İşitme cihazları 80 bin liraya kadar çıktı, devlet desteği yetmiyor, maske yeniden mi geliyor?

İşitme cihazları 80 bin liraya kadar çıktı, devlet desteği yetmiyor

İşitme cihazı fiyatları ekonomik krizin etkisiyle 80 bin liraya kadar çıktı. Devletin karşıladığı pay ise 2 ila 5 bin lira arasında değişirken işitme cihazına ihtiyacı olan dar gelirli insanlar sessizliğe mahkum oluyor.

İşitme engelli bireylerin kullanmak zorunda olduğu işitme cihazı fiyatları yaşanan ekonomik krizden payını aldı. İşitme cihazı fiyatları 10 bin liradan başlayarak 80 bin liraya kadar yükseldi. Buna rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) desteği ise söz konusu cihazlar için 2 ila 5 bin lira arasında değişiyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle işitme cihazı alamayan ve sorunlu cihazlarını yenileyemeyen çok sayıda insan olduğunu söyleyen İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Atik, “İşitme cihazını yenileyemediği için sessiz kalan insanlar var” diyerek devletin karşıladığı payın düşüklüğüne dikkati çekti.

Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a konuşan İED Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Atik, işitme cihazı fiyatlarının Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik krizden etkilendiğini belirterek, “Şu anda işitme cihazı ücretleri ortalama fiyatı en az 10 bin liradan başlıyor. Üst sınırı yok 60-70 hatta 80 bin liraya kadar işitme cihazı var. Ayrıca gözlüğün çift camı olduğu gibi işitme cihazları da çift taraflı kullanılmalıdır. Ancak daha dün öğrendiğim bir durum var. Afyonkarahisar’da bir KBB doktoru teyzemize tek bir tane cihaz yazmış. Böyle bir şey kabul edilemez. Bu yanlış bir yöntem. İşitme kaybı yaşayanlar mutlaka çift taraflı cihaz kullanmalıdır” açıklamasında bulundu.

“Devletin katkı payı çok düşük”

Söz konusu cihazlara devlet desteğinin çok yetersiz olduğunu vurgulayan Atik, şunları söyledi: “SGK’nin 1 cihaz için katkı payı 18 yaş ve üzeri çalışan için 2 bin 422 lira 40 kuruş, emeklide ise 3 bin 28 lira. SGK 13-18 yaş arası çalışanların çocuklarına 3 bin 633 lira, emekliye 4 bin 242 lira ödüyor. 5-12 yaş çalışana ise 3 bin 875 lira 84 kuruş. Emekliye 4 bin 844 lira 80 kuruş. 0-4 yaş çalışana 4 bin 360 lira 32 kuruş, emekliye 5 bin 450 lira 40 kuruş geri ödeme yapılıyor. SGK bir cihazın çalışana 2 bin 422 lira, emekliye ise 3 bin 28 lirasını karşılıyor. Ortalama bir cihazın fiyatının ise en az 10 bin lira olduğunu düşününce bu katkı payı çok çok aşağıda kalıyor.”

“İşitme cihazını yenileyemediği için sessiz kalan insanlar var”

Engelli bireylerin ve ailelerinin çok mağdur olduğunu anlatan Atik, “Cihaz alamayan, cihazını yenileyemeyen çok insan var. İşitme cihazını yenileyemediği için sessiz kalan insanlar var. İşitme cihazı arızalanan, bunları tamir ettiremeyen ya da cihazları tamir olamayacak durumda olan çok sayıda insan var. Bu cihazların yenilenmesi gerekiyor. Devletin karşıladığı pay devede kulak kalıyor. Minimum asgari ücret tutarında bir fiyat olması lazım. Yani 1 kulak için cihaz ücretini karşılaması lazım” dedi.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/isitme-cihazi-fiyatlari-80-bin-liraya-kadar-cikiyor-devletin-karsiladigi-pay-devede-kulak-kaliyor

Uzmanlar uyardı: Kasım ayı gibi maske takmaya başlayabiliriz

Yeni eğitim öğretim yılının açılmasıyla başlayan maske tartışmaları bazı üniversitelerin öğrencilerine gönderdiği kısa mesaj ile yeniden gündeme geldi. Uzmanlar maske uygulamasının yakın zamanda yeniden gelebileceği konusunda uyardı.

Okulların açılması ve yaz sezonun kapanmasıyla Türkiye’de de görülen COVID-19’un Eris varyantın vaka sayıları gittikçe artıyor. Bazı üniversiteler, öğrencilere dersliklerde ve hastanede maske takılması gerektiğine dair mesaj gönderdi. Vatandaşlar, yeniden kapanma olacağından endişe duymaya başlarken ‘Lütfen sosyal mesafenizi koruyun’ ve ‘Bu koltuğu boş bırakın’ yazılı kartların da depolardan çıkarıldığına dair görüntüler bu endişeyi daha da arttırdı.

Elips Haber’den Ateş Çatıkkaş’ın haberine göre konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar maske uygulamasının yakın zamanda yeniden gelebileceği söyledi. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Savaş Vural, “Eris, Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü ve dünya çapında dolaşımda olan diğer varyantlarla yakından ilişkili bir virüs. Haziran ile Temmuz ayları arasında virüsün küresel yaygınlığının yüzde 1002’den fazla arttığı görülüyor. 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşıldı. Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris’in oluşturduğu halk sağlığı riski ‘küresel düzeyde’ düşük olarak değerlendirildi” ifadelerini kullandı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ümit Savaşcı, dünyada görülen Covid-19’un yeni varyantı Pirola’nın Eris gibi Türkiye’de de görülebileceğini söyledi. Birçok ülkede görülmeye başlanan Covid-19’un yeni varyantı Pirola için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Savaşcı, Kasım ayı gibi yeniden maske zorunluluğunun gelebileceğini kaydetti.

Hamburg’da hizmet veren İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yakup Bahar ise, tüm dünyada yeniden tedirginlik oluşturan Koronavirüs Eris Varyantı hakkında açıklamada bulunarak “Eğer tedbirini almazsak, aşı ve maskeler tekrar gündeme gelebilir” uyarısında bulundu.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/bazi-universiteler-ogrencilerine-maske-uyarisinda-bulundu-maske-kullanimi-geri-mi-geliyor

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS İÇİN 40 YAŞINDAN İTİBAREN DÜZENLİ MAMOGRAFİ ÖNEMLİ!

Dünyada her yıl 2.5 milyon kadını etkileyen meme kanseri, 40-50 yaş arası  kadınlarda kansere bağlı …