Üniversitelerden haberler…(05.05.2018)
AGÜ’de “Dijital Ekonomi ve Rekabet Kurumu” Konulu Konferans
Konferansı Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Torlak Verdi
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Abdullah Gül Üniversitesi’nde (AGÜ) “Dijital Ekonomi ve Rekabet Kurumu” konulu konferans verdi.
Konferansın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Yılmaz yaptı.
Daha sonra geçilen konferansta, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Rekabet Kurumu’nun görev alanlarını ve hedeflerini anlattı.
Rekabet Kurumu olarak amaçlarının tüketici refahına katkı sağlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Torlak, rekabeti korumak suretiyle iktisadi etkinliği artırmaya çalıştıklarını, dünyada rekabetçi bir ekonominin olduğunu söyledi.
Toplumsal refahı artırmaya çalıştıklarını ifade eden Torlak, “Rekabet güzel bir şey. Rekabet salt bir yarış değil. Rekabeti korumak suretiyle aslında biz iktisadi etkinliği artırmaya çalışıyoruz. Yani kimsenin yan gelip yatmasına izin vermiyoruz. Çünkü rekabetçi ekonomi ve bir dünyadayız. Sen öyle yaparsan iktisadi etkinliğini koruyamazsın. Biri gelir senin belini büker. Amacımız tüketici refahına katkı sağlamak” şeklinde konuştu.
Torlak Rekabet Kurumu’nda çalışmak veya staj yapmak isteyen öğrencilere de bilgiler verdi. Konferans, soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Rekabet Kurumu Başkanı Torlak, ERÜ Rektörü Güven’i Ziyaret Etti
“Dijital Ekonomi ve Rekabet Kurumu” konulu toplantıya katılmak üzere Kayseri’ye gelen Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven’i ziyaret etti.
Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette Prof. Dr. Muhammet Güven, Rekabet Kurumu Başkanı Torlak’a, Türkiye’de 10 Araştırma Üniversitesi arasında yer alan Erciyes Üniversitesi’ndeki eğitim ve araştırma faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Ziyaretin sonunda ise Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak’a üniversitenin çini vazosunu takdim etti.
ERCİYES TEKNOPARK’TA KOSGEB KOBİGEL PROJE TEKLİF ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ DÜZENLENDİ
Erciyes Teknopark düzenlediği etkinliklerle firmalarına en güncel bilgileri sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda düzenlenen seminerde Erciyes Teknopark firma temsilcilerine 2018 yılı Kosgeb Kobigel Proje Teklif çağrısı hakkında bilgilendirme yapıldı.
Kosgeb ve Erciyes Teknopark uzmanları tarafından bilgilendirme yapılan seminer ile ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Hidayet Kiraz şunları söyledi: ” Kosgeb Kobi Gelişim Destek Programı kapsamında hazırlanan 2018-01 sayılı Proje Teklif Çağrısının genel amacı, illerde rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörleri ve yazılım sektörlerindeki KOBİ’lerin rekabet gücünün geliştirilmesidir. 2018 yılı Kosgeb Kobigel Proje Teklif çağrısı kapsamında bu yıl ilk kez yazılımcı Kobiler programdan yararlanabilecektir. Veri madenciliği, bulut bilişim, nesnelerin interneti, yapay zeka, akıllı uygulamalar, bilgi güvenliği, robot ve otomasyon yazılımları, bilgisayar oyunları alanlarında herhangi bir faaliyet gösteren kobilere 200 milyon lira destek verilecektir.
Yazılım sektörü, diğer sektörlerin katma değer ve verimliliğini arttıran çözümleri ile KOBİ’lerin rekabet gücünün geliştirilmesinde ve sanayide dijitalleşme oranının artırılmasında kritik öneme sahip olmasından dolayı bu yıl listeye eklenmiştir. Erciyes Teknopark’taki firmalarımız da ağırlıklı olarak yazılım anlamında hizmet verdikleri için bu destekten yararlanabilmeleri adına düzenlenen etkinliğin verimli olacağı kanaatindeyiz.
Proje çağrısının toplam bütçesi; imalat sanayi sektörü için 500 Milyon TL, yazılım sektörü için 200 Milyon TL olmak üzere toplam 700 Milyon TL’dir. Başvurular, KOSGEB tarafından belirlenen değerlendirme kriterlerine göre puanlanacak ve puan sıralamasına göre bütçe imkanları dahilinde desteklenmesi mümkün olan sayıdaki başvuru desteklenecektir.
Proje çağrısı için başvuru sistemi 22 Haziran 2018 günü saat 23.59’da kapatılacaktır.
Proje çağrı kapsamına uyan tüm firmalarımızı rekabet güçlerini geliştirmeleri adına KOSGEB KOBİGEL projesine başvurmaya davet ediyoruz.”
ERÜ’de Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlar Konseyi Toplantısı Gerçekleştirildi
Üniversiteler Arası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi 2018 Yılı Genel Kurul Toplantısı, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven ile çok sayıda dekan ve öğretim üyesi katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmalarında ERÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurdan Karasu Gökçe, toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve fakülteleri hakkında bilgiler verdi.
Mimarsinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihal Kafalı da yaptığı konuşmada, konseyin çalışmalarını anlattı.
Prof. Dr. Kafalı, “Genel kurul toplantılarının Anadolu’nun çeşitli şehirlerindeki üniversitelerde yapılması çok önemli. Hem üniversitelerimizi yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Hem de Anadolu’muzun değerli kentlerini görme şansını elde ediyoruz. Ayrıca sanat dalları eğitim konseyinin bu genel kurul toplantılarına paralel olarak gerçekleştirildiğimiz büyük buluşma sergileri de çok önemlidir. Programları düzenli bir şekilde sürdürmeye gayret etmekteyiz” diye konuştu.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven ise toplantının başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Türkiye’de 10 araştırma üniversitesinden biri olan Erciyes Üniversitesine, sanat üniversitesi kimliği de kazandırmaya gayretinde olduklarını Rektör Güven, “Üniversitemiz, YÖK tarafından tespit edilen ve Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen 10 araştırma üniversitesinden biri olarak mükâfatlandırılmıştır. Üniversitemiz, almış olduğu bu unvanı hakkıyla taşıyabilmek ve her geçen gün daha iyi yol almak üzere uğraş vermektedir. Anadolu’nun merkezinde yer alan, çeşitli medeniyetlerin hüküm sürdüğü Kayseri şehrini Türkiye’nin önemli sanat merkezlerinden birisi haline getirmek için üzerimize düşen görevleri fazlasıyla yapmaya çalışmaktayız. Bize yeni ufuklar açacak özgün sanatçılar yetiştirmek bizim görevimizdir” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından etkinlik, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü tarafından hazırlanan mini konser ve büyük buluşma sergisi ile devam etti.
Daha sonra sunumlar ile devam eden toplantı, 5 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.
ERÜ Hastaneleri’nde “5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü” Etkinliği Düzenlendi
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Enfeksiyon Kontrol Kurulu tarafından “Hastanede Sepsisi Önlemek Ellerinizde” sloganı ile “5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında ameliyathaneler girişi, çocuk hastanesi ve üniversite kreşine stant kuruldu. Kurulan bu stantlarda sağlık personeline el hijyenin önemini anlatan broşür, dezenfektan ve el bakım kremi dağıtıldı.
Etkinlik hakkında bilgiler veren ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, “Tüm dünyada olduğu gibi bizde 5 Mayıs’ta el hijyeni gününü kutluyoruz. El hijyeni enfeksiyonların önlenmesinde en önemli bir kuraldır. Hastanelerde de enfeksiyon önemli bir ölüm nedenidir. Hastanelerdeki enfeksiyonların önlenmesinde de el hijyeni önemlidir. Tüm dünya 5 Mayısta el hijyenini büyük aktiviteler ile kutlamakta bizde hastanemizde bu aktivitelere katılıyoruz” dedi.
Bu yılki el hijyeni gününün sloganının “Hastanede Sepsisi Önlemek Ellerinizde” olduğunu kaydeden Prof. Dr. Meşe, “Sepsis enfeksiyonun kontrolsüz hale gelip vücutta organ hasarına neden olmasıdır. Her yıl dünyada 30 milyon kişide sepsis gelişmekte ve bunların 6 milyonu hayatını kaybetmektedir. Türkiye’deki gerçek oran bilinmiyor, sepsis konusunda ama daha yüksek olduğu ve ölümlerinde fazla olduğu düşünülmektedir. Bizlerde özellikle hastanede gelişen sepsisin önlenmesinde el hijyeninin önemini vurgulamak için bu aktiviteyi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Etkinlik, Gevher Nesibe Hastanesi, Çocuk Hastanesi ve üniversite kreşindeki çocuklara el hijyenin çeşitli aktiviteler ile anlatılmasının ardından sona erdi.
Boğaziçi Üniversitesi 4. Sanayi Devrimi’nde “Lojistik 4.0”a odaklandı
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu Danışma Kurulu toplantısında “lojistik” sektörü masaya yatırıldı. Sanayi temsilcilerinin de katıldığı toplantıda “Endüstri 4.0 Yolunda Lojistik Optimizasyonu” ele alınırken Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü bünyesindeki “Esnek Otomasyon ve Akıllı İmalat Sistemleri Laboratuvarı” tanıtıldı. Toplantıya Arçelik, Renault, Pimsa, Ford, Tüpraş, Farplas, Eliar ve TOSB’den temsilciler katıldı.
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu Danışma Kurulu tarafından düzenlenen rutin toplantıların sonuncusunda “lojistik” konusu ele alındı. Toplantıda Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Bilge ve Prof.Dr. Necati Aras yönetiminde Endüstri 4.0 teknolojileri ile değişen lojistik yaklaşım ve uygulamaları tartışıldı.
4. Sanayi Devrimi’nin etkisiyle birlikte değişim gösteren lojistik için Prof. Dr. Ümit Bilge, cevaplanması gereken iki temel soruya değindi. Bilge, birinin lojistik sistemlerinin Endüstri 4.0 ortamına uygun olarak nasıl tasarlanacağı, ikincisinin ise dijital teknolojiler sayesinde toplanan gerçek zamanlı veriyi lojistik ile ilgili kararları vermede nasıl kullanacağımız olduğunu belirtti.
Prof.Dr. Necati Aras ise tedarik lojistiğinde yaygınlaşmakta olan yeni yöntemlerden direk yollama (point-to-point logistics), toplayarak yollama (milk run), ve çapraz sevkiyatta (cross docking) temel ikilemin nakliye maliyeti ile envanter maliyeti arasındaki optimizasyon problemleri olduğunu belirtti. Araç rotalama, çizelgeleme ve envanter yönetimi problemlerinin veri analitiği, yapay zeka teknolojileri ile geliştirilen çözüm modellerini örneklendirildi.
Toplantıya katılan Arçelik, Renault, Pimsa, Ford, Tüpraş, Farplas, Eliar, TOSB temsilcileri ise lojistikteki önceliklerini ve karşılaştıkları sorunlarını paylaştılar. Koç Grubu Dijital Transformasyon Lideri Murad Ardaç, tedarik zincirinde Blockchain teknolojisi uygulamalarının henüz gelişmekte olan bir konu olduğunu, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında pek çok fırsat içerdiğini belirtti.
Toplantıda ayrıca Endüstri 4.0 teknolojilerinin sunduğu bir başka çözüm ‘sanal ikiz’ kavramı ile lojistik sisteminin benzetim modellemesi ve sanal ikizin gerçek zamanlı yönetim için kullanım modelleri tartışıldı. Aynı kavramın gerçek zamanlı yönetim ile planlama arasında dikey entegrasyonu sağlamakta oynayacağı anahtar rolü de vurgulandı.
Boğaziçi Üniversitesi Esnek Otomasyon ve Akıllı İmalat Sistemleri Laboratuvarı (BUFAIM)
Lojistiğin A’dan Z’ye tartışıldığı toplantıda Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde faaliyet gösteren ‘Esnek Otomasyon ve Akıllı İmalat Sistemleri Laboratuvarı (BUFAIM) tanıtıldı. BUFAIM laboratuvarındaki model fabrika, eşitli esnek otomasyon unsurlarını bir araya getirerek farklı endüstriyel ortamları temsil edebilen bir araştırma alt yapısı sunuyor. Esnek, açık, modüler, eklenebilir ve tekrarlanabilir, gerçek zamanlı fabrika kontrol yazılımları geliştirilmekte ve uygulamalı olarak test ediliyor.
Talep ve tedarikteki dalgalanmalara, üretimdeki gecikme, hata ve arızalara hızlı ve etkin şekilde karşılık verebilen, ihtiyaca ve müşteriye göre üretim yapan “esnek” ve “akıllı” fabrika ortamları oluşturuluyor. Endüstri 4.0 paradigmasının çeşitli boyutlarını oluşturan teknolojiler ile benzetim, sanal ve gerçek dünyaların entegrasyonu, dağıtık denetim, gerçek zamanlı karar alma yordamları, modern imalat planlama ve kontrol teknikleri gibi yaklaşımlar model fabrikada geliştiriliyor. İleri imalat sistemleri modelleme ve benzetimi, otomatik güdümlü malzeme taşıma aracı (AGV) sistemleri tasarım ve yönetimi, esnek imalat, gerçek zamanlı fabrika kontrolünde farklı mimariler test edilebiliyor.
Kapanış konuşmasında ise, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu Başkanı Prof. Dr.Lale Akarun, Temmuz ayında yapılacak Danışma Kurulu toplantısı öncesinde oluşturulacak üniversite-sanayi ortak çalışma grubu ile birlikte ‘Endüstri 4.0 Standartları’ ile ilgili temel yaklaşımların belirleneceğini belirtti.