KOBİ’lerin dijital dönüşüm yol haritası, Kayseri OSB, KTO, KAYSO ihracat değerlendirmesi, KTO’da Meclis
KOBİ’lerin dijital dönüşüm yol haritası Kayseri’de değerlendirildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği himayesinde, Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen Akıllı KOBİ Kayseri Dijital Dönüşüm Konferansı, 30 Nisan tarihinde gerçekleşti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği himayesinde ve Kayseri Ticaret Odası ev sahipliğinde “Akıllı KOBİ Kayseri Dijital Dönüşüm Konferansı” gerçekleştirildi. Bu yılın ikinci ve serinin beşinci etkinliği olan konferansta; KOBİ’lerin ikiz dönüşüm yolculuğu, dijital iş servisleri, e-ticarette başarının sırrı, iş süreçlerinde dijitalleşme ve e-ihracatta yeni fırsatlar konuları masaya yatırıldı.
Turkcell Dijital İş Servisleri’nin ana, PayTR ve Digital Exchange’in platin, Logo Yazılım, BIS Çözüm ve Eclit’in altın sponsorluğunda gerçekleştirilen Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansı’nın Kayseri’deki paydaşları arasında Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Borsası yer aldı.
İş dünyasından önemli isimlerinin yer aldığı panellerde KOBİ’lerin dijital dönüşümü ve sektörler özelinde faydalı bilgiler paylaşıldı.
Etkinliğin açılış konuşmacılarından Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, dijitalleşmeyle birlikte verimliliğin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “Artık KOBİ’lerimizin birbirleriyle rekabet etmeleri kadar, verimli olmaları, birbirlerine tamamlayıcı olmaları ve birlikte çalışarak ölçek ekonomisine geçebilmeleri de son derece önemli. Bunun yolu ise dijitalleşmeden geçiyor. Teknoloji sayesinde iş bölümünü eskisinden çok daha verimli bir halde gerçekleştirebiliyoruz. Yine teknoloji sayesinde bu iş bölümünü izleyip, takip edebiliyoruz. Yapay zeka sayesinde aksaklıkları insana ihtiyaç duymadan tespit edebiliyor, daha problemler ortaya çıkmadan önleyebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde ise dijitalleşmeye ayak uyduramayan KOBİ’lerin faaliyetlerine devam etmesi imkansız hale gelecek. Dijitalleşmek artık bir ihtiyaçtan öte bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy ikiz dönüşüme dikkat çektiği konuşmasında, “Yeşil dönüşüm bir tercih ya da alternatif değil, artık bir zorunluluktur. Hepimizin gerekli önlemleri alması ve bu dönüşüme uyum sağlaması gerekiyor. Karbon ayak izinden dolayı ihracatçılarımızın ihracat yapamayacak hale gelmesini tercih etmeyiz, zaman daralıyor. Bunun gibi dijital dönüşüm ve yapay zeka temelli üretime de hazır hale gelmeliyiz. Onun için ’ürünlerinizi dijital ortama taşıyın’ diyoruz. Dijitalleşmek artık ihtiyaçtan ziyade bir zorunluluk haline geldi. Bu sebeple ne üretiyorsanız, ne alıp satıyorsanız bunu mutlaka dijital platformlarda yapmalısınız. Aksi takdirde, dijital çağın şartlarına ayak uyduramazsanız rekabet etme şansınız kalmaz” ifadelerini kullandı.
Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, “İş dünyamızın yenilikçi bir vizyon benimseyerek dijital dönüşüm yolculuğuna çıkmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Dijital dönüşümün global çapta bir kalkınma hareketi haline geldiği çağımızda, firmalarını geleceğe taşımak isteyen işletmeler de artık bu dönüşüme katılmak zorunda. Bu yolculuğun kolay olmadığının farkındayız. Üstelik varış noktası olan bir yolculuk da değil, sürekli güncellenen bir süreç olduğunun bilincindeyiz. Türkiye’nin dijital dönüşümünde önemli bir rol oynayacağına inandığımız, Akıllı KOBİ’nin hayata geçirilmesinde ve bu konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Etkinliğin bir diğer açılış konuşmacısı Akıllı KOBİ İcra Kurulu Üyesi Başar Ceylan, “Bu sene Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferanslarının ikinci durağı Kayseri’de KOBİ’lerimizle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl üç ilde 100 binin üzerinde KOBİ’ye erişmeyi başaran Akıllı KOBİ, 2024 yılında altı ilde 200 bin KOBİ’ye erişme hedefiyle yola çıktı. Dijital dönüşümün öncüsü birbirinden değerli markalarla Türkiye genelinde KOBİ’lerimizin dönüşümlerini hızlandırmayı ve onlara rehberlik edinmeyi görev edindik. Bu misyonla Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Platformu Akıllı KOBİ olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
TOBB Başkan Danışmanı Hasan Çağlayan Dündar ise, “Akıllı KOBİ ve KOBİ’lerin İkiz Dönüşüm Yolculuğu” panelinde dijital ve yeşil dönüşüme vurgu yaparak konuşmasına devam etti: “Dijital dönüşüm TOBB olarak odaklandığımız ana alanlardan biri. Tabii ki dijital dönüşüm sürecine önce TOBB ve Oda-Borsalardan başladık. Üyelerimize sunduğumuz çok sayıda hizmeti dijitalleştirdik. Bununla birlikte, geliştirdiğimiz Akıllı KOBİ Platformu ile Türk iş dünyasının dijital dönüşüm sürecine rehberlik ediyoruz. KOBİ’ler ile teknoloji şirketlerini dijital dönüşüm ortak paydasında bir araya getiriyoruz. Dijital dönüşümü artık yeşil dönüşümle birlikte el almamız gerekiyor. Buna ikiz dönüşüm deniliyor. İşte bu vizyonla TOBB Karbon Platformu ile üyelerimizin yeşil dönüşüm sürecine destek oluyoruz. Bugün Kayseri iş dünyasına da ikiz dönüşümün öneminden bahsettik.”
2024 yılında 6 şehirde 200 bin KOBİ’ye ulaşılacak
2023 yılında fizikselde bin 262, online’da ise 100 binin üzerinde KOBİ’ye erişen, toplamda 30 KOBİ’ye 300 bin TL üzeri değerde ücretsiz dijitalleşme çözüm paketlerinin sağlandığı Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansları, 2024 yılında Kayseri’nin ardından Türkiye’nin dört ilinde daha KOBİ’lerin dijital dönüşümünü desteklemeye ve hızlandırmaya devam edecek.
Kayseri OSB Başkan Yalçın: Kayseri’nin 4 Milyar Dolarlık İhracat Hedefine Ulaşması Zor Görünmemektedir
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyu ile paylaşılan 2024 yılı Mart ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Başkan Yalçın, “Kayseri’nin ihracatı tüm zorluklara rağmen artış trendini korumaktadır. 2024 yılı ilk 3 aylık ihracat rakamımızın 1 milyar dolara yaklaştığını düşündüğümüzde, yıl sonunda tahmin edildiği gibi Kayseri’nin 4 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması zor görünmemektedir.” dedi.
Başkan Yalçın, “Türkiye olarak ihracatımız 2024 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azalarak 22 milyar 571 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 6,3 azalarak 29 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatımız 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artarak 63 milyar 603 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 12,8 azalarak 83 milyar 945 milyon dolar olmuştur.” dedi.
Kayseri’nin Mart ayı ihracat rakamlarına da değinen Başkan Mehmet Yalçın, “Mart ayı ihracat rakamlarımıza baktığımızda 323 milyon 448 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz görülmektedir. Geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 5,3 azalış gösteren ihracatımız, Şubat 2024’e kıyasla yaklaşık yüzde 3 oranında artmıştır. 2024 yılı ilk 3 aylık dönemde toplam ihracatımız 924 milyon 852 bin dolardır. Kayseri olarak ithalatımız ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 21,32 düşüşle Mart ayında 120 milyon 790 bin dolar olmuştur.” diye konuştu.
Başkan Yalçın, “Türkiye ekonomisi, büyümedeki sürdürülebilir rakamları elde etmek için enflasyonla mücadelesinde emin adımlarla yürümeli ve ihracat potansiyelini artırmalıdır. Enflasyon baskısının azaltılmaya başlamasıyla ve üretime dönük kredilere ulaşımında kolaylaşmasıyla birlikte ülkemiz ihracatını daha da artıracaktır. Dünya genelindeki ekonomik yavaşlamanın aşama aşama düzelme göstermesi sanayiciler olarak beklentimizdir. Ülkemizin uyguladığı orta vadeli ekonomik programın meyvelerinin yıl sonu itibari ile alınmaya başlamasını bekliyoruz. Türkiye Yüzyılına damga vuracak işler yapmak için sanayilerimiz verilen desteklerin artmasını dört gözle beklemektedirler.” şeklinde konuştu.
Başkan Yalçın, açıklamasının sonunda, Türkiye’nin ihracat rakamlarının artması için büyük azim ve gayretle çalışan tüm sanayicileri ve ihracatçıları tebrik etti.
Kayseri’nin İhracatı Aylık Bazda Artmaya Devam Ediyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin ihracatı aylık bazda artmaya devam ediyor.
TÜİK mart ayı ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Mart ayında ihracatımız bir önceki aya göre yüzde 3,06 oranında artarak, 323 milyon 447 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk üç ayına baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.16 oranında bir artış olduğunu görüyoruz. İlk üç aylık toplam ihracatımız ise 924 milyon 852 bin dolar oldu. Buda artış trendinin devam ediyor olması bakımında sevindirici bir durum” dedi.
2024 yılı mart ayında en çok ihracat yapılan sektörleri ve ülkeleri de açıklayan Büyüksimitci, “Mobilya ihracat kalemlerimiz arasında ilk sıradaki yerini koruyor. Ardından elektrikli ev aletleri ve kablo geliyor. En çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında ise Irak, daha sonra Almanya ve ABD var” diye konuştu.
2024 yılına iyi başladıklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Aylık bazda ihracatımız artmaya devam ediyor. Sanayicilerimiz her şeye rağmen üretmeye, istihdama ve ihracata devam ediyor. Oda olarak firmalarımızın verimlilik, dijitalleş ve sürdürülebilirlik gibi süreçlerini hızlandırıp, rekabet gücümüzü daha da artırmak için gayret ediyoruz. Hem aylık, hem yıllık bazda artış yakalamış olmamız sevindirici bir durum. Artış trendinin devam etmesi önemli. Kayserili sanayicilerimizde bu potansiyelin olduğuna inanıyorum. Yeni pazar araştırmaları ve katma değerli ürünlerle geçen yılki kayıplarımızı telafi edeceğimize inanıyorum. Şehrimizin ihracatına katkı sunan tüm üyelerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.
GÜLSOY : “MART AYINDA 159 ÜLKEYE 323 MİLYON 447 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, “Mart ayında 323 milyon 447 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Bu başarının asıl sahibi ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve tüm çalışanlarını yürekten kutluyorum. Kayseri Ticaret Odası olarak ihracat yapan üyelerimizin en önemli yol arkadaşı, destekçisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Kayseri, Mart ayında gerçekleştirdiği 323 milyon 447 bin dolarlık ihracatla birlikte yılın ilk çeyreğini 924 milyon 852 bin dolarlık ihracatla kapattı.
TÜİK verilerine göre 2024 yılı Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Mart ayı ihracat rakamlarına göre 323 milyon 447 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,37 azalış bir önceki aya kıyasla yüzde 3,06 oranında artış yaşanmıştır. Kayseri olarak İthalatımız ise 120 milyon 789 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 21,32 azalış gerçekleşmiştir. İlk 3 ay toplam ihracatımız 924 milyon 852 bin dolar’dır. Geçen yılın ilk çeyreğine oranla yüzde 4,16 oranında artış yaşandı.“ diye konuştu.
Kayseri’den 159 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya, Avusturya, ABD, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, Fas, Romanya ve Polonya’dır.” ifadelerini kullandı.
Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; Elektrik ve Elektronik, Çelik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayii, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri gibi sektörlerde artış yaşanırken Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Tekstil ve Hammaddeleri, Makine ve Aksamları gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.
“ ANA ODAK NOKTAMIZ EKONOMİ OLMALI İHRACAT OLMALI”
Açıklamasında 31 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte ana gündem maddesinin ekonomi ve ihracat olması gerektiğini belirten Gülsoy, “ Genel ve yerel seçimlerle uzun soluklu bir seçim atmosferi yaşadık. Bu süreçte de ülkemizin ana gündem maddesi seçimler oldu. Önümüzde 4 yıl gibi bir seçimsiz sürece girdik. Bunu ülkemiz adına önemli bir fırsattır. Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok iş var. Şimdi çalışma zamanı. Ana odak noktamız ekonomi olmalı, ihracat olmalı. İhracatımızı nasıl artırır, iş insanlarımızın önündeki engelleri nasıl kaldırır, ülke ekonomisine soluk aldıracak, üyelerimizin derdine derman olacak çalışmaları nasıl yaparız bunları düşünme zamanı.” dedi.
“FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK DURUMUNDAYIZ”
Ekonomik programdan taviz vermeden yüksek enflasyonun önüne geçmek ve bir an önce fiyat istikrarını sağlamak durumunda olduğumuzun altını çizen Gülsoy, şöyle devam etti:
“Bunları başardığımızda güven ve yatırım ortamının tesis edilmesiyle oluşacak yeni bir motivasyonla piyasalarda olumlu bir hava esecektir. Üretim ve ihracat ülkemiz kalkınmasının ve büyümesinin temel unsurlarıdır. Bugünkü sorunların çözümü de daha fazla üretim ve daha fazla ihracat ile mümkündür. Bu yönüyle atılacak yeni adımlar ve yapılacak reformlarla üretimden ihracata her alanda katma değeri artırabiliriz. Ülke olarak en büyük sorunlarımızdan olan cari açığı azaltmak ve buna bağlı olarak döviz girdisini artırmak için ihracatımızı büyütmek ve bunun için de teknoloji, yeşil dönüşüm, markalaşma gibi etkenlerle ihracatımızı daha nitelikli hale getirmek zorundayız. Bu zorlu dönemde özverili çalışmaları ile bu başarıda imzası olan tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”
KTO NİSAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI. GÜLSOY : SEÇİMSİZ DÖNEM ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Nisan ayı olağan meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, “Artık önümüzde seçimsiz geçirilecek 4 yıl gibi uzun ve önemli bir zaman dilimi bulunuyor. Bu ülkemiz için önemli bir fırsattır. Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok iş var, tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Enflasyonla mücadele sürecinde fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak için öngörülebilirliğin güçlendirilmesi için mevcut ekonomi politikasının devam etmesi gerekiyor. Özel sektör olarak bundan sonraki dönem için en az siyaset kadar önümüzü görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Nisan Ayı olağan meclis toplantısı Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan’ın başkanlığında gerçekleştirilen Nisan ayı meclis toplantısına; KTO Başkanı Ömer Gülsoy, Yönetim, Yüksek İstişare, Disiplin ve Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, meclis ve komite üyeleri, Meclis Başkanlık Divan üyeleri ile Basın mensupları katıldı.
Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantıda Nisan ayında gerçekleştirilen faaliyetler ele alındı. Görüşülen gündem maddeleri oy birliği kabul edildi.
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmak için kürsüye gelen KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, sözlerine Mahalli İdareler seçimlerinin dünya demokrasilerine örnek gösterilebilecek büyük bir olgunlukla geride bırakıldığını belirterek başladı.
Kayseri’de hiçbir olay olmadan siyasi nezaket kuralları içerisinde bir seçim süreci geçirildiğini ifade eden Gülsoy, “Bu sürece katkı veren seçilen ve seçilemeyen tüm adaylara ve siyasi parti temsilcilerine teşekkür ediyoruz. Demokratik bir olgunluk içerisinde tamamlanan bu sürecin sonunda halkımızın oylarıyla seçilen; Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Memduh Büyükkılıç başta olmak üzere, tüm ilçe belediye başkanlarımızı, belediye meclis üyelerimizi ve muhtarlarımızı tebrik ediyorum. Yerel yönetimlere şehrimizdeki tüm vatandaşlarımız için yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, iyi yönetim ve etkin hizmet sunumuna yönelik çalışmalarında başarılar diliyorum. Başta afet yönetimi olmak üzere tüm konularda merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında işbirliğinin güçlendiği bir dönem olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Konuşmasında seçim sonrası ekonomide yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Gülsoy,“ Artık seçim sürecini geride bırakıp, iş dünyamızın ve halkımızın öncelikli gündemi olan ekonomiye ve çalışma hayatımıza ilişkin yapısal reformları öncelikli olarak ele alacağımız bir döneme adım atmak mecburiyetindeyiz. Çünkü seçimler gerek bürokrasiyi gerek ticareti, üretimi, her kesimi etkiliyor. Artık önümüzde seçimsiz geçirilecek 4 yıl gibi uzun ve önemli bir zaman dilimi bulunuyor. Bu ülkemiz için önemli bir fırsattır. Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok iş var, tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Enflasyonla mücadele, para ve maliye politikası eş güdümünde daha başarılı olacaktır. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar ile öngörülebilirlik güçlenecektir. Böylece teknoloji içeriği ve katma değeri yüksek yatırımlar artacaktır. Ekonomimizi, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi güçlendirecek yapısal reformlara hızla odaklanarak daha gelişmiş, saygın, adil ve çevreci Türkiye hedefine ulaşmak üzere el birliğiyle çalışmalıyız. “ diye konuştu.
“KAYBEDECEK VAKTİMİZ KALMADI”
Ekonomiye yönelik hamleleri ivedilikle hayata geçirmek adına kaybedecek vaktin kalmadığına vurgu yapan Gülsoy, Enflasyonla mücadele sürecinde fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak için öngörülebilirliğin güçlendirilmesi için mevcut ekonomi politikasının devam etmesi gerekiyor. Bunu yaparken de para ve maliye politikası birbirini tamamlamalı. Enflasyonla mücadelenin maliyeti şüphesiz çok ağır ama bedelin adil dağılımı çok önemli… Bu bedeli sadece vatandaş, sadece iş dünyası ödememeli kamu da tasarruf yapmalı.” dedi
“ÖNÜMÜZÜ GÖRMELİYİZ”
31 Mart seçimleri sonrası siyasetin önünü gördüğünü belirten Gülsoy, “Özel sektör olarak bundan sonraki dönem için en az siyaset kadar önümüzü görmek istiyoruz. Çünkü önünü göremeyen adımını atamaz. Vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi başta olmak üzere yapılacak yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir. “diye konuştu.
“SÜRDÜREBİLİR İSTİHDAM POLİTİKASINA İHTİYAÇ VAR”
KTO üyelerinin ilettiği sorunlara da değinen Gülsoy, şunları söyledi.
“Üretim için finansmana erişim, istihdam edecek nitelikli ya da niteliksiz çalışan bulunamaması, enerji maliyetlerinin yüksekliği her komitemizin ana gündemi. Beklentilerimizdeki önceliklerimiz arasında, teknolojiye yatırım, daha verimli üretim süreçleri, sürdürülebilirliğin yanı sıra en önemlisi nitelikli iş gücü kısaca insan kaynaklarına erişim ön plana çıkıyor. İş insanlarımızın nitelikli işgücü ile istihdam olanaklarının sağlanması açısından çözüm önerileri arasında mesleki eğitim, mesleki gelişim programları, yeni teknolojik uygulamalar, sürdürülebilir üretim modelleri ve iş birliği platformları da iş dünyasının dinamiklerine uyum sağlamada kritik öneme sahiptir. Türkiye’nin orta vadeli, tutarlı ve sürdürülebilir bir istihdam politikasına acilen ihtiyacı var. “
“FIRSATÇILIĞA MÜSAADE ETMEYELİM”
İnsanların en çok şikâyet ettiği konunun fırsatçılar olduğunu belirten Gülsoy, “Fiyat istikrarsızlığının sürdüğü ve her kesimin maddi sorunlarla mücadele ettiği bu süreç, fırsatçılara kapı aralıyor. Enflasyonun çok yüksek seyrettiği dönemlerde maalesef bunu suiistimal eden işletmeler oluyor. Fiyat algısının bozulmasıyla birlikte de bu tarz işletmeler fahiş fiyatlarla her birimize büyük zararlar veriyor. Bu fırsatçılığa müsaade etmeyelim. Fiyat istikrarsızlığını “fırsatçılıkla” beslemeyelim. Bu konuda siz değerli üyelerimizden hassasiyet bekliyoruz. İşletmeler açısından en iyi terazi, en iyi ölçü yine vatandaşın kendisidir. Ödediği bedel aldığı hizmeti karşılamıyorsa en iyi cezayı da vatandaşın kendisi keser.” dedi.
Başkan Gülsoy sözlerinin sonunda 2024 yılı Nisan ayında Kurulan Firma Sayısının 151, Kapanan firma sayısı ise 52 olduğunu, 716 Tescil, 472 Belge, 358 Müzekkere işlemi yapıldığını söyledi.
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, DİJİTAL DÖNÜŞÜM İLE İLGİLİ PROJELERİNİ ANLATTI
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ile birlikte TOBB ve Kayseri Ticaret Odası ev sahipliğinde, Kayseri Ticaret Borsası ve Kayseri Sanayi Odası paydaşlığında düzenlenen Akıllı KOBİ Kayseri Dijital Dönüşüm Konferansı’na katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Ticaret Odası R. Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ile birlikte katıldı.
Konferansta konuşan Başkan Büyükkılıç, “Kayseri’miz ve iş dünyamız için önemli ve anlamlı çalışma olduğunu buradan paylaşıyoruz. Biz birlikte anlam ifade ederiz anlayışının en güzel örneklerini burada sergiliyoruz” dedi.
Dijital dönüşümün artık gereklilik haline dönüştüğünü, hatta daha fazlasını içerdiğini ifade eden Büyükkılıç, “Bizler de bu alanda kendimizi, anlayışımızı yenilemeliyiz. Kurum ve kuruluşlarımızı dijital dönüşüme mutlaka hazırlamalıyız ve gereğini yapmalıyız. Odalarımızın öncülük yapması bizleri keyiflendiriyor, sevindiriyor. Çünkü KOBİ’lerimiz bunu tek başına başaramayabilir” diye konuştu.
“Dijital Altyapısını Güçlendiriyoruz”
Başkan Büyükkılıç, yerel yönetim olarak dijital altyapıyı güçlendirdiklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğitimden sağlığa, ulaşımdan çevreye, afet yönetiminden dirençli şehirler ve kültür sanata kadar birçok alanda vatandaşlarımıza daha nitelikli ve günün koşullarına uygun hizmet sunmayı amaçladığımızı ve gayret gösterdiğimizi ifade etmek istiyorum. Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanda yapmış olduğumuz çalışmalar kamuoyunda takdir görmektedir. Akıllı Şehircilik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığımızı da kurduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Bu daire başkanlığımız ile adeta bir koordinasyon ve organizasyonu da üstlenerek, sadece KOBİ’lerimizle, odalarımızla değil, üniversitelerimizle, tüm kurum ve kuruluşlarımızla şehrin tamamını içerecek ve bu konuda katkı sağlayacak çalışmalar yapmamız gerekiyor.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, akıllı şehircilik konusunda tam 28 proje ile vatandaşların hayatını kolaylaştırdıklarını, en çok ulaşım alanında yaptıkları çalışmalar ile ödüller aldıklarını hatırlattı.
Başkan Büyükkılıç’tan Dijital Dönüşüm Projeleri
Paydaşlara, şehrin temel dinamiklerine teşekkür ederken, sürekliliğin de önemine vurgu yapan Başkan Büyükkılıç, dijital dönüşüm ile ilgili projelerini de şöyle sıraladı:
“Yapacağımız çalışmalardan A-Kayseri adı altında ‘insan’ odaklı bir anlayışı merkezine alan ve tüm vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttırmak için Akıllı Şehir Kayseri projesi ile süreci yönetirken, Genç Kart Kayseri’nin yanı sıra, bir nöroloji uzmanı doktor olarak Aklım Sende Saati ve aynı zamanda yapacağımız sosyal tesis ile gerekli katkıyı sağlayacağız. Yine Teknofest’imizi kurum ve kuruluşlarımızın desteği ile Kayseri’de görmek istediğimizi belirtiyoruz. Gerekli girişimleri başlattık. Büyük bilim şenlikleri düzenleyeceğiz, Bilişim Akademisi kuracağız, Teknoloji Hangarı ile TÜBİTAK ile iş birliğinde çalışma yapacağız.”
“E-Ticaret Sitesini E-İhracata Açan İlk Belediye”
Büyükkılıç, teknoloji ve ticareti bağdaştıran e-38 online satış platformunun da dijital dönüşüme katkı sağladığını belirterek, “Ticaret Bakanlığımız ile iş birliği halinde e-38 online satış platformumuz 200’e yakın ülkeye satış yapmakta olduğunu, belediyeler arasında e-ticaret sitesini e-ihracata açan ilk belediye olarak Türkiye’de kendisinden söz ettirdiğini hatırlatarak, bu yöndeki gayretlerimizi daha da geliştireceğiz. Valimizin kadın kooperatifleri konusundaki çalışmalardan ortaya çıkan ürünleri de e-ticaret üzerinden hiçbir ücret almaksızın gerekli desteği verip, yenilikçi anlayış ile onlara katkı sağlamaktayız” şeklinde konuştu.
Büyükkılıç, “Kayseri’yi daha yaşanabilir, daha yenilikçi ve daha sürdürülebilir bir şehir haline getirmek için hep beraber çalışmaya devam edeceğiz” diyerek, sözlerini sonlandırdı.
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de konferansın Kayseri’de olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Bu konferansın başarılı olması için ihtiyaç duyulan yerde, doğru zamanda, doğru kişiler eliyle, doğru yerde olması lazım. Bu konferans doğru yerde yapılıyor çünkü Kayseri güçlü KOBİ’leri, rekabetçi KOBİ’leri ve güçlü iş dünyasıyla bu konuda yeniliğe açık ve özellikle dijital dönüşümü başarması gereken bir vilayet” diye konuştu.
Dijital dönüşümde kamunun üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını ve kamunun birçok alanında dijital dönüşümü büyük oranda başardığını dile getiren Vali Çiçek, “Asıl Kayseri için önemli olan KOBİ’lerin bunu tam manasıyla başarması. Artık hem dijital dünyada ihracat yapacağız hem Hong Kong’dakiyle de Afrika’dakiyle de iş yapacağız. Dolayısıyla dijital dönüşümü başarmak zorundayız şehir olarak” ifadelerinde bulundu.
“Bu Milli Görevimiz”
Çiçek, Kayseri’nin Kızılelma’sının ihracat verilerinde şehri ve ülkeyi gururlandırmak olduğuna vurgu yaparak, “İhracatta 7-8 milyar dolarları yakalamak istiyorsak dijital dönüşümü başarmak zorundayız. Bu milli görevimiz. Dolayısıyla bu konferansın burada olmasından dolayı TOBB başkanımız değerli hemşehrimize, Akıllı KOBİ İcra Kurulu’na, ticaret odamıza, paydaşlarına sonsuz teşekkür ediyorum. Konferansın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Konferansta teknolojinin konuşulacağını dile getiren Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy ise KOBİ’lerin iş sürekliliklerinin sağlanması, verimliliklerinin artması ve rekabet edebilmeleri için dijitalleşme süreçlerini çok önemsediklerini ifade ederek, “Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor ve dönüşüyor. Emin olun ticaret de bu değişimin tam merkezinde. Dijital bir çağda yaşıyoruz. Odamız da ilk açılan odalardan biridir. İşletmesini geleceğe taşımak isteyen KOBİ’ler artık bu dönüşüme katılmak mecburiyetindeler” diyerek dijital ortamların sağladığı imkânlardan mutlaka faydalanmak durumunda olduklarını dile getirdi.
Dijital dönüşümü ve yeni teknolojileri hep birlikte istişare etmek için bir araya geldiklerini ifade eden Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Mehmet Büyüksimitci de 3 buçuk milyon işletme bulunan Türkiye’de dijital dönüşümün önemine dikkat çekti.
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış ise teknolojinin gelişimiyle beraber dijital kavramının merkezde olduğu bir dünyanın ortaya çıktığına işaret ederek, kapsamlı bir dijitalleşme ve teknolojik sıçrama vizyonu ortaya koymanın gerekliliğinden bahsetti. Bağlamış, Akıllı KOBİ projesinin hayata geçirilmesinde ve konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Akıllı KOBİ İcra Kurulu Üyesi Başar Ceylan da Akıllı KOBİ projesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Konferans kapsamında KOBİ’lerin dijital dönüşümleri odağında dijital iş servisleri, e-ticaret ve e-ihracatta başarının sırrı, iş süreçlerinde dijitalleşme trendleri, ikiz dönüşüm ve yerel tecrübe paylaşımı oturumları gerçekleştirildi.