Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu (TSKF), Balat Kültür Evi’nin gerçekleştirdiği KoroBİZ tanıtım buluşmasında genç koristler, çeşitli dillerden seslendirdikleri şarkılar ve yaptıkları konuşmalarla dinleyenlerin ruhuna dokundular.
AB Kültür ve Sanat Yoluyla Değişim İçin Diyalog (ELELE) Projesi desteğiyle kurulan KoroBİZ, 22 Mayıs Pazar günü yapılan açılış buluşmasında davetlilerle buluştu. Koro Şefi Cengiz Ünal’ın yönetiminde ilk kez bir araya gelen, çoğunluğu kadın 19 korist 6 farklı dilden parçaları seslendirdiler. Konser öncesi söz alan koristler, bu çalışmayla birlikte farklılıkları kabul etmek ve BİZ olabilmek fikrini yaşadıklarını, aslında ÖTEKİ yokmuş, bilmediklerimiz tanımadıklarımız varmış gerçeğini anladıklarını dile getirdiler.
TSKF Başkanı Sevil Koca projenin oluşumundan bugüne destek verenlerle ve gönülden çalışmayla bu hayalin mümkün olabildiğini belirterek, Soroptimist kadınlardan gençlere uzanan bu projede emek veren tüm paydaşlara teşekkür etti.
Proje Koordinatörü Nilgün Kıvırcık “KoroBiz belki de ırkçılıkla zehirlenmiş bir okyanusa atılan bir damla olacak. Ama kim bilebilir ki, minicik bir damla ile başlar her şey ve büyür, büyür ve tüm okyanusu harekete geçiren diğer dalgalarla birleşerek yaşamı daha güzel bir yer yapar. Bu umuda ve Umut hakkımıza sarılıyoruz.’ dedi.
Koronun oluşturulmasına katkıda bulunan Rum, Ermeni, Süryani toplumundan ileri gelenlerin ve çeşitli Sivil Toplum kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı buluşmada, Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin ‘ KoroBİZ’in ülkenin mozaikten çok renklerin ahenkli bir şekilde birbirine dolandığı ebruya benzediğinin bir örneği olduğunu’ belirtti. İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu “Balat’ın iç içe yaşanan çok dilli geçmişini hatırlamanın kıymetini” dile getirdi. KAGİDER Başkanı Emine Erdem “Soroptimistlerin 2010 yılında restore edilerek İstanbul’a kazandırdığı Balat Kültür Evi’nin, semtte yaşayan kadınlar ve çocukların yararlandıkları bir kültür-sanat ve toplum merkezi işlevi gördüğünü” hatırlattı.
80 davetlinin katıldığı buluşmada, kısa bir söz alan koro şefi Cengiz Ünal ise, zamanımızın en önemli problemine, ötekileştirme olgusuna parmak basan KoroBİZ konseptinin kendisi için yeni ve heyecan verici bir deneyim olduğunu belirterek fikir annesi Soroptimist kadınlara, çok yakından ilgilenen ve destek olan topluluk danışmanlarına teşekkür etti. Ünal, KoroBİZ’de buluşan gençlerin çoğunun ilk kez bir koro çalışmasında yer almalarına karşın hem müzikal anlamında hem de KoroBİZ’in amacını kavrama ve çalışmaya yansıtma anlamında ilham verici olduğunu ekledi.
KoroBİZ dinletisi, Türkçe “Merhaba Yaşamak” adında bir parça ile başlayıp, Proje Danışmanı İzzet Bana’nın çalıştırdığı Ladino ‘Gül Pembe’ ve Kürt halk şarkısı ‘Keloşe’ ile devam etti. Proje Danışmanı Hrant Çizmeciyan yönetiminde Ermenice “barış” temalı bir şarkıyla dinleti sona ererken, dinleyenler ortak şarkıların diliyle özlemi çekilen dostluk, sevgi ve bir arada paylaşarak yaşamaya duyulan ihtiyacı bir kez daha hissettiler.
Çoraklaştırılan kültür sanat iklimini yeşertecek, farklılıkları ayırıcı faktörlere dönüştürme pratiklerini boşa çıkaracak her türlü çabanın öneminin altını çizen Balat Kültür Evi yöneticileri, “KoroBİZ’in, ötekini biz yapacak müzik yolculuğunda nefes olacağı barış ve dostluk sesine katılmaya, BİZ OLMA çabasını paylaşmaya” davetlerini yineleyerek keyifli buluşmaların devamının geleceğini duyurdular.
İlginizi Çekebilir
7. Kayseri Kitap Fuarı açıldı, Ünlü Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan Kayseri Övgüsü, SP’den yerel yazarlara ziyaret, Talas ve Hacılar’dan davet
OKUYAN VE OKUTAN ŞEHİR KAYSERİ’DE 7’NCİ KİTAP FUARI KAPILARINI AÇTI Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen …