Ekonomi

Tarım Teknolojileri Paneli’nde konuşan Recep Bağlamış: Sürdürülebilir tarım için yapılması gereken pek çok şey var

Kayseri’de, Kayseri Ticaret Borsasının (KTB) ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) işbirliğinde Tarım Teknolojileri Paneli gerçekleştirildi, ülke ve Kayseri’deki tarım alanları ve ürünleri geniş ele alındı.

Erciyes Kültür Merkezi’ndeki gerçekleştirilen programda konuşan KTB Başkanı Recep Bağlamış, sürdürülebilir tarım için yapılması gereken çok şey olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi.

“Yaşanan son 20 yılda bilgi teknolojilerinin tarımın bir parçası haline gelmesiyle birlikte “Akıllı Tarım” dönemi başladı. Bu konuda hayli disiplinli bir politika izleyen ülkeler hızla yol aldı.  Ülkemizde bu gelişim ve dönüşümde geri kalmamak adına, yeni teknolojiler kullanılarak üretimde verimlilik artışı ile kaynakların daha etkin kullanılması sağlanmaya çalışılıyor. Kuruluşuna katkı verdiğimiz Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, bu hedefe ulaşmada öncü rol oynayacaktır. Tarım, aynı zamanda sosyal adalettir. Herkesin bu gerçeği göz ardı etmeden, sürdürülebilir bir tarım ekosistemi kurmak için yeni teknolojilerin sektöre entegrasyonu konusunda tüm paydaşların elini taşın altına koyması gerekiyor. Artık daha çok kazanmak veya sadece karnımızı doyurmak için değil daha iyi bir dünyada huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamak için akıllı tarıma ihtiyacımız var.

Sürdürülebilir tarım için yapılması gereken pek çok şey var. Toprak ve su kaynakları sürdürülebilir kullanılmalı, çiftçinin sürdürülebilir tarım yapabilecek finansal gücü olmalı, finans yapısı güçlendirilmeli, üretici örgütleri güçlenmeli ve tarım ürünlerini kullanan sanayicilerle işbirliği içinde olmalı. Sürdürebilir tarım yapabilmesi için çiftçinin sürdürülebilir kârlılığı olması gereklidir. Dolayısıyla Türkiye’nin mühendis gücü akıllı tarım teknolojisi geliştirme becerisine sahiptir. Yapmamız gereken, katma değerli teknoloji ihracatını yapabilmek. Bunu yaparsak önümüzde ciddi fırsatlar var. Tüketici sadece ürünü değil, o ürünün nasıl yetiştirildiğini sorgular hale geldi.

Artık, tarımda teknoloji kullanımı bir tercih değil, zorunluluk. Çiftçilerin dijital karar desteğine ihtiyacı var. Çiftçiler için o altyapıyı oluşturmak lazım. Çiftçinin alın terine akıl teri eklendi. Bunu Türkiye için büyük fırsat olarak görüyorum. Gelecek 10 yılda tarımda verim artışının yüzde 85’i teknoloji, sulama ve dijitalleşme ile sağlanacak. Yüzde 10’u ikincil ürünlerle, yüzde 5’i ise yeni tarım alanlarından oluşacaktır. Tüm dünyada Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında, tarım ve hayvancılığa verilen önem artıyor, Bilindiği üzere gıda güvenliği gelecek yüz yılda ülkemiz ve dünya için en önemli mesele olacaktır.

Şehrimiz, geleceğin dünyasında ihtiyaç duyulan kalkınma odaklı üretimin parlayan yıldızı olma potansiyeli taşıyor.  Bunun için kamu, sanayi, üniversite ve üreticiler arasında mutlak eşgüdüm sağlamamız gerekiyor. Bu paneli yalnızca öğrenme etkinliği olarak değil, bölgenin lokomotif güçlerini buluşturan bir paydaşlık inşası olarak görmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kayseri’nin çok büyük bir üretim hacmi var. Bu verimlilik daha da devam edecek. Bu panel, bölgemizin kalkınma yetkinliği envanterinde önemli üretici güçler olan çiftçilerimizi ve sektör yöneticilerimizi bir araya getirerek akademi paydasında ortak kılıyor.  Umarım önümüzdeki dönemde, kat ettiğimiz en temel mesafe güçlü dayanışma ve kalkınma odaklı iş birlikleri olacaktır.”

BÜYÜKKILIÇ: “KAYSERİ ARTIK TARIM VE HAYVANCILIK ŞEHRİ”

Kentte gerçekleşecek Tarım İhtisas OSB yatırımı öncesi, Akıllı Tarım Uygulamaları, modern hayvancılık ve örtü altı üretim ile ilgili uzman akademisyenlerin ve özel sektör temsilcilerinin konuşacağı panelin açılış programına Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ile birlikte katıldı.

Kayseri’nin artık tarım ve hayvancılık şehri olarak anıldığını vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Sizlerin yapmış olduğu bu anlamlı ve önemli çalışmalara Kayseri Büyükşehir Belediyesi ya da ilçe belediyelerimizle nasıl katkı sağlarız diye kaygı taşıdığımızı buradan belirtiyorum. Kayseri’miz sanayinin ve ticaretin şehri ama Allah’a şükürler olsun tarım müdürümüz zaman zaman bizi rakamlarla buluşturuyor. Oradan da görüyoruz ki Kayseri artık tarım ve hayvancılık şehri” dedi.

“Kayseri’miz Gerçekten Üreten Bir Şehir”

Büyükkılıç, pandemi ve deprem sonrası kendi kendine yeten şehir ve kendi kendine yeten ülke olma adına kafa yorduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üreteni biz çok önemsiyoruz. Üretenin hizmetkârı olma yönünde biz gayret gösteriyoruz. Oda başkanlarımızla iş birliğimiz Kayseri’de dillere destan. Şimdi Tarım İl Müdürlüğü’ne sorsanız, Büyükşehirler arasında tarım ve hayvancılık alanında katkıda bulunan ve en çok iş yapan hangisi deseniz, Kayseri Büyükşehir Belediyesi der. Biz de buna layık olma yönünde irade gösteriyoruz. Kayseri’miz gerçekten üreten bir şehir, kendi kendine yeten bir şehir. Tarım ve hayvancılık konusunda da öyle. Üretimin de merkezi bir şehir olarak bunun altyapısını da oluşturma yönünde irade göstermemiz lazım.”

“Taşrayı Önemseyen Bir Anlayışın Sahibiyiz. Çünkü Taşra Bizim İçin Olmazsa Olmaz”

Yatırımdan yatırıma, hizmetten hizmete koşan bir belediye olduklarını dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Taşrayı önemseyen bir anlayışın sahibiyiz. Çünkü taşra bizim için olmazsa olmaz” diyerek insanların merkeze doğru yönelimini önlemek, bunu da özendirme mantığında yapmak gerektiğini vurguladı.

Yüz binlerce insanın üniversitelerden mezun olduğunu, sonrasında ne iş yapabildiği sorulduğunda ‘her işi yaparım’ yanıtını aldıklarını dile getiren Büyükkılıç, bir işi yapmanın ve en iyi şekilde yapmanın önemine dikkat çekti. Başkan Büyükkılıç, “Üreten, ürettikçe de keyif alan, bu alanda da yaptığı projelerle gelip bizlerden destek istediğinde ‘başımızın tacısın, çünkü sen üretiyorsun’ dediğimiz bir anlayış” şeklinde düşüncelerini dile getirerek, üretenin ve çalışanın yanında yer aldıklarını sözlerine ekledi.

“Üreten Kim Varsa Çıksın Gelsin. Bizde Yok Yok”

Söz konusu alanda daire başkanlarına ne yapılması gerekiyorsa daha fazlasını yapma yönünde talimat verdiğini bildiren Büyükkılıç, tarım fuarında 200 ton tohum desteğini 300 tona çıkarttıklarını hatırlattı. Mekanik araçlarla ilgili de her türlü desteği verdiklerini söyleyen Büyükkılıç, “Üreten kim varsa çıksın gelsin. Bizde yok yok” diyerek, “Odalarımızla iş birliğini çok çok önemsiyoruz. Ama bunun yanında biz diyoruz ki bu yetmez. Geleceğe dönük kendinizi, anlayışınızı yenileyin, iş birliği projeleri geliştirin. İşte bu çalışmalar onların ürünleri” ifadelerini kullandı. Büyükkılıç, Kayseri Ticaret Borsası’na bu noktada teşekkür ederek, Kayseri Ticaret Borsası’nın hem tarım hem de hayvancılık konusunda yüz akı olduklarını paylaştı ve akredite laboratuvarları ile inovatif Ar-Ge çalışmaları ile de ışık tutan, ışık saçan bir yaklaşımda olduklarına işaret etti. Büyükkılıç, “Bu şehirde Sayın Valimizle iş birliği halinde, kurum ve kuruluşlarımızla üreten kim varsa çıksın gelsin. Bizde yok yok. Her zaman var. Var diyenin ki var olur, vereninki bereketlenir, çalışana da Allah lütfeder” diyerek sözlerini noktaladı.

“Gururla Söylüyoruz ki Kayseri Aynı Zamanda Bir Tarım Şehri ve Turizm Şehri”

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise Kayseri’nin sanayi ve ticaret şehri olduğu kadar bir tarım ve turizm şehri olduğunu da ifade ederek “Şehrin daha çok sanayi ve ticaret yönünün önde olduğunu duyardım Kayseri’ye gelmeden önce. Kayseri’ye geldikten sonra gördük ki Kayseri doğru, bir sanayi şehri, bir ticaret şehri ama gururla söylüyoruz ki Kayseri aynı zamanda bir tarım şehri ve turizm şehri” diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç’ın geçeğimiz günlerde TÜİK verilerine göre Kayseri’nin tarım alanındaki yükselişine dair paylaşımını hatırlatan Vali Çiçek, “Kayseri 18 üründe Türkiye’de ilk 10’da, bu muhteşem bir şey. Yine tarımsal üretim açısından Büyükşehir Belediye Başkanımızın paylaşımında 5’inci sıraya yükseldiğimizi görmüştük. Tarımdan elde ettiğimiz gelir, tarımdan elde ettiğimiz istihdamın ilimize ne kadar büyük katma değer kattığını bazen fark edemeyebiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İbrahim Ethem Şahin de Kayseri, Sivas ve Yozgat’ta kırsal kalkınma ve tarım alanında uygulanmasına yönelik 91 milyon TL tutarındaki 32 projelik yatırımı hayata geçirdiklerini anlattı.Daha sonra  toplantıda bilim adamları ve STK temsilcilerini araştırma sonuçlarını, görüşlerini geniş ele alarak verilerle dile getirdi.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası