Gündem

Dünya Engelliler Günü, mesajlar, etkinlikler

BÜYÜKŞEHİR’İN “ÖZEL” PROGRAMINDA SEVGİ, EMEK VE SAMİMİYET BULUŞTU

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ile birlikte Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen özel programa katıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Dr. Memduh Büyükkılıç’ın liderliğinde özel gereksinimli bireyler için farkındalık oluşturmayı amaçlayan anlamlı bir program düzenledi. Büyükşehir Belediyesi KAYMEK, Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi, Erciyes Üniversitesi, Emel Tarman Görme Engelliler Okulu ve ZİÇEV iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, özel gereksinimli bireylere yönelik farkındalık oluşturdu.

Büyükşehir’den Farkındalık Oluşturan Program

Erciyes Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürü Hv. Tuğg. Volkan Ersun Acar, AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan, AK Parti Kayseri İl Kadın Kolları Başkanı Meral Koşar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bilgihan Yeşilyurt, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Kayseri Şube Başkanı Asuman Talaslıoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Temeltaş ve daire başkanları, ilçe milli eğitim müdürleri, STK temsilcileri, özel gereksinimli bireyler ile aileleri katıldı.

Özel Gereksinimli Bireyler ve Aileleri Unutulmadı

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, aileler ile birlikte hazırlanan video gösterimi ile devam etti. Program, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin özel gereksinimli bireylere yönelik sunduğu hizmetlerin bir yansıması oldu.

Özel gereksinimli bireylerin sıcak ve samimi ilgisiyle karşılaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, yaptığı konuşmada, “Muhteşem bir tablo, iyi ki varsınız, bizlerin dua kaynaklarısınız, sizlere minnettarız, sizlere hizmetkârız” dedi.

Başkan Büyükkılıç, Özel Kardeşlerinin Her Zaman Yanında

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, farkındalık oluşturma açısından etkinlikler düzenlendiğini hatırlatan Başkan Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Valiliğimizle, belediye başkanlarımızla, kurum ve kuruluşlarımızla, sizlere layık olmak, sizlerin hayatını kolaylaştırmak, adalet ve eşitlik ilkesi içerisinde sizlere daha fazla fırsat vermek amacıyla gece gündüz demeden çalışmaya özen gösteriyoruz. Ulaşımda, yollarımızda, kaldırımlarımızda, sosyal içerikli projelerimizde sizleri önemsiyoruz. Besime Özderici hayırseverimizin ismini taşıyan güzel tesisimiz Engelsiz Yaşam Merkezi’nde şehrimize layık olma anlayışı içerisinde hizmetleri vermeye özen gösteriyoruz. Gönül insanları diye nitelendirdiğim gerek yavrularımız, gerek aileleri orada bizleri bağrına basıyor, onların bizi sahiplenme duygusu bizlerin de gözlerini yaşartıyor. Cumhuriyet Meydanı’nda Engelsiz Çocukevimiz ile engelleri kaldırmak ve hayatlarını kolaylaştırmak adına çalışıyoruz. Özel canlarımızı bağrımıza basıyorum. Sizlere minnettarız.”

Bu çalışmaların yanı sıra Alzheimer Merkezi’nin de önemine vurgu yapan Büyükkılıç, yeni tesisin çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirterek, insanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesiyle hizmet ettiklerini anlattı.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise “Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Erciyes Üniversitemiz ve ZİÇEV ile beraber düzenlediği bu organizasyonda sizlerle olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi. Vali Çiçek, ailelere seslenerek, “Evlatlarınız sadece sizin evlatlarınız değil, koskoca Türk milletinin evlatlarıdır. Siz evlatlarınıza sahip çıkarak, medeniyetimize ve milletimize sahip çıkıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Başkan Büyükkılıç’a engelsiz bir Kayseri için verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür eden Çiçek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç’a, özellikle engelsiz bir şehir kurmak için verdiği mücadeleye bizzat şahit birisi olarak, Besime Özderici ile Alzhemir Merkezi ile ulaşımda yaptıklarıyla, şehirde yaptığı engelsiz kayseri dönüşümü için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Belediyelerimizi kutluyorum” dedi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun da 3 Aralık Dünya Günü vesilesi ile böyle bir programa ev sahipliği yaptığı için mutlu olduğunu dile getirerek, “Erciyes Üniversitesi olarak kampüsümüzün engelsiz bir kampüs olması için 135 bağımsız binamızda bu süreçleri yönetmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

Altun, Erciyes Üniversitesi’nin Türkiye’de engelsiz kampüs sıralamasında ilk 5 üniversite arasında yer aldığını vurgulayarak, öğrencilere bu konuda destek olduklarını söyledi. Altun sözlerinin sonunda özel gereksinimlilere yönelik yapılan programda ve gerçekleştirilen hizmetlerde desteği olan Valilik, Büyükşehir Belediyesi, ZİÇEV, KAYMEK ve Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi’ne kuruluşlarına teşekkürlerini iletti.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren ZİÇEV Kayseri Şube Başkanı Asuman Talaslıoğlu ise ZİÇEV Kayseri olarak yıllardır zihinsel engelli çocukların hayatlarına dokunmak, onların topluma katılımını arttırmak için var güçleri ile çalıştıklarını vurguladı.

Tam gün eğitim ile ailelere destek olmak ve toplumu bilinçlendirme gayretinde olduklarına da işaret eden Talaslıoğlu, “Biliyoruz ki bu yolculuk, hep birlikte, el ele verdiğimizde anlam kazanıyor. Engeli çocukların ve tüm engelli bireylerin yanında olmak, sadece bir günün değil her günün meselesidir. Onların sevgiyi, anlayışı ve desteği hak ettiğini unutmamak ve bugün bir kez daha hatırlamak çok kıymetli” diye konuştu. Talaslıoğlu sözlerinin sonunda, bu özel günü dayanışma ve anlayışla kutlamayı temenni etti.

Konuşmaların ardından Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi öğrencilerinin hazırladığı ‘Renkli Danslar’ gösterisi, 90’lar grubu, Hababam grubu ve yüksek akor müzik grubu, Erciyes Kültür Merkezi’ni dolduran kalabalık tarafından büyük ilgi gördü. ZİÇEV öğrencilerinin düzenlediği Capoeira Dansı programa renk katarken, Erciyes Üniversitesi Engelsiz Kampüs Birimi öğrencileri de konser verdi.

Program kapsamında, işitme engelli katılımcılara yönelik olarak, işaret dili kullanarak bilgilendirme yapan bir personel de görevlendirildi. Özel gereksinimli öğrenciler tarafından protokole çiçek takdimi gerçekleştirilen programda, günün anısına hatıra fotoğrafı da çektirildi.

“TALAS’A BU KADAR İYİ BAKTIĞI İÇİN YALÇIN BAŞKAN’A TEŞEKKÜR EDERİM”
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Talas’ta yürekleri ısıtan, geleceğe umut olan bir açılış gerçekleşti. Yukarı Talas’ta, Şehit Komandolar Caddesi 447 numaralı bina yanındaki alanda Talas Belediyesi ile hayırsever Yunus Büyükkuşoğlu ailesinin katkılarıyla tamamlanan özel gereksinimli çocuklara yönelik okul, dualarla hizmete başladı.
Düzenlenen açılış törenine Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, meclis üyeleri, protokol üyeleri, hayırsever aile, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta duygu dolu anlar yaşanırken, konuşmalarda hem özel çocuklara duyulan sevgi hem de onların eğitim yolculuğunda verilen desteğin önemi güçlü şekilde vurgulandı.
BAŞKAN YALÇIN’DAN ÖZEL GÜN, ÖZEL MESAJ
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, açılış konuşmasında özel gereksinimli bireylerin toplumdaki vazgeçilmez yerine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde özel gereksinimli yavrularımıza böyle bir okul kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şüphesiz her insan eşsizdir, değerlidir. Engelli bireyler de aileleriyle birlikte bu toplumun vazgeçilmez değeridir. Belediyemizde Türkiye’de tek olan bir hizmeti yürütüyoruz; bugüne kadar bin 900’ün üzerinde akülü aracın bakımını ücretsiz yaptık. Bu hizmet kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırıyor. Okulumuz hayırlı olsun, katılan herkese teşekkür ediyorum.”
HAYIRSEVER AİLEDEN DUYGUSAL TEŞEKKÜR: “ENGEL HAYATIN BİR PARÇASI”
Hayırsever Yunus Büyükkuşoğlu’nun kızı, Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Büyükkuşoğlu Serter, Kayseri’ye karşı hissettikleri vefa duygusuna vurgu yaparak şunları söyledi:
“Babamdan selam getirdim. Ailemizin geldiği yeri unutmama ve güzelleştirme sorumluluğumuzun bir parçası olarak bu eseri hemşehrilerimize teslim ediyoruz. Bir anne olarak buraya çocuklarını getiren anneleri derinden hissediyorum. Umarım önemli bir engeli kaldırabilmişizdir. Talas’a bu kadar iyi baktığı için belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.”
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ESEN’DEN TEŞEKKÜR
İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, okulun eğitim camiası için büyük bir kazanç olduğunu belirterek:
“Bugün bizim için büyük bir mutluluk ve gurur. İlkokul ve ortaokul kademesinde eğitim verecek okulumuzda şu an 28 özel öğrencimiz eğitimine başladı. Otistik ve zihinsel engelli yavrularımıza kapı açan bu yatırım için Talas Belediyemize ve hayırseverimize teşekkür ediyorum.” dedi.
“BU OKUL BİR UMUT DEMEK”
Okul Aile Birliği Başkanı Zeynep Gümüş, özel gereksinimli çocukların eğitim yolculuğunda bu yeni okulun bir umut olduğunu belirterek:
“Bir anne olarak burada bulunmak benim için büyük bir onur. Bu okul, geleceğe dair yeniden filizlenen bir umut demek. Katkıları için hayırseverimize ve belediyemize teşekkür ederim.”
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ: “BUGÜN ÇOK ANLAMLI BİR GÜN”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, hem hayırsevere hem de Talas Belediyesine teşekkür ederek:
“Engelli diye nitelendirilen canlarımızın bu özel gününde böyle bir açılış yapmak çok anlamlı. Emeği geçenlere minnettarız.” ifadelerini kullandı.
VALİ ÇİÇEK: “AİLELERİMİZİN İSTEDİĞİ TEK ŞEY FIRSAT EŞİTLİĞİ”
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise özellikle annelerin yaşadığı duygulara dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Çocuklarını gözü gibi sakınan annelerin evlatlarını güvenle teslim edebileceği bir yuva açılmış olması çok kıymetli. Bizden acıma istemiyorlar; ‘bize fırsat verin, adaletli fırsat eşitliği sağlayın’ diyorlar. Bu okulun bu ihtiyaca önemli ölçüde cevap vereceğine inanıyorum. Yunus amcaya selamlarımı gönderiyorum.”
DUALARLA KURDELE KESİLDİ
Konuşmaların ardından sahneye davet edilen protokol üyeleri, hayırsever aile, öğretmenler ve öğrencilerle birlikte plaket takdimi sonrasında dualarla okulun kurdelesi kesildi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Yahyalı’da Anlamlı Etkinlikle Kutlandı
3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Yahyalı Belediyesi tarafından düzenlenen anlamlı bir etkinlikle kutlandı. Gözbaşı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen programda, engelli vatandaşlar ve aileleri bir araya geldi. Katılımcılara belediye tarafından özel olarak hazırlanan arabaşı çorbası ikram edildi.
Programa Yahyalı Kaymakamı İbrahim Gültekin ve Belediye Başkanı Esat Öztürk de katıldı. Engelli bireyler ve aileleriyle yakından ilgilenen Başkan Öztürk, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Bugün burada bir araya gelmemizin sebebi sadece bir günü kutlamak değildir. Bizler engelli kardeşlerimizi yılın bir günü değil, her günü gönlümüzde, çalışmalarımızda ve hizmet anlayışımızda özel bir yere koyuyoruz. Onların sorunlarını çözmek, hayatlarını kolaylaştırmak ve toplumun her alanında daha görünür olmalarını sağlamak bizlerin en önemli görevidir.
Engellilik, bir kusur değil; destek olduğumuzda aşılabilecek bir durumdur. İnsanı yaşatmayı, insana dokunmayı ve herkes için daha erişilebilir bir Yahyalı oluşturmayı hedefliyoruz. Siz değerli ailelerimizin fedakârlığını ve sabrını da takdir ediyor, sizleri her zaman başımızın tacı olarak görüyoruz. Belediye olarak kapımız da gönlümüz de sizlere sonuna kadar açıktır.”
Yahyalı Kaymakamı İbrahim Gültekin de yaptığı konuşmada engelli bireylerin toplumun önemli bir parçası olduğunu belirterek, “Onların yaşam kalitesini yükseltmek ve sosyal hayatta daha fazla yer almalarını sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.
Samimi bir atmosferde gerçekleşen programda katılımcılar sohbet ederek keyifli vakit geçirdi. Arabaşı çorbası ikramı etkinliğe sıcak bir birliktelik kattı. Program, hatıra fotoğraflarının çekilmesi ve engelli aileleri ile yapılan sohbetlerin ardından sona erdi.

Vali Gökmen Çiçek’in “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” Mesajı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, toplumumuzun her ferdinin eşit, onurlu ve bağımsız bir yaşam sürmesi için hepimize düşen sorumluluğu hatırlatan anlamlı bir gündür.

Hayatı birlikte daha erişilebilir, daha adil ve daha yaşanabilir kılmak için; empatiyi büyüten, farklılıkları zenginlik olarak gören bir yaklaşımı her daim yaşatmaya devam edeceğiz.

Engelli kardeşlerimizin sosyal, ekonomik ve kültür hayatına yapmış oldukları katkılar her türlü takdirin üstündedir. Bugün sporda, kültür alanında, bilim hayatında ve birçok alanda ortaya koydukları ulusal ve uluslararası başarılarla gurur duymaktayız.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün toplumumuzda engellilik konusunda farkındalık oluşturması ve engellilerimizin sorunlarının çözümüne katkı sağlaması temennisiyle, tüm engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine en içtin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJINDA ‘ÖZEL HİZMET’ VURGUSU

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Büyükkılıç mesajında özel gereksinimli bireyler için Büyükşehir’in imkânlarını seferber ettiklerini ifade ederek, “Özel bireylere özel hizmetler gerekir, biz de bunu yapıyoruz” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, özel gereksinimli bireylerin senede bir gün değil her gün hatırda tutulması gerektiğini, onlara yönelik hizmetlerin, kolaylığın, farkındalığın arttırılması gerektiğine işaret ederek, Dünya Engelliler Günü’nü bu yönüyle de anlamlı bulduklarını dile getirdi.

Başkan Büyükkılıç, özel bireylere özel hizmetler sunduklarının altını çizdiği mesajında, özel vatandaşlara geçmişten bu yana KASKİ tarafından evlerine sağlanan içme suyunda yüzde 50 indirim uyguladıklarını, bunun ilgi ve memnuniyetle karşılandığını sözlerine ekledi. Büyükkılıç, bu hizmetten toplam faydalanan özel gereksinimli vatandaş miktarının 15 bin 847 olduğunu kaydetti. Öte yandan özel gereksinimli özel vatandaşlara yönelik ücretsiz toplu ulaşım ve otopark uygulamasından da çok sayıda engelli vatandaşın faydalandığını vurguladı. Başkan Büyükkılıç, yol kenarı ve katlı otoparklardan faydalanan özel gereksinimli vatandaşların araç sayısının 4 bin 341 olduğunu öte yandan toplu ulaşımdan ise 2025 yılı içerisinde 31 bin 681 özel gereksinimli vatandaşın toplam 6 milyon 36 bin 488 kullanım gerçekleştirdiğini aktardı.

Özel hizmetlerin bunlarla sınırlı kalmadığına da değinen Başkan Büyükkılıç, hayırsever ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde hayata geçen Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı engelsiz yaşam merkezlerinden olan Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi’nde de özel gereksinimli vatandaşlara özel hizmetler verildiğini paylaştı.

Türkiye’nin yatay mimari olarak inşa edilmiş en büyük engelsiz yaşam merkezi olan toplam 4 bin 200 metrekare kapalı alana sahip Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi’nde 50 personel ile 350 özel gereksinimli öğrenciye eğitim ve tedavi hizmeti verdiklerini anlatan Büyükkılıç, “Alanında uzman özel eğitimciler, fizyoterapistler, psikologlar, dil ve konuşma terapisti, atölye eğitmenleri ile büyük bir aileye sahip olan merkezimizde yılda 45 bin seans verilmektedir. Bireysel ve Grup Eğitim Sınıfları, Fizik-Tedavi Odaları, Müzik, İngilizce, Spor ve Mutfak Atölyeleri, Yüzme ve Hidroterapi Havuzları, Fitness Salonu, Duyu Bütünleme Salonu, Karanlık Oda, Aile ve Bireysel Görüşme Odaları, Oyun Terapisi, Uygulama Evleri, Konferans Salonu, Bireysel Eğitim Planlama Odaları, Kafeterya, Hobi Bahçesi ve Sera gibi bölümleri bulunan bu müstesna merkezimiz yine müstesna bireylere özveri ile hizmet vermekte, onları hayata kaynaştırmaktadır” diye konuştu.

Özel bireyler için bunlara ek olarak pek çok etkinlik ve farkındalık çalışmaları da gerçekleştirdiklerine değinen Başkan Büyükkılıç, “Kayseri’nin önemli noktalarında empati parkurları kurulmaktadır. Bu yıl 7.si düzenlenen parkur ile toplamda 10 bin civarında insana özel gereksinimli insanların günlük ve sosyal yaşam becerileri ile ilgili deneyim sahibi olmaları sağlandı” ifadelerini kullandı.

Büyükkılıç, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik özel önem verdiği projelerden biri olan Yüksel Ateş Engelsiz Çocukevi’nin de hem özel gereksinimli çocuklara ücretsiz hizmet sunduğunu hem de velilere yönelik eğitim seminerleriyle farkındalık oluşturduğunu kaydetti.

Dua kaynağı ve rahmet unsuru olarak gördükleri şehrin özel sakinleri için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, farkındalık oluşturacak anlamlı bir etkinliğe de imza atacaklarını hatırlatan Başkan Büyükkılıç, “Engelli bireylerimizin toplumsal yaşama daha aktif katılımını desteklemek ve haklarına dikkat çekmek için bir araya geliyoruz” diye konuştu. Başkan Büyükkılıç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü tebrik ederek, özel gereksinimli bireylerin her zaman yanlarında yer alacaklarını sözlerine ekledi.

BAŞKAN BAĞLAMIŞ’TAN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, engelli bireylerin toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, erişilebilirlik ve fırsat eşitliği konularının önemine dikkat çekti.

Bağlamış mesajında şu ifadeleri kullandı:

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerin yaşadığı sorunlara karşı toplumsal farkındalığın artırılması ve çözüm iradesinin güçlendirilmesi açısından önemli bir gündür. Engelli vatandaşlarımızın sosyal, kültürel ve ekonomik hayata tam katılımı; yalnızca bireysel bir hak değil, aynı zamanda toplumların gelişmişlik seviyesinin de göstergesidir.

Kayseri Ticaret Borsası olarak, üretimden ticarete uzanan tüm süreçlerde erişilebilirliğin artırılmasını, engelli bireylerin istihdamda daha fazla yer almasını ve fırsat eşitliğinin güçlendirilmesini destekliyoruz. Engelleri birlikte aşabileceğimize, dayanışma ve anlayışla herkes için daha kapsayıcı bir yaşam alanı oluşturabileceğimize inanıyoruz.

Bu vesileyle, tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü tebrik ediyor; ailelerine, emek veren tüm kurum ve gönüllülere teşekkür ediyorum.”

BAŞKAN YALÇIN’DAN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, engelli bireylerin hem Talas’ta hem de Türkiye’nin dört bir yanında hayatın her alanında önemli başarılara imza attığını belirterek, “Onların önündeki engelleri kaldırmak, daha güzel imkânlar sunmak zorundayız. Bu hem bir görevin hem de insan olmanın gereğidir” ifadelerini kullandı.

“SORUNLARIN KONUŞULDUĞU DEĞİL, ÇÖZÜLDÜĞÜ BİR GÜN OLSUN”

Başkan Yalçın mesajında, toplumun tüm bireylerine önemli sorumluluklar düştüğünü hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözüm odaklı şekilde dile getirildiği ve bu hususta somut gelişmelerin yaşandığı bir gün olmasını temenni ediyorum.”

“ŞEHRİ ONLARA GÖRE DİZAYN EDİYOR, HER ADIMIMIZDA ONLARI DÜŞÜNÜYORUZ”

Başkan Yalçın, Talas Belediyesinin engelli bireyler için yaptığı çalışmalara da özel bir parantez açtı:

“Engelli kardeşlerimizi günlük hayatın içine çekecek proje ve hizmetler geliştiriyor, şehrimizi onların ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz. 7/24 Kütüphanemizde hem fiziki engelli hem de görme engelli kardeşlerimiz için özel düzenlemeler yaptık. Belediyemizin atölyesinde kurduğumuz bakım onarım birimiyle engelli araçlarının tamirlerini ücretsiz gerçekleştiriyor, hatta evlerine kadar teslim ediyoruz. Engelliler için Engelsiz Parklar yapıyoruz. Çeşitli organizasyonlarla akülü araç temin ediyoruz. Yani biz onların hayatını kolaylaştırmak için her gün yeni bir adım atıyoruz.”

“HER ÇOCUK İÇİN UMUT BAHÇESİ, HER AİLE İÇİN BİR NEFES: YUNUS BÜYÜKKUŞOĞLU OKULU”

Başkan Yalçın, 3 Aralık’ta açılışı yapılacak olan ve hayırsever Yunus Büyükkuşoğlu tarafından yaptırılan Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun Talas için özel bir anlam taşıdığını ifade ederek şunları söyledi:

“Bu okul, özel çocuklarımız için bir umut bahçesi, ailelerimiz için ise bir nefes olacak şekilde tasarlandı. Eğitimi, sevgiyi ve desteği aynı çatı altında buluşturan bu eserin ilçemize kazandırılmasında emeği geçen hayırseverimize şükranlarımı sunuyorum. Bugünün, sorumluluk, duyarlılık, bilinç ve farkındalık düzeyimizi yeniden gözden geçirmeye vesile olmasını diliyorum.”

5 YILDA 1.851 ARAÇ TAMİR EDİLDİ

Talas Belediyesi Engelli Araçları Bakım Onarım Atölyesi’nin, açıldığı günden bu yana binlerce kişiye umut olduğunu hatırlatan Başkan Yalçın, “29 Ocak 2020’den bu yana tam 1.851 engelli aracı atölyemizde bakım ve onarımdan geçti. Bu hizmet, bizim için sadece bir teknik çalışma değil; gönülden yapılan bir destek, bir dayanışma örneğidir.” dedi.

BAŞKAN PALANCIOĞLU’NDAN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

3 Aralık gününün engelli vatandaşlara yönelik toplumsal farkındalığın yükselmesi yönünden önemli bir gün olduğunu hatırlatan Başkan Palancıoğlu mesajında şunlara yer verdi:

“Engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklerden, mevcut imkân ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanmaları, topluma etkin bir şekilde katılmaları, devletimizin ve tüm toplumun görev ve sorumluluğundadır. İlçemizde yaptığımız tüm yeni projelerde engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını ön planda tutmaya gayret ediyoruz. Parklardan kaldırımlara, sosyal tesislerden, sağlık merkezlerine kadar her alanda erişilebilirliği artırıyoruz. Ayrıca ilçedeki ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak ‘Engelsiz Melikgazi’ minibüsümüzle, kurslarımızla ve sosyal etkinliklerimizle yanlarında olmaya devam ediyoruz. Unutmayalım engeller sadece bedende veya zihindedir. Sevgi varsa engel yoktur. Hepimiz, çevremizdeki bir engeli kaldırmak için katkı sunabiliriz. Bir tebessüm, bir yardım eli bazen bir insanın hayatında büyük değişiklik oluşturabilir. Daha kapsayıcı, daha duyarlı ve engelsiz bir Melikgazi için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Melikgazi Belediyesi olarak tüm engelli vatandaşlarımızın her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı ve mutlu bir yaşam geçirmelerini temenni ediyorum.”

Saadet Partisi Kayseri Halkla İlişkiler Başkanı Nuri Ürkündaş’tan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla anlamlı mesaj

“Engellilerin sorunlarını biliyoruz, çözümlerini de biliyoruz.” diyen Ürkündaş, toplumun her bir ferdinin yaşamını kolaylaştırmayı, fırsat eşitliğini güçlendirmeyi ve engelli vatandaşların sosyal, ekonomik ve kültürel hayata tam katılımını sağlamayı asli bir sorumluluk olarak gördüklerini ifade etti.

Ürkündaş mesajında şu ifadelere yer verdi:

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü, sadece farkındalık oluşturmak için kutlanan bir gün değil; vicdanların, sorumlulukların ve toplumsal bilincimizin yeniden gözden geçirildiği özel bir gündür. Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını zorlaştıran fiziksel, sosyal ve ekonomik engellerin kaldırılması; erişilebilir şehirlerin inşa edilmesi; iş hayatına, eğitim süreçlerine ve toplumsal yaşama aktif katılımlarının sağlanması hepimizin ortak görevidir.

Bizler, Saadet Partisi olarak, şehrimizdeki engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştığı tüm güçlüklerin farkındayız. Ulaşımda, eğitimde, istihdamda, sağlık hizmetlerinde ve sosyal yaşamda karşılarına çıkan sorunların çözümüne yönelik hem yerel hem de ulusal ölçekte çalışmaya kararlıyız. Sadece sorunları tespit etmekle kalmıyor; her bir başlık için somut çözüm önerileri geliştiriyor, ilgili kurumlarla görüşüyor ve sürecin takipçisi oluyoruz.

Engelli vatandaşlarımızın iş hayatında daha fazla yer alması, üretime katılması ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi için destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini biliyoruz. Bu doğrultuda projeler geliştirmeye, farkındalık oluşturacak çalışmalar yapmaya ve engelli bireylerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Onların yaşam kalitesini artırmak, ihtiyaç duydukları her alanda destek olmak ve hep birlikte daha yaşanabilir bir şehir inşa etmek temel görevimizdir.

Unutulmamalıdır ki gerçek medeniyet, engelli bireylerin hayata ne kadar güçlü katıldığıyla ölçülür. Hiçbir vatandaşımız kendisini yalnız hissetmesin diye, kapımız da gönlümüz de her zaman açıktır.”

Ürkündaş, tüm engelli bireylerin ve ailelerinin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü tebrik ederek, daha adil, daha erişilebilir ve daha huzurlu bir Türkiye için hep birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR’DAN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Çolakbayrakdar mesajında; eğitimden sanata, spordan kültüre hayatın her alanında engelli vatandaşlara destek olduklarını ifade ederek, “Hizmetlerimizle sadece özel günlerde değil, her gün onlarla birlikte oluyoruz.” dedi.

Sosyal belediyecilik anlayışıyla tüm engellilerin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olduklarını belirten Başkan Çolakbayrakdar, onların toplumsal hayatta daha aktif bir şekilde yer alabilmeleri için birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Başkan Çolakbayrakdar, şunları kaydetti: “Kocasinan Belediyesi olarak bizler bir gün değil, her gün engellilerle beraberiz. Devletimizin engellilere sunmuş olduğu hizmetleri bizler de daha ileri seviyelere taşıyoruz. Onların hayat standartlarını yükseltmek için elimizden geldiğince yoğun çaba sarf ediyoruz. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere onlara yönelik düzenlediğimiz etkinliklerle her zaman yanlarında oluyoruz. Unutmamalıyız ki hepimiz birer engelli adayıyız. Bundan dolayı Kocasinan’ımızı daha da yaşanabilir bir ilçe hâline getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz.”

Başkan Çolakbayrakdar, “Değerli hemşehrilerim; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde sevdiklerinizle beraber sağlıklı bir yaşam temenni ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

HAGİAD Başkanı Fatih Erkan’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı 

Hacılar Genç İş İnsanları Derneği (HAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erkan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, engelliliğin bir eksiklik değil; doğru imkânlar sunulduğunda büyük başarıların başlangıcı olduğunu vurguladı.

Erkan, Türkiye’yi uluslararası arenada başarıyla temsil eden milli sporcu Sümeyye Boyacı’nın azmi ve kararlılığının, özel bireylerin neleri başarabileceğinin güçlü bir göstergesi olduğunu belirterek, “Engellilik, bireylerin potansiyelini gölgeleyen bir durum değil; fırsat verildiğinde büyük başarıların kapısı aralanır” dedi.

Toplumun gerçek anlamda güçlenmesinin, tüm bireylerin sosyal hayata eşit şartlarda katılabilmesiyle mümkün olacağını ifade eden Erkan, engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak, üretime ve eğitime katılımlarını artırmak için herkesin sorumluluk taşıdığını ifade etti.

Fatih Erkan mesajının sonunda, “Bu bilinçle, tüm engelli kardeşlerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü tebrik ediyor; sağlıklı, huzurlu ve umut dolu bir yaşam diliyorum” diyerek tüm engelli bireylere sevgi ve selamlarını iletti.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN ÖZEL GEREKSİNİMLİ VATANDAŞLARA ULAŞIMDA BÜYÜK KOLAYLIK

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, ulaşım altyapısını güçlendirdiği Kayseri’de özel gereksinimli bireylerin de ulaşımın en özel konukları olduğunu dile getirerek, 2025 yılında on binlerce özel gereksinimli vatandaşa milyonlarca ücretsiz kullanım hizmetini işleme aldıklarını, binlerce araca da ücretsiz otopark hizmeti verdiklerini dile getirdi.

Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli vatandaşlara özgü özel hizmetlerine devam ediyor. Bu kapsamdaki en önemli ihtiyaçlardan olan ulaşım konusunda ücretsiz ulaşım hizmetini işleme alan Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli özel vatandaşlara yönelik ücretsiz otopark uygulamasından da çok sayıda engelli vatandaşı faydalandırdı.

4 Binden Fazla Özel Gereksinimli Araca Ücretsiz Park, Milyonlarca Ücretsiz Biniş İşlemi

Büyükkılıç, özel gereksinimli vatandaşların hayatını kolaylaştıran hizmet ürettiklerini çünkü onların şehrin dua ve rahmet unsuru olduğunu dile getirerek, “Yol kenarı ve katlı otoparklardan faydalanan araç sayısı 4 bin 341 olurken, öte yandan Büyükşehir’imiz toplu ulaşımdan ise 2025 yılı içerisinde 31 bin 681 özel gereksinimli vatandaşın toplam 6 milyon 36 bin 488 kullanımını işleme aldı. Büyükşehir olarak özel gereksinimli özel vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak arzusundayız, çünkü onlar şehrimizin özel sakini ve şehrin dua ile rahmet unsuru” ifadelerini kullandı.

Özel Gereksinimli Vatandaşlara Özel Toplu Ulaşım Altyapısı

Özel gereksinimli bireylerin raylı sistem araçlarına daha kolay binişini sağlayacak 80 aracın 876 adet tüm kapılarında yeni bir uygulamayı hayata geçirdiklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Özel gereksinimli vatandaşlarımızın belediyemize müracaatlarıyla birlikte araçlarımıza biniş ve inişlerde yaşadıkları problemleri tespit ettik. Bu problemlerle ilgili AR-GE çalışmalarımızı gerçekleştirip, tüm araçlarımızda montajlarımızı tamamladık. Şu anda tüm istasyonlarımıza 5 santimetre daha yakınlaşarak, özel gereksinimli bireylerin raylı sistem araçlarına daha kolay binişini sağladık. Yine, görme engelli vatandaşların toplu ulaşım hizmetlerinden daha kolay ve daha güvenli şekilde yararlanmalarına imkân tanıyan ‘Engelsiz Kayseri’ uygulamasını kullanıma sunduk. Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı tarafından görme engelli bireyler için şehir içi ulaşımı daha güvenli, kolay ve erişilebilir hale getirmek amacıyla Engelsiz Kayseri isimli mobil uygulama geliştirildi. Uygulama ile en yakın durak bilgilerine, durağa gelecek otobüs ve tramvayların tahmini geliş sürelerine erişilebilirken, hareket halindeki araçta sonraki durak bilgileri de kullanıcılara anlık olarak sunuluyor” diye konuştu.

Erişilebilir Yaya Butonları ile Güvenli Geçiş

Öte yandan Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin özel sakinleri olan engelli vatandaşların yaya yollarındaki güvenliği için özel bir projeyi daha hayata geçirdiklerine işaret ederek, “Erişilebilir Yaya Butonları adı verilen projemiz ile özel gereksinimli yayaların, araç trafiğinin yoğun olduğu noktalarda güvenli geçiş yapması sağlıyoruz” bilgisini paylaştı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Özel Programına Davetlisiniz

Nevşehir Belediyesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla birbirinden güzel etkinlikler yapılacak. Nevşehir Belediyesi Ahmet Faik Çakıllı Özel İnsanlar Eğitim Merkezi öğrencilerinin katılımlarıyla yapılacak programlar Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek.

Nevşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenecek özel program Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın açılış konuşmasıyla başlayacak.

Ahmet Faik Çakıllı Özel İnsanlar Eğitim Merkezi okunun tanıtım videosu, zeybek gösterisi, misket gösterisi, Bu Vatan Kimin şiirinin okunması sonrası belen kahvesi gösterisi düzenlenecek. İşaret dili ve salavat gösterileri sonrası özel vatandaşlarımız çeşitli şarkılar seslendirecek. Programın sonunda bütün özel öğrencilerimizin içerisinde olacağı Koro toplu şarkı seslendirecek.

Dünya Engelliler günü özel programı sonrası Nevşehir Belediyesi Güzel Sanatlar Merkezi öğretmenlerinin ve solist Ersin Tunç’un birbirinden güzel şarkılar ve türküler söyleyeceği özel konser düzenlenecek.

Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Nevşehirli bütün vatandaşları 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla düzenlenecek Özel Etkinliklere ve Konser programına davet etti.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Özel Programı

Tarih  : 03 Aralık 20025 Çarşamba

Saat    : 18.00

Yer      : Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Özel KONSERİ

Tarih  : 03 Aralık 20025 Çarşamba

Saat    : 19.30

Yer      : Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi

📢 Haberle İlgili Bildirim

Haberle İlgili Düzeltme bildirebilir, ihbar gönderebilir veya yeni bir haber paylaşabilirsiniz.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Haberler

Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü Yukarı Çık Butonu - Siyah Halka
Modern GDPR Çerez Popup