Eğitim

Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever, ERÜ Öğrencileri ile, Altun’dan TOMTAŞ’a Ziyaret, Liselerarası Küresel Robotik Turnuvası, V. İstanbul Eğitim Konferansı Sonuç Raporu

Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever, ERÜ Öğrencileri ile Bir Araya Geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Uluslararası Uzay Kongresi (IAC) kapsamında düzenlenen “Kampüs Buluşmaları” etkinliği Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinlikte Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever, ERÜ Öğrencileri ile bir araya geldi.

         Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe; Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hakan Poyrazoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakan Danışmanı Emine Doğrukök, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

         Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından etkinliğin açılışında konuşan TUA Başkanı Yusuf Kıraç, Uzay Ajansı’nın çalışmaları hakkında öğrencilere bilgi verdi.

         Uzayın stratejik ve ekonomik yönlerini anlatan Başkan Kıraç, şunları kaydetti: “Bugün gururla sunduğumuz İHA’lar, SİHA’lar hedeflerle vurabilmeleri için eğer yeni konum uyduları onları tam yerinde tespit edemezse o da çalışmıyor. Dolayısıyla da uzay bizim için vazgeçilmez bir alan. Yani burada uzay çalışmalarının dışında kalmamız mümkün değil. Uzay çalışmalarının dışında kalan hiçbir ülke bağımsızlığını sürdüremeyecektir. Bugün zaten savaş vesayetlerinde şu söyleniyor. Uzaya güçlü olmayan, uzayda hakim olmayan hiçbir devlet maalesef savaş kazanamayacaktır. Bu işin stratejik tarafıdır. Ekonomik tarafına gelelim. Burası bizi daha burası bizi cezbedici bir tarafı var. Dünya ekonomisi her sene yaklaşık yüzde 3 büyümeye çalışıyor. Zorluyor yüzde 3 büyümesi için. Ama Dünya ekonomisi içerisinde uzay ekonomisi, her sene yüzde 9 büyüyor arkadaşlar. Çok hızlı büyüyor.”

ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hakan Poyrazoğlu da konuşmasında düzenlenen programın önemine vurgu yaparak, ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakan Danışmanı Emine Doğrukök ise konuşmasında Uluslararası Uzay Kongresi’nin tanıtımı ve IAC bildiri hazırlama süreçleri ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Açılış konuşmaların Türk Astronot Tuva Cihangir Atasever, katılımcılar ile uzay alanında yürütülen bilimsel çalışmalar konusunda bilgi verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 8 ay astronot eğitimi aldıklarını belirten Atasever,” Bizler kapsamlı eğitim süreçlerinden geçtik. İstasyon bulunacağımız süre zarfında hayata geçireceğimiz bilimsel çalışmaları hangi ekipmanları kullanarak nasıl icra ederiz? Bunlara yönelik eğitim süreçlerimiz oldu. Daha sonra orada bulunduğumuz süre zarfında başımıza gelebilecek acil durumlara karşı nasıl gerekli müdahaleleri etkin bir şekilde icra ederiz? Bu eğitim süreçlerinden geçtik” dedi.

 Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında da bilgi veren Atasever, eğitim süreçlerinde yaptıkları bilimsel çalışmaları da anlattı. Atasever, “Moleküler biyoloji ve genetikten malzeme bilimine, insan fizyolojisinden bitki fizyolojisine geniş bir spektrumdan bilimsel çalışmalar yaptık” diye konuştu.

Atasever, konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı.Etkinlik, plaket takdiminin ardından sona erdi. 

Rektör Prof. Dr. Altun’dan TOMTAŞ’a Ziyaret 

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji A.Ş.’yi ziyaret etti.

Rektör Prof. Dr. Fatih Altun beraberinde ERÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Narin ve Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Afşın Alper Cerit ile TOMTAŞ’ın kurulumu devam eden ve üretimin faaliyetlerinin devam ettiği tesislerini ziyaret etti.

Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, ziyaretinde Yönetim Kurulu Üyeleri Ferhat Çakır, Hasan Nuri Kuş, Yönetim Kurulu Danışmanı emekli Tuğgeneral Ercan Teke ve Hürjet Montaj Direktörü Ahmet Hidayet Kiraz’dan TOMTAŞ’ın mevcut üretimi ve sürdürülen projeler hakkında bilgi aldı.

Ziyarette konuşan Rektör Prof. Dr. Altun, TOMTAŞ’ın havacılık alanında önemli kuruluşlar arasında yer aldığına dikkat çekerek, ev sahipliğinden dolayı TOMTAŞ yönetimine teşekkür etti.

Liselerarası Küresel Robotik Turnuvası 2026 FIRST® Robotics Competition Sezonu: REBUILT™ 

Geçmişi keşfet, geleceği yeniden inşa et. 

2026 FIRST® Robotics Competition (FRC) sezonu, REBUILT™ temasıyla liseli gençleri mühendislik, yaratıcılık ve takım çalışması etrafında bir araya getiriyor. Bu sezon robotlar, tarihin izlerinden ilham alırken; öğrenciler bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) becerilerini kullanarak tasarladıkları ve programladıkları robotlarla sahada mücadele ediyor. Gençler yalnızca robotlarını değil; problem çözme becerilerini, dayanıklılıklarını ve birlikte üretme kültürünü de yeniden inşa ediyor.

Mart ve Nisan ayları boyunca İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilecek 2026 FRC Türkiye etkinlikleri, dünyanın dört bir yanından gelen takımları ve gönüllüleri bir araya getirerek uluslararası bir mühendislik ve gençlik atmosferi sunacak. Bu sezon kapsamında Türkiye, 16 ülkeden 39 yabancı takımı ağırlayacak; 200’nin üzerinde takım, 8 bölgesel turnuva ve yaklaşık 900 gönüllünün katkısıyla binlerce genci aynı sahada buluşturacak.

FIRST® Robotics Competition; lise öğrencilerinin mühendis kimliğine bürünerek endüstriyel tarzda robot yapmalarını, üçlü ittifaklar halinde sahada işbirliği içinde yarışmalarını ve “duyarlı profesyonellik” ilkeleri doğrultusunda rekabet etmelerini sağlayan küresel bir program olarak öne çıkıyor. REBUILT™ sezonunda öğrenciler; geçmişi analiz ediyor, keşfediyor ve öğrendiklerinden ilham alarak geleceği yeniden inşa edecek çözümler geliştiriyor.

Fikret Yüksel Vakfı, 2026 sezonunda İstanbul ve Ankara’da düzenlenecek FIRST® Robotics Competition etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Türkiye’de hızla büyüyen FIRST ekosisteminin bir parçası olarak, bu etkinliklerde gençlerin mühendislik yetkinliklerine, liderlik becerilerine ve takım çalışmasına yakından tanıklık etme fırsatı sunuyor. Etkinlikler süresince öğrenciler, mentorlar, gönüllüler ve davetliler; robot maçlarını izleyerek ve pit alanında takımlarla tanışarak bu ilham verici deneyimi birebir yaşayabilecek.

Türkiye’de gerçekleştirilecek 2026 FRC bölgesel etkinliklerinde öne çıkan ve belirli başarı kriterlerini karşılayan takımlar, sezonun en prestijli organizasyonu olan FIRST® Robotics Competition Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı elde edecek. Her yıl Nisan ayının sonunda Houston, Texas, ABD’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda, Türkiye’yi temsil edecek takımlar; dünyanın dört bir yanından gelen en başarılı ekiplerle aynı sahayı paylaşarak mühendislik becerilerini ve takım ruhunu uluslararası arenada sergileme fırsatı bulacak.

İLKE Vakfı’ndan Öğretmen Yetiştirmede Köklü Dönüşüm Çağrısı: V. İstanbul Eğitim Konferansı Sonuç Raporu Yayımlandı

İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı bünyesinde gerçekleştirilen ve eğitim dünyasının geleceğine ışık tutan “Öğretmen Yetiştirmede Vizyon ve Dönüşüm” temalı V. İstanbul Eğitim Konferansı’nın sonuç raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, öğretmenlik mesleğinin dijital çağın hızına ve küresel krizlerin yarattığı yeni gerçekliklere uygun biçimde yeniden yapılandırılması gerektiği vurgulanıyor.

Eğitimde Dönüşüm Tartışmaları Öğretmenliğin Geleceğine Odaklandı Konferans sonunda hazırlanan kapsamlı değerlendirme raporu, öğretmen yetiştirme sisteminde köklü bir dönüşüm çağrısı yapıyor. Öğretmenlik artık yalnızca bir bilgi aktarma faaliyeti değil; öğrenme süreçlerini tasarlayan, öğrencilerin duygusal gelişimini destekleyen, etik değerlerde rehberlik eden ve dijital dünyayı bilinçli kullanmayı öğreten çok yönlü bir uzmanlık alanı olarak tanımlanıyor.

Küresel Krizler ve Değişen Roller Raporda; savaşlar, afetler, pandemi sonrası toplumsal kırılganlıklar ve artan eğitim eşitsizliklerinin öğretmenlerin omuzundaki yükü artırdığına dikkat çekiliyor. Bu yeni gerçeklik; öğretmen yetiştirme süreçlerinde duygusal dayanıklılık, sorumluluk bilinciyle karar verme ve zor koşullarda etkili liderlik becerilerinin sistemli bir şekilde geliştirilmesini zorunlu kılıyor.

Mesleki Özerklik ve Statü Kaybı Riski Konferans sonuçlarına göre öğretmenlik mesleği, artan iş yüküne rağmen toplumsal statü ve mesleki özerklik kaybı yaşayarak “gölgede bırakılan” bir uzmanlık alanına dönüşme riskiyle karşı karşıya. Aşırı standartlaşma ve yoğun bürokrasinin mesleki yaratıcılığı zayıflattığı belirtilen raporda; öğretmenlerin karar alma süreçlerine katılımının artırılması ve müfredatı bağlama göre uyarlama esnekliğinin sağlanması öneriliyor.

Yapay Zeka ve Veri Temelli Yeni Dönem Raporun en dikkat çeken başlıklarından biri de öğretmen eğitiminde veri ve yapay zeka kullanımı oldu. Eğitim politikalarının şekillendirilmesinde büyük veri analitiği ve yapay zeka destekli modellerin devreye alınması önerilirken; dijital etik, mahremiyet ve veri güvenliğinin öğretmen eğitiminin temel bileşenleri olması gerektiği ifade ediliyor.

Eğitim Fakülteleri ve Millî Eğitim Akademisi İş Birliği Türkiye’deki yapısal dönüşüm sürecinde, eğitim fakültelerinin rolünün yeniden tanımlanması gerektiği belirtiliyor. Eğitim fakülteleri ile Millî Eğitim Akademisi arasında tamamlayıcı ve iş birliğine dayalı bir modelin geliştirilmesi, öğretmen niteliğini artırmada kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Sonuç: Bütüncül Bir Yapılanma İhtiyacı Konferansın ortak sonucu, öğretmen yetiştirmenin küresel deneyimler ve ulusal öncelikler doğrultusunda bütüncül bir şekilde yapılandırılması gerektiğini ortaya koyuyor. Önerilen model; öğretmen özerkliğini merkeze alan, teori ile uygulamayı bütünleştiren ve dijital farkındalığı derinleştiren yeni bir öğretmenlik anlayışına dayanıyor.

📢 Haberle İlgili Bildirim

Haberle İlgili Düzeltme bildirebilir, ihbar gönderebilir veya yeni bir haber paylaşabilirsiniz.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Haberler

Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü Yukarı Çık Butonu - Siyah Halka
Modern GDPR Çerez Popup