Sağlık

Sünnet Hakkında En Çok Merak Edilenler

SÜNNET İÇİN EN UYGUN YAŞ ARALIĞI NE ZAMAN? SÜNNET SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Sünnet işlemi her yaştan erkek çocuk için gündeme gelebilir hangi yaşta, nasıl bir yöntemle ve kim tarafından yapılması gerektiği konusunda ailelerin bilinçli kararlar alması büyük önem taşıyor.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İzak Dalva, sünnetin ideal zamanı, uygulanabilecek yöntemler, işlem öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında ailelerin merak ettiği tüm soruları yanıtladı.

Sünnetin hangi yaş aralığında yapılması gerektiği, anestezi tercihleri, işlem öncesi dikkat edilmesi gerekenler ve iyileşme süreci gibi konularda ailelerin bilinçli kararlar alması, çocuğun fiziksel ve psikolojik konforu açısından büyük önem taşıyor.

SÜNNET İÇİN EN UYGUN DÖNEM NE ZAMAN?

Sünnetin zamanlamasına aile karar verse de bazı dönemlerin tıbben daha uygun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İzak Dalva, şu bilgileri verdi:
“Yenidoğan döneminde, bebekte sarılık yoksa lokal anestezi altında sünnet yapılması en uygun seçenektir. İlk altı ayda lokal anestezi tercih edilirken, bir yaşına kadar genel anestezi ancak zorunlu hallerde uygulanmalıdır. İlk üç yaş içinde beyin gelişimi açısından genel anesteziden kaçınmak gerekir. Üç yaşından sonra genel anestezi ile, altı yaşından sonra ise çocuğun ve ailenin tercihine göre lokal anestezi ile sünnet yapılabilir. En ideal zaman, ilkokul başlamadan önceki dönemdir.”

SÜNNET ÖNCESİ SAĞLIK KONTROLÜ ÖNEMLİ

Sünnet öncesinde çocuğun bir uzman doktor tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İzak Dalva, “Genital muayene ile inmemiş testis, hipospadias (Peygamber sünneti) veya penil eğrilik gibi durumlar tespit edilebilir. Bu durumda sünnet planı değişebilir veya ertelenebilir.” dedi.

SÜNNET NASIL YAPILMALI?

Sünnetin ameliyathane koşullarında, hijyenik ortamda yapılmasının enfeksiyon riskini büyük oranda azalttığını belirten Prof. Dr. İzak Dalva, yönteme ilişkin şu bilgileri verdi:

“Yenidoğan döneminde çan yöntemi tercih edilirken, ileri yaşlarda dikişli yöntem veya klemp uygulaması yapılabilir. Sünnetten önce lokal anestezik krem uygulanır. Altı aydan küçük ya da altı yaşından büyük çocuklarda lokal anestezi tercih edilir. Ara dönemde ise genellikle genel anestezi önerilir. Nadir durumlarda ketamin anestezisi de kullanılabilir. Sünneti alanında uzman bir hekimin yapması komplikasyonları önlemek açısından kritik önem taşır. Doğuştan gelen bir hastalık varsa, aynı seansta tedavisi de mümkün olabilir.”

SÜNNET SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sünnet sonrası bakımın önemine dikkat çeken Prof. Dr. İzak Dalva, ailelere şu uyarılarda bulundu:
“Kanama kontrolü önemlidir. İlk gün pansuman açılmamalı, ertesi günden itibaren düzenli olarak pansuman yapılmalıdır. Sünnet külodu giydirilebilir. Üçüncü günden sonra banyo yaptırılmalı ancak bir hafta boyunca genital bölge liflenmemelidir. Dikişler alınmaz, kendiliğinden düşmesi beklenir. Yine sünnet sonrası bir hafta boyunca havuz ve denizden uzak durulmalıdır.”

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü