ŞU OKUL AİLE BİRLİKLERİ…(Köşe yazısı 04.11.2014 (Kayseri Star haber)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
Son yıllara kadar Okul Aile Birlikleri olağan genel kurulları göstermelik ve neredeyse gizli yapılırdı.
‘Sen-ben-bizim oğlan’ anlayışı ile okul idaresine yakın kişiler yönetime gelir sadece alınan kağıt üzerindeki kararlara imza atardı.
Okul kıyafeti, karne, kayıt, spor etkinliği, çeşitli faaliyetler, yardımcı ders kitapları, servis, kantin, spor salonu, okul bahçesi gibi alınan kararlar hep tartışma ve soru işaretlerini beraberinde getirmişti.
Son üç yıldır, Okul Aile Birliklerinde Okul Müdür yada yöneticilerinin görev almaması, kısaca sivilleşme hem iyi oldu hem kötü.
Eğitim zorunlu ama,okullar tartışmalı, fiziki yapıları çoğunun yetersiz, servisler, kıyafetler, velilerin durumları, öğrencilerin kapasiteleri, öğretmenlerin sendikal çekişmeleri ve atamalar, fatih projesi ve tabletler gibi her şey.
Ben, yeni eğitim-öğretime başlamış Osman Ulubaş Anadolu lisesinde tam üç yıldır Okul Aile Birliği yönetimi ve iki yıldır da başkanlığını yapıyorum.
Okul kıyafetlerinin serbest bırakılmasından sonra hem veli hem Okul Aile Birliği ve yönetimi zor günler geçirdi.
Okula kim giriyor, kim çıkıyor kıyafetlerden belli değildi. Sonra alınan kararla velilerin neredeyse tamamının onayı ile komisyon kuruldu ve okul kıyafeti ihalesi yaptık.
Aman Allahım neler duymadık, neler görmedik. Her gelen birbirini suçladı. Oysa kumaşın alındığı yer belli sadece firmalar farklıydı. Sonra komisyon ve Okul aile Birliği olarak 100’ün üzerindeki firma arasından birini, belli şartlarla kabul ettik.
Okul Kantininde benzer sorun yaşadık. Kurallar, satılan gıdalar, denetimler gibi sık sık değişen yönetmelikle ihalesini gerçekleştirdik. Zor pazarlıktı ama onu da başardık.
Okuldaki eğitimin kalitesinin artırılması ve faaliyetlerin çoğaltılması için gelirler yetersizdi. Bu nedenle spor salonunu talep doğrultusunda saatlik kiraya verdik. Bundanda biraz gelirimizi artırdık. Tabi bu gelirimiz 30 Mart’tan sonra ortadan kalktı.
Bazı okullar, eğitim günü dışında okul bahçelerini resmi-gayriresmi otoparka dönüştürdü. Bu da son seçimle yapılamaz oldu.
Kayseri’de yeni açılan bir okul olmamıza rağmen, Okul Aile Birliği olarak ilk kez özel okullar gibi okul servis ihalesini gerçekleştirdik. Son Müdür ve okul yönetici atamalarının gecikmesi nedeniyle bizde geciktik ama, servisçilerin dediği ‘Aman devlet okulunda böyle servis ihalesi yaptığınız duyulmasın’ sözüne karşın bunu da başardık. Yeni sezonda daha iyi şartlarda yapacağız.
Gazeteci olmam ve STK’larda önemli görevlerim nedeniyle, okuldaki sosyal etkinlikleri, faaliyetleri artırdık. Basında ciddi şekilde yer aldık.
Mavi kapak toplayarak, engelli bir çocuğumuzu akülü aracına kavuşturduk.
Şehir içi ve şehir dışı gezilerde velilere yüklenmedik. Çocukların ufkunu açmak için sponsor ağırlıklı çalıştık. Tabi bu konularda hayırseverimiz Osman Ulubaş her zaman yanımızda oldu.
Peki sık sık yetersiz gönderilen ödeneklerle ve ‘Bağış-aidat almak-toplamak yasak’ denilerek Okul Aile Birlikleri aşağıdaki etkinlikleri veli desteği olmadan, sponsor bulmakta zorlanırken nasıl yapacak?
Ben artık her şeyin devletten ve okuldan beklenmemesi, çocuklarımızın madem en iyi yerlere gelmesi ve kazanmasını istiyorsak o zaman herkesin elini taşın altına koymasını istiyor ve savunuyorum.
Hatta, bu konuda Okul Aile Birliklerine her ne şekilde olursa olsun katkı ayni-nakdi katkı sağlayan herkesin gerekirse hesap sormasını da istiyorum.
Yaptıklarımızdan bazılarını anlattıktan sonra, kağıt üzerinde görev yapan Okul Aile Birlikleri ile, hep isteyen, beklenti içinde olan öğrenci velilerine de, okul Aile Birliklerinin görevlerini ‘Bunları nasıl yapacaklar’ diyerek yazıyorum.
-Öğrencilerin, Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkeleri ve millî manevi değerler doğrultusunda yetiştirilmeleri için okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve ailelerle iş birliği yapmak.
-Okulun amaç ve hedeflerinin gerçekleştirilmesine, eğitimde kalite ve başarı için okulun stratejik plan çalışmalarına ve uygulamasına destek olmak, eğitimde fırsat eşitliğine imkân vermek ve öğretmenler kurulunca alınan kararların uygulanmasını desteklemek amacıyla velilerle iş birliği yapmak.
-Öğrencilerin başarısını artırmak amacıyla okul yönetimince planlanan kurs, sınav, seminer, müzik, tiyatro, spor, sanat, gezi, kermes ve benzeri eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesine katkı sağlamak.
-Okul yönetimiyle iş birliği yaparak eğitim ve öğretim faaliyetleri dışındaki zamanlarda okulun derslik, spor salonu, kütüphane, laboratuvar ve atölyeleri gibi eğitim ortamlarının değerlendirilmesine katkı sağlamak.
-Okulun ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmet satın almak, bu hizmetlere ilişkin sosyal güvenlik primi, vergi ve benzeri ödemelerin yapılmasını sağlamak.
-Millî bayramlar, belirli gün ve haftalar ile kültürel yarışmaların düzenlenmesi giderlerine katkıda bulunmak.
-Okula yapılan ayni ve nakdî bağışları kabul ederek kayıtlarını tutmak, sosyal, kültürel etkinlikler ve kampanyalar düzenlemek, şartlı bağışları amacına uygun olarak kullanmak.
-Kantin ve benzeri yerleri işlettirmek veya işletmek.
-Okul yönetimi ile iş birliği yaparak, imkânları yeterli olmayan öğrencilere maddi ve manevi destek sağlamak, aynı amaçla kardeş okullara da katkıda bulunmak.
-28/8/2007 tarihli ve 26627 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmek.
-Eğitim ve öğretimle ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmak, oluşturulan çalışma komisyonlarına katkı sağlamak.
-Ulusal ve uluslararası projelere katılmak ve proje amaçlarının gerçekleşmesine katkıda bulunmak.
-Eğitim ve öğretimle ilgili diğer etkinliklere destek olmak.
-Öğrencileri, Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları ve Temel İlkeleri, Atatürk İnkılâp ve İlkeleri doğrultusunda yetiştirmek üzere okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve ailelerle iş birliği yapmak.
-Okulun amaçlarının gerçekleştirilmesine, stratejik gelişimine, fırsat eşitliğine imkân vermeyi ve bu amaç doğrultusunda velilerle iş birliği yapmak.
-Okulda uyulması gereken kurallar hakkında velileri bilgilendirmek ve onlarla iş birliği yaparak, zararlı alışkanlık ve eğilimlerin önlenmesi için okul yönetimine yardımcı olmak.
-Millî bayramlar, anma, kutlama günleri, belirli gün ve haftalar ile tören ve toplantıların düzenlenmesine destekte bulunmak.
-Öğrencilere sağlık ve temizlik alışkanlıkları kazandırmada okul yönetimince alınacak ortak tedbirleri desteklemek.
-Ailede, okulda ve çevrede, öğrencilerle diğer çocukların iyi alışkanlıklar kazanmalarını, iyi birer vatandaş olmalarını sağlayıcı tedbirler alınmasında okul yönetimine yardımcı olmak.
-Bölgede ve İlde Eğitim-öğretimle ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.
-Eğitim-öğretimi geliştirmek amacıyla çalışma komisyonları oluşturmak, var olan komisyonlara katılmak,
diğer etkinliklere katkı sağlamak.