Dünya

AB ve IOM, denizde daha çok can kurtarılması için Sahil Güvenlik’e destek için birlikte çalışıyor

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, T.C. Sahil Güvenlik Komutanlığı (S.G.K.) komutanları ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilava, DAMEN Tersanesinde iki yeni arama ve kurtarma botunun devir teslim törenine katıldı.
İki bot, S.G.K.lığının arama ve kurtarma operasyonlarında kapasitesinin güçlendirilmesi için AB tarafından mali olarak desteklenen ve IOM tarafından uygulanan proje kapsamında S.G.K.lığına teslim edilecek 9 botluk ikinci paketin ilk partisini oluşturuyor. İlk olarak 2016’da başlayıp, bot teslimatı yanı sıra 1000’i aşkın S.G.K.lığı mensubu için -göçmenlere psikososyal destekten uluslararası insancıl hukuka varan- çeşitli konularda eğitim ve çalıştaylar düzenleyen proje, şu an ikinci aşamasında.
2015 ve 2016’da Akdeniz’deki krizin zirve noktasında büyük çaplı insani ihtiyaçlara yanıt veren AB ve IOM, Ege Denizi’nde can kaybının artması üzerine hayat kurtarılmasına yardımcı olabilmek için daha fazla adıma ihtiyaç duyulduğuna kanaat getirerek, S.G.K.lığına destek için bir araya geldi.
Bu yılın sadece ilk üç ayında 9000’i aşkın insan S.G.K.lığı tarafından kurtarıldı, bu rakam geçen yıl aynı dönemdeki sayının yaklaşık üç katına tekabül etmektedir.
IOM Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilava konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Bu istatistikler insanların –pandemi olsa da olmasa da– daha iyi bir yaşam fırsatı için kendilerinin ve ailelerinin hayatlarını riske atmaya devam edeceklerini ortaya koymaktadır. Bu gerçek ışığında, yardıma hazır olmak için elimizden geleni yapmamız gerekmektedir.”
Arama ve kurtarma botları, Hollandalı Damen Group tarafından inşa ediliyor. Hız, menzil ve verimlilik açısından üstün niteliklere sahip botlar her türlü hava koşulunda görev yapabiliyor ve kurtarma operasyonu sırasında 120 kadar göçmeni güvertesinde barındırabiliyor. Botlar 33 deniz mili hıza erişebiliyor ve alabora olmaları halinde, kendi kendilerini toparlayabiliyor.
Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger şunları söyledi: “Bu proje, bir diğer dokuz arama-kurtarma botunun temininin yanı sıra, ek kapasite artırımı ve Sahil Güvelik Komutanlığı personeline yönelik psiko-sosyal desteği de öngörüyor. Artan bu destek sayesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı, zor hava koşullarına uygun botlarla daha fazla kurtarma operasyonu gerçekleştirebilecek; göçmen ve mültecileri tehlikeye sokan riskler de asgari düzeye indirilmiş olacaktır. 2020 COVID salgını da dâhil olmak üzere karşı karşıya kaldığımız birçok zorluğa rağmen AB, IOM, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve DAMEN (Hollandalı gemi inşaat şirketi) arasında zaman içinde gelişen güvene dayalı operasyonel ilişkiler, bu botların Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın arama ve kurtarma becerilerine önemli bir katkıda bulunmasını sağlayacaktır.”
Avrupa Birliği Türkiye’de, uzun bir süredir IOM’le birlikte çalışmalar yürütmekte olup göçmen kaçakçılığıyla mücadele, göçmenlerin korunması ve göçmenlere destek gibi başlıklar da dâhil bir dizi göç yönetimi projesinin uygulanmasını desteklemektedir.

 

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü