Uyuşturucu ve kötü alışkanlıklara Aktif savaş
Aktif Eğitimciler Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı Ayhan KAYA : Uyuşturucu ve kötü alışkanlıklara savaş açtık.
Aktif Eğitimciler Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı Ayhan KAYA, yaptığı açıklamada şunları belirtti : Son araştırmalardan birisine göre, İstanbul’da lise okuyan her yüz öğrenciden 45’i sigara, 32’si alkol, 9’u uyuşturucu kullanıyor. Özellikle kolay elde edilebilen sentetik uyuşturucularla birlikte, bu ölümcül alışkanlıkların ortaokul düzeyinde de çocuklarımızı tehdit edecek düzeylerde olduğu biliniyor. Gençlerimiz ve çocuklarımız uyuşturucu maddelere kolaylıkla ulaşabilmektedir. Ne yazık ki son yıllarda yapılan istatistikler, özelde milli eğitim sistemimizin, genelde de ülkemizin bu konuda iyi bir sınav vermediğini gösteriyor. Yapılan araştırmalar, başta sigara olmak üzere, alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık gibi konularda vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
Yetişkin insanların sigara ve alkollü içeceklerin kullanımını kendilerine hoş görürken çocuklarını yasaklamaları, bu tür içecekleri kullanmanın bir büyüklük göstergesi olarak algılanmasına neden olmaktadır. Yeni yetişen gençler, büyüdüklerini ispat etmek veya karşısındaki insanlara kendini büyük göstermek için sigara içmeye veya alkol almaya heves etmektedirler. Genellikle insanlar, özellikle de gençler kötü arkadaş seçimi, özenti, gelecek kaygısı ve birtakım psikolojik nedenlerle uyuşturucuya başlamakta, daha sonra da ona bağımlı hâle gelmektedir.
Geleceğimizin teminatı gençlerimiz, evlerimizden, sınıflarımızdan, eğitim kurumlarımızdan çalınıp gözlerimizin önünde ölüme sürüklenirken, millet ve ülkemizin geleceği çalınırken, nereden uzanırsa uzansın, arkasında kim olursa olsun buna neden olan karanlık ellere karşı sessiz, tepkisiz kalma lüksüne hiçbirimiz sahip değiliz. İslâm dininde, üzerinde hassasiyetle durulan ve korunması istenen değerlerden biri de, sağlam bir neslin yetiştirilmesidir. Bunun temelinde de aile hayatı vardır. Sağlam bir millet, ancak geleceğin teminatı olan nesillere sahip çıkmakla ayakta durabilir. Nesline sahip çıkmayan bir milletin, sonu gelmiş demektir. Kötü alışkanlıklar ve uyuşturucunun, nesiller üzerinde sayılamayacak kadar çok zararı vardır.
Televizyonlarda, gazetelerde, evlatlarını uyuşturucuya kurban veren ailelerin çırpınışlarını son dönemde daha fazla duyar olduk. Özellikle gençlerimizdeki manevî boşluk, inançsızlık, tatminsizlik, başa gelen musibetlerden kurtulma, taklit ve özenti, kötü arkadaş çevresi gibi etkenler uyuşturucuya yönelmelerine sebep olmaktadır. Bütün bunların ötesinde, internetin artık hayatın her alanına girmesiyle, sanal bağımlılık da sosyolojik bir gerçek olmanın ötesinde, tıp literatürüne de girmiştir. Bütün bu tabloya sebebiyet veren aile yapısındaki bozulmalar, sosyal dejenerasyon v.s. gibi etkenler de ayrıca üzerinde durulması gereken bir konudur.
Toplum olarak ne yazık ki, geleceğimizi tehdit eden bu vahim tablo karşımızda duruyor.
Anayasamızın 58’inci maddesi “…Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” diyerek, bu konuda devlete ve aslında hepimize önemli bir görev yüklüyor.
Ancak, Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, bu konuda birilerini sorgulamak yerine, elimizi taşın altına koymayı tercih ettik. Sosyal sorumlulukla bilinciyle ve çözüm odaklı hareket eden Sendikamız, bu vahim tabloya karşı kapsamlı bir mücadele planı hazırladı.
“Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum” projesi ile ülke genelinde “kötü alışkanlık düzeyinde bağımlı ve bağımlılık riski taşıyan çocukları, gençleri ve ailelerini bilgilendirici ve eğitici çalışmalar” içeren stratejik eylem planımız hazır. Hedefimiz, evlatlarımızı, toplumumuzu, geleceğimizi tehdit eden her türlü zararlı bağımlılığı en aza indirmek, mümkünse tümüyle yok etmek. Bunun için, “Bağımsız birey, sağlıklı toplum” sloganıyla yola çıktık.
Dünyada ve ülkemizde birçok aileyi perişan eden uyuşturucu ve kötü alışkanlıklar illetinden kurtulma ve kurtarma yollarını aramalıyız. Geleceğimizi yok etmeyi amaçlayan bu belayı, maddi ve manevi yardım ve desteklerle defetmeliyiz. Geleceğimizin güven altına alınmasında, özellikle büyük şehirlerde meydana gelen düşündürücü ve son derece korkunç hâdiselerin artmamasında, uyuşturucu ve kötü alışkanlıklarla mücadelenin önemli bir payı vardır. Bu mücadelenin sadece belli bir teşkilât tarafından yürütülmesi de yeterli değildir. Topyekun millet olarak, her fert ve müessese, kendi imkânlarıyla bununla mücadele etmeli, bu toplumsal temizlik çalışmasında üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.
Tertemiz bir toplum, sağlıklı sosyal dayanışma, mutlu bir hayat temennisi ile…