Dünya

Hollanda gazetesindeki iddia: Türkiye’deki 50 bin Uygur korku içinde

Hollanda gazetesi ön kapak ile 4 sayfa yer verdi.
*Çin, Türkiye’deki 50 bin Uygur’u takip ediyor…
*Uygurlar, akrabalık ve kültür bağı nedeniyle Türkiye’yi ikinci vatan
olarak kabul ediyorlar.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin’e taviz vermek mecburiyetinde
kalışı, Uygurlar’ı korkutuyor.
*Uygurlar, ‘Suçluların geri verilme anlaşması imzalandığı zaman,
hayati endişeyle yeniden göç etmemiz gerekecek’ diyorlar.
İlhan KARAÇAY’ın haberi:
Hollanda’nın ikinci büyük gazetesi ‘de Volkskrant’, birinci sayfada büyükçe anons ederek,
3 sayfa halinde yayınladığı haberde, ‘Türkiye’deki 50 bin Uygur, tuzağa mı düşürülecek?’ başlığını kullandı.
İstanbul’a özel olarak giden Marije Vlaskap ve fotoğraf Nicola Zolin isimli iki bayan gazeteci, Uygurlar’ın İstanbul’daki protesto yürüyüşlerini, fotoğraflar ile süsledikleri haberlerinde, Türkiye’yi ikinci vatan olarak kabul eden Uygurlar’ın, göç ettikleri ülkede kendilerini güvende hissettiklerini, ne var ki Türkiye ile Çin arasında hazırlanan bir anlaşmanın imzalanması halinde perişan olacaklarını belirtiyorlar.
Türkiye’den başka, dünyanın dört bir yanına dağılan Uygur Türkleri, ‘Suçluların iadesi anlaşmalarının’ her yerde kabul gördüğünü, Türkiye’nin de bu anlaşmaya evet dediğini ifade ederken, ‘Bu bizim sonumuz olur’ diyorlar.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 30 Aralık 2020’de yaptığı açıklamada Çin’le imzalanan ‘Suçluların İadesi Anlaşması’nın henüz Meclis’te onaylanmadığını söylemiş ve Pekin yönetiminin Uygurlarla ilgili iade taleplerinin de Ankara’da karşılık bulmadığını ifade etmişti.
Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamasına göre; Çin’le olan bu anlaşmayı ‘Türkiye Uygurları Çin’e teslim edecek’ diye yorumlamak yanlış. Ancak Uygurlar yine de tedirgin.
Türkiye’deki Uygurlar, evlerine polis geldiğini ve ‘senin Türkiye’de başka akraban var mı?’ şeklinde notlar alıp gittiğini söylüyorlar.
Uygurlar, ‘Bizi onyıllardır Pekin’e karşı savunan Türkiye, şimdi ekonomik zorunluklar nedeniyle, Çin’e taviz vererek bize sırt çevirmiş durumda’ diyorlar.
Üç sayfalık röportajda, İstanbul’da yaşayan Uygurlar ile yapılan sorulu cevaplı söyleşilere yer verilmiş.
Öte Yandan, Doğu Türkistanlılar’ın ‘Sürgünde Cımhurbaşkanı’ sayılan Rabia Kadir, son günlerde Uygurlar’a uygulanan şiddet olaylarının dayanılmaz hale geldiğini belirterek, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya çağrıda bulundu.
Bir zamanlar Çin’in zengin iş kadınlarından, onbir çocuk sahibi Rabia Kadir, ufacık tefecik görünümüyle, koskocaman Çin’e kafa tutmuş, Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri için özgürlük mücadelesi başlatmış bir lider. Çocukalarının altısı Çin’de kalmışlar.
Uygur Türkleri etrafında bir pervane gibi dönüyorlar. Rabia Ana diyorlar başka bir şey demiyorlar. 73 yaşına ayak basmış olan Uygur Türkleri lideri Rabia Kadir, 2005 yılından itibaren ABD’de yaşamaktadır. ABD’ye iltica etmeden önce Çin hapisanelerinde tam beş yıl hücre hayatı yaşamış. Çocuklarından iki tanesi hâlâ hapisanede hücre hayatı yaşıyor.
İşte bu şartlarda, ülkesinden çok uzaklarda yine ülkesi ve insaları için mücadele veriyor Rabia Kadir.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü