SANDIK BAŞINDA GÖREVLİ OLMAYAN VATANDAŞLAR İÇİN · OYUMUZU KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

SANDIK BAŞINDA GÖREVLİ OLMAYAN VATANDAŞLAR İÇİN

· OYUMUZU KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
· SEÇİM SONUÇLARINI NASIL ve NEREDEN TAKİP ETMELİYİZ?
GİBİ SORULARA PRATİK YANITLAR…
Banu Zeytinoğlu ve Murat Lostar’ın hazırlayıp sunduğu “Teknolojinin Şapkaları” podcast’i, “Seçim Günü Genel Güvenlik” başlıklı son bölümünü bu Pazar günü gerçekleşecek seçimlere ayırdı! 14 Mayıs’ta sandığa gitmeye hazırlanan vatandaşlar için oy kullanma süreciyle ilgili basit ama kritik bilgilerin aktarıldığı, uyarıların yapıldığı bölümde Zeytinoğlu ve Lostar, sandık başında görevli olmayan vatandaşların haklarına ve oy kullandıktan sonra neler yapabileceğine de değiniyor. “Siber Saldırı ve Siber Güvenlik” başlıklı bir önceki bölümde de paylaştıkları, seçim günü haber yayını yapacak tüm kişi ve kurumlara yönelik uyarılarını yenileyen ikili, doğru ve kesintisiz haber aktarımı için mecraların işbirliği yapması gerektiğini ifade ediyor. İkili, sosyal medyada yer alan sansasyonel ya da yanıltıcı haberlere yönelik önemli uyarıyı da tekrarlıyor ve bu tür haberlere, doğruluğu güvenilir kaynaklar tarafından teyit edilmeden inanılmaması gerektiğini vurguluyor. Herkesi ilgilendiren ve siber güvenliği herkes için anlaşılır kılan “Teknolojinin Şapkaları” yeni bölümleriyle her pazartesi saat 10.30’da Açık Radyo’dan, yayının ardından ise acikradyo.com’da ve Spotify başta olmak üzere farklı platformlarda tüm bölümleriyle podcast serisi olarak dinlenebilir!
Banu Zeytinoğlu ve Murat Lostar “Teknolojinin Şapkaları”nda, her geçen gün hayatımızın daha da büyük bir parçası haline gelen bilgi ve iletişim teknolojileriyle güvenli ilişki kurmanın yollarını en kolay anlaşılır haliyle konuşuyorlar. İkilinin şifreleme, yedekleme, güvenli online alışveriş gibi herkesi ilgilendiren kritik konulara eğlenceli, gündelik bir anlatımla ışık tuttuğu ve hap bilgiler paylaştığı program, her yaştan ve her bilgi düzeyinden teknoloji kullanıcılarına hitap ediyor.
İki eski dostun sohbet havasında geçen eğlenceli programında Banu Zeytinoğlu “halkın sesi” oluyor ve bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken hepimizin aklına takılan basit ama önemli soruları soruyor. Türkiye’nin en kuvvetli ve eski bilgi güvenlik şirketinin sahibi Murat Lostar ise bu soruları temel bilgilerle, teknolojik terimlere girmeden ve kolay anlaşılır bir dille yanıtlıyor.
Her pazartesi sabahı 10.30’da Açık Radyo’da (95.0) yayımlanan “Teknolojinin Şapkaları”nın tüm bölümleri, podcast serisi olarak acikradyo.com’da ve başta Spotify olmak üzere farklı platformlarda kaçıranları ve yeniden dinlemek isteyenleri bekliyor.
“TEKNOLOJİNİN ŞAPKALARI” HAKKINDA
Programın adını “hacker” teriminden yola çıkarak “Teknolojinin Şapkaları” koyduklarını söyleyen Murat Lostar bunun sebebini ise şu sözlerle anlatıyor: “80’lerde bilgisayar dünyasına girdiğimde bana ‘hacker’ denmesinden gurur duyuyordum çünkü bu terim, bir şeyin içini, dışını, sistemini çok iyi bilen, gözü kapalı söküp takabilen anlamına geliyordu. Fakat aynı dönem bilişim suçları da başladıktan sonra özellikle ABD basını ‘hacker’ kelimesini kötü niyetli, suçlu anlamında kullanmaya başladı. Oysa hacker illa ki kötü niyetli olmak zorunda değil, iyi niyetli de olabilir. Bu nedenle bilgi güvenliği dünyası kovboy filmlerinden esinlenerek iyi niyetlileri beyaz şapkalı, kötü amaçla hacker’lık yapanları ise siyah şapkalı olarak adlandırdı. Ancak bilişim dünyasında sadece bu iki renk yok: Kırmızı bereliler ve mavi bereliler de bir ülkenin kendi içinde yaptığı tatbikatlarda kullanılan terimlerden esinle ortaya çıktı. Aynı zamanda beyaz şapkalı olan mavi bereliler kurumların siber güvenlik seviyesini yükseltmek için çalışırken, yine beyaz şapkalı olan kırmızı bereliler ise güvenlik açıklarını tespit edebilmek adına kurumlara saldırarak sorunların tespit edilmesi için çalışıyorlar. Böylece iki taraf birbirini test ediyor. Bir de gri şapkalar var: Hayatının bir döneminde başında siyah şapka olup sonra beyaz şapkalı olanlara da gri şapka denir çünkü o hiçbir zaman pirüpak beyaz olmuyor.”

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Kayseri’de okullara 27 Kasım (yarın)da buzlanma tatili, ekiplerin karla mücadelesi ve kurtarma

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, okulların 27 Kasım’da tatil edildiğini, belirterek resmi açıklamalar dışındaki paylaşımlara inanılmamasını …