
TİMEF’ten Van’da Dijital Gazeteciliğe Güçlü Dokunuş
Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF), dijital dönüşüm çağında gazeteciliğin geleceğine ışık tutan önemli bir eğitime imza attı. Avrupa Birliği destekli ‘Etik Gazetecilik Projesi’ kapsamında Van’da düzenlenen Dijital Gazetecilik Eğitimci Eğitimi, Türkiye’nin yedi bölgesinden gelen gazeteciler ve medya meslek örgütü başkanlarını bir araya getirdi.
Van Elit World Otel’de gerçekleştirilen eğitim, dijital medyanın gelişimi, etik sorumluluklar ve gazeteciliğin geleceği üzerine güçlü mesajlar verdi. Eğitimin açılışında konuşan TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel, gelişen teknolojiyi ve yenilikleri öğrenmek, uygulamak ve tecrübeyle birleştirmek noktasında eğitimin önemine dikkat çekerek, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen kıymetli meslektaşlarımızla dijital çağın gazeteciliğine birlikte yön veriyoruz. TİMEF olarak kurulduğumuz günden bu yana mesleğimizin gelişimi için çok sayıda projeye imza attık. AB destekli, Basın Konseyi liderliğinde uyguladığımız Etik Gazetecilik Projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu eğitimle, dijital gazetecilik alanında hem bireysel becerileri artırmayı hem de etik gazeteciliği yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Van’da bizi büyük bir misafirperverlikle karşılayan temsilcimiz gazeteci Rıdvan Can’a, Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti’ne, Vanlı meslektaşlarımıza, Van Valiliği’ne, Belediye Başkanlığına, Van Ticaret ve Sanayi Odası’na, Van BİK Bölge Müdürlüğü’ne, Van Lokman hekim Hastanesi’ne tüm kurumlara ve Van halkına içtenlikle teşekkür ederim,” dedi.
Basın Konseyi, Politik Araştırmalar Derneği ve Crıps ile birlikte AB Etik Gazetecilik Projesi Dijital Gazetecilik Eğitimci Eğitimi’nde, katılımcı gazetecilere TİMEF’in gösterdiği yakın ilgi ve eğitimin her aşamasındaki aktif desteği, katılımcılardan büyük takdir topladı.
Eğitim programının akademik boyutu ise, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Elif Emre Kaya ve akademisyenler Doç. Dr. Bahar Kayıhan ile Dr. Feyyaz Fırat tarafından yürütüldü. Prof. Dr. Kaya, “Dijital gazetecilik yalnızca teknolojiyi kullanmak değil, aynı zamanda etik bir sorumlulukla habercilik yapmaktır. Bu eğitimle katılımcıların dijital becerilerini güçlendirirken, habercilik anlayışlarına da değer katmayı hedefliyoruz ” diyerek dijital çağın gazeteciliğinde yaşanılanlar, önlenmesi gereken boyutları ve topluma etkileri üzerindeki çalışmalarını anlatarak akademik desteğin önemini vurguladı.
Eğitim boyunca ‘Bireysel Dijital Gazetecilik Becerileri’, ‘Dijital Gazetecilik Nedir?’, ‘Dijital Gazetecilik ve Yenilikler, Yapay Zeka ve içerik üreticilerine sunulan yazılım kolaylıkları’ gibi konulara dair kapsamlı sunumlar yapılırken, katılımcıların soruları da titizlikle yanıtlandı.
TİMEF’in bu vizyoner yaklaşımı, yalnızca mesleki bilgi aktarımıyla sınırlı kalmayıp, yerel medya kuruluşlarıyla iş birliği ve dayanışma kültürünü de güçlendirdi. Etik, teknoloji ve iletişimin buluştuğu bu eğitim, dijital gazeteciliğin geleceğine yapılan anlamlı bir yatırım olarak kayda geçti.