Sosyal paylaşım sitelerinin gençler üzerine etkileri
Psikiyatrist Dr. İsmail Gökşen
Gençler:
Saygı/saygınlık görme ihtiyacı için; dayanışma, duygu, düşünce ve bilginin çeşitli yollarla aktarımı ve iletişim kurmak için, sosyal paylaşım sitelerine sık sık başvurmaktadır.
İnsanlarda ihtiyaçlar hiyerarşisi;
Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik, sevgi,saygı görme ve kendini gerçekleştirmek gibi
aşamaları olan bir süreçtir.
Dozu kaçırmadan kontrolu elden bırakmadan olumlu bilgi ve deneyimleri paylaşmak
Elbetteki eğitici ve öğretici olarak kalması fayda sağlamaktadır. Ancak;
Sosyal paylaşım sitelerinde sürekli yeni arkadaş kurma peşinde olanlarda; psikotizm denilen bir kişilik yapılanması görülmektedir.
Psikotizm;soğuk,saldırgan güvensiz empati kurmada zorlukları,takıntılı düşünce ve tutku geliştirme eğilimlerin var olması dır. Dikkat çekmek, Kendini methetme, iletişim zorluğu olduğunda bazen de gençleri agresifleştirir, narsistik eğilimlerini kamçılar.
Sosyal paylaşım siteleri, yeni kişilerle tanışmanın, onlarla iletişim kurmanın heyecanını yaşarken; uzayan görüşmeler gençlerin sosyal normlarının etkilerini zayıflatır. Kişinin kendi kendine ve çevreye yetmesini azaltabilmektedir.Böylece
Yeni kuşaklar toplumsal hayata uyum sağlamada zorluk çekebilmektedir.
Sonuçta Sanal ortamda sosyalleşmek çabası bazen da mutsuzluk ve huzursuzluğa götürebilir. Sosyal paylaşım sitelerinde zamanı ve paylaşılan içeriklerin günlük yaşantılarını etkileyecek nitelikte olmaması dozun kaçırılmaması lazım gelir.
İnternet bağımlılığı madde bağılılığı gibi tedavi edilmektedir.