Twitter Şeffaflık Raporunu Yayınladı – Türkiye Rekor Kırdı
Twitter sabah saatlerinde şeffaflık raporunu yayınladı. Böylece ülkelerin hangi taleplerle kendilerine ulaştığını ve içerik kaldırma istemlerinin rakamlarını resmi olarak öğrenebiliyoruz.
İşte gözüme çarpan notlar:
-2014’ün ikinci yarısında Twitter’a ulaşan içerik kaldırmaya ilişkin 376 mahkeme kararının 328’i Türkiye Mahkemelerine ait.
-2014’ün ikinci yarısında Twitter’ın engellediği 85 hesaptan 62’si Türkiye’den.
-2014’ün ikinci yarısında Twitter’ın kaldırdığı 1982 Tweet’in 1820’si Türkiye’den.
Şeffaflık raporunun 2014’ün ikinci yarısına işaret ettiği düşünülürse 6aylık dönemde 328 Mahkeme kararı verilebilmesi için çalışma günlerinde ortalama 10 – 15 arası (erişim engelleme-içerik kaldırma konulu) karar çıkması anlamına geliyor.
Tüm Dünya’da engellenen Tweetlerin toplamı Türkiye’de engellenenlerin 9’da 1’i civarında. (Biz de hala ifade özgürlüğü, sansür diyoruz:)
Twitter’ın resmi olarak yayınladığı şeffaflık raporuna buradan ulaşabilirsiniz. Ne dersiniz Türkiye’de erişim engelleme ve sansürün beceremediğini Twitter kendi kendine mi başardı?