Saray Halı şirketlerine ‘konkordato’ sonrası tedbir kararı alınarak, komiser ataması yapıldı
Kayseri’nin Develi ilçesinde kurulu bulunan Türkiye’nin en büyük hayvancılık işletmesi ve halı fabrikası Saray Halı’nın İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptığı konkordato başvurusunun yankıları devam ediyor.
Develi ve Adana’da kurulu bulunan Halı ve toplamda 36 bin baş Besilik hayvan kapasiteli Saray Halı Hayvancılık İşletmesinin 4 kişi adına ‘konkordato ilan etmesi’ herkesi şaşırtırken, Saray Halı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel, ekonomideki dalgalanmanın, şirketlerin mali dengesini bozduğu açıkladı.
Saray Halı’nın İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptığı konkordato başvurusundan sonra şirketlere yönelik tedbir kararı alınarak, komiser ataması gerçekleştirildi. Bu konuda uzun süre sessiz kalan Saray Halı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel, neden konkordatoya gittiklerine açıklık getirirken, iktidarın yanlış hayvancılık politikasının Türkiye’de hayvancılığı yapılamaz hale getirdiğini iddia etti, şunları söyledi.
”Bugün Devlet bize “hayvan ithal edin” diyor. Bizde devletimize, iktidara güvenerek gidip %25 vergi ödeyerek hayvan ithal ediyoruz. Bakıyorsunuz bir gün sonra iktidar sıfır vergiyle hayvan ithal ederek bizim önümüzü tıkıyor, bizleri zor durumda bırakıyor. Böyle hayvancılık ve ekonomi politikası olur mu? Böyle ithalatla, vergi ile hayvancılık yapılır mı? Biz en son 3 bin düve ithal ettik. Sonra bunları satmak istedik. Hiç kimse değerinde almak istemedi. Bunun sonucu biz bu işi yapamayacak hale geldik. Nakit olarak ödeme güçlüğü içine düşünce bankadan kredi istedik, vermediler. Oysa, ‘otumuz var, yoncamız var hayvan verin hayvan besleyelim’ diyoruz. Bu kez de bize hayvan vermiyorlar. Artık bunu hayvancılık yapabilecek durumda değiliz. Hiç bir borcumuz yok. Ancak bankalardan nedense kredi alamıyoruz. Bu nedenle konkordato kaçınılmaz oldu.”