Kayseri’de müteahhitler buluşması
Türkiye odalar ve borsalar birliği başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Son zamanlarda inşaatlarda meydana gelen iş kazalarını Kayseri’de Kayim-Der başkanlığı tarafından düzenlenen inşaat müteahhitleri yönetim kurulu toplantısında değerlendirdi. Hisarcıklıoğlu bu tür iş kazalarında sorumluluğu tek bir kuruma yada kişiye bağlamamak gerekir, önemli olan bu tür iş kazalarının önüne geçmektir dedi.
Kısa adı Kayim-Der olan Kayseri imar inşaat müteahhitleri dayanışma derneği, Anadolu yapım müteahhitler federasyonu ve inşaat müteahhit konfederasyonu yönetim kurulu toplantısı Kayseri’de gerçekleştirildi.
Kayim-Der başkanlığı tarafından organize edilen ve yaklaşık 7 saat süren toplantıya Türkiye odalar borsalar birliği başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu inşaat müteahhitleri konfederasyonu genel başkanı Tahir Tellioğlu, başta kayseri olmak üzere Ankara Adana Sivas gibi birçok ilden çok sayıda oda ve dernek üyesi katıldı
Toplantıda bir konuşma yapan Türkiye odalar ve borsalar birliği başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu son zamanlarda inşaatlarda meydana gelen iş kazalarında sorumluluğu tek bir kuruma ya da kişiye bağlamamak gerekir, önemli olan bu tür iş kazalarının önüne geçmektir dedi.
Daha sonra konuşan inşaat müteahhitleri konfederasyonu genel başkanı Tahir Tellioğlu müteahhitler olarak oldukça fazla sıkıntılarının olduğunu müteahhitlik kanunu başta olmak üzere çözüm noktasında hükümet temsilcileri ile görüşeceklerini çözülememesi durumunda ana muhalefet ve muhalefet partileri ile görüşmeler yapacaklarını söyledi.
Son olarak konuşan Kayim-Der başkanı ve Anadolu yapım müteahhitleri genel başkanı Ali Aydın şunları söyledi:
“Müteahhitlik kanununun ve tanımının biran önce yapılması gerekmektedir. İmar kanunun ve yönetmeliklerde yapılan son değişiklikler müteahhitlerin görüşleri alınarak acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Geçici altıncı madde Kayseri’de yapılaşmayı durdurmuştur. İş sağlığı ve güvenliği ilgili uygulamaların sadece müteahhidin sorunu olmadığını çalışanlarının da eğitilerek bilgi ile donatılması mecburiyeti vardır. 1 yapı denetimi firmasında 40 müteahhit var 1 müteahhit hata yaptığı taktirde yapı denetimi kapatılıyor. 39 müteahhidin işi duruyor, yeni yapı denetimine işini vermek için aylarca uğraşıyor ve iş duruyor. 2010 tarihinde çıkan geçici ustalık belgesi 1–1 2012 ile 1–1 2015 tarihi arasında inşaata çalışanların tamamının geçici ustalık belgesi alması mecburi iken bugün anacak çalışanların yüzde 15nin var yüzde 85 çalışanın geçici ustalık belgesi yoktur. Sosyal güvenlik kurumu ölçümleme tamamen kaldırılmalıdır. artık bir işçi ile inşaat yapılmamaktadır. Belgesiz işçi çalıştırılmamaktadır. Vergi idarelerinde yüksek harç ve tapu alım satım vergilerinin indirilmesi gerekmektedir. Kat ittifakı ile emlak beyan değeri üzerinden yapılan satışların torba yasasına konularak bu tarihten öncekilere verilen cezaların af edilmesini istiyoruz. Banka faizlerinin yüzde 0. 60’lara çekilmelidir. Kentsel dönüşüm uygulamaları sadece belediyeler tarafından yürütülmemeli, uygulamayı yapacak müteahhitlerin görüş düşünce ve önerileri mutlaka alınmalıdır. Kamu ihale kanunları sık sık değiştirilmekte sabit fiyatlı işlerde (mahal listesi ve uygulama projesi) belirsiz olmasından dolayı müteahhitler ihale makamı ile büyük tartışmalar yaşamaktadır. belediyelerimizle şerefiye uygulamaları kaldırılmalıdır. Yol, park oto park adı altında alınan bedeller yapı ruhsatı harcı ile alınmalıdır. Bu ücretler en az yüzde 50 düşürülmelidir. Yukarıda saydığımız bu ve benzeri sorunlarımız giderilmediği sürece emek istihdamını yaratan ve 250 alt sektörü ayakta tutan yerel ve milli kaynakları kullanarak eserler yaratan müteahhitlik mesleği giderek niteliğini güvenini kaybetmektedir. bu konuda etkili ve yetkili kişilerin sorunların çözümüne eğilmelerini bekliyoruz.
Ali Aydın ayrıca “ülkemizde yol standartları iyileştirilmekte, araç modellerimiz yükseltilmekte, yollarımız trafik uyarı ve bilgi levhaları ile donatılmakta, kameralar konulmakta, yollarımızda radarlar konulup polis otolarımız dolaşmakta, bunun yanında trafik cezaları da ağırlaştırılarak artırılmaktadır. Bütün bunlara rağmen trafik kazalarının önüne geçilememektedir. Bunun nedeninin de eğitimsizlik olduğu açıktır. İş kazalarında en büyük sorumluluk müteahhitte olmak kaydı ile çalışanlarında acilen eğitilmesi gerekmektedir. Takribi olarak Kayseri’de 5 bin müteahhit bulunmaktadır. 9 bin adette geçici yapı ustası olan eleman bulunmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere Kayseri’de yaklaşık 40 bin yapı ustası hiçbir eğitim ve belge almadan müteahhitlerce çalıştırılmaktadır. Bu eğitimi çevre ve şehircilik bakanlığı milli eğitim bakanlığı ile iş birliği yaparak acilen çözmelidir. Yoksa trafik kazalarında olduğu gibi hepimizin çok üzüldüğü iş kazalarının önüne geçilemeyecektir.