Gündem

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, etkinlikler, açıklamalar, bisiklet turu, Kadın ve Sanat Sergisi

İstatistiklerle Kadın, 2024 Kayseri’de 2024 yılında ortalama ilk evlenme yaşı kadınlarda 25,3 oldu

Kadınlar kültürel mirasın taşıyıcısı, doğanın koruyucusu!

ÇEKÜL Vakfı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında yaptığı açıklamada, sürdürülebilir bir gelecek için toplumsal dayanışma ve kolektif mücadelenin şart olduğunu vurguladı. Açıklamada ‘’ Doğa ve kadına yönelik tehditler genellikle aynı kaynaktan besleniyor. Buna karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz’’ değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye’de doğa ve kültürel mirasın korunmasına öncülük eden ÇEKÜL Vakfı (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında kadınların toplumsal ve ekonomik hayattaki gücüne dikkat çekiyor. Vakıf, hem sahada hem de yönetim kademelerinde kadın emeğinin etkinliğini artıran projeleriyle fark yaratıyor.

ÇEKÜL’ün kalbinde kadınlar var

ÇEKÜL Vakfı, 1990’dan bu yana doğa ve kültürel mirasın korunmasına yönelik projeleriyle Türkiye’nin dört bir yanında sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlıyor. Bu süreçte kadınlar, vakfın en güçlü aktörlerinden biri haline geldi. Bununla birlikte Vakıf çalışanlarının yüzde 90’nından fazlası, gönüllülerinin ise en az yüzde 70’i kadınlardan oluşuyor.

ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ilgın Sözen, kadınların iş dünyasında, sivil toplumda ve sosyal yaşamda daha fazla yer alması gerektiğine vurgu yaparak, “Kadınlar olmadan sürdürülebilir bir gelecek mümkün değil” dedi.

Doğa ve kültürle varız

‘’Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla havza boyutundan ülkenin tamamına açılan proje ve programları hayata geçiren ÇEKÜL Vakfı, kadın emeğini sadece desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda onu görünür ve ekonomik olarak sürdürülebilir hale getiriyor. Bu kapsamda Anadolu’da kadınların üretim süreçlerine daha fazla dahil olması amacıyla el emeği ürünler ÇEKÜL Dükkan üzerinden satışa sunuluyor.

Birgi’deki ÇEKÜL Evi, bu yaklaşımın önemli merkezlerinden biri. 1997’de ÇEKÜL Vakfı tarafından satın alınarak restore edilen ve 2003 yılında açılan bu tarihi yapı, son 22 yılda kadınların üretim, eğitim ve sanat faaliyetlerinde buluşma noktası haline geldi. Müzik, resim ve fotoğraf gibi alanlarda düzenlenen etkinlikler, kadınların kültürel mirasın korunmasına katkı sunmasını teşvik ediyor.

ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ilgın Sözen ‘’Kadınlarımız sadece toplumsal değil, ekolojik dönüşümde de aktif bir rol üstleniyor. Yürüttüğümüz projelerde en büyük destekçimiz kadınlar. Özellikle Anadolu’da büyük bir dayanışma içindeyiz. Vakfımızın birçok kültürel ve doğa projelerinde kadınlar en aktif rolleri üstlenerek değişimin öncüsü oluyor. Bizim için her dikilen fidan aynı zamanda bir kadının hikâyesini, mücadelesini ve umudunu simgeliyor. İlham veren kadınların hikayelerini yaşanır kılmak için sizleri fidan dikmeye davet ediyorum.” dedi.

Kolektif mücadele zamanı

Doğa ve kadınların maruz kaldığı tehditlerin genellikle aynı kaynaklardan beslendiğine dikkat çeken Sözen, “Doğal alanların tahribatı, iklim krizi, çevresel yıkım ve kadın haklarına yönelik saldırılar aslında birbiriyle bağlantılı sorunlar. Doğa ve kadın mücadelesi, adil ve eşit bir dünya için ortak bir ses yükseltiyor. Doğayı koruma hareketi ve toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi, ayrımcılığa, sömürüye ve baskıya karşı aynı çizgide buluşuyor. ÇEKÜL olarak, kadınların emeğiyle yeşeren bir geleceğe destek olmaya devam ediyoruz.’’ dedi.

ÖZ İPLİK İŞ SENDİKASI KADIN KOMİTESİ: Kadınların mücadelesi, insan onuruna yakışır bir yaşamın teminatıdır!

Bugün 8 Mart. Kadınların hak, eşitlik ve adalet mücadelesinin simgesi. Bugün, yalnızca bir kutlama değil, tarihin en büyük emek direnişlerinden birinin yıldönümüdür. 1857’de tekstil işçisi kadınların başlattığı isyanın ruhu, bugün hâlâ dünyanın dört bir yanında yankılanıyor.
Öz İplik İş Sendikası olarak, 40.000’den fazla üyemizle ve 15.000 kadın işçimizi temsilen, kadın emekçilerin sesini yükseltmeye, eşitlik ve adalet mücadelesine öncülük etmeye devam ediyoruz!
KADINLAR İÇİN GÜVENCESİZLİK, ŞİDDET VE AYRIMCILIK DEVAM EDİYOR!
Kadın işçiler, özellikle tekstil, konfeksiyon ve deri sektörlerinde düşük ücretler, güvencesiz çalışma koşulları ve kayıt dışı istihdamın ağır yüküyle mücadele ediyor.
  • · Eşit işe eşit ücret talebi hala yankılanıyor!
  • · Kadınların çalışma hayatına katılımlarının önündeki engeller hala devam ediyor!
  • · Şiddet, taciz ve mobbing iş yerlerinde varlığını sürdürüyor!
  • · Kadınlar iş güvencesinden ve sosyal haklardan yoksun bırakılıyor!
Çalışma hayatında kadınların karşılaştığı engeller yalnızca ekonomik değil; toplumsal cinsiyet eşitsizliği, yasal boşluklar ve karar mekanizmalarındaki eksiklikler de kadınları geride bırakıyor.
ŞİDDETE VE TACİZE KARŞI SUSMUYORUZ, MÜCADELE EDİYORUZ!
Kadına yönelik şiddet, dünyanın her yerinde en yaygın ve en az cezalandırılan suçlardan biri olmaya devam ediyor. İş yerlerinde, sokakta, evde; kadınlar fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetin çeşitli biçimlerine maruz kalıyor.
Öz İplik İş Sendikası olarak, kadınların güvenli ve şiddetten arınmış bir çalışma ortamına sahip olması için mücadele veriyoruz.
  • · ILO 190 Sayılı Sözleşme’nin etkin şekilde uygulanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
  • · Kadına yönelik şiddet ve tacizi önlemeye yönelik projelerimizle kadın işçileri koruyoruz.
  • · Kadın liderlerin yetişmesi, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması ve kadın istihdamının artırılması için somut adımlar atıyoruz.
ÖRGÜTLÜ KADIN, GÜÇLÜ KADIN!
Öz İplik İş Sendikası, kadın işçilerin en büyük güvencesidir. Kadınların sendikal örgütlülüğünü güçlendirmek, sadece iş yerlerinde değil, toplumun her alanında kadınların eşit ve adil bir yaşam sürebilmesini sağlamak için mücadelemiz sürecektir!
8 Mart, yalnızca bir anma günü değil; kadın emeğinin, kadın iradesinin ve kadın dayanışmasının en güçlü çığlığıdır!
Tüm emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!

MÜCADELE İYİLEŞTİRİR, DAYANIŞMA YAŞATIR! EŞİK
Hayatın tüm dünyada evlere kapatıldığı Covid 19 günlerinde, milyonlarca insan yalnızlık ve can korkusu ile yüzleşmeye çalışırken, bu ülkenin her yerinden yüzlerce, çeşitli kıtalardan onlarca kadın soğuk ekranlardan can cana vererek umut ve direniş ürettik. Bu çileli ama bir o kadar da dirençli coğrafyanın kadınları olarak eşitlik, özgürlük ve barışa dair inadımızı herkese bulaştırmaya çalıştık.

5 yıla yaklaşan bir süredir, 252 haftadır buluşan EŞİK’li kadınlar olarak, gönüllü emekle ortaya koyduğumuz sayısız kampanyalar ve etkili stratejilerle haklarımıza saldırıların birçoğunu durdurmayı başardık. *8 Mart’ı 8 Mart yapan kadınların tarihi mücadelesinin boynunu, bugünün örgütlü kötülük ve eşitlik düşmanlığı karşısında eğdirmedik.*

Yıkıcılığına her gün tanık olduğumuz eşitlik ve doğa düşmanlığı karşısında daha çok, daha neşeli, daha umutlu ve daha cesaretli olmaya katkısı olması umuduyla *5 yılda neler ürettiğimizi EŞİK Almanak’ ta* anlatmaya çalıştık. Belleğimizi diri tutalım, mücadele azmimizi ve inadımızı sürdürelim diye…

Bu umutlu ve heyecanlı mücadeleye birlikte devam etmek dileğiyle..Yaşasın 8 Mart! Yaşasın Dayanışma!

KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR’DEN 8 MART’A ÖZEL KADINLAR GÜNÜ KONSERİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla konser düzenliyor. Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Cumartesi günü Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 21.00’de gerçekleştireceği Kadınlar Günü Konseri ile ücretsiz bir şekilde Kayserililere müzik ziyafeti sunacak.

Yılın her döneminde düzenlediği kültür sanat faaliyetleri ile kentin kültürel hayatını canlı tutan Dr. Memduh Büyükkılıç başkanlığındaki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, özel gün ve haftalar dolayısıyla düzenlediği kültür sanat etkinliklerinde de Kayserilileri bir araya getiriyor.

Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak Kadınlar Günü Konseri düzenlenecek. 8 Mart Cumartesi günü Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 21.00’de gerçekleşecek konserde Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu, Mesut Divringi şefliğinde unutulmaz bir müzik ziyafeti sunacak.

Tüm vatandaşların katılım sağlayabileceği ücretsiz konserde Kayserililer, Türk Halk Müziği’nin eşsiz nağmeleri ile keyifli bir akşam yaşayacak.

2plan, Kadınlar Günü’nde İlham Veren Panellerle Öncü Kadınları Bir Araya Getirdi
İkinci el otomotiv sektöründe yenilikçi çözümler sunan 2plan, kaliteli hizmet anlayışını, doğru lokasyon stratejisini ve profesyonel ekip ruhunu birleştirerek ikinci el otomobil pazarında çıtayı daha yüksek bir seviyeye taşıyor. Sadece bir otomobil satış noktası olmanın ötesine geçen 2plan Terminal Etiler, “Otomobil Yaşam Merkezi” konsepti ile müşterilerine kaliteli hizmet sunarken, kültürel ve sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yaparak sektöre farklı bir boyut kazandırıyor.
Bu vizyon doğrultusunda, 2plan Terminal Etiler, “Otomobil Yaşam Merkezi” konsepti çerçevesinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak düzenlenen bir dizi panel etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinlik kapsamında, sanat, edebiyat, dijital platformlar ve otomotiv sektöründe kadın yaratıcıların ve profesyonellerin deneyimleri ele alındı. Alanında uzman isimlerin katıldığı paneller ilgiyle takip edildi.

Oy ve Ötesi’nden Kadınların Siyasetteki Katılımını ve Etkinliğini Artırma Projesi
Oy ve Ötesi Derneği, “Kadınların Siyasetteki Katılımını ve Etkinliğini Artırma” projesini başarıyla tamamladı. Kasım 2024 – Mart 2025 tarihleri arasında sekiz şehirde gerçekleştirilen çalıştaylar ve sosyal medya kampanyaları ile kadınların siyasi partilerde daha aktif rol alabilmesi için farkındalık yaratıldı ve somut adımlar atıldı.
Türkiye’de katılımcı demokrasi bilincinin yerleşmesi için faaliyet gösteren ve kurulduğu 2014 yılından bu yana yerel ve genel seçimlerle birlikte toplam 11 seçimde görev alan Oy ve Ötesi Derneği, Kanada Yerel Girişimler Fonu (The Canada Fund for Local Initiatives – CFLI) desteği ile hayata geçirdiği “Kadınların Siyasetteki Katılımını ve Etkinliğini Artırma” projesini başarıyla tamamladı.
Projenin son etkinliği, 2 Mart Pazar günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, projenin genel değerlendirilmesi yapılırken, kadınların siyasetteki temsiliyetinin artması için atılacak yeni adımlar tartışıldı.
8 İlde Yoğun Katılım
Proje kapsamında Ankara, Gaziantep, Samsun, Adana, Antalya, Bursa, İzmir ve İstanbul’da gerçekleştirilen çalıştaylara toplamda 500’ü aşkın katılımcı ilgi gösterdi.
Kadınların Siyasetteki Temsiliyet Sorunu
Projeye duyulan ihtiyacı ortaya koyan veriler çarpıcı. 2023 genel seçimlerinde, TBMM’deki kadın milletvekili oranı %19,9, şehir ve ilçe belediye başkan adaylarının ise yalnızca %11,5’i kadındı.
81 ilin sadece 11’inde kadın belediye başkanı bulunurken, 973 ilçe ve beldede 70 kadın belediye başkanı göreve geldi. Kadın muhtar sayısı ise 2019’a göre iki katı artarak 2.150’ye yükselmiş olsa da toplam muhtarlar içindeki oranı sadece %4.
Projenin Amacı ve Etkisi
Proje, kadınların siyasi partilerde daha aktif roller almasını desteklemek amacıyla tanıtım günleri ve etkinlikler düzenledi. Oy ve Ötesi’nin akademik ve iş bağlantıları kullanılarak, siyasete girmeyi düşünen kadınlara bilgi ve destek sunuldu. Proje boyunca farkındalık oluşturulmasının yanı sıra, katılımcıların yerel düzeyde siyasi partilere erişimi ve temsiliyetinin artması hedeflendi.

İlham Veren Kadınların Dünyası D&R’da

Kadınların toplumdaki eşsiz rolünü ve gücünü kutlamak amacıyla, D&R 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü mağazalarında büyük bir coşkuyla karşılıyor. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da kadınların gücünü ve zarafetini kutlamak için birbirinden özel etkinlikler, kitaplar ve sürprizler D&R mağazalarında bir araya geliyor.

Türkiye’nin en büyük kitap platformu D&R, Kadınlar Günü’nde de birbirinden değerli kadın yazarları ağırlamaya ve okuyucularıyla buluşturmaya devam ediyor.

Kadınlar Günü’ne Özel İmza Günleri ve Söyleşiler

D&R, 8 – 9 Mart tarihlerinde alanında başarılı 6 kadının ilham veren hikayelerini anlatacakları söyleşiler ve kitap imza seremonileri gerçekleştirecek. Hayatın içinden öyküleri bir hikâye avcısı ihtimamıyla bir araya getirdiği eseri Söz Uçar Hasar Kalır ile oyuncu Devrim Yakut; sinirbilim, nöropsikoloji, kuantum düşünce sistemleri ve dünyanın en etkili kişisel gelişim metotlarını harmanlayarak hazırladığı Benim Bütün Hayallerim Gerçek Olur kitabı ile Ayşe Tolga; kitabıyla satırların arasında unutulmaz bir yolculuğa çıkaran Şehval Görmez; Her Gün 1 Adım – Hedeflerini Gerçekleştirme Rehberi ile Tuğçe Sabaz; blokzincir ve kripto varlıklar üzerine hem teknik hem de kavramsal bilgiler paylaştığı Blokzincir Teknolojisi ve NFT’Ler kitabı ile Çağla Gül Şenkardeş; Türkiye’nin ilk Robot İstihdam Ajansını kurarak, dijital çalışanlar, otonom mobil robotlar ve kolaboratif robotlar gibi üç farklı robot teknolojisini bir araya getiren Canan Alkın D&R mağazalarında olacak.

KAYSERİ KENT KONSEYİ’NDEN KADIN VE ÇOCUK DOSTU ŞEHİRLER İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kayseri Kent Konseyi tarafından “Kadın ve Çocuk Dostu Şehirler İçin Yeni Adımlar” paneli gerçekleştirildi.

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi 1. Kat Konferans Salonu’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kayseri Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu, Kadın ve Çocuk Dostu Şehirler İçin Yeni Adımlar konulu panel düzenledi.

Etkinlikte, kadın ve çocuk dostu şehirlerin inşası için fırsat eşitliği, haklar ve kent planlamasına yönelik bilimsel ve pratik çözümler ele alındı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Kayseri Kent Konseyi Başkanı Ahmet Serdar Altuntuğ gerçekleştirdi. Ardından, “Kadın ve Çocuk Dostu Kentler” başlıklı panelde alanında uzman konuşmacılar bir araya geldi.

Panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Derya Evgin üstlenirken, konuşmacılar arasında Prof. Dr. Zübeyde Özlem Parlak Biçer, Doç. Dr. Zeliha Nilüfer Nahya, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Ayşe Uzunlu ve Kayseri Barosu Kadın Komisyonu Üyesi Av. Damla Olcar yer aldı. Panele, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ufuk Sekmen ve daire başkanları da katıldı.

Panelde, kadınların ve çocukların şehir yaşamındaki yerini güçlendirmek için atılması gereken adımlar ve başarılı uygulamalar masaya yatırıldı.

Ayrıca etkinlik kapsamında kurulan Fırsat Eşitliği Farkındalık Standları ile katılımcılara kadın ve çocuk hakları konusunda bilgilendirici materyaller sunuldu. Aynı zamanda kadın girişimciliğini destekleyen projeler hakkında da bilgiler paylaşıldı.

Yoğun katılımın gerçekleştiği etkinlik, Kayseri’de kadın ve çocuk dostu şehirler oluşturma yolunda önemli bir farkındalık oluşturdu.

Panelin ardından, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ufuk Sekmen ve Kayseri Kent Konseyi Başkanı Ahmet Serdar Altuntuğ, katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla yeniden hayata geçirilen Kayseri Kent Konseyi, 22 farklı alanda yaklaşık 300 temsilcisiyle çözüm odaklı projeler geliştirerek çalışmalarına aralıksız devam edecek.

Tuğba Işık Ercan: AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı / İstanbul Milletvekili 8 Mart Dünya  Kadınlar günü mesajı

Bugün emek veren, alın teri döken, üreten tüm kadınların günü. 8 Mart kadınların ekonomik, politik ve sosyal hayatta eşit haklara sahip olabilme mücadelelerinin bir sembolü. Öncelikle kadınların bu anlamlı gününü kutluyor, emekleri, fedakârlıkları ve mücadeleleri için her birine şükranlarımı sunuyorum.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan “Bizim gönül ve fikir dünyamızda kadın ve erkek, Allah’ın kulu olmakla da vatandaş olmakla da eşittir, biri diğerinden üstün değildir. Üstünlük gayrettedir, üretkenliktedir, ilimdedir, ahlaktadır, merhamettedir, erdemli olmaktadır.” der. Bu anlayışla; AK Parti olarak bizler kadınların bireysel özgürlükleri ve sosyal hayattaki varlıkları için gösterdikleri çabayı, bir lütuf değil, bir ‘hak mücadelesi’ olarak görüyoruz. Kadın ve erkeğin bir bütünün iki eşit yarısı olduğuna ve Türkiye Yüzyılında adalet içinde birlikte bir toplum inşa edeceğimize inanıyoruz.

Cumhuriyetle birlikte Türk kadını birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Ancak bu haklarını tam olarak uzun yıllar kullanamadılar. 2013 yılında kamusal alanda kılık kıyafet özgürlüğünün getirilmesi ile kadınlar arasındaki ayrımcılığı tamamen ortadan kaldırdık. 7 Haziran 2015 tarihinde kadınlar seçme ve seçilme hakkını tam olarak kullanmaya başladı. 1935 yılında yüzde 4.1 olan parlamentodaki kadın oranımız 2002 yılına kadar hiç aşılamamıştı. Bu oran 23 yıldır peyderpey artarak bugün yüzde 20’ye ulaştı.

Yasakların tarihe gömülmesi, 81 ilde açtığımız üniversiteler ile bugün üniversiteye devam eden kız öğrenci sayısında büyük bir artış yaşandı. Kız öğrencilerin üniversitede okullaşma oranı iktidara geldiğimiz 2002 yılından bugüne hızla yükselerek yüzde 52’lere ulaştı. ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK gibi kurumlarımızda, TEKNOFEST gençliğimizle, kadın mühendislerimiz ve teknoloji şirketlerimizle yeni bir hikâye yazıyoruz.

Bugün kadınlar siyasetten ekonomiye akademiden sanata kadar her alanda önemli görevler üstleniyor. Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu ile AK Parti hükümetlerimiz kadına karşı şiddet, eğitim, siyasi temsil, ekonomik eşitsizlik gibi pek çok konuda öncü adım atmıştır. Bugün kadınlar sadece evde değil iş hayatında, siyasette sivil toplumda ve sahada aktif olarak yer alıyor.

AK Parti olarak Cumhurbaşkanımız Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kuruluşumuzun ilk gününden bu güne kadın hakları konusunda pek çok düzenlemeyi hayata geçirdik.

Bunlardan bazıları; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10. maddesine “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir” hükmünü ekledik. 2005 yılında Türk Ceza Kanunu’na ‘kadına karşı şiddet suçtur’ ilkesini getirdik. 2010 yılında kadın erkek fırsat eşitliğini daha da güçlendirerek Anayasamıza ‘pozitif ayrımcılık’ ilkesini ekledik.

Her zaman vurguladığımız gibi eğitimi en önemli fırsat eşitliği aracı olarak gördük. Kadınların eğitim seviyelerinin yükselmesi, toplumsal kalkınmamıza da önemli katkılar sağladı; bugün üniversite mezunu kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 68.8’e ulaştı.

ŞÖNİM, Kadın Konuk Evi, KADES, Elektronik Kelepçe, ALO 183 gibi uygulamaları hayata geçirerek kadına karşı şiddete önlemeye yönelik önemli adımlar atıldı. Aile içi şiddeti şikâyete tabi olmaktan çıkardık. Daha pek çok alanda tarihi nitelikte adımlar attık. Bu çabalarımız neticesinde de en az bir eğitim düzeyini tamamlama oranı kadınlarda yüzde 70’lerden yüzde 90’lar seviyesine ulaştı.

Elde ettiğimiz kazanımların yanında, daha yapılacak çok iş olduğunun farkındayız. AK Parti olarak, kadın haklarına ve eşitliklerine yönelik mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Kadınların güçlü olduğu bir toplum, geleceğe daha emin adımlarla ilerleyecektir. Kadın ve erkeği birbirinden üstün görmeyen yüce dinimiz ve kadim kültürümüzün mensubu olarak; evinde, fabrikada, tarlada, kendi işinin başında, alın teriyle, emeğiyle fedakârca destan yazan tüm kadınların başarılarıyla gurur duyuyoruz.

Kadın hakları konusundaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyor ve 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en içten duygularımla kutluyorum.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ KADIN KOLLARI 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Bugün Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak; 81 ilde, 973 ilçede eş zamanlı basın açıklaması yapıyor ve dünyanın bütün kadınlarıyla dayanışma içinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.

Her sene bugün, dünyanın her yerindeki kadınların, 8 Mart günü New York’ta hakları için direnirken yanarak hayattan koparılan 129 yol arkadaşımızı kaybetmenin verdiği hüzünle başlayan mücadele ve isyanından bahsetmek istiyoruz.

Bugün; acıların, isyanın, kayıpların ve büyük mücadelelerin sonucu ortaya çıkmıştır. Her yıl bugünü, ‘kadın mücadelesini büyütme ve umudu örgütleme’ günü olarak kutluyoruz. Canı ile en büyük bedeli ödeyen işçi, emekçi kadınların mücadelesini sonsuza kadar yaşatacağımıza söz veriyoruz.

Cumhuriyetin kuruluş taşlarını döşeyen özgür kadınların bugün getirilmek istendikleri nokta, dünden bugüne artmaya devam eden kayıplarımızda görülmektedir. 22 yıllık karanlık iktidar, kadınları karanlığa mahkum etmekten bir adım geri durmamıştır. 2020 yılına kadar kadın cinayetleri ve tecavüz vakaları binde 1400-1500 düzeyinde artmıştır. 2008 ve 2024 yılları arasında, 16 yılda bilinen 4 bin 867 kadın katledilmiştir. 2021 yılından beri kadın cinayetleri yüzde 162, şüpheli kadın ölümleri neredeyse yüzde 100 artmıştır. 2024 yılı, en çok kadın ölümünün gerçekleştiği yıl olmuştur. 2025’in ilk 2 ayında ise bilinen 49 kadın cinayeti işlenmiş ve 53 şüpheli ölüm gerçekleşmiştir.

Kadın emekçiler, aynı işi yaptıkları erkek işçilerle eşit şartlarda çalıştırılmamakta ve kadın oldukları için ayrımcılığa uğrayarak, erkek işçilerle eşit ücret alamamaktadır. Ayrımcılığın, şiddetin, sömürünün ve yok sayılmanın gölgesinde bırakılmak istenen kadınların emeği her gün biraz daha görünmez kılınmaktadır. Cam silerken düşen, tarla biçerken yaralanan ve sigortasız işlerde zarar gören kadınların görünmez emeği, rakamlarla bile doğru ifade edilmemektedir.

Bugün 81 ilde ve 973 ilçede bu basın açıklamasını sözlü saldırıya ve şiddete uğramış veya uğrama noktasına gelmiş, ancak doğruları söylemekten bir adım geri durmamış kadınlar ile birlikte eş zamanlı gerçekleştiriyoruz. Yaşama hakkını savunduğu için hakaret işiten, eşit işe eş değer ücret dediği için öldürülmek istenen, ancak bir adım geri durmayan kahraman kadınlar bu basın açıklamasını balkonlardan haykırmaya, sokaklara kazımaya devam edecektir!

Haklarımızı çalmaya çalışan, sesimizi kısmaya çalışan ve canımızı değersizleştirmeye çalışan herkes duysun ve bilsin ki;

Biz anneyiz, kardeşiz, evladız, BİZ KADINIZ!

Biz kadınlar; Fransız Devriminden Dünya Savaşlarına, Kurtuluş Mücadelesinden Cumhuriyet Devrimine, tarihin yazıldığı ilk günden son güne kadar devrimin öncüsü olduk, olmaya devam edeceğiz. Biz kadınlar dün de vardık, bugün de varız, yarın da var olacağız!

Unutmayın! Biz ne korkar ne de sineriz!

Bir adım geri atmadan, 22 yıldır sesini kesmeye çalıştıklarınızın nefesi olmaya geliyoruz!

Kadınların öncülüğünde kurulacak ilk sandık ile yıllardır sesini kesmeye çalıştıklarınızın, katledilmesinin önünü açtığınız kadınların, aç bıraktığınız çocukların, 80 yaşında taşı toprağı sürmeye muhtaç ettiğiniz emekçi kadınların nefesi olmaya geliyoruz!

Biz kadınlar devrimin öncüsü olmaya, çaldığınız hayatların hesabını sormaya geliyoruz!

Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in de dediği gibi “İktidar olunduğunda, o büyük salonda size diyeceğiz ki;

“Hoşgeldiniz, buraya, size verilen sözü tutmanın mutluluğuyla karşınıza çıkmış durumdayım! BUGÜN, TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ, İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ YENİDEN YÜRÜRLÜĞE ALDI!”

Yaşasın kadın dayanışması! Yaşasın eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelemiz!

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

TÜSİAD: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Kadınların hayatın her alanına eşit katılımı, eşit haklar ve fırsatlara sahip olması sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarındandır. Bu hem bir bireysel hak hem de ekonomik ve toplumsal refahı doğrudan etkileyen bir gerekliliktir.

Kalkınma için “tek kanatla uçamayız” sözünü hatırlamalıyız. Kadınların iş gücüne eşit katılımının sağlanması toplumsal eşitlik açısından olduğu kadar ülkelerin ekonomik performansı açısından da önem taşıyor.

İş ve özel yaşam uyumundan karar alıcı pozisyonlarda eşit temsile, girişimcilikten geleceğin mesleklerine hazırlığa kadar geniş bir alanda kadınların eşitliğini sağlayan bütüncül ve kararlı politikalar yol haritamız olmalı.

Bu kapsamda kadınların teknoloji ve dijital ekonomi alanlarında eğitiminin ve girişimciliğinin teşvik edilmesi, eşit işe eşit ücret ve adil kariyer fırsatlarının sağlanması ve iş gücüne katılımı destekleyen bakım destek ve hizmetlerinin yaygınlaştırılması, kadınların geleceğin mesleklerine hazırlıkları dahil işgücüne katılımlarını artıracaktır.

Özel sektörde yönetim kurulu ve karar alıcı pozisyonlarda kadın temsil oranının artırılması; kamuda ve siyasette kadın-erkek temsilini dengeleyecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi de kadınların yönetim organlarındaki varlığını güçlendirecektir.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede sıfır tolerans ilkesinin uygulanması temel bir politika alanı olmaya devam etmelidir.

Bu alanlarda eşzamanlı iyileşmeleri ve yapısal dönüşümü başarırsak, yalnızca kadınların değil, tüm toplumun güçlenmesini sağlayacağımıza olan inançla; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

KAGİDER: TOPLUMSAL DÖNÜŞÜMÜN ANAHTARI, KADINLARIN ELİNDE
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde; kadınların ekonomik ve toplumsal hayatta eşit haklara sahip olması için farkındalık yaratmak ve somut adımlar atılması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. 
Kadınların ekonomik etkinliği, sadece bireyler için değil, toplumsal refah için kritik bir öneme sahiptir. Kadının ekonomik hayatta etkinleşmesi, toplumun kalkınmasını hızlandırır. Kadın girişimciliği ise sürdürülebilir kalkınmaya etki eden, inovasyonu artıran ve toplumu dönüştüren en önemli dinamiklerden biridir.
Bu dönüşüme tanıklık ettiğimiz için gururluyuz ancak gidilecek daha uzun bir yolumuz var. 2002 yılında KAGİDER kurulduğunda ülkemizde kadın işveren oranı yalnızca %4’tü. Bugün kendi hesabına çalışan kadın girişimcilerle birlikte bu oran %18,8 oldu.  Amacımız bu oranı daha da yukarılara çekmek.
KAGİDER olarak, kadın girişimciliğini desteklemek ve fırsat eşitliğini güçlendirmek için yürüttüğümüz çalışmalarla bu dönüşüme katkı sağlamayı görev edindik. Eğitim ve mentörlük programlarımızla, kadın girişimcilerin iş dünyasında daha etkin ve başarılı olmalarını hedefliyoruz. Kadınların ekonomik hayata katılımındaki artışın, iş dünyasına sağladığı katma değeri ve toplumsal kalkınmaya olan etkisini her fırsatta ortaya koyuyoruz. Çünkü biliyoruz ki; kadınların iş dünyasında eşit temsili, sadece ekonomik büyümenin değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir toplumsal dönüşümün de anahtarı.
Uluslararası arenada Türk işkadınlarının sesini duyururken, küresel ekonomiye katkı sunan Türk işkadınlarını da destekleyecek yeni bir platforma imza atmanın da gururunu yaşıyoruz. Kadınların iş birliği ruhunu küresel ölçekte yaygınlaştırmak ve güçlü bir dayanışma ağı oluşturmak amacıyla yola çıktık. Yurtdışındaki Türk kadın girişimcileri ve profesyonelleri buluşturarak onların küresel çapta ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi için “KAGİDER Global” platformumuzu oluşturuyoruz. Amacımız, Türk kadın girişimci ve profesyonel kadınların yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında birbirini destekleyeceği ve sürdürülebilir iş modelleri geliştirebilecekleri bir ekosistem oluşturmak.
Eşit fırsatlar için bugün, yarın ve her gün birlikte yol almaya devam edeceğiz. Ülkemizde ve dünyada kadınların yanı başındayız.
İlhamınızla dönüşümü başlatıyorsunuz.
Cesaretinizle sınırları aşıyorsunuz.
İş birliğiyle ilerliyoruz! 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’müz kutlu olsun.

EŞİK: 8 MART TÜM KADINLARIN EŞİTLİK ve ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN SİMGESİDİRBu 8 Mart’a da kadınların hakları ve kazanımlarına yönelik açık tehdit ve saldırılarla girdik. Kadın cinayetlerinin, şüpheli kadın ölümlerinin, kadın işsizliğinin ve yoksulluğunun sadece konuşulduğu bir 8 Mart haftası daha yaşıyoruz. Bağımsız kadın örgütleri on yıllardır sorunları ve çözümlerini söylemekle kalmıyor sorumluluk da alıyor. Görevi çözüm yaratmak olanlar ise toplumu yetkileri sınırlandırılmış bir Meclis’ te kaçıncısı olduğunu sayamadığımız kadına karşı şiddeti araştırma komisyonu kurmaktan ve uygulanmayan eylem planları, genelgeler yazmaktan öteye geçmiyorlar.

On yıllardır her 8 Mart’ ta hamaset ve samimiyetsiz kadın hakları söylevlerine maruz bırakılmayı masum kılan başka bir evreye geçtik. Bu yıl “yenilik” olarak dünya kadınlarının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin simgesi olan 8 Mart’ın, Türkiye’de “kadınların itaat ve hizmet günü” olarak “kutsanmasına” tanıklık ediyoruz. Özellikle İstanbul Sözleşmesinden hukuksuz çıkış kararından sonra 8 Martlarda polisiye engellemeleri yaşamaktayken, bu yıl her zamankinden farklı olarak Aile Yılı bahanesiyle hazırlıkları yapılan son derece tehlikeli yasa girişimleri ile karşı karşıyayız.

HİÇBİR HAKKIMIZ ALTIN TEPSİDE SUNULMADI. BİZ KAZANDIK. KAYBETMEYE HİÇ NİYETİMİZ YOK!

Kadınların bedeller ödeyerek kazandığı hakları, aileyi koruma bahanesi ile tırpanlamak isteyenler, onları, eşitsiz güç ilişkilerinin olduğu, reisli hanelerin karanlığına hapsetme gayretinde.  Siyasal biat kültürü, hanelerin içinde beslenip büyütülen erkeklikle perçinlenmek isteniyor. Kadınları eşit, özgür bireyler olarak görmeyen, temel varlık nedenlerini aile reisine itaat, çok çocuk doğurmak ve demografiyi dinamik tutmak olarak tanımlayan, kadınların medeni haklarının aile birliğini bozduğuna inanan zihniyet, bu karanlığın yasal dayanaklarını oluşturmaktan da geri durmuyor. Aile hukukunu “sil baştan” yazmaktan söz edenler, Medeni Kanun’un laik ve eşitlikçi özünü bozmak, kadınların medeni haklarını elinden almak istiyor. Hızlı boşanma bahanesi ile derin yoksulluğa mahkûm edilen kadınların, yetmezmiş gibi nafaka haklarına da göz dikiliyor. Kadınlar, cinsiyetler arası tarihsel toplumsal ekonomik güç eşitsizliği görmezden gelinerek aile arabuluculuğu masasına oturtulmak isteniyor. Esnek çalışma saatleri güzellemesi ile kadınlar üzerindeki bakım yükü ve kadından beklenen toplumsal cinsiyet rolleri meşru zemine oturtulmak isteniyor.

Her geçen gün temel haklar konusunda el yükselten siyasal iktidar, LGBTİ+’ları da var oluşları nedeniyle cezalandırmak için yasal değişiklik hazırlığı yapıyor. Sadece LGBTİ+’lar değil, destek olan ve dayanışanları da cezalandıracak düzenlemelerle kapsamlı bir yalnızlaştırma politikası izleneceği açıkça ortaya konuluyor. Yaşam hakkı, sağlık hakkı, ifade özgürlüğü, eşitlik ilkesi yok edilmek isteniyor. Tüm bu özgürlükler tırpanlanırken yasada tedbir olarak kabul edilen “tutuklama” yı kolaylaştıracak, keyfileştirecek, susturma ve cezalandırma aracı haline getirecek düzenlemelerle, gittikçe daha totaliter hale gelen bir sistemin kapıları ardına kadar açılıyor.

Bugün yeryüzünün doğal kaynaklarını hunharca katledenler kadınların eşitlik talebini “doğaya” aykırı ilan ederek ne olduğu belirsiz “genel ahlak” kalıbını dayattıkları yasa tekliflerini meclise sunmaya hazırlanıyorlar. Sızdırılan taslağa göre baskı araçlarını elinde tutanların adını koyacağı “ahlak” kurallarına göre bir sabah uyandığımızda erkeklerin saçını uzatmasının, küpe takmasının ya da iki sevgilinin yolda el ele yürümesinin bile suç sayılabileceği bir hayata uyanmanın kıyısındayız.

İşte bu yüzden diyoruz ki Feminizm Herkes İçindir. Emperyalist işgaller, savaşlar, otokratik ve teknokratik rejimlerin zulmü, doğa ve yaşam alanlarını talanı ve yeryüzünde yaşama savaşı veren tüm canlılar için adil ve yaşanabilir bir dünya kurmaya götüren bir yoldur.

Özgürlüklerin keyfi olarak kısıtlandığı, laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin devre dışı bırakıldığı bu karanlık dönemde her türlü engele inat, dayanışarak mücadeleyi büyütmek zorunda olduğumuzu demokrasiden, özgürlüklerden ve barıştan yana olan herkes görüyor biliyor ve kenetleniyor.

EŞİK_Eşitllik İçin Kadın Platformu, bütüncül ve ortak mücadelenin zeminlerinden biri olarak; herkes için eşitlik gerçekleşinceye kadar bu 8 Mart’ ta ve her 8 Mart’ ta hiç kimseyi geride ve birbirimizin elini asla bırakmadan mücadeleye devam edeceğiz. Örgütlü kadın düşmanlığına boyun eğmeyeceğiz. BİZ KAZANACAĞIZ. HAYATLARIMIZDAN HAKLARIMIZDAN HAYALLERİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ!  YAŞASIN 8 MART DAYANIŞMA RUHU, YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!

EGİAD’ın İş Kadınlarında Öncü Vizyonu

Kadınların girişimcilik ve iş hayatında daha aktif rol almasını ve iş gücüne katılım oranlarının artırılmasını öncelikli hedeflerinden biri olarak gören EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, üyesi olan iş kadınlarının ekonomide, girişimcilikte ve sosyal yaşamda hak ettikleri konuma ulaşmasının haklı gururunu taşıyor. Kadınların hem demografik hem de sosyolojik bir olgu olarak toplumun yarısını oluşturduğuna dikkat çeken EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı, EGİAD kültürü olarak bir zincirin güçlü halkaları gibi, geçmişten bugüne kadınların her alanda güçlenmesine destek olmayı ilke edindiklerini belirterek, “Kadın, toplumun en etkili, en yönlendirici, en birleştirici ve en koruyucu unsurudur. Kadının toplum içinde ilerlemesi sosyal adaletin bir gerekliliği olmakla birlikte yalnızca bir kadın sorunu değildir. Bu konu, sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplum inşa etmenin temel taşı olup, politik, sosyal, ekonomik ve kültürel başarının da ön koşuludur. Demokratik ve ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmesi, etkinlik alanlarının genişletilmesi; eğitim, istihdam, sağlık, siyaset ve hukuk gibi alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabilmeleri büyük önem taşımaktadır” dedi.

EGİAD’da Kadın Temsili Artıyor

Türkiye’nin sürüdülebilir kalkınma sürecinde kadınların katkısının kritik bir değer taşıdığına vurgu yapan Özhelvacı, “Kadın girişimciliği, Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. EGİAD olarak kadın girişimciliğini güçlendirmeye yönelik çalışmaları teşvik etmeyi temel bir ilke olarak benimsemekteyiz. Kadınların ekonomiye katılımının yanı sıra, kendilerini ifade edebilecekleri sivil toplum örgütlerine duydukları ihtiyaç da yadsınamaz bir gerçektir. Bu bağlamda, EGİAD, kadın üyelerinden güç alan ve onları destekleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Dönemimizde, EGİAD Danışma Kurulu Başkanlığı’na ilk kez bir iş kadını seçilmiştir. Ayrıca, 519 aktif üyemizin %30’u, Yönetim Kurulu’ndaki 27 üyenin %30’u, 6 komisyonda görev yapan 380 komisyon üyemizin %30’u; son dönemde derneğe katılan 270 üyenin %36’sı kadındır. Komisyon başkanlıklarında ise bu oran %50’ye ulaşmaktadır. Derneğimizin önemli yapı taşlarından olan komisyonlara ayrıntılı olarak baktığımızda; Sanayi ve Sürdürülebilirlik Komisyonu üyelerinin %60’ı, Toplum Sanat ve Spor Komisyonu üyelerinin %47’si, Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyelerinin %30’u, İş Geliştirme ile Dijital Dönüşüm – Teknoloji ve Girişimcilik Komisyonu üyelerinin %25’i, Sosyal İlişkiler Komisyonu üyelerinin %22’si kadındır. Ayrıca, derneğimizin Yarın Dergisi, Podcast ve Sosyal Medya çalışmalarını yürüten Yayın İcra Kurulu’nun %50’si; EGİAD Melekleri Yatırım Ağı İcra Kurulu’nun %42’si; EGİAD İdari Kadrosu’nun ise %67’si kadınlardan oluşmaktadır. Bu oranlar, EGİAD ailesi olarak bizleri memnun etmekle birlikte, kadın temsilini daha da artırma yönünde bize ilham vermektedir. Kadınların toplumsal hayatta güçlenmesi, bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biridir. İstihdamdan sosyal hayata, girişimcilikten siyasal temsile kadar kadınların katılım oranı, yalnızca bir istatistik değil, aynı zamanda geleceğimizin şekillenmesini belirleyen temel faktörlerden biridir. Kadın ve erkek eşitliğini içselleştirmiş ve bu doğrultuda somut adımlar atmış toplumlar, sürdürülebilir kalkınma, refah ve demokrasi alanlarında rakiplerine kıyasla bir adım önde başlamaktadır.” dedi.

Kalkınmanın Anahtarı Kadınlar

Özhelvacı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.” sözünü alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:

“Kadınlar giderek güçlenmekte ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla hem yaşadıkları ülkelerde hem de küresel ölçekte etkili roller üstlenmektedir. Kadınların güçlenmesi; onların eğitime, sağlık hizmetlerine, ekonomik fırsatlara ve siyasi katılıma erişimlerinin artırılmasıyla mümkündür. Aynı zamanda, toplumsal önyargılara karşı direnç kazanmalarını da sağlar. Cinsiyet ayrımcılığı, her bireyin doğuştan sahip olduğu temel insan haklarının ihlalidir ve toplumların bütüncül kalkınmasının önündeki en büyük engellerden biridir. Biliyoruz ki, kadınlara eğitimde ve istihdamda eşit fırsatlar sağlandığında ekonomik büyümeye ve kalkınmaya büyük katkılar sunabilirler. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda ülkemizin gelişimine destek olmanın en önemli adımlarından biri, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ilkesini hayata geçirmektir.”

8 Mart: Bir Sembol ve Farkındalık Günü

Son dönemde ülkemizde şirketlerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda artan farkındalığın memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Özhelvacı, şu değerlendirmede bulundu: “Ancak önemli olan, bu anlayışı yalnızca sosyal sorumluluk perspektifiyle ele almak değil, aynı zamanda kurumsal politikaların ayrılmaz bir parçası haline getirmektir. Kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplumun iş birliği bu noktada kritik bir rol oynamaktadır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, hepimiz için önemli bir semboldür. Bu özel gün, dünyadaki tüm kadınların karşılaştıkları engelleri aşmaları ve fark yaratmaları adına, tüm kurumların kendilerini gözden geçirdiği ve sorumluluklarını hatırladığı anlamlı bir gündür. Aynı zamanda hepimize ilham veren küresel bir hareketin de parçasıdır. Kadınlarımızın eşit haklara, daha iyi fırsatlara ve eşit erişime sahip olmaları için ‘İş Hayatında Kadını’ desteklemeye devam ediyoruz.”

BÜYÜKŞEHİR’DEN, 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NE ÖZEL ‘ÇİÇEK KADINLAR BİSİKLET TURU’

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Çiçek Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği düzenledi. Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte kadınlar özel günleri için pedal çevirdi.

Kentte spor faaliyetleri ve spor hizmetleri ile on binlerce vatandaşa dokunan Büyükşehir Belediyesi’nin spor kuruluşu Spor A.Ş. özel gün ve haftalara özel etkinlikleri ile de spor ve eğlenceyi Kayserililerle buluşturuyor.

Bu kapsamda, Büyükşehir Spor A.Ş. tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, “Çiçek Kadınlarımız için pedallıyoruz” sloganıyla Çiçek Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği düzenlendi. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi Küçük Etkinlik Alanı’nda, 8 Mart Cumartesi günü 13.00-14.00 saatleri arasında gerçekleştirilen etkinliğe kadın sporseverler yoğun ilgi gösterdi.

Spor A.Ş.’nin Çiçek Kadınlar Bisiklet Turu’nda kadınlar, Spor A.Ş. tarafından temin edilen bisikletlerle 3 kilometrelik parkurda pedal çevirdi. Kadınlar, saat 14.00’te tamamlanan kendilerine özel etkinlikte spor ve eğlenceyi bir arada yaşadı.

Çiçek Kadınlar Bisiklet Turu etkinliğine katılan kadınlar, etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirerek, Büyükşehir Belediyesine ve Spor A.Ş.’ye özel günlerinde kendileri için düzenlenen keyifli etkinlik için teşekkür ettiler.

BÜYÜKŞEHİR VE OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ İŞ BİRLİĞİNDE KADIN VE SANAT SERGİSİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğinde Selçuklu Uygarlığı ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Kadın ve Sanat” Sergisi açıldı.

Kentte kültür sanat alanında çeşitli hizmetlere imza atan Büyükşehir Belediyesi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da bu alandaki çalışmalarına güçlü şekilde destek veriyor.

Bu kapsamda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Kadın ve Sanat” Sergisi açıldı.

Selçuklu Uygarlığı ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’nde gerçekleşen serginin açılış törenine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ufuk Sekmen, Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ali Durmuş ve enstitü eğitmenleri ile vatandaşalar katıldı.

Sergi, açılış kurdelesi kesilerek ziyarete açılırken Kadın ve Sanat Sergisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ufuk Sekmen, “Müzemizde Olgunlaşma Enstitümüzün hazırlamış olduğu, kıymeti hocalarımızın emekleriyle ortaya çıkan, müzemizin ismiyle de müsemma Selçuklu dönemi kadınlarına ait, o dönem giymiş oldukları kıyafetlerin sergilendiği sergimizin açılışındayız. Emeklerinden dolayı Olgunlaşma Enstitümüzün müdürü Ali Hocama ve emektar hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sekmen, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de tebrik ederek, “Bu vesileyle de emektar, vefakâr ve cefakâr tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ali Durmuş da Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Selçuklu Uygarlığı ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’nde Selçuklu dönemi kadın kıyafetlerini yansıtan bir sergi açtıklarını ifade ederek, “Büyükşehir Belediyemiz ve müze müdürlüğümüz bu konuda bize her türlü kolaylığı sağlıyorlar. Bugün de bu güzel iş birliği içerisinde güzel bir sergimizin açılışındayız” şeklinde konuştu.

“Kadın ve Sanat” Sergisi’nde Selçuklu Osmanlı sentezi kadın kıyafetleri, Selçuklu çinileri ve bez bebekler gibi el emeği göz nuru eserler Ramazan ayı sonuna kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu