TEMA: Yerküreye Saygı: İklimi koru
İKLİM KRİZİNİN SONUÇLARI NELERDİR?
Yağışlarda azalma ile kuraklık riskinin artması
İklimin değişmesiyle tarımda üretim ve verimin düşmesi, gıda güvenliğinin zayıflaması
Aşırı iklim olaylarının etkilerinden kaynaklı içme suyu kirliliğinin artması
Artan sıcaklıklara bağlı sağlık sorunlarının ortaya çıkması ve hava kirliliğinin şiddetini artırması
Yeşil alansız ve betonla mühürlenmiş toprak, yoğun yapılaşma, yüksek enerji tüketimi nedeniyle kentlerde sıcaklıkların çevrelerine göre daha fazla artması (kentsel ısı adası etkisi)
Dolular, aşırı yağışlar, fırtınalar gibi şiddetli hava olaylarına bağlı taşkınlar, seller ve bu afetler yüzünden yollarda ve kanalizasyon sistemlerinde yetersizliklerin ortaya çıkması
İKLİM KRİZİ NEDİR?
Türkiye genelinde ortalama sıcaklıklarda 2050’ye kadar beklenen artış 2-3_C.
Kentsel alanlar, çevrelerindeki kırsal alanlardan 5-6_C daha sıcaktır.
Türkiye’de arazilerin %53’ü orta, %26’sı ise yüksek çölleşme riskialtındadır.
İklim bir yerde uzun yıllar değişmeyen hava koşullarına verilen genel bir isimdir. İklim değişikliği ise, iklimin alışık olduğumuz ortalamalarında ve doğal değişkenliğinde yaşanan değişiklikleri açıklıyor. İklim değişikliğinin geldiği nokta, iklim değişikliğine karşı acil önlem alınmasını gerektirdiği için de iklim krizi olarak anılıyor.
İklim değişikliği konusunda bilgilen ve harekete geç.
Yaptığın her alışverişin doğaya bir yükü olduğunu hatırla.
İhtiyacın yoksa satın alma ve karbon ayak izini küçült.
Çöpünü ve ambalaj atığını azalt. Tamir et, paylaş, yeniden kullan, geri dönüştür.
Yaşadığın bölgede üretilen gıda ürünlerini tercih et.
Enerji (elektrik, ısınma) tüketimini azalt.
A sınıfı elektrikli ev aletleri ya da tasarruflu ampuller gibi enerji verimliliği yüksek olan aletleri kullan.
Ulaşımda yürümeyi, toplu taşımayı ve bisiklet kullanmayı tercih et.
Yaşadığın yerde İklim Eylem Planı var mı? Belediyenin sitesini kontrol et. İklim Eylem Planı hazırlandıysa plan uygulanıyor mu takipçisi ol, uygulanması için destek ol.
İklim Eylem Planı yoksa hazırlanmasını iste. Hazırlıklara katıl.
İklim dostu yeni bir yaşam tarzına ve düzene geçişi hızlandırmak için, derneklere, hareketlere, Kent Konseyi toplantılarına katıl. İçinde bulunduğun kurumlarda dönüşümü destekle ve özendir.
Doğru bir şekilde ayrıştırılması halinde ortaya çıkan atıkların %74’ü geri dönüştürülebilir olmasına rağmen Türkiye’de geri dönüşüm oranı sadece %9,8’dir.
Türkiye’nin enerji verimliliği ve tasarruf potansiyeli oranı %27’dir.
Türkiye’nin toplam karbon emisyonlarında en büyük pay %72 ile enerji kaynaklı emisyonlardır.
İKLİMİN KORUNMASI İÇİN BİREYSEL
OLARAK NELER YAPABİLİRİZ?
Yerküreye Saygı: İklimi Koru
Proje Hakkında Kısa Bilgi
Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde, Sompo Sigorta’nın desteğiyle 2019 yılında hayata geçirilen Yerküreye Saygı: İklimi Koru Projesi ile çocukların ve yetişkinlerin iklim ve iklim değişikliği ile ilgili farkındalık kazanması amaçlanmıştır.
Kapsam/Hedefler
Proje, ilkokul seviyesindeki çocuklara yönelik sınıf içi eğitim etkinliklerini ve yetişkinler için tasarlanan farkındalık etkinliklerini kapsamaktadır. 3 yıl sürecek projenin sonunda 40 ilde yaklaşık 31 bin kişide iklim değişikliği konusunda farkındalık sağlamak hedeflenmektedir.
Faaliyetler
Eğitim Etkinlikleri
İlkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki çocuklar için hazırlanan proje, yaş gruplarının özelliklerine göre çocukların mevsimler, iklim, iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçları, iklimin insan faaliyetleri sonucunda nasıl etkilendiği ve günlük hayatta uygulanabilecek çözüm önerileri gibi konularda farkındalık geliştirmeleri amacıyla geliştirilmiştir. Sınıf içi eğitimler, afiş, sunum, çalışma kâğıtları, film, e-dergi gibi eğitici materyallerle desteklenmektedir.
Farkındalık Etkinlikleri
Projenin farkındalık etkinlikleri kapsamında genç ve yetişkinlere yönelik iklim değişikliği sunumu, belgesel gösterimi ve akabinde iklim söyleşileri, stant çalışmaları hayata geçirilmektedir. Bu çalışmalar ile genç ve yetişkinlerin iklim değişikliğiyle ilgili bilgi edinmeleri, sürdürülebilir yaşam bilinci kazanmaları, iklim değişikliği konusundaki neden-sonuç ilişkisini kavramaları ve iklimi korumak için neler yapabilecekleri konusunda düşünmeleri amaçlanmaktadır.
Şimdiye Kadar Neler Yaptık?
2019 yılında farkındalık etkinlikleriyle başlayan proje kapsamında 20 ilde yapılan iklim değişikliği sunumu, belgesel gösterimi ve akabinde gerçekleştirilen iklim söyleşileriyle yaklaşık 2 bin genç ve yetişkine ulaşıldı. Projenin ikinci yılında başlayan ilkokul çocuklarına yönelik yüz yüze eğitim uygulamalarıyla 30 ilde yaklaşık 4.400 çocuğa ulaşıldı.