Gündem

Okulda silahlı saldırı 9 ölü, 13 yaralı

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde dün bir okula düzenlenen saldırıda 16 kişinin yaralanmasından sonra  bugünde Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde bulunan Ayser Çalık Ortaokulunda meydana gelen  8. sınıf öğrencisi İ.A., emniyet müdürü babasına ait silahlarla gerçekleştirdiği saldırıda, 8’i öğrenci biri öğretmen 9 kişinin ölümüne, 13 kişininde yaralanmasına neden oldu. Ölenlerin isimleri şöyle. Öğretmen Ayla Kara (56), öğrenciler Mustafa Aslan, Şuranur Sevgi Kazıcı, Zeynep Kılınç, Furkan Sancak Balal (11), Bayram Nabi Şişik (10), Belinay Nur Poyraz (10), Adnan Göktürk Yeşil (11) ve Kerem Erdem Güngör.

Olayın ardından İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Kahramanmaraş’ta Ayser Çalık Ortaokulu’nda incelemelerde bulundu, saldırıda yaralanan öğrencileri hastanede ziyaret etti. Yaralı öğrencilerin sağlık durumları hakkında bilgi alınırken, ailelere de geçmiş olsun dilekleri iletildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklama

Son Günlerde Yaşanan Okul Saldırıları Hakkında Açıklama Son günlerde meydana gelen okul saldırılarına ilişkin gelişmeler, kamuoyunda hassasiyetle takip edilmektedir. Sürecin sağduyuyla yönetilmesi, toplum huzurunun korunması ve özellikle çocuklarımızın psikolojik güvenliğinin gözetilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, medya kuruluşlarımızın yayın politikalarında azami sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri gerekmektedir. Şiddet eylemlerinin ayrıntılı tasvir edilmesi, maktullerin ve faillerin kimliklerinin öne çıkarılması, olayların dramatize edilerek sürekli gündemde tutulması; benzer eylemlere özendirici etki oluşturabileceği gibi, toplumda korku ve panik iklimini de derinleştirebilecektir. Bu nedenle yayınlarda ölçülülük, hassasiyet ve etik ilkeler temel alınmalıdır. Kamu kurumlarımız, başta Adalet, İçişleri, Millî Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları olmak üzere, ilgili tüm birimlerle koordinasyon içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Emniyet birimlerimiz sahada gerekli güvenlik tedbirlerini artırırken, eğitim kurumlarımızda da rehberlik ve psikososyal destek süreçleri titizlikle yürütülmektedir. Kurumlarımızın iletişim süreçlerinde şeffaflık, doğruluk ve zamanında bilgilendirme esas alınmakta; kamuoyunun doğru bilgiye erişimi sağlanmaktadır. Öte yandan, bu tür olaylar dezenformasyona son derece açık bir zemin oluşturmaktadır. Resmî kurum ve yetkililer tarafından yapılan açıklamalar dışında dolaşıma giren doğrulanmamış bilgi ve içeriklere itibar edilmemesi gerekmektedir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına tüm vatandaşlarımızın yalnızca resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem taşımaktadır. Toplum huzurunun korunması, çocuklarımızın güvenliği ve kamu düzeninin sürdürülebilirliği için tüm kurumlarımız eş güdüm içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Medya kuruluşlarımızın da bu süreçte sorumlu yayıncılık anlayışıyla hareket ederek toplumsal dayanışmaya katkı sunacaklarına inanıyoruz.

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklama

Kahramanmaraş’ta bir okulda meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin olarak Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca derhâl soruşturma başlatılmış; 3 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Başsavcımız ve görevlendirilen Cumhuriyet savcılarımız olay yerinde incelemelerini sürdürmektedir. Soruşturmanın selameti açısından yayın yasağı kararı alınmış olup, basın kuruluşlarımızın soruşturmanın gizliliğine hassasiyetle riayet etmesi önem arz etmektedir. Soruşturmanın tüm aşamalarına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yetkili makamlarca yapılacaktır.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklama

Kahramanmaraş’ta meydana gelen üzücü hadiseyi istismar ederek; devlet-millet bağını zayıflatmayı, kamu kurumlarımızı zan altında bırakmayı, dezenformasyonlar ve provokasyonlar üzerinden toplumsal bir kırılma oluşturmayı amaçlayan içeriklerin dolaşıma sokulduğu tespit edilmiştir. Halkımızın hassasiyetlerini sömürerek bir algı operasyonu ve psikolojik harekat yürüten bu odaklara karşı devletimizin tüm ilgili birimleri, toplumsal düzenin korunması amacıyla tam bir eş güdüm içerisinde teyakkuz halindedir. Kirli bilgi yayarak toplumsal huzuru tehdit eden, toplumu kin ve düşmanlığa sevk eden ve provokatif içerik üreten tüm şahıs ve içerikler hakkında gerekli adli süreçler ve teknik incelemeler ilk andan itibaren başlatılmıştır. Vatandaşlarımızın, kara propaganda ve psikolojik harp amacı taşıyan paylaşımlara itibar etmeyip hassas olması; yalnızca yetkili makamlarca yapılan resmi açıklamaları esas alması kritik önem arz etmektedir.

OKULLARIMIZDA YANKILANAN KURŞUN SESLERİ, TOPLUMSAL ÇÜRÜMENİN SON DURAĞIDIR!
Değerli Basın Mensupları, Kıymetli Hanımefendiler;
Bugün sadece bir siyasi partinin mensupları olarak değil; evlatlarını her sabah “zihni açık olsun” dualarıyla okula uğurlayan anneler, ablalar ve bu vatanın geleceği için dertlenen kadınları olarak haykırıyoruz.
Yüreğimiz yanıyor, nefesimiz kesiliyor! Önce Siverek, ardından Kahramanmaraş… İki gün içinde iki okulumuz, çocuklarımızın ders dinlemesi gereken o kutsal sıralar, ne yazık ki kurşun sesleriyle yankılandı. Kahramanmaraş’ta 10 can yitirdik, 13 kişi ise şu an yaşam mücadelesi veriyor.
Saadet Partisi Kayseri  Kadın Kolları Başkanı Şehadet ÖZÇELİK”in açıklaması
Bu tablo sadece bir güvenlik zafiyeti değildir. Bu tablo, bir toplumun iliklerine kadar hissettiği toplumsal bir cinnetin resmidir. Henüz 8. sınıfa giden bir çocuğun eline uzun namlulu silah alıp okul basabildiği bir düzende, hepimiz şapkamızı önümüze koyup düşünmek zorundayız.
“Bu ülkede bir şeyler sadece bozulmuyor, kökünden çürüyor! Bu çürüme artık sokakları aşmış, okul koridorlarına, sınıfların içine kadar sızmıştır. Silaha ulaşmanın ilaca ulaşmaktan daha kolay olduğu bir düzen; çürümüş bir düzendir.”
Bizler Saadet Partisi Kadın Kolları olarak sormak istiyoruz:
• Güvenlik Nerede? Makam odalarını korumak için seferber edilen imkânların neden binde biri bile öğretmenimizi ve öğrencimizi korumak için kullanılmıyor?
• Eğitim Nerede? Çocuklarımızı sadece sınavlara hazırlayan ama “insan” yetiştirmeyi, merhameti, adaleti ve yaşatma iradesini öğretemeyen bu sistem daha kaç kurban verecek?
• Denetim Nerede? Sosyal medya mecralarında şiddetin kutsandığı, dizilerle örneklik sunulduğu, silaha erişimin bu denli kontrolsüz olduğu bir ortamda, çocuklarımızın ruh sağlığını kim koruyacak?
Bu sadece bir ihmal değil, bu bir yönetim kusurudur! Bunun bedelini ise bugün savunmasız çocuklarımız öğretmenlerimiz canlarıyla ödüyor. Bir anne için evladının okul çantasına kitap yerine kurşun girmesinden daha büyük bir acı olamaz.
Buradan Yetkililere Sesleniyoruz:
Bölgeye gönderilen heyetimizle tüm hukuki ve idari sürecin takipçisi olacağız. Ancak sadece adli süreç yetmez! Aile yapımızı dinamitleyen, şiddeti normalleştiren, eğitimi ruhsuzlaştıran bu bozuk düzenin kökten değişmesi şarttır.
Okul koridorlarında barut kokusu değil, tebeşir kokusu; çocukların çığlıkları değil, neşesi yankılanana dek susmayacağız.
Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.

HAK VE KARDEŞİK HAREKETİ GENEL BAŞKANI
Prof. Dr. Naki Erdemir’in açıklaması

Şanlıurfa’da ve Kahramanmaraş’ta yaşanan olay hepimizi derinden üzmüştür. Geçmişten günümüze kadar süreci tekrar değerlendirmek hasıl olmuştur.

Peki bu olan olaylarda; SUÇLU KİM? Hepimiz suçluyuz.

Öğretmeni ve idareyi itibarsızlaştırdık, hiçbir yaptırım güçleri kalmadı. Başarısız ve dengesi bozuk olan öğrencilerin dahi sınıfda kalması kaldırıldı. Nerdeyse okullar eğitim yuvasından rehabilitasyon merkezine döndü.

Okullarda azda olsa var olan ahlak ve maneviyatı yok ettik. Göbek açık, kısık açık her taraf açık saçık olanları dahi ve herkesi öğretmen yaptık. Öğretmenlik sıradan bir meslek değildir. Zorunlu eğitimi 12 yıl yaparak halkın başına bela yaptık. Öğretmenler ve okul idaresi öğrencilere bir şey söyleyemez hale geldi. Öğrenci velileri okulu basarak öğretmeni dövdük.

Sosyal medya ve diziler çocukları anarsist yetiştirmeye çalışıyor. Azgın azınlık öğrencileri kendi değerlerinden uzaklaştırmak için 100 yıldır çalışıyorlar. Ve bu Ramazan’da öğrenciler “Kabe’de hacılar Allah der”…deyince belki bir takım gizli eller intikam almaya çalışıyorlar..

Ölen öğrencilere Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyorum. Allah beterinden korusun. Yüce milletim; artık hakka, aslımıza ve kendimize dönmeliyiz.

Sonuç olarak mesele sadece ekonomik değil; aynı zamanda ahlaki ve toplumsal bir çöküş riski taşıyor. Çözüm ise; eğitim, adalet, şeffaflık ve güçlü toplumsal değerlerin yeniden inşa edilmesinden geçiyor.

Başta nitelikli, ahlaklı ve maneviyatlı öğretmenler, akademisyenler yetiştirmek durumundayız. Öğretmenlerimiz öğrencilerimize medeniyetimize uygun duyusal alanda öğrendikleriyle rol model olmalıdır. Eğitimimiz kadim değerlerimizle barışık, günümüzün şartlarına ileri düzeyde cevaz verecek bir özelliğe sahip olmalı, ahilik teşkilatının esnaf ahlakı mutlaka eğitimde yer alması gerekir. Ne yazık gençlerimizi ve öğrencilerimizi eğitimle değil; dizilerle ahlak dışı senaryolarla duygusuzlaştıran, merhametsizleştiren vurucu, kırıcı ahlakı bozuk tiplerle yetiştirmeye, yönlendirmeye çalışıyoruz. Buna tüm ülke olarak dur denilmelidir.

 

📢 Haberle İlgili Bildirim

Haberle İlgili Düzeltme bildirebilir, ihbar gönderebilir veya yeni bir haber paylaşabilirsiniz.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Haberler

Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü Yukarı Çık Butonu - Siyah Halka
Modern GDPR Çerez Popup