
Gençler Asım’ın Nesli Film Festivali’nde buluştu, ERÜ’de “Kültepe’den Fısıldayan Ezgiler” Konulu Konferans ve Dinleti Düzenlendi,
Gençler Asım’ın Nesli Film Festivali’nde buluştu
Milli Eğitim Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi iş birliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen Asım’ın Nesli Film Festivali, 29 Nisan 2025 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Festival, bir sanat etkinliği olmanın ötesine geçerek, lise çağındaki gençlerin milli ve manevi değerlerini sinema aracılığıyla ifade etmelerine imkân sunan bir eğitim ve kültür platformu işlevi gördü.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Medya ve Din Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde, “Dijital Dünyada Din ve Ahlak” temasıyla düzenlenen festival, Uluslararası Milli İrade Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda geniş bir katılım ile tamamlandı. Festival kapsamında film gösterimleri, ünlü sinema oyuncularıyla söyleşiler, atölye çalışmaları ve ödül töreni yapıldı. Katılımcıların film yapım süreçleri ile ilgili bilgi sahibi olduğu festivalde; Gürkan Kanyaş “Kelimelerden Kadraja; Hikâyenin Sonsuz Yolculuğu”, Ahmet Yenilmez “Varoluşun Sahne Hali: Oyunculuk”, Serdar Arslan “Bir Film Nasıl Okunur? Görsel ve Anlatı Dilini Çözümlemek”, Prof. Dr. Hasan Güçlü “Dijital Etik: Yapay Zekâ ile Yeni Sinema”, Mert İnan “Görsel Anlatının Kodları: Işık, Açı, Anlatı”, Öğretim Görevlisi Utku Koçak “Zamanı Biçimlendirme Sanatı: Kurgu; Montaj Değil, Ritimle Düşünmektir”, Dr. Öğretim Üyesi Işkın Özbulduk Kılıç “Filmi Çektik, Ya Sonra? Filmlerin Seçkiler, Festivaller ve Seyircilerle Buluşma Serüveni”, Ülüve Atasoy “Sinemanın Kısa Tarihi Lumiere Kardeşlerden Yeşilçam’a, Sinema Tarihine Genel Bir Bakış” adlı etkinlikleri gerçekleştirdi.
Erciyes Üniversitesi Akademisyenleri, Festival Jürisinde Yer Aldı
Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden dört akademisyenin jüri üyeliğini üstlendiği festivalde, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vahit İlhan jüri başkanlığını üstlendi. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akdağ da ödül törenine katıldı. Üniversite adına verilen plaketi, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun adına alan Prof. Dr. Akdağ, “Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak, bu tür etkinlikleri eğitimsel, yönlendirici süreçler olarak değerlendiriyoruz. Genç yetenekleri desteklemek, onların ürettikleri içerikleri akademik ciddiyetle değerlendirmek bizim görevlerimizdendir.” diyerek böyle anlamlı bir etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Fatih Altun: “Gençlerimizin Üretimini Her Zaman Destekleyeceğiz”
İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akdağ festivalin ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Altun’u ziyaret ederek ödül töreninde aldıkları plaketi takdim etti. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, festivalin yalnızca bir etkinlik değil, bir kültürel kalkınma hamlesi olduğunu vurguladı. Bu projeye tam destek verdiklerini belirten Altun, “Bu festival gençlerimizin kendi seslerini, değerlerini ve bakış açılarını sinema yoluyla ifade etmeleri açısından çok kıymetli. Festival fikri ilk sunulduğunda projeye tam destek verdik ve planlama sürecini yakından takip ettik. Üniversite olarak bu tür projelere her zaman destek vermeye hazırız” dedi.
ERÜ’de “Kültepe’den Fısıldayan Ezgiler” Konulu Konferans ve Dinleti Düzenlendi
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Kapadokya -Kültepe -Koramaz Tarih, Kültür, Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından “Kültepe’den Fısıldayan Ezgiler” konulu konferans ve açıklamalı dinleti düzenlendi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Müsevver Askeroğlu Konser Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Levendoğlu, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nafiz Kahraman, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Atabey Kılıç, Kapadokya -Kültepe -Koramaz Tarih, Kültür, Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Halit Erkiletlioğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Kültepe Kaniş-Karum Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ile birlikte her zaman istişareler yaparak, kazı çalışmalarına destek verdiklerinin altını çizdi.
Rektör Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti: “Kültepe’de yaşamış medeniyetler var. Bizim orada yaşananlara duyarsız kalmamızda söz konusu olamaz. Mutlaka Kültepe’deki kazılarla gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Bu çalışmada kolay bir çalışma değildir. İğne ile kuyu kazmak adeta bu çalışmalardan daha kolaydır. Kültepe’de zor olan bir çalışma yapılıyor. Bu çalışma süreçlerinde özellikle Anadolu Medeniyetinin ortaya konulmasında çok önemli sonuçlar olacağını düşünüyorum.”
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Levendoğlu ise konuşmasında etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Bugün, binlerce yıl öncesinin canlı ve üretken merkezlerinden biri olan Kültepe’ye seyahat ediyoruz. Kültepe Anadolu’nun kadim merkezlerinden, ve uluslararası ticaretinde son derece önemli merkezlerinden birisidir” dedi.
Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Atabey Kılıç da etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Kapadokya -Kültepe -Koramaz Tarih, Kültür, Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Halit Erkiletlioğlu da dernek çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Açılış konuşmalarının ardından etkinlikte ilk olarak, Kültepe Kaniş-Karum Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ve Yazar Oğuz Elbaş tarafından konferans verildi.
Konferansta konuşan Kültepe Kaniş-Karum Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe’de devam eden kazı çalışmaları ve çalışmalar sonucu çıkarılan tabletler hakkında bilgi verdi.
Konferansın bir diğer konuşmacısı Oğuz Elbaş da “Hatti Dünyası’nda Müzik Kültürü” konusunda sunum gerçekleştirdi.
Konferansın ardından etkinlik, Tunahan Alan ve Duygu Güvener’in sunumları ile gerçekleştirilen açıklamalı dinleti ile devam etti.
Etkinlik, teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.