EBS, Koç Üniversitesi Mezunları, Boğaziçi Üniversitesi, SDS Akademi’den haberler
Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılmalıdır
İnsanın, özünü keşfetmeye, kişiliğini inşa etmeye yönelik en büyük eylemi eğitimdir. Eğitimin başaktörü öğretmen, insanlığın kadim ve vazgeçilmez mesleklerinden biri de öğretmenliktir.
Öğretmen, çocukların şuur sermayesini artırmanın, idrakini geliştirmenin, varoluşun sırrına ermenin, hikmeti keşfetmenin rehberidir.
Ülkemizde fiilî olarak görev yapan öğretmen sayısı 1 milyon 200 bini aşmış iken, öğretmenlerin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar olan her aşamayı içeren, öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alan bir kanunun olmaması büyük bir eksikliktir.
Eğitimde örnek gösterilen ülkelerde olduğu gibi, öğretmenliğin kamu sistemi içerisinde eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kariyer mesleğine uygun bir kanuna kavuşturulması artık daha fazla ertelenmemelidir.
Kanaatimizce öğretmenlerin itibarının daha da artması, haklarının korunması; yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki dağınıklığın giderilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ivedilikle yürürlüğe konulması elzemdir.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması hedefine 11. Kalkınma Planı’nda ve Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer verilmesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, ne yazık ki öğretmenlerin mesleklerini, hak ve yetkilerini koruyup geliştirecek nitelikte bir meslek kanunu beklentisi hâlâ karşılanamamıştır.
Çıkarılıp yürürlüğe konulacak kanunun hedefler ve gerçekler bağlamında uluslararası standartlara uygun bir kanun olarak düzenlenmesini bekliyoruz. Bu mümkündür, beklenti de bu doğrultudadır. Aksi hâlde yapılacak çalışma anlamsızlaşır.
Medeniyetimizin yüklediği değeri sosyal ve ekonomik statü açısından gerçekleştirecek kanun, öğretmenin itibarını hem korumaya hem de yükseltmeye yaramalıdır.
Eğitim çalışanlarının güçlü sesi, genel yetkili sendikası olarak, gerek akademik yayınlar gerek raporlar gerekse alan taramalarıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu için nelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduk.
Çağın gereklerini ve öğretmenlerimizin beklentilerini karşılayacak şekilde 2018 yılında hazırladığımız “Öğretmenlik Meslek Kanunu İhtiyaç ve Öneriler” başlıklı raporumuzla genel çerçeveyi çizdik. ‘Meslek kanunu, öğretmene destek kanunu olmalı’ diyerek beklentilerimizi ifade ettik. ‘Nasıl bir meslek kanunu olmalı, meslek kanununda neler yer almalı’ sorularının cevabını bir eğitim sendikası olarak verdik.
Öğretmenler olarak beklentimiz, özlük haklarımızın tanımlanması ve geliştirilmesi; kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik ayrımının ortadan kaldırılması; resmî eğitim kurumlarındaki bütün öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesi; mesleğimizde ilerlememizi sağlayacak şekilde kariyer basamaklarının yeniden hayata geçirilmesi; istihdamda güçlük çekilen bölgeler başta olmak üzere zorunlu hizmet gibi zorlayıcı dayatmalar yerine teşvik edici uygulamaların getirilmesi; eğitim kurumu yöneticiliğinin eğitim-öğretim sınıfı içinde ama ikincil görev olmaktan çıkarılarak müstakil bir kadro olarak düzenlenmesi; yöneticilik süreçlerine geçiş ve statüsü ile bu pozisyonlardaki mali, özlük ve sosyal hakların da mutlaka meslek kanununda tanımlanması; resmî veya özel öğretim kurumu ayrımı yapmaksızın bütün öğretmenleri kapsayan bir meslek kanununu hayata geçirilmelidir.
Meslek kanunu, içeriği itibarıyla öğretmenlerin atamadan yer değiştirmeye, yetişmeden gelişmeye, eğitim imkânlarından kariyer basamaklarına erişime, ehliyetten liyakate kadar ayrımcılık ya da ayrıcalıktan uzak, objektif hükümler ihtiva etmelidir.
Öğretmenin itibarının, statüsünün, hak ve imkânlarının, fırsat ve yetkilerinin artırılmasına dayanak yapılması gereken bir kanun, mevcudun tekrarına ve statükonun devamına barınak olursa akıtılan ter de söylenen sözler de hükümsüz ve değersiz hâle gelir. Özellikle meslek kanununda öğretmenlerin ve eğitim kurumu yöneticilerinin mali durumunun, hak, yetki ve sorumluluklarının hedeflenen amaca uygun gerçekleştirilmesi umulurken, bütün bunlar kamu maliyesi dengesi, bütçe olanakları ve benzeri bahanelerin arkasına sığınılarak es geçilecek olursa eğitimde istenilen başarıların da meslek kanunundan beklentinin de sağlanamayacağı bilinmelidir.
Zaman, vaatleri gerçeğe dönüştürme, hedefleri sonuca ulaştırma zamanıdır. Öğretmenin özlük haklarını ve yetkilerini genişletecek, ona destek olacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması beklentisi artık karşılanmalıdır.
Eğitim-Bir-Sen olarak, belirttiğimiz hususlar temelinde katkı ve destek sunacağımızı bu vesileyle bir kez daha temin ve teyit ediyor; siyasi iradeyi, TBMM’yi ve Millî Eğitim Bakanlığı’nı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bir an evvel hayata geçirmek konusunda adım atmaya çağırıyoruz.
24 Kasım’da öğretmenlerimize verilebilecek en büyük müjde, özlük haklarını koruyup geliştirecek, çalışma şartlarını iyileştirecek, uğradıkları şiddeti önleyecek, sorunlarına çözüm üretecek ve mesleklerinin itibarını hak ettiği yere taşıyacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM gündemine getirilmesidir.
Koç Üniversitesi Mezunları Melek Yatırım Ağı Q Angels, 17 kurucu üyesi ve güçlü danışma kuruluyla kuruldu
Koç Üniversitesi mezunları tarafından, kâr amacı gütmeyen bir dernek olarak 17 kurucu üye ve güçlü danışma kurulu tarafından kurulan melek yatırım ağı Q Angels, farklı sektörlerde tecrübe sahibi olan mezun yatırımcıları ile yenilikçi teknoloji girişimlerini bir araya getirerek, girişimlerin büyümesine katkı sağlamayı hedefliyor. Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği’nde (KUMED) ilk tohumları atılan, dünyada bir ilk olarak kurumsal şirketlerden oluşan bir danışma kuruluna sahip olan Q Angels, yatırımcılarına yatırım fırsatı sunarken bu sayede girişimciler ile şirketleri de bir araya getiriyor. Hem girişimcilerin danışma kurulu üyelerinin pazar bilgilerinden yararlanmasını hem de kurumsal şirketlerin girişimcilerle işbirliği yapmasını ve girişimcilerin büyümesine yardımcı olmasını sağlıyor. Q Angels Kurucu Başkanı Ayşe İnal; “Bir Koç Üniversitesi mezunu olarak, dünyada ilk defa kurumları danışma kurulu adı altında bir araya getiren melek yatırım ağı kurulmasından dolayı çok mutluyum. İş hayatındaki deneyimlerimizi Koç çatısı altında toplayarak, girişimlerin büyümesine katkı sağlayacak, döngü tamamlayıcı bir mekanizma geliştirdik. Girişimcileri yatırımcılarla bir araya getirerek yatırım olanaklarına ulaşmalarını sağlayacak ve aynı zamanda da girişimcilerin şirketlere ulaşmalarını, şirketlere satış yapmalarını ve büyümelerini hızlandıracak bir ekosistem kurduk. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek melek yatırım ağlarına bir yenilik sunmaktan dolayı çok mutluyuz. Hedefimiz, tüm bilgi birikimimiz ve networkümüzü girişimcilere değer katacak şekilde kullanmak. Q Angels’in çok önemli bir sosyal amacı da var. Yatırımcılar ileride çıkış (exit) yaptıkları zaman, derneğe sağlamış oldukları bağış sayesinde daha çok girişimci ve gencin okumasına, gelişmesine katkı sağlamış olacaklar. Ayrıca yurt dışındaki melek yatırım ağları ve girişimcilik ekosistemleriyle olan yakın ilişkilerimiz sayesinde Q Angels tarafından yatırım alan girişimler yurt dışına açılma fırsatı yakalayacak” diyor. Danışma kurulunda birçok şirketi barındıran Q Angels kurucu üyeleri; Ayşe İnal, Kenan Yılmaz, Nesim Mizrahitokatlı, Ihsan Elgin, Albert Krespin, Egemen Döven, Yahya Ülker, Banu Vargı, Sinan Günal, Levent Ortaköylüoğlu, Kerem Sidar, Hediye Güral, Erkan Ceritoğlu, Emre Yılmaz, Aslıhan Sadıkoğlu Kornoşor, Münevver Eröz ve Murat Onsekizoğlu’ndan oluşuyor. Q Angels Genel Sekreterliği’ni Melis Alp yürütüyor.Boğaziçililer özgür ve özerk üniversite için koşuyor
Üniversitelerindeki atanmış rektöre karşı üç yüz gündür direnen Boğaziçililer, özgür ve özerk üniversite taleplerini İstanbul Maratonu’nda da dile getirecek. İki yüze yakın Boğaziçili öğrenci, akademisyen ve mezun, “Boğaziçi Koşuyor” adını verdikleri etkinlikle seslerini şehrin cadde ve sokaklarında da duyurmak için birlikte koşacaklar. 7 Kasım Pazar günü gerçekleşecek olan 43. İstanbul Maratonu’na bu yıl Boğaziçi Üniversitesi’nden kalabalık bir grup katılıyor. Üniversitelerindeki atanmış rektörlere karşı üç yüz gündür mücadele eden Üniversiteden iki yüze yakın öğrenci, akademisyen ve mezun, 15 kilometrelik parkuru üzerlerinde “Özgür ve Özerk Üniversite” yazan tişörtlerle koşacak. 2 Ocak 2021’den bu yana verdikleri mücadelenin sadece Boğaziçi ile sınırlı olmadığına dikkat çeken mezunlar, “Türkiye’nin tüm üniversiteleri için dile getirdiğimiz özgür ve özerk üniversite talebimizi Maraton’a katılarak kampüs dışında da duyurmaya çalışacağız” diye konuştu. Koşuyu organize eden Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi (BUIM) adına yapılan açıklamada, 30-31 Ekim’deki sanal koşucularla birlikte 68 öğrenci, 53 akademisyen, 67 mezun ve 9 fahri Boğaziçi gönüllüsü toplam 197 kişinin “Boğaziçi Koşuyor” etkinliğine kayıt yaptırdığı, koşunun üniversitenin tüm paydaşlarının yer aldığı ilk kitlesel spor etkinliği olduğu belirtildi. Mezunlar açıklamalarında, “Koşmak var olan en barışçıl eylemlerden biri olarak dünyanın her yerinde farkındalık yaratmak için kullanılıyor. Bizler ülkemizin dört bir yanından gelip bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi’nde dünya standartlarında eğitim aldık. Bu fırsatın gelecek nesiller için de var olmasına inanan herkesi mesajımızı duymaya ve koşumuzu desteklemeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.SDS Akademi, 3568 Sayılı Yönetmelik çerçevesinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ruhsatını almaya hak kazanmak için başarılı olunması gereken Staja Giriş Sınavı (SGS) ve Yeterlilik Sınavlarına Hazırlık eğitimlerini vermek, yanı sıra KGK Bağımsız Denetçilik Sınavlarına aday öğrencileri hazırlamak için 17 Eylül 2021 tarihinde kurulmuş ve faaliyetine başlamıştır. SDS Akademi online eğitim kurumunun kurucuları olan Serdar İleri, Deniz Yurtseven ve Serkan Ersoy, uzun süredir sahip oldukları bilgi birikimi ve tecrübelerini adaylara aktarıyor olacaklardır.
SGS Hazırlık online eğitimleri, 22 Kasım pazartesi tarihinden itibaren hafta içi akşam 20.00 – 23.00 saatleri arasında yapılacaktır. TESMER tarafından açıklanacak sınav tarihinden bir gün önce eğitimler tamamlanacaktır. SGS ve Yeterlilik sınavları yılda 3 defa yapılması nedeniyle, eğitimler de aynı paralelde yılda 3 defa verilecektir.
SDS Akademi’de 3 ayrı kategoride eğitim verecek
SDS Akademi’nin eğitim sistemi, yoğun çalışan, iş hayatından arta kalan zamanlarını en iyi ve en kaliteli bir şekilde eğitim almak isteyen adaylar için oluşturulmuştur. Adaylara, online canlı derslere katılım, derse katılamayan adaylar için tekrar izleme, kolayca ders dokümanlarına ulaşma ve çıktılarını alma gibi pratik ve kolay imkanlar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, ders programlarına kolayca ulaşabilmektedir. Eğitim kadrosu, alanında uzman, uzun yıllar sınav tecrübesi olan ve verdiği dersin akademik özelliğine sahip olan hocalardan oluşmaktadır.
SDS Akademi, 3 ayrı kategoride eğitimler verecektir. Eğitim başlıkları şu şekildedir;
1-SMMM Staja Giriş Sınavları için;
Finansal Muhasebe + Maliyet Muhasebesi + Finansal Tablolar Analizi + Muhasebe Denetimi + Vergi Hukuku + Meslek Hukuku + İş ve Sosyal Hukuku + Ticaret Hukuku + Borçlar Hukuku + Muhasebe Standartları + Maliye
2-SMMM Yeterlilik Sınavları için;
Finansal Muhasebe + Maliyet Muhasebesi + Finansal Tablolar Analizi + Muhasebe Denetimi + Vergi Hukuku + Meslek Hukuku + Genel Hukuk + Sermaye Piyasası Kanunu
3-KGK Bağımsız Denetçilik için;
Türkiye Muhasebe Standartları + Türkiye Denetim Standartları + Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim
Sınava girecek mali müşavir adaylarına tavsiyeler nelerdir?
Mali müşavir adaylarının, sınavlarında başarılı olabilmeleri için öncelikle online canlı derslere eksiksiz katılmaları gerekiyor. Canlı derslere katılamama durumlarında ise, en kısa zamanda derslerin tekrarını izlemeleri ve anlaşılmayan noktaları not alarak, bir sonraki derste hocalarından anlaşılır bir geri dönüş almaları önemlidir. Her öğrenci kendini tanımalı ve başarılı olmak için bir strateji oluşturmalıdır. Yapılan dersleri biriktirmeden tekrarını yapmalı ve o konularla ilgili pekiştirmek için bol soru çözmelidir. Her şeyden önemlisi derslere, sınav geçmek amacının yanı sıra, mesleki muhakemelerine de katkı sağlayacak şekilde katılmaları gerekmektedir.