık. 2024, geçiş ve dengelenme yılı olacak gibi görünüyor. Türkiye’nin çevresindeki jeopolitik gerilimler, özellikle Suriye, Irak ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Bölgesel çatışmalar, ticaret akışlarına ve dış yatırımlara zarar verebilir. Yüksek enflasyon oranları ve faiz oranları, Türkiye ekonomisinin istikrarını tehdit ediyor. 2024 yılı aynı zamanda yerel seçimlerinde yer aldığı bir yıl olacak. Bununla birlikte; yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik, enerji maliyetleri ve gıda arz güvenliği, iklim krizi,  konuları önemini korumaya devam edecek. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz 2024 yılının aynı zamanda, başta ekonomi olmak üzere, birçok yapısal sorunun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir fırsat yılı olduğuna inanıyoruz. Üretim, istihdam, yatırım ve ihracat destekleri büyük önem taşıyor. Gerçekleştireceğimiz yapısal reformlarla tüketerek değil, üreterek büyümenin, krediyle değil, tasarrufla gelişmenin, fiyatla değil, katma değerle rekabet etmenin koşullarını oluşturmalıyız. 2024 Türkiye için ekonomide dengelenmenin yaşanacağı bir yıl olacak. İş dünyası olarak 2024 yılının; ekonomimizde sürdürülebilir, kaliteli bir büyüme ile birlikte fiyat istikrarının sağlandığı orta vadeli programda yer alan yapısal reformların kararlılıkla uygulandığı bir yıl olmasını temenni ediyoruz. İş dünyası, yine üretmeye, ihracat yapmaya, istihdam sağlamaya tam gaz devam edecek. Biz devletimize ve milletimize güveniyoruz. Geleceğin parlayan yıldızı Türkiye Cumhuriyeti Devleti olacağına inancımız tamdır.”

“Alper Gezeravcı’yla gururumuz gökleri aşmıştır”

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı hakkında da konuşan Gülsoy, “Birileri turistik bir seyahat olarak görse de bizim ulusumuz için bir gurur vesilesidir. Bilimin ufuklarını açacak yeni kapıdan Türk Bayrağımız dalgalanmıştır. Kısacası Alper Gezeravcı’yla gururumuz gökleri aşmıştır.” İfadelerini kullandı.

“En büyük sorunumuz Lojistik Merkez, Otoban bağlantı Yolu ve Koyteyner raylı taşımacılık”

Konuşmasının sonunda yerel sorunlara değinen KTO Başkanı Gülsoy, “En büyük sorunumuz olan Lojistik Merkez, otoban bağlantı yolu, bir diğeri ise koyteyner raylı taşımacılık için daha fazla gayret etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Atıl durumda olan mera vasfını yitirmiş arazilerin ekonomiye kazandırılması gerekir. Bu konuda da sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Her zaman dillendirdiğimiz gibi “Ulaşım olmadan ticaret olmaz” sloganımızı tekrarlamak istiyorum.” dedi.

“Ustalık dönemimi Kayseri’ye yaşatacağım”

Ocak ayı meclis toplantısının konuğu olan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ta yeni dönemde hayata geçirecekleri 14 projeyi açıkladı. Birlik beraberlik içerisinde Ustalık dönemini Kayseri’ye yaşatacağını belirten Büyükkılıç, Şehrin trafiğini rahatlatmak için Kartal Kavşağı’nda bölgedeki 4 kavşağı da içine alacak şekilde bir düzenleme yapacaklarını, Erkilet Tramvay hattını da hayata geçireceklerini açıkladı.

“Lojistik Merkezin Yeri ve Projesi Hazır”

Başkan Büyükkılıç, KTO Başkanı Ömer Gülsoy’un gündeme getirdiği Lojistik Merkez ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yeri hazır, projesi hazır. İnşallah bu alanda gerekli altyapıyı güçlendirme projesi bağlamında sadece kamyon garajı mantığında değil uluslararası ulaşım, lastik tekerlekli her aracı ilgilendiren bir merkez yapacağız. Şehrimizin dışında, hem görsel kirliliği engelleyecek hem de hizmetlerimizi kalitesini, standardını yükseltecek. Şehrimizin ihracatına da en büyük desteği sağlamış olacak. Lojistik 4.0 dediğimiz anlayış ile hizmetimizi firmalarımızla görüşmek suretiyle hayata geçireceğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantının sonunda Kayseri Ticaret Odası’nda 2023 yılında en çok faaliyet yapan Bilişim, Eğitim Sektörü, Gayrimenkul, Sigorta Acenteleri, Mimarlar ve Mühendisler Meslek Komite üyelerine plaket verildi.

Teknoloji Dünyasında 2024 Beklentileri ve Mobil Oyun Dünyasının Yükselen Yıldızı Türkiye

Günümüz dünyasında dijitalleşme ve teknolojik buluşların hızla ilerlediği bir ortamda, akıllı telefonların yaşamımızdaki önemi arttıkça, mobil oyun uygulamaları da güçlenerek gelişimini sürdürüyor. Türkiye’de mobil oyunlar, günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Bu aktivitenin giderek artan bir kullanıcı kitlesine ulaşması, özellikle tüketicilerin mobil oyunlara olan ilgisinin artması ve oyun ekosisteminin son birkaç yılda kazandığı hızlı ivme ile Türkiye, mobil oyunlar konusunda dikkat çeken bir potansiyele sahip ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Yaklasık 10 yıldır en çok gelir elde eden mobil oyun ünvanını kimselere bırakmayan Microsoft’un Candy Crush’ını, 2023 yılında Türk oyun firması Dream Games’in Royal Match’i tahtından indirmeyi başardı. Aylık 55 milyon kullanıcıya ulaşan Royal Match, 160 milyon kullanıcısı olan Candy Crush’tan daha çok oyun içi harcama kazanarak Dream Games’in büyüklüğünü de 2.75 milyar dolara yükseltmesini sağladı. 2021 ve 2022 yılları da Türkiye için çok başarılı geçmişti. 2021’de ABD’li oyun şirketi Zynga’nın Türkiye’deki Peak Games (1,8 milyar dolara) ve Rollic Games’i (168 milyon dolara) satın alması, geçtiğimiz yılların en çarpıcı olayları olarak öne çıkmıştı. Globalde ise “Grand Theft Auto” video oyunu yapımcısı Take-Two Interactive, 2022’nin sonunda yaptığı açıklamada, “FarmVille” gibi popüler mobil oyunları yapımcısı Zynga’yı 11.04 milyar dolara satın almıştı. Reklamverenler için 2024’te mesele yalnızca içeriğin çeşitli platformlarda sunulmasıyla sınırlı kalmayarak bu platformların gücünden etkin bir şekilde yararlanmakla ilgili olacak. İzleyiciler içeriği farklı cihazlar üzerinden tüketmeye devam ettikçe, amaç yalnızca onlara ulaşmak değil, aynı zamanda onların davranışlarını ve tepkilerini nasıl ölçümleyip bunu başarıya çevireceğimizi anlamak olacak. Reklamverenlerin ve medya stratejistlerinin markaları için planladıkları yıllık hedeflerde mobil ve dijital ön planda olurken, platformlar arası reklam ölçümlemeleri 2024 yılında daha da ön plana çıkacak. Dalgalanan ekonomik koşulların ortasında, çapraz medya ölçümünün cazibesi de daha da ilgi çekici hale gelecek. Bu büyük ölçüde reklamverenlere, daha akıllı ve verimli yatırım planları yapmalarına olanak sağlayacak. Ana kaynakların optimum düzeyde kullanılmasını gerektiren bir pazarda, gelişmiş ölçüm sistemlerinin artan rolü, kampanyalarının etkinliğini en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan reklamverenler için yalnızca faydalı olmakla kalmayıp vazgeçilmez hale gelecek. Hedef kitle davranışına ilişkin bütünsel bir bakış açısına duyulan ihtiyaç, reklamverenleri çapraz medya ölçüm çözümleri aramaya teşvik edecek. Bu tür çözümler, erişim ve sıklığa ilişkin tekilleştirilmiş veriler sunarak reklamverenlerin kampanyalarının kapsamını daha iyi anlamalarını sağlayacak. 2024 yılında gitgide daha fazla kanallar/platformlar arası ölçümlemelerin arttığını göreceğiz. Bu nedenle, platformlar arası ölçümler için üstlenilen çalışmallar, nihai hedeften ziyade gerçek çapraz medya ölçüm yeteneklerine giden yolculukta kritik bir bileşen olarak görülmelidir.2023, neredeyse aralıksız bir değişim dönemi olarak tanımlanabilecek bir yıldı ve reklamcılık sektörünü zorluklarla karşı karşıya bıraktı. Bu, bazı yorumcuların kalıcı veya çoklu kriz olarak tanımladığı bir durum olsa da bugün dünyamızın hemen hemen her alanı (teknolojik, kültürel, ekonomik, politik ve çevresel) bir değişim halinde. Bu kadar hızlı değişkenliğe reklam sektöründeki firmaların en hızlı şekilde aksiyon alarak uyum sağlamaları gerekiyor. Veri ve içgörüden yararlanma, değişen trendlere ve zorluklara ayak uydurma, hatta öngörülü olmaları bu değişimlere en hızlı şekilde adapte olmalarında büyük önem arz ediyor. Bu duruma örnek verebileceğimiz en önemli değişimlerden bir tanesi ise çerezler. Reklam sektörü, üçüncü taraf çerezlerinin yakında aşamalı olarak kaldırılmasına hazırlanırken, tüketici hedefleme ve segmentasyona yönelik dayanıklı, geleceğe odaklı yöntemler belirlemek için yoğun bir çaba sarf ediliyor. 2024 ve sonrasına baktığımızda, pazarlamacıların üçüncü taraf çerezlerinin ötesinde (coğrafi, bağlamsal veya başka türlü) bir dizi hedefleme çözümüne yatırım yapmaya devam etmesi olası görünüyor.Geçtiğimiz yıllarda yapılan yatırımlar ve hızla gelişen teknoloji sayesinde 2024 yılında özellikle yapay zeka hayatımızda iyice yerini almaya başlayacak. ARtillery Intelligence’a göre, dünya çapında mobil AR gelirleri 2023 yılında 18.67 milyar dolarken, yalnızca önümüzdeki 4 yıl gibi kısa bir süre içerisinde ikiye katlanarak 2027 yılında 39.81 milyar dolara ulaşması öngürülüyor. Bu rakamlar, üretkenlik yazılımı, reklam/pazarlama uygulamaları, uygulama içi satın almalar ve birinci sınıf uygulamalar için tüketici harcamaları, eğlence ve oyun geliştirme ve perakende/e-ticaret etkinleştirme yazılımı gibi hem tüketici hem de kurumsal uygulamalardan elde edilen tüm gelirleri kapsayacak. Snapchat Lenses, bu yıl 1.51 milyar dolar ile Meta’nın 730 milyon Dolar’’lık gelirine kıyasla mobil AR reklam gelirlerinde en büyük paya sahip. Tahminlere göre ABD’li yetişkinlerin yalnızca %12.4’ü AR’i alışveriş için kullansa da, sanal deneme seçenekleri sunmak için Amazon, Goodr, Princess Polly ve Gobi Cashmere gibi perakendecilerle ortaklık kuran Snapchat, AR ticaret tekliflerinde hızla ilerliyor. Önümüzdeki yıl, Snapchat’in reklam gelirlerinin dünya çapında %10.4 artması beklenirken, reklam gelirlerinin bu yıl 3 milyar dolardan gelecek yıl 4.20 milyar dolara çıkması bekleniyor. E-ticaret şirketleri ise yapay zekayı yepyeni müşteri deneyimleri oluşturmak için geliştiriyor. E-ticarette her zaman telefon desteği sunabilen müşteri hizmetleri temsilcileri olsa da, yakın zamana kadar yapay zeka, müşterilere anında yardım sağlamak adına boşluğu doldurmaya maalesef yardımcı olamadı. E-ticaret perakendecileri arasında sohbet robotlarının ve diğer sanal yardımların kullanımı artıyor ve tüm çevrimiçi müşterilerine 7/24 destek sağlıyor. Bu sohbet robotları, çevrimiçi alışveriş yapanlarla sese dayalı etkileşimleri doğal dil işleme (NLP) aracılığıyla yorumluyor ve müşterilere kişiselleştirilmiş teklifler sağlıyor.

Gündelik yaşamımız dışında iş hayatımızı da hızla değiştiren, ve yeni mesleklerin doğmasına neden olan bir düzenle karşı karşıyayız. Dünya Ekonomik Forumu’nun “Geleceğin Meslekleri Raporu”, yapay zekanın 2025 yılına kadar dünya çapında 85 milyon işin yerini alacağını öngörüyor. Aynı rapor ayrıca yapay zekanın 97 milyon yeni pozisyon yaratabileceğini belirtiyor. Bu durum da milyonlarca kişi için yepyeni bir iş kapısı aralıyor. İşletmeler bu değişimlerin farkında olmalı ve rekabet gücünü korumak için stratejilerini buna göre planlamalılar. Şirketlerin yeni teknolojiye yatırım yapması ve iş modellerini uyarlaması, gelecekleri için en önemli noktalardan biri. Bu durum çalışanların yapay zeka ile birlikte çalışacak şekilde yeniden eğitilmesi veya makine öğrenimi ve veri analizi gibi özel becerilere sahip yeni çalışanların işe alınması anlamına gelebilir.Peki 2023 Digital Turbine için nasıl geçti? Gerçekleştirdiği yenilikler, piyasaya sürülen yeni ürünler, ve imza atılan ortaklıklarla 2023 Digital Turbine için dolu dolu bir yıl oldu. 2022 yılında Digital Turbine’ın FairBid ürünü, Google tekliflerine sınırlı erişimle kapalı betaya giren ilk ortaklardan biri olmuştu. Halihazırda kapalı betaya katılan yayıncılar harika sonuçlar elde ederken, 2023 yılında ise DT FairBid, Google ile açık betaya girerek artık erişimini tüm yayıncıları kapsayacak şekilde genişletmeyi başardı. DT FairBid ve Google teklif verme kapalı betası, yayıncıların kalite talebinin avantajlarından geniş ölçekte faydalanmasına olanak tanırken, aynı zamanda reklamverenler artık aynı reklam gösterimleri için gerçek zamanlı olarak rekabet ediyor, yayıncılar yüksek kaliteli talepten yararlanıyor ve reklam envanterleri için hak ettikleri fiyatı alıyorlar. Geçtiğimiz yıl içerisinde Digital Turbine’ın yaptığı en büyük yeniliklerden biri ise kendi uygulama mağazası denilebilecek DT Hub’ı açması olarak karşımıza çıkıyor. Telefonunuzu her elinize aldığınızda, ihtiyacınız olan veya keyif alacağınız oyunları bulmanızı kolaylaştıracak şekilde gruplandırılmış özel premium oyun ve içerik seçeneklerinden bir dokunuş uzakta olmanızı sağlayan DT Hub ile uygulama mağazasını ziyaret etmenize bile gerek kalmadan, telefonunuza istediğiniz uygulamaları indirebiliyorsunuz. DT Hub ekosisteminin bir parçası haline gelen mobil operatörlerin abonelerle etkileşimi arttırmalarını sağlarken, uygulama geliştiricileri de DT Hub sayesinde artık kullanıcıları ile ilişkisini geliştirip, aynı zamanda bu ilişkilerden para kazanabiliyorlar.Digital Turbine EMEA VE LATAM’da 36 ülkeden sorumlu Türkiye ülke müdürü Yeşim Öztekin; “Hızla değişen dijital ve mobil ekosisteme Digital Turbine olarak en verimli şekilde adapte olmayı başarıyoruz. Özellikle günümüzün dijital ortamında marka güvenliği, reklamverenler için en büyük endişe kaynaklarından biri. Reklam sahtekarlığının, reklam engelleyicilerin ve diğer zorlukların artmasıyla birlikte markaların şeffaflığa ve hesap verebilirliğe öncelik veren güvenilir iş ortaklarıyla çalışması her zamankinden daha önemli hale geldi. Digital Turbine olarak 2023 yılı içerisinde Trustworthy Accountability Group (TAG) tarafından Reklam Sahtekarlığına Karşı Sertifika kazanarak güvenilir ekosistemimizi bir kez daha kanıtlamış olduk. Aynı zamanda bu gelişme dijital ortamda hem tüketicinin hem de markaların kafasında soru işaretleri yaratan mobil sahtekarlığa karşı sonuna kadar verdiğimiz mücadeleyi de gözler önüne seriyor.” diye ekleyerek gelişen teknolojiyle birlikte markalar için güvenli bir reklam ortamı yaratmanın önemine değiniyor.

Kearney: Yenileyici gıda sistemlerine geçişte sektör liderleri inisiyatif üstlenmeli

Sağlıksız gıdaların kronik hastalıklara, toprak, hava ve suda ekolojik bozulmaya ve kötü beslenme ile açlığa yol açtığına dikkat çeken uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, sektör liderlerine yenileyici gıda sistemlerine geçişte inisiyatif üstlenme çağrısı yaptı.

Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi Kearney gıdada sağlıklı bir gelecek oluşturmak için yapılması gerekenleri inceleyen bir rapor yayınladı. Rapor, gıdayı üretim ve işleme yöntemlerimizle dünyada yaşayan 8 milyar insan arasındaki bağı ortaya koyuyor.

Ekosistem ve sağlık krizi

Raporda sağlıksız gıdaların kronik hastalıklara, toprak, hava ve suda ekolojik bozulmaya ve kötü beslenme ile açlığa yol açtığı vurgulanıyor. Rapora göre gıda kaynaklı ölümlerin dört temel nedeni şöyle: Felç, diabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar. Raporda, yeryüzündeki herkesi besleyecek ölçüde kalori üretildiği halde 350 milyon insanın hâlâ gıdaya düzenli erişim sağlayamadığına da dikkat çekiliyor.

Dönüşüm maliyeti yüksek ama hiçbir şey yapmamanın maliyeti daha fazla

Kearney uzmanları, yenileyici gıda sistemlerini sonuç odaklı, sağlıklı, kapsayıcı ve yerel halk ile üretim yapısına uygun sistemler olarak tanımlıyor. Yenileyici gıda sistemlerinin kritik etkileri arasında bozulmuş ekosistemlerinin düzeltilmesine yardım etmek, sera gazlarını azaltmak ve toprağı sağlıklı, suyu temiz tutmak, biyoçeşitliliği geliştirmek yer alıyor. Yenileyici sistemler aynı zamanda gıda üreticilerinin kullandığı kimyasalları düzenleyerek insan sağlığına katkıda bulunuyorlar. Yenileyici gıda sistemlerine geçişin maliyeti yüksek olmakla birlikte rapora göre hiçbir şey yapmamanın maliyeti daha fazla. Kearney’in bulgularına göre hiçbir şey yapmamanın dünyaya maliyetleri arasında şu kalemler yer alıyor:

  • Sağlık ve obezite maliyeti: 4.3 trilyon dolar
  • Gizli çevresel ve toplumsal maliyetler: 16.3 trilyon dolar
  • 2000’den beri yaşanan iklim felaketlerinin etkilediği 4.2 milyar insanın yaşadığı ekonomik kayıplar: 3 trilyon dolar

Harekete geçme zamanı

Raporda gıda sistemlerinde dönüşümü başlatmak için şu anki finansal açmazları çözmek gerektiğinin altı çiziliyor. Kearney’in görüştüğü uzmanlar, paydaşların birçoğunun gıda sistemlerinde dönüşümü başlatmak için birilerinin inisiyatif üstlenmesini beklediğine dikkat çekiyor. Rapor büyük gıda, içecek ve tarım şirketlerinin değer sistemlerinde dönüşümü başlatmak için etkilerini ve finansal araçlarını nasıl kullanabileceklerini inceliyor. Kearney uzmanları, büyük şirketlerin iklim değişikliğine hazır olmayan tedarik zincirlerini geleceğe hazırlama göreviyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor. Rapora göre yenileyici gıda sistemlerine geçişin dünyada her yıl 4.5 trilyon dolarlık değer yaratma potansiyeli var.

Sağlık kuruluşları, hükümetler ve sigorta şirketlerinin “İlaç olarak gıda” inisiyatifleri başlatarak tüketici talebini sağlıklı ve yenileyici gıdalara yönlendirebileceğini vurgulayan Kearney uzmanları, bu hedefe yönelik geliştirilecek ulusal programların milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacağını belirtiyor.

Thomas: “Trilyonlarca dolarlık görünmez maliyet var”

Kearney’in küresel tüketici ve perakende lideri Rhiannon Thomas, gıda ve sağlık arasında çok güçlü bağ olduğunu belirterek, “Bu bağ bugün kamuya ve özel sektöre trilyonlarca dolarlık görünmez maliyet çıkarıyor. Sağlıklı ve yenileyici gıda sistemlerine geçiş elbette maliyetli ama hiçbir şey yapmamanın maliyeti daha fazla” dedi.

Terzili: Bütüncül yaklaşımın önemi büyük

Kearney Türkiye kıdemli yöneticisi Mine Terzili ise Türkiye’nin, tarım ve gıdada üretilen toplam katma değer açısından dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığına dikkat çekti. Gıdanın ambalaj, lojistik, perakende ve enerji gibi diğer birçok sektörle ilişkili olduğunu, o nedenle yaşanacak dönüşümün Türkiye ekonomisi açısından kritik önem taşıdığını belirten Terzili, “Bu dönüşümde, politika yapıcılar, kamu otoriteleri, sivil toplum, akademisyenler ve özel sektörün bütüncül bir yaklaşım içinde işbirliği yapması gerekiyor” dedi.

Güneş Enerjisi Santrali açılıyor! İstanbul’un en büyüklerinden biri olacak

Eyüpsultan Belediyesi’nde Başkan Deniz Köken’in göreve başladıktan sonra 58 ayda bölgeye kazandırdığı 90 eser, 7’den 70’e herkesin ilgisini çekiyor.

Sanattan spora, tarımdan eğitime kadar farklı alanlarda yer alan eserlerin arasında, tüm Türkiye’nin dikkatini çekecek eserler de bulunuyor. Matematik Evi, Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Eyüpsultan Gençlik Kampı, Galeri Eyüpsultan, Çiftalan Plajı gibi eserlerin yanı sıra; İstanbul’un en büyüklerinden biri olacak olan Güneş Enerjisi Santrali de yer alıyor.

BELEDİYENİN ELEKTRİĞİNİN TAMAMI GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNDENEyüpsultan Belediyesi tarafından Ağaçlı Mahallesi’nde kurulan Güneş Enerjisi Santrali ile belediyenin tüm kurumlarının elektrik ihtiyacı karşılanacak. 4700 KWE gücünde yapılan Güneş Enerjisi Santrali ile yıllık 6.594 MWH yani 2.198 hanenin tüketimine denk üretim sağlanırken, engellenecek CO₂ salımı ise 4.274 ton… Bu da yaklaşık 10.400 ağacın 1 yılda engelleyeceği CO₂ salımına denk geliyor.

İstanbul’da kurulan en büyük Güneş Enerjisi Santrali’nden biri olacak olan merkez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Sayın Abdullah Tancan ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’in katılımlarıyla açılıyor.

Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %6,8 arttı
Turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan IV. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,8 artarak 12 milyar 272 milyon 673 bin dolar oldu. Turizm gelirinin %15,2’si ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.
Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 9 milyar 47 milyon 94 bin dolarını kişisel harcamalar, 3 milyar 225 milyon 579 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Turizm geliri 2023 yılında bir önceki yıla göre %16,9 artarak 54 milyar 315 milyon 542 bin dolar oldu. Bu yılki gelirin 41 milyar 61 milyon 408 bin dolarını kişisel harcamalar, 13 milyar 254 milyon 134 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre %4,1 arttı
Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2023 yılı IV. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,1 artarak 12 milyon 472 bin 145 kişi oldu. Ziyaretçilerin %13,6’sını 1 milyon 694 bin 536 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.
Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre %11,1 artarak 57 milyon 77 bin 440 kişi oldu. Bunların %13,5’ini 7 milyon 730 bin 473 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.
Bu çeyrekte ülkemizde geceleme yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 93 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 64 dolar oldu.
Yıllık olarak değerlendirildiğinde; geceleme yapanların gecelik ortalama harcaması 99 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 72 dolar oldu.

Bu çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre spor, eğitim, kültür harcaması %49,4, konaklama harcaması %14,3 ve yeme-içme harcaması %12,9 arttı. Yıllık olarak değerlendirildiğinde ise spor, eğitim, kültür harcaması %70,7, yeme-içme harcaması %33,2 ve konaklama harcaması %27 arttı.
Bu çeyrekte ziyaretçiler ülkemizi %63,6 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla ziyaret etti
İkinci sırada %22,4 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise %6 ile “alışveriş” yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize %70,4 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.
Geliş amaçlarına göre ziyaretçiler, IV. Çeyrek, 2023
Yıllık olarak değerlendirildiğinde ziyaretçilerin geliş amaçlarında birinci sırada  %67,6 ile “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” yer alırken yurt dışı ikametli vatandaşlar ülkemize %67,4 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.
Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre %36 arttı
Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre %36 artarak 1 milyar 968 milyon 374 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 664 milyon 310 bin dolarını kişisel, 304 milyon 64 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Yıllık olarak değerlendirildiğinde; turizm gideri, geçen yıla göre %65,3 artarak 7 milyar 68 milyon 901 bin dolar oldu. Bunun 5 milyar 916 milyon 935 bin dolarını kişisel, 1 milyar 151 milyon 967 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2022 yılı IV. çeyreğine göre %26,3 arttı
Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %26,3 artarak 3 milyon 142 bin 263 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 626 dolar olarak gerçekleşti.
Yıllık olarak değerlendirildiğinde; yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yıla göre %52,3 artarak 11 milyon 67 bin 359 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 639 dolar olarak gerçekleşti.
Pfizer Türkiye Nadir Hastalıklar Kategori Lideri Aytaç Yeğin olduPfizer Türkiye’ye 2011 yılında İş Geliştirme Departmanı Proje Yöneticisi olarak katılan Aytaç Yeğin, Pfizer Türkiye Nadir Hastalıklar Kategori Lideri olarak atandı. 2007 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Aytaç Yeğin, Ocak 2011 tarihinde Koç Üniversitesi’nde MBA yüksek lisansını tamamladı. Ağustos 2011’de Pfizer Türkiye’ye İş Geliştirme Departmanı Proje Yöneticisi olarak katılan Aytaç Yeğin, Mart 2013 – 2015 tarihleri arasında Hastane Kategorisinde Ürün Müdürü, Mart 2015- 2017 tarihleri arasında ürün bazında Ülke Portföy Lideri, 2017 – 2020 yılları arasında Ağrı Grubu Portföy Lideri olarak görev aldı. Aytaç Yeğin, Pfizer-Upjohn ayrılığı ile birlikte 2020 yılından bu yana Viatris’te Pazarlama Direktörü olarak çalıştı. Ağustos 2023’te yeniden Pfizer Türkiye ailesine katılan Yeğin, Aralık 2023’e dek Hastane ve COVID Kategori Lideri olarak görev yaptı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

İl Düzeyinde İşgücü İstatistikleri, Kayseri’nin 2023’de istihdam oranı %45,2 oldu, Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri

İl Düzeyinde İşgücü İstatistikleri, 2023 Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre işgücü istatistikleri, yıllık olarak Türkiye …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427