Ekonomi-teknoloji haberleri (06.04.2022)

Tedarikçiye müşteri bulan dijital platform

Ticaretlerini büyütmek isteyen tedarikçi firmaları satın alım yapmak isteyen alıcı firmalarla buluşturan yerli ve milli sanayiplatformu.com, Türkiye’nin dört bir yanından pek çok firmanın yer aldığı geniş tedarikçi havuzu ile dikkat çekiyor. Günümüzde ihtiyaç duyulan en güçlü argüman olan bilgiyi en hızlı şekilde paydaşlarına ulaştıran platform, tedarikçi için potansiyel alıcıyı kendisi bularak ticaretin formunu ve kurallarını değiştiriyor. Güvenilir alt yapısı, sektör odaklı olması, kulvarının en iyi dizinlenmiş sektör ağacını sunması ve sistemin kendi başına bir satın alma danışmanı gibi çalışması sanayiplatformu.com’u endüstrinin dijital çözüm ortağına dönüştürüyor.

Makine imalatı, talaşlı imalat ve diğer işçilikler, malzeme ve hırdavat sektörleri kapsamında organize sanayi bölgesini dijital alana taşıyan sanayiplatformu.com, alıcı ve tedarikçiler arasında iş ve iletişim sağlıyor. Sanayinin dört ana kolunu dijitalde buluşturan platform, tedarikçilere hizmet verebilecekleri talepleri ileten mekanizması sayesinde satın almacı bilgisini hızlı ve kolay yoldan sunuyor. Platformun adeta bir satın alma danışmanı olarak çalıştığını belirten Sanayiplatformu.com Kurucu Ortağı Lale Yumrukçal, sistem için şunları söyledi: “Firmalar, sanayiplatformu.com ile tedarikçi havuzunu genişletip farklı firmalardan teklif alabiliyor. Bununla birlikte tedarikçi firmaya talebi iletiyor ve bu sayede tedarikçi firma satın alma yapacak firma ile bağlantı sağlayarak direkt teklif verebiliyor. Kısacası platformumuz tedarikçiye müşterisini kendisi buluyor.”

İyi dizinlenmiş sektör ağacı sayesinde talep doğru firmalara ulaşıyor

Dijital alt yapısı gereği sistemin kendi kendine çok iyi bir şekilde işlediğini söyleyen Lale Yumrukçal; “Tamamen kullanıcı deneyimi ve hız üzerine kurulu olan sistemimizde, bir firma talep yayınladığında bu talep ilgili firmalara iletiliyor ve iyi dizinlenmiş sektör ağacı sayesinde talep doğru firmalara ulaşıyor. Bu sayede firmaların günlerce organize sanayi bölgesi gezerek ya da aradığı ürün için internette arama motorlarında uzun zaman harcayarak en iyi iş ortağını bulma çabası da ortadan kalkıyor. Kolay ve hızlı bir şekilde tarafların ihtiyaçlarına cevap vermek esasına dayanan platformumuz, az eforla çok yol almayı sağlıyor. Sistemimiz, o kadar doğru bir eşleştirme yapıyor ki tedarikçilere tam da hizmet verebilecekleri ve tedarik sağlayabilecekleri talepleri iletiyor. Bununla beraber geniş bir talep yani satın almacı havuzumuz da mevcut. Bu da satın almacı bilgisini ilgili kişilere ulaştırmamızı sağlıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Doğru ve odaklı seçim yapmayı kolaylaştırıyor

Tamamen dört sektör özelinde odaklı bir sektör ağacı oluşturduklarını ve bu sayede sistemin doğru ve odaklı seçim yapmayı kolaylaştırdığını ifade eden Lale Yumrukçal; “Şu anda endüstride bu odakla çalışan herhangi bir online ağ olmadığından rakipsiz konumda yer alan sanayiplatformu.com, nokta atışı sonuçlar sağlıyor. Aranılan ürünün tedarikçi bilgilerine erişim sağlamanın çok kolay olduğu sistem, alanının öne çıkanlarını bir tıkla kullanıcılara sunuyor. Örneğin; alıcılar tek talep formu ile birden fazla tedarikçiye talep gönderebiliyor. Yine alıcılar özelinde baktığımızda sektör ağacından satın alım yaptığı tedarikçilerin bilgilerine tek tıkla ulaşarak satın alma talebinde bulunabiliyor. Tedarikçiler için konuşmak gerekirse ana havuza düşen talepler, faaliyet alanlarına göre doğrudan tedarikçiye tarafımızca yönlendiriliyor. Bu sayede satın alma süreci çok daha etkili bir zeminde ilerleyebiliyor. Bizim için en kritik konu, sistemin doğru firmaya, doğru talebi iletebilmesi. Tam da bu noktada uzman müşteri danışmanlarımız firma-sektör kırılımını hassasiyetle takip ediyorlar” dedi.

Sistem, satış danışmanı olarak çalışıyor

Oluşturulan satın alım taleplerinin tedarikçi firmalara operasyon ekibi tarafından iletilmesinin operasyonlarının önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Yumrukçal, sistemdeki müşteri memnuniyeti mekanizması hakkında şunları söyledi: “Tek başına çok iyi çalışsa da sanayiplatformu.com’un arkasında entegre ve holistik bir müşteri destek birimi yer alıyor. Sistemde bir firma talep yayınladığında bu talep ilgili firmalara iletiliyor ve iyi dizinlenmiş sektör ağacı sayesinde talep doğru firmalara ulaşıyor. Satın alma taleplerine hızlı dönüş sağlanması için tedarikçi firmalarla görüşen destek birimimiz, hiçbir talebin cevapsız kalmaması için gerekli irtibatları kuruyor. Eğer kullanıcılar, sistemle ilgili bir noktada takılırsa platformda yer alan dijital asistanlar aracılığıyla hızlı bir şekilde çözüm yollarını öğrenebiliyor. Firmalarla ilişkili teklif, talep, iş ilanına yapılan başvuru gibi tüm bildirimler ise firmalara e-posta ile bildiriliyor ve firmalar kullanıcı paneline yönlendiriliyor. Destek ekibimiz, bu noktada devamlı takip halinde olarak iş süreçlerinin sorunsuz işlemesini sağlıyor.”

Farklı üyelik paketleriyle avantaj sunuyor

Üyelik sistemi üzerine kurulu olan sanayiplatformu.com’da iki farklı üyelik modeli bulunduğunu ver her iki üyeliğin de tamamen alıcı ve tedarikçinin işini büyütmesine destek olmak için kurgulandığını belirten Lale Yumrukçal; “İlk modelimiz olan standart üyelikle üyelerimiz ayrıntılı firma sayfası oluşturabiliyor. Bu model, sektör ağacında ve arama listelerinde ikinci öncelikli şirket görünümü hakkı tanıyor. Ayrıca satın alma talepleri havuzunu görmek ve 10 adet teklife kadar cevap vermek gibi özellikler sunuyor. Standart üyeler, aynı zamanda alıcılardan kendi firma sayfası üzerinden beş adet talep alabiliyor ve ilerleyen dönemde yapılması planlanan sektörel webinarlara katılım sağlayabiliyor. Premium üyelerimiz ise sektör ağacında ve arama listelerinde öncelikli şirket görünümü hakkı elde ediyor. Satın alma talepleri havuzunu görebildiği gibi sınırsız olarak tekliflere cevap verebiliyor. Alıcılardan kendi firma sayfası üzerinden sınırsız talep alabiliyor. Kampanyalı stok fazlası ürünlerini ve ikinci el makinelerini depo/ikinci el satışı için sergileyebiliyor. İş ilanlarını yayınlayabiliyor, yeni ürün/iş haberi, firma duyurularını ana kategori sayfalarında öne çıkanlar alanında duyurabiliyor. Sektörel webinarlara katılım sağlayabildiği gibi sektör/kategori satın alma günlerinde çeşitli etkinliklere de dahil olabiliyor” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Taptaze Süpermarket istegelsin’in üstdüzey yönetim kadrosuna Özlem Topçakan katıldı.

Online süpermarket alışverişininen hesaplı ve akıllı adresi olma vizyonu ve kullanıcılarının hayatınıkolaylaştırma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren istegelsin, üst düzey yönetimkadrosuna başarılı bir ismi daha ekledi. Alanında uzman Özlem Topçakan, şirketteCIO olarak görevini sürdürecek.

20seneyi aşkın tecrübesiyle sektörün başarılı isimlerinden olan Özlem Topçakan,İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olduktansonra kariyerine 1997-1999 yılları arasında Neptun Bilgi İşlem’de internetüzerinde uygulamalar geliştirerek başlamıştır. Ardından bankacılık sektörüneadım atan Topçakan, 1999-2002 yılları arasında Fortis Bank’ta bankacılıkuygulamaları ve iş zekâsı ekiplerinde teknoloji çözümleri geliştiricisi olarakçalışmıştır.

2002-2015 yılları arasında telekom sektöründe çalışan Özlem Topçakan, öncelikleAria’da Kıdemli Datawarehouse Uzmanı olarak çalışmış, ardından Aria ve Aycellbirleşmesi sonrasında da BI ve Datawarehouse Çözümleri Bölüm Müdürü olarakgörevine devam etmiştir. Takip eden dönemde Avea’da CRM ve Satış GeliştirmeBölüm Müdürü, Satış Çözümleri ve İş Süreci Bölüm Müdürü olarak görev almıştır. 2015-2017yılları arasında Türk Telekom grubu bünyesinde Avea (mobil), Türk Telekom(sabit) ve TTnet (geniş bant) operasyonlarının birleştirilmesi sırasında ve sonrasındasorumlu İş Analizi Direktörü ve Gelir Yönetimi çözümlerinden sorumlu BirimMüdürü olarak görev yapmıştır. 2018 yılında Türk Telekom’dan ayrıldıktan sonra KafeinTeknoloji şirketinde Vodafone Projelerinden Sorumlu Müdür olarak çalışmalarınısürdürmüştür. 2018 yılından bu yana da Kron Telekom şirketinde Ürün YönetimiDirektörü olarak görev yapan Özlem Topçakan, 2022 Nisan ayı itibariyleistegelsin CIO’su olarak atanmıştır.

TECHXTILE’DA DERECEYE GİREN GENÇ GİRİŞİMCİLER, PROJELERİNİ İZMİRLİ SANAYİCİLERE ANLATTI

UTİB’in nitelikli girişim fikirlerini tekstil sektörüne kazandırmak amacıyla düzenlediği Techxtile Start-Up Challenge’ın finalistleri Egeli sanayicilerle buluştu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) iş birliğiyle düzenlenen Techxtile Start-Up Challenge’ta dereceye giren ve ödül almaya hak kazanan girişimciler, İzmir’de Ege İhracatçı Birliği (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin ev sahipliğinde Sanayici-Girişimci Buluşmaları’na katıldı.

ENGİN: GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİ YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ

Programın açılış konuşmasını yapan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Tekstil ve konfeksiyon sektörleri olarak, pandemi şartlarına rağmen yıl sonunda 31 milyar dolar ihracatla birlikte 18 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası gerçekleştirdik. UTİB olarak da 2021 sonunda yüzde 33 artış ile 1,35 milyar dolar ihracata ulaştık. Sektörümüzde bu rakamlara ulaşmamızda hayatımızın odak noktasında bulunan Ar-Ge, inovasyon ve tasarım büyük rol oynuyor. Girişimcilerimizle sektörümüzü beslemek istiyor ve ekosistemi yaygınlaştırarak büyümeyi istiyoruz. Bu nedenle yeni girişimcileri sektöre kazandırmak amacıyla düzenlediğimiz TechXtile Start-Up Challenge’ta dereceye giren girişimcilerimizi İzmir’deki sanayicilerle buluşturarak, sektörümüzün gelişimini güçlü bir şekilde hızlandırmak istiyoruz” dedi.

250’DEN FAZLA PROJE İŞ BİRLİĞİNE DÖNÜŞTÜ

TechXtile Start-Up Challenge Program Koordinatörü Ufuk Batum da “Genç girişimcileri sektöre kazandırmayı hedefleyen, 2009 yılında yola çıktığımız ve 10 yılda 250’nin üzerinde projenin iş birliğine dönüştüğü Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğimiz 2019 yılından bu yana TechXtile Start-Up Challenge yoluna başarıyla devam ediyor. Yoğun bir eğitim ve eleme sürecini geride bırakarak dereceye giren genç girişimcilerimizin daha büyük ilerlemeler kaydedeceğine inanıyoruz” diye konuştu. Program sonunda girişimciler sunumlarını gerçekleştirerek, sanayicilere doğrudan ulaşma şansı yakaladı.

Türkiye’nin Özbekistan’a su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı 2021 yılında 17 milyon dolara ulaştı

 Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 29-31 Mart tarihlerinde Özbekistan’da gerçekleştirilen 21. Uluslararası Gıda, Malzemeler ve Gıda Teknolojileri Fuarı’na (UzFood 2022) info stant ile katılım sağladı.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin Özbekistan’ın en çok dış ticaret yaptığı ilk 5 ülke arasında yer aldığını söyledi.

“2021 yılında Türkiye’nin Özbekistan’a ihracatı yüzde 65 artışla 1 milyar 647 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılında Özbekistan’a 63 milyon dolarlık tarım ihracatımız var. Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımız ise 2021 yılında yüzde 328 artarak 17 milyon 749 bin dolara yükseldi. Hedefimiz bu rakamı 20 milyon dolara çıkarmak. Süt ve süt ürünleri sektörümüz 1 milyon dolarlık ihracat tutarıyla en fazla ihracat yapan alt sektörümüz. 2022 yılı Ocak-Şubat döneminde ise su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımız 1 milyon 344 bin dolar oldu.”

Su ürünleri sektörünün 3,5 milyar doları aştığını ve 2023 hedefini tutturduğunu hatırlatan Girit, “2023 hedefimizi 4,2 milyar dolara taşıdık. Yeni hedeflere de ancak yeni pazarlarla ulaşabiliriz. Özbekistan ile ülkemizin ticaret hacminin 2022’de 5 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Türkiye’nin ihracatta yeni pazarlar kazanarak hedeflerine ulaşması için Türk Cumhuriyetlerini hedef pazar olarak seçmiştik. Son 4 senedir Özbekistan’a tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Bu sene UzFood Fuarı’na 16 farklı ülkeden toplamda 137 firma katılım sağladı. 3 bine yakın kişi fuarı ziyaret etti. Türkiye ise UZFOOD Fuarı’na 37 firma ile iştirak etti.” dedi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 29-31 Mart 2022 tarihleri arasında Özbekistan’ın başkenti Taşkent NEC Uzexpocentrefuar merkezinde İTECA Exhibitions tarafından düzenlenen Uzfood Fuarı’na 30 m2 info stand ile katılım sağladı.

Fuarda Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Melih İşliel ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Haluk Taktak temsil etti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er güven tazeledi

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Davut Er tekrar seçildi. Tek liste ile gidilen seçimlerde Davut Er’in hazırladığı liste 72 oyla seçimi kazandı.

Yoğun katılımın olduğu genel kurulda Divan Başkanlığını Melih İşliel yaptı. Divan Kâtipleri ise Ozan Kartal ve Aydın Şensal oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan EZZİB olağan seçimli Genel Kurul Toplantısı’nda altı yıldır EZZİB Başkanlığı görevini sürdüren Davut Er, 2022-26 dönemi için seçilerek güven tazeledi.

Yasak ve kısıtlamalar, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörüne çok büyük zarar vermekte

5 kg’ın üzerindeki ambalajlarda zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaya değinen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er sözlerini şöyle sürdürdü:

“27 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, “Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ” ile Tarım ve Orman Bakanlığı, aralarında zeytin ve zeytinyağın da yer aldığı bazı ürünlerin ihracatında gerektiğinde dönemsel düzenlemeler yapmaya yetkili kılınmış ve 26 Şubat 2022 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığımızın talimatlarıyla, 2021 yılında getirilen dökme zeytinyağı yasağının üzerinden henüz 1 yıl dahi geçmeden, Ambalaj miktarı 5 Kg’ı Geçen Dökme Zeytinyağı ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına karar verilmişti.”

Davut Er, “Daha önce de birçok kez dile getirmiş olduğumuz üzere bu tarz yasak ve kısıtlamalar, Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzun vadede ihracat pazarlarının kaybına neden olmakta ve üreticisinden-ihracatçısına bütün sektöre çok büyük zarar vermekte. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak getirilen yasağı son derece yanlış buluyoruz. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini talep etmek üzere geçen haftalarda Tarım ve Orman Bakanımıza da bir ziyaret gerçekleştirdik. Güncel sektörel verilere baktığımıza zaten böyle bir yasağa ihtiyaç duyulmayacağı da açıkça görülmekte. Zeytinyağı bitkisel yağlara ikame edilebilecek bir yağ değil.” dedi.

2021-22 sezonunun ilk 6 ayını geride kaldı: 94 milyon dolarlık sofralık zeytin ihraç edildi

Davut Er, “Sofralık zeytin ihracatında 2021-22 sezonunun ilk 6 ayını geride bıraktık. Bu dönemde 60 bin ton sofralık zeytin ihraç ederek, yaklaşık 94 milyon dolar döviz geliri elde ettik. 2020/21 sezonunun ilk 6 ayı ile mukayese ettiğimizde miktar bazında yüzde 32 tutar bazında ise yüzde 17 artış kaydetmiş bulunuyoruz. Bu dönemde toplam 42 bin ton siyah zeytin, 18 bin ton yeşil zeytin ihraç ettik.  Siyah zeytin ihracatının döviz karşılığı 66 milyon dolar olurken, yeşil zeytinden elde edilen döviz tutarı ise 28 milyon dolar olarak gerçekleşti. Siyah zeytin ihracatımızda Almanya, yeşil zeytinde ise Irak en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında zirvede yer alıyor. Almanya ve Irak’ı Romanya, ABD ve Bulgaristan takip etmekteler.” dedi.

Zeytinyağı ihracatı yüzde 81 arttı

Er, 1 Kasım 2021 tarihinde başlayan zeytinyağı ihraç sezonunun ilk 5 ayında 30 bin ton ürün karşılığı 99 milyon dolar döviz geliri elde ettiklerini geçtiğimiz sezonun ilk 5 ayı ile mukayese ettiğimizde miktar bazında yüzde 50, tutar bazında ise yüzde 81 artış kaydedildiğini açıklayarak, “Birim fiyatımız ise 2,71 dolardan, 3,28 dolara yüzde 21 yükselmiş durumda. Şubat ayı sonunda getirilen ihracat kısıtlamasına rağmen, bu artışta katkısı olan tüm üyelerimizi canı gönülden kutlar ve sektörümüze verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ederim.” diye konuştu.

EZZİB olarak ana hedefimiz kutulu ihracatı artırmak

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre; 2021/22 sezonuna 48 bin ton stok ve 235 bin tonluk tahmini rekolteyle girildiğini açıklayan Davut Er, Türkiye’nin yıllık zeytinyağı tüketiminin 150 bin ton civarında olduğunu söyledi.

“Zeytinyağı fiyatlarıyla bitkisel yağ fiyatları aynı seviyeye gelse bile, kısa vadede büyük tüketim artışı olmayacağını düşünüyoruz. Zeytinyağı diğer bitkisel yağların ikamesi bir ürün değil. Ülkemizde üretilen zeytinyağının tamamının iç piyasada tüketilmesi mümkün değil. Bu şartlarda ihraç edilebilecek 130-140 bin ton civarı zeytinyağımız olduğunu görüyoruz. Son 5 sezon ortalama zeytinyağı ihracatımız ise 50 bin ton düzeylerinde. Bu rakamlara baktığımızda, elimizdeki zeytinyağı miktarının hem iç tüketime hem ihracata fazlasıyla yeteceği açıkça görülmekte. EZZİB olarak ana hedefimiz kutulu ihracatı artırmak olmakla birlikte her firmamız ithalatçılardan gelebilecek farklı talepleri karşılamak durumunda.”

Dünyada dökme zeytinyağına ihracat yasağı getiren başka bir ülke yok

Er, “Bugün dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 55’ini tek başına gerçekleştiren İspanya uzun yıllar zeytinyağını dökme olarak İtalya’ya ihraç etmiştir. Sonraki yıllarda İtalyan markalarını satın alarak markalı ihracatta önemli bir konuma gelmiştir. Halen, İspanya’nın toplam zeytinyağı ihracatının yüzde 60’ını dökme zeytinyağı oluşturmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının devamını istiyoruz. Dünya genelinde zeytinyağı üretici ülkeler arasında dökme zeytinyağına ihracat yasağı getiren başka bir ülke yok.” dedi.

Davut Er, “Dört yıldır görevdeyiz. Bu süreçte sektörümüzün konu ve sorunlarını ilgili makamlara, özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne aktararak çözüm üretmeye çalıştık. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunları hakkında bilgi edinmek ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Birliğimiz üyeleri ve üretim bölgelerimizde tüm sektör paydaşlarımız ile bir araya gelerek gerçekleştirdiğimiz ortak akıl toplantılarına da geçici bir süre ara verdik. Umuyoruz ki ilerleyen dönemde bu toplantılara kaldığımız yerden devam edeceğiz.” diye konuştu.

Er, ilkini pandemi öncesince 2019’da gerçekleştirdikleri sektörel çalıştayın ikincisini, 2021 Aralık ayında İzmir’de, “Sürdürülebilir Tarım ve İklim Değişikliği” temasıyla gerçekleştirdiklerini vurguladı.

“Alanında uzman akademisyenler ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı, tüm üyelerimizin davetli olduğu etkinliğimizi bu sene ve önümüzdeki senelerde de, farklı konu başlıklarıyla gerçekleştirmeye devam edeceğiz. EZZİB olarak, üyelerimizin ürünlerini yurt dışı pazarlarda tanıtmaları, ihraç pazarlarını genişletmeleri ve yeni alıcılar bulabilmeleri adına önemli bir fırsat olarak değerlendirdiğimiz, sektörün önde gelen zeytinyağı yarışmalarına katılmak isteyen üyelerimizin numune nakliyeleri, pandemi şartlarına rağmen geçmiş olduğumuz senelerde olduğu gibi yine Birliğimiz desteği ile gerçekleştirmeye devam ediyoruz.”

90 milyon olan zeytin ağacı varlığımız 190 milyona çıktı

Davut Er, “Zorlu bir dönemden geçiyoruz, sektör olarak bir yandan ihracat kısıtlamalarıyla mücadele ederken, diğer yandan da pandemiyle birlikte başlayan sorunlarımızın en önemlilerinden biri olan ve dünya genelinde yaşanan konteyner sıkıntısı ve navlun fiyatlarındaki artışlar hepimizin malumu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ihracatımızdaki artış bizlere sektörümüzün geleceğine daha umutla bakmamızı sağlıyor. Olumlu olan diğer bir faktör, Türkiye 2002 sonrasında zeytincilik sektörüne büyük yatırım yaptı. Devlet destekleriyle 90 milyon olan zeytin ağacı varlığımız 190 milyona çıktı. Bu ağaçlar önümüzdeki yıllarda, iklim şartları elverdiği takdirde inşallah verimli bir şekilde ürün verecek.” dedi.

Tarım Bakanlığı ihracatı kısıtlamaya değil, ağaç başına verimliliği artırmaya odaklanmalı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre Türkiye’nin 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretebilecek potansiyele ulaşması söz konusu olabileceğinin altını çizen Er, bu rekoltenin yarısına bile ulaşıldığında bu ürünü değerlendirecek bir planın bugünden yapılıyor olması gerektiğinin taraftarı.

“Tarım Bakanlığının asıl odaklanması gereken nokta ihracatı kısıtlamak değil, ağaç başına verimliliği artırmak olmalıdır. Ben size bazı çarpıcı rakamlarla ağaç başına verimlilikteki durumumuzu aktarmak istiyorum.Yönetim Kurulumuz ile ihracatımızın artması, ihracatçılarımızın ve üreticilerimizin daha fazla kazanmaları için yoğun çaba harcıyoruz.  Bu çerçevede, son dönemde özellikle dökme ve varilli ihracatta yaşanan sıkıntıların farkındayız. Bu konu ile ilgili olarak Ticaret, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığımız ile yakın temas halindeyiz. İhracatımızın önünün açılabilmesini teminen görüşmelerimiz devam etmekte, ortak bir paydada buluşarak, tıpkı geçtiğimiz sene olduğu gibi kısa bir sürede bu sıkıntının da çözüleceğine inanıyoruz.”

ÜLKELER   SOFRALIK ZEYTİN    ZEYTİNYAĞI               AĞAÇ SAYISI (MİLYON)*

                           (1000 TON)                     (1000 TON)

İSPANYA                               462                  1.403                                       330

TÜRKİYE                              506                   235                                         193

İTALYA                                  59                     371                                         160

YUNANİSTAN                      200                   230                                          107

FAS                                          130                   158                                        103

TUNUS                                     25                    240                                          76

PORTEKİZ                             21                    120                                          69

MISIR                                       500                   20                                           22

Davut Er kimdir?

 Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut ER, 1965 yılında Aydın’da dünyaya geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olan ER, İş hayatına 1988 yılında zeytin, zeytinyağı ve kuru incir ticareti yaparak başladı.

Aydın Ticaret Borsası’nda uzun yıllar Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Davut ER, 1999-2001 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2004-2005 yılları arasında ise Meclis Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeliğine 2006 yılında seçilen Davut ER, 2014 Nisan ayında yapılan Genel Kurul Toplantısı sonrasında EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. ER, 11 Mayıs 2016 tarihinde ise; Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. 2017 yılı Şubat ayında kapanan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nde de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 19 Nisan 2018 tarihinde Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na tekrar seçilmişti. Aynı zamanda Davut Er, 30 Haziran 2018 tarihinde yapılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Olağan Genel Kurulu’nda TİM Yönetim Kurulu Üyesi seçildi. İngilizce biliyor, evli ve üç çocuk babası.

EGE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EROĞLU YERLİ ÜR.GI.HY.TUR.İNŞ. SAR.NAK.İH.İT.SA.VE TİC.LTD.Ş. – DAVUT ER

EGE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU LİSTESİ

EKER GIDA NAK.İNŞ.SAN.TİC.LTD. ŞTİ.- AYKUT EKER

GÜNKAR İNŞAAT GIDA TEKSTİL NAK. İTH. İHRACAT SAN. VE TİC. LİMİTED ŞİRKETİ-

M. KADRİ GÜNDEŞ

MARBIL YAG SAN.VE TIC. A.S.-            LEVENT BİLGİNOĞULLARI

BALSARI YAĞ SAN.VE TİC.LTD.Ş. – RAHMİ BALSARI

SAVOLA GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ- AYSUN ARAS

S.S.TARİŞ Z.VE Z.YAĞI T.SA.KO. BR.KISA ADI.TARİŞ ZEY.Z.YAĞ B.-  S. GÜNGÖR ŞARMAN

UYGUN RAFİNE YAĞ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ- M. EMRE UYGUN

YENİÇAĞ GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.- AYHAN BAKAN

ZER YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ- İSMAİL SELÇUK

ZEYKO TARIM GIDA SANAYİ İTHALAT İHRACAT PAZARLAMA LİMİTED ŞİRKETİ-

M. ŞAFİ TUNÇ

DENETİM KURULU LİSTESİ

MESNEVİ GIDA İNŞAAT HAY. TEKSTİL MOB. MATB. SAN. VE TİC. LTD ŞTİ.- YUSUF DEVİM

YUNUSLAR TARIM ÜR. GIDA İNŞAAT TUR. NAK. SAN. VE DIŞ TİC. LTD ŞTİ.- MEHMET EKİN FIRINCIOĞULLARI

CAN ZEYTİNLERİ GIDA TARIM KOM. İTH.İHR.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.- ENVER CAN

Yeşilin arasında, sadece size özel bir koy: Pine Bay Holiday Resort Sadece misafirlerine özel bir koyda yer alan Pine Bay Holiday Resort, büyüleyici doğasında keyifli bir tatil deneyimi arayanlar için sezonu açıyor. İzole bir ortama sahip iki katlı ve özel havuzlu villalarıyla, bahçeli ve teraslı süit odalarıyla akıllarda kalacak bir tatil deneyimi vadediyor. Kendine ait marinası, geniş sahil şeridi, Ege Denizi ve Samos’un panoramik manzarasıyla ayrışan Pine Bay Holiday Resort, Türk ve dünya lezzetlerini sunan restoranlarıyla da tatil deneyimini gastronomiyle buluşturuyor. Mavi ile yeşilin birleştiği Türkiye’nin en güzel koylarından birinde uçsuz bir alanda kendisine ait bir sahil ve marinasıyla keyifli bir atmosfere ev sahipliği yapan Pine Bay Holiday Resort, Kuşadası’nda kapılarını yeni sezona açıyor. Misafirlerin beklentilerinin ötesine geçen her şey dahil konseptiyle 1993 yılında açılan Pine Bay Holiday Resort; Sanat, Aile, Doğa ve Ev konforunun iç içe geçtiği “SADE” anlayışıyla misafirlerine bu sezon da unutamayacakları anlar yaşatmaya hazırlanıyor.Kurulduğu günden bugüne 15 binden fazla ağaç dikilerek misafirlerini doğayla buluşturan Pine Bay Holiday Resort’ta biyolojik çeşitlilikle muhteşem bir manzaraya uyanmak için farklı konaklama alternatifleri mevcut.Gözlerden uzak bir tatil isteyen misafirlere özel villalar ve suit odalarDoğanın tam ortasında izole bir ortama sahip olan villalar misafirlere; Ege Deniz’i, Samos ve Kuşadası’na bakan huzur dolu bir bahçe ve sonsuzluk havuzuyla büyülü bir tatil vadediyor. Misafirlerin kendilerini özel hissetmesini sağlayan, harika bir konaklama deneyimi sunan Sunset ve Infinity villalar yemyeşil doğa içinde yer alıyor.Doğa ile içe içe panoramik manzaralı ve teraslı Sunset VillalarEge’nin doğal bitki örtüsüyle kaplanmış geniş bir alanda yer alan üç adet Sunset villa, ortak havuz ve geniş teraslarıyla misafirlere özel bir tatil deneyimi sunuyor. Üç katlı olan Sunset villalarda, üç yatak odası, dört banyo, mutfak, geniş oturma ve yemek alanları ile geniş bir teras bulunuyor.Ortak sonsuzluk havuzlu, yemyeşil doğa içinde yer alan Sunset villa, misafirlere bir tatilden beklenen her şeyi bir arada sunuyor. Panoramik manzaraya uyanmak isteyenler için eşsiz bir seçenek olarak Sunset villalar, Ege Denizi’ne bakan bahçesiyle üç katlı bir ev konforuna sahip.Özel sonsuzluk havuzuyla Infinity VillalarDoğanın tam ortasında izole bir ortamda, 295 m2 net kullanım alanına sahip Infinity villalarda, üst katta iki kişilik iki yatak odası ve odalara ait özel jakuzili banyolar; alt katta ise bir çift kişilik oda, bir bakıcı odası, geniş bir bahçeye açılan modern bir salonla birlikte bir de mutfak yer alıyor. Geniş bahçede ise mavi ile yeşili buluşturan manzaraya sahip özel yüzme havuzu bulunuyor.Teraslı Suit OdalarEge Denizi’nin muhteşem maviliği ve doğasını deneyimleme fırsatı sunan bahçeli ve teraslı suit odalar ise 40 ila 150 m2 büyüklüğünde kullanım alanına sahip. Ev konforu sunan suit odaların kendine ait jakuzi ve havuz alternatifleri bulunuyor. Gastronomik lezzetler: Dünya ve Türk mutfağından 8 ayrı restoran Pine Bay Holiday Resort’ta usta şeflerin hazırladığı Türk ve dünya lezzetlerinden, harika sunumlar eşliğinde hem göze hem de damağınıza hitap eden yerli-yabancı ve alkollü-alkolsüz içeceklerle birçok lezzet noktası yer alıyor.Farklı manzara ve konseptlerde restoran seçenekleri, deniz ürünlerinden hafif ve sağlıklı ikramlara kadar alternatif tatlar sunuyor. Her akşam farklı mutfakların deneyimlenebileceği sekiz alakart opsiyonu, tatilde lezzete önem verenler için akılda kalıcı lezzetler yaratıyor. Deneyimli miksolojistlerin ve baristaların tesis içindeki kekik, biberiye, nane gibi bitkileri kullanarak hazırladıkları kokteyller ister gün batımında ister zeytin ağaçlarının gölgesi altında misafirlere eşlik ediyor.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Şehrin “projeci Başkanından” yeni konut projesi, Kayseri OSB ve KTO’dan Büyüme Rakamını Değerlendirmesi, TUİK verileri, diğer ekonomi-teknoloji haberleri

Kasım ayı üretici market fiyatları.Aylık-yıllık girdi fiyat değişimleri Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı …