Türk Gurmeye İsveç’ten ödül, KAPÜ mutfak şeflerinden Gourmand 2022’de ikincilik

Türk Gurmeye Bir Ödül de İsveç’ten Geldi

  1. BURKAY ADALIĞ’IN İMBİKTEN KADEHE ADLI KİTABINA GOURMAND COOKBOOK AWARDS 2022’DEN “DÜNYANIN EN İYİSİ” ÖDÜLÜ!

 Viski kültürü ve distile içkiler uzmanı Dr. Burkay Adalığ’ın İmbikten Kadehe: Distile İçkiler Dünyası adlı kitabı, uluslararası gastronomi dünyasının en prestijli yarışmalarından biri olan Gourmand Cookbook Awards 2022’den “Distile İçki Kitapları” kategorisinde Dünyanın En İyisi (Best in the World) ödülüyle döndü! Epsilon tarafından yayımlanan İmbikten Kadehe, distile içki kültürü üstüne bugüne kadar yazılmış en kapsamlı Türkçe kitap olma özelliğini taşıyor.

 Türkiye’nin ilk viski kültürü sitesi olan Altın Örümcek ödüllü meleklerinpayi.com’un kurucusu olan Dr. Burkay Adalığ’ın kaleme aldığı İmbikten Kadehe, 2020 yılında Epsilon tarafından yayımlandı. Adalığ’ın yalnızca viski değil rakı, rom, konyak, votka, cin gibi tüm distile içkileri anlattığı İmbikten Kadehe’de içki tarihinden ilginç anekdotlar, elliye yakın kokteyl tarifi, içkilere eşlik edebilecek şarkı listeleri ve ülkemizde bir ilk olan “Türkiye’nin Rakıları” tablosu da yer alıyor.

Gourmand Cookbook Awards 2022’de “Distile İçki Kitapları” kategorisinde Kanada, Şili, Çin, Fransa, Japonya, Almanya, Hollanda, İsveç ve ABD’de yayımlanan kitaplarla yarışan İmbikten Kadehe, 3 Haziran 2022 tarihinde İsveç’in Umeå kentinde düzenlenen ödül töreninde Dünyanın En İyisi (Best in the World) unvanına layık görüldü. 227 ülke ve bölgeden, farklı kategorilerde 1393 yemek kültürü ve 165 içki kültürü kitabının yarıştığı Gourmand Cookbook Awards, kurulduğu 1995 yılından bu yana yeme-içme dünyasının en prestijli kitap ödülleri olarak kabul görüyor ve gastronomi dünyasının Oscar’ları olarak anılıyor. Adalığ’ın Epsilon logolu ilk kitabı Meleklerin Payı: Bir Viski Macerası da önceki yıl yarışmada, viski kitapları kategorisinde Dünyanın En İyisi ödülünün sahibi olmuştu.

Dr. Burkay Adalığ, konuyla ilgili duygularını “İlk kitabım Meleklerin Payı’nın Gourmand Cookbook Awards kazanarak yurtdışında da takdir görmesi beni çok mutlu etmişti. Yeni kitabım İmbikten Kadehe’nin de ana kategorilerden birinde, hele de bu kadar güçlü kitapların arasında birinciliğe layık görülmesi benim için büyük gurur kaynağı. Ülkemi bu alanda başarıyla temsil edebildiğim için çok mutluyum,” sözleriyle paylaştı.

Dr. Burkay Adalığ’ın İmbikten Kadehe: Distile İçkiler Dünyası adlı kitabı, Epsilon logosuyla raflarda ve internet satış sitelerinde!

Kapadokya Üniversitesi mutfak şefleri Gourmand 2022’de ikincilik elde ettiler

 Kapadokya Üniversitesi Aşçılık Programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim görevlileri Şef Melih İçigen ve Dorukan Boyacı, hazırladıkları “Ateş, Hava, Su, Toprak:  Derinlemesine Pişirme Yöntem ve Teknikleri” kitabı ile bu yıl İsveç’in Umea şehrinde yapılan ‘Gourmand World Cookbook Awards 2022’de (Dünyanın En İyi Yemek Kitapları Yarışması) ikincilik elde ettiler.

Yemek kitaplarının Nobel’i olarak nitelendirilen Gourmand World Cookbook Awards, 100’ün üzerinde ülkeden 227 farklı bölge, bin 558 bin kitap arasından “Ateş, Hava, Su, Toprak: Derinlemesine Pişirme Yöntem ve Teknikleri” kitabını “A15 Cooking School (Aşçılık Okulları)” kategorisinde ikinciliğe layık gördü. Kapadokya Üniversitesi öğretim görevlileri İçigen ve Boyacı’nın hazırladığı kitap, geçtiğimiz yıl düzenlenen Gourmand 2021’de kazananlar listesine girmiş ve bu yılki yarışmaya doğrudan katılma hakkı elde etmişti.

Yarışma ve elde edilen başarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Şef Melih İçigen, “Profesyonel mutfaklarda başlayan yolculuğumuzun akademiyle bütünleşmesi sonucu daha bilimsel hal alan kitabımız, özellikle geleneksel pişirme yöntemlerini vurgulaması açısından son derece faydalı bilgiler içeriyor. Eserimiz, dünyada yemek kitaplarının Nobel’i olarak bilinen ‘Gourmand World Cookbook Awards 2021’de kazananlar listesinde yerini daha önceden almıştı. Bu yıl bu başarıyı ikincilikle taçlandırdık. Okulumuz ve bizler için oldukça gurur verici. Bu süreçte tüm destekçilerimize teşekkür ediyoruz.” dedi.

Ateş, Hava, Su, Toprak:  Derinlemesine Pişirme Yöntem ve Teknikleri kitabı önsözü:

Ateş insan için doğada var olan diğer elementler gibi çok önemlidir. Primatolog Richard Wragham “İnsana dönüşmemizi sağlayan şey yemek pişirmekti’’ diyerek ateşin bulunması ve kontrol edilebilmesini büyük bir gelişme olarak değerlendirmiştir. Ateşi kontrol edilebilen insanlar temel ihtiyaçlarını giderebildi. Isınabildi, korunabildi, haberleşebildi ve çiğ yemekte zorlandıkları etleri daha rahat yiyerek sindirim sistemini rahatlatabildi.

Evrimleşme, değişme, kendini geliştirebilme veya yenilenme surecinde olan insan ateşin kontrol altına alınmasından sonra farklı yollar aramayı hiç bırakmadı. Ateş üstünde pişen etleri avladığı mızrağa geçirerek pişirmeyi veya ısıttığı taş üzerinde pişirmeyi deneyerek hep yenilendi. Dahası ateş ile suyun birleşimi, toprağın kullanımı, kilden elde edilen çömlekte pişirme ve her zaman tüm bunların içerisinde olan hava sirkülasyonunun etkisi, pişirme evrelerinde hep vardı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KAPÜ ve T&T Ercan Havalimanı İşletmesi arasında eğitimde İşbirliği, Öğrenciler Bal Üretim Sürecini Yerinde Gözlemledi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile İstanbul 2 Nolu Barosu Eğitim Alanında İş Birliği Yapıyor

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencileri Bal Üretim Sürecini Yerinde Gözlemledi Kapadokya Üniversitesi …