Medya-Basın Dünyası

TGC ve Basın Müzesi’nin kuruluş yıldönümleri tören ve sergi açılışı ile kutlandı

Türkiye’nin en büyük gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruluşunun 79’uncu yılında, Basın Müzesi’nin 37’nci yılında üyelerinin ve basın meslek örgütü temsilcilerinin katıldığı bir tören ve Koleksiyon Sergisi düzenledi.
İstanbul- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kuruluşu’nun 79’uncu Basın Müzesi’nin 37’nci yılında bir tören ve sergi açılışı ile kutladı. Kuruluş Yıl Dönümü töreni 13 Haziran 2025 Cuma günü saat 18.00’de Basın Müzesi’nde yapıldı.
TGC, 10 Haziran 1946’da Sedat Simavi önderliğinde gazeteciler Cihat Baban, Sait Kesler, Sadun Galip Savcı ve Hayri Alpar’ın yönetim kuruluna katılımı ile kuruldu. 79’uncu yaşını kutlayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde Sedat Simavi’yi izleyen başkanlar ise sırasıyla Burhan Felek, Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek (ikinci dönem), Nezih Demirkent, Necmi Tanyolaç, Nail Güreli, Orhan Erinç, Turgay Olcayto ve Vahap Munyar oldu.
Törenin açılışında konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar 79. Yılı kutlamanın çok anlamlı olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
“Üyesi ve başkanı olmaktan gurur duyduğum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, yurttaşların habere ve gerçeğe ulaşabilmesi, haberin serbest dolaşımı için verdiği mücadeleye devam ediyor. Demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan temel hak ve özgürlüklerimize sahip çıkıyoruz. Yeni güncellediğimiz Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgemizle nefret söyleminden uzak, barıştan yana etik ilkelere uygun gazetecilik anlayışının yaygınlaşması için çaba veriyoruz.
Kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismar ve sömürüyü ortadan kaldırmak için yürütülen her türlü çabanın yanında yer alıyoruz. Gazeteciler haber yaptıkları için fiziksel saldırıya uğramasın, haksız yere gözaltına alınmasın, tutuklanmasın istiyoruz. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemeye yönelik çıkarılan tüm yasa tasarılarına karşı çıktık, çıkmayı da sürdüreceğiz. Üyelerimize ücretsiz hukuksal danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Bugün kuruluş yıldönümlerimizi Basın Müzesi’nin Koleksiyon Sergisi’yle kutluyoruz. 29 Ekim 2025’te 102 yaşını kutlayacak olan Laik Cumhuriyetimizin yurttaşlarımıza, kadınlara, gazetecilere, aydınlara, gençlere, çocuklara sağladığı kazanımların bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TGC’nin ve Müzemizin kuruluş yıldönümleri kutlu olsun.”
Törende konuşan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise yaptığı konuşmada 10 Haziran 1946’da kurulan TGC’nin 3 bin 767 üyesi ile ülkenin en büyük gazetecilik derneği olma özelliği taşıdığına dikkat çekti. TGC’nin gazetecilere ve yurttaşların haber alma hakkına yönelik tüm ihlallere karşı bir duruş sergilediğini belirten Genel Sekreter Güneş “Gazetecilerin görevlerini hukuk ve etik ilkeler çerçevesinde yapabilir olmasını amaçlıyoruz. Gazetecilerin yurttaşlara haberlerini gözaltına alınmadan, tutuklanmadan engelsiz ulaştırabilmeleri için çalışıyoruz. Basın Müzemiz ise 37 yıldır halkımızın ve gazetecilerin hizmetinde olmayı sürdürüyor. 30 bini aşkın kitap ve anı eşyalarıyla, öldürülen gazeteciler galerisiyle ayakta durmayı sürdürüyor. Yaşadığımız dönemde tüm dünyada gazetecilere şiddetin arttığına tanıklık ediyoruz. Gazze şeridindeki hükümetin medya ofisinin açıklamasına göre İsrail’in saldırısıyla Gazze’de 221 gazeteci öldürüldü. Sivillere ve gazetecilere yönelik İsrail’in insanlık dışı saldırısını kınıyoruz” diye konuştu.
Törende basın meslek örgütü temsilcileri de söz aldı.
KANİ ATMACA: TGC’NİN KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUM
Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç bir mesaj yayınlayarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Müzesi’nin kuruluş yıldönümünü kutladı.
Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Sekreteri Kani Atmaca kuruluş yıldönümü töreninde duygularını şöyle dile getirdi:
“TGC Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı olarak biz de 52.yılımızdayız. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gibi köklü bir meslek örgütünün Vakfı alarak bizde üyelerimize dönük birçok önemli projeyi yönetiyoruz. Cemiyetimizin ve Basın Müzemizin kuruluş yıldönümleri kutlu olsun. Nice kuruluş yıldönümlerinde birlikte olmayı diliyorum.”
MUSTAFA KÖZ: CEZAEVLERİNDEN GAZETECİ VE YAZAR OLMASIN
Türkiye Yazarlar Sendikası İkinci Başkanı Mustafa Köz şöyle konuştu:
“Biz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Beş Gazetecilik Meslek örgütü olarak bir araya gelerek gazeteci ve yazarlara yönelik hak ihlallerini görünür kılıyoruz. Mücadele etmeye devam ediyoruz. Ülkede cezaevlerinde gazeteci ve yazar olmasın istiyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ve Basın Müzesi’nin kuruluş yıldönümünü kutluyorum.”
HALİL İBRAHİM ÖZCAN: YARGILANIN TÜM GAZETECİLERE VE YAZARLARA DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
PEN Yazarlar Derneği İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan ise törende şunları söyledi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, PEN Yazarlar Derneği yazar ve yayıncılar meslek örgütleri ile birlikte cezaevindeki gazetecilerin, yazarların yanında olmayı sürdüreceğiz. Yargılanın tüm gazetecilere ve yazarlara destek olmaya devam edeceğiz. Bu ülkede yazarlar ve gazeteciler çok daha iyi koşullarda görevlerini yapmayı hak ediyor. Daha sonraki kuruluş yıllarında da birlikte olmayı diliyorum.”
TÖRENE KİMLER KATILDI?
Kuruluş yıldönümü törenine TGC üyeleriyle çok sayıda davetli katıldı. Törene katılan davetliler arasında TGC Yönetim Kurulu’ndan Başkan Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcılar Nuray Karagöz ve Uğur Güç, Yönetim Kurulu üyeleri Göksel Göksu ve Pınar Aktaş, Denetim Kurulu Başkanı Mustafa Bakacak ve Denetim Kurulu üyeleri Hilmi Hacaloğlu ve Ali Yüksel, Balotaj Kurulu Başkanı Mesude Demir, Balotaj Kurulu üyeleri Gülay Oktar, Sultan Uçar, Ayşegül Aydoğan Atakan, Haşmet Yavuz, PEN Yazarlar Derneği 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Sekreteri İhsan Kani Atmaca, Yönetim Kurulu üyeleri Engin Köklüçınar ve Eyüp Coşkun, TGC üyeleri Fatma Batukan Belge, Öznur Oğraş Çolak, Şekip Gümüşkanatlı, Seraceddin Zıddıoğlu, Sibel Köklü, Cem Çapanoğlu, Cihan Oğuz, İsmail Özmeral, Kadir İncesu, Turgut Karaçimen, Taciser Erakıncı, Şükran Pakkan, Fügen Toksü, Fahri Aral, Cebrail Elmas, Prof. Dr. Suat Gezgin, İstanbul Sinema Müzesi Müdür V. İlknur Ulu, Barbaros Özsoy, Nazan Moroğlu, Zehra Sadıç, Gizem Uyanık, Prof. Dr. Şükran Esen, Prof. Dr. Jale Sarmaşık, Çiğdem Altındağ-Mustafa Altındağ da yer aldı.
Yapılan konuşmaların ardından yıldönümleri nedeniyle düzenlenen Koleksiyon Sergisi’nin açılışına geçildi.
KOLEKSİYON SERGİSİ’NDE USTA RESSAMLARIN ESERLERİ YER ALIYOR
Sergide yer alan ressamların isimleri ise şöyle:
Agop Arad, Alexander İvonin, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Nadir Güler, Cumhur Koraltürk, Ebulfez Ferecoğlu, Elif Naci, Eren Eyüboğlu, Etem Çalışkan, Feriha Hancarlıoğlu, Fettahhi, Gülten Kocabaş, Hikmet Andaç, İbrahim Balaban, İsmet Gümüşdere, Jacque Le Guernec , Kumagai Honami, Margarita Voinova, Mohammed Moustafa, Nadir Almeev, Nasuh Matrakçı, Natık İsmailov, Nazmi Metin, Necmi Rıza Ayça, Nilgün Sağat, Qan Bold Femur Boator, S. M. Saadi, Sinan Ahadoğlu, Şükriye Dikmen ve Vasfiye Özkoçak.
Sergi 30 Haziran 2025 Pazartesi gününe kadar görülebilir.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü