EğitimPolitika

Özhaseki Kayseri Üniversitesi’nde: ‘Yaşadığımız coğrafyanın üstü de altı da hareketli’

Kayseri Üniversitesi’nde, “Yerel Yönetimler ve Kentleşme” konulu akademik yıl açış dersi veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, önceki gün İstanbul’da yaşanan depreme ilişkin olarak, “Şunu bilmeliyiz, bu yaşadığımız coğrafyanın üstü hareketli olduğu gibi altı da hareketli. Bu deprem bana göre sadece ihtardı, salladı. Ama büyük deprem kenarda bekliyor. Bunu kesinlikle unutmamalıyız” dedi.

ERÜ Türkan -Tuncer Hasçalık Turizm Fakültesi Prof. Dr. Cengiz Utaş Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Vali Şehmus Günaydın, Önceki Dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ile çok sayıda protokol, akademisyen ve öğrenci katıldı.

Rektör Karamustafa, “Üniversitemiz aynı zamanda bünyesinde Mühendislik Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, İslami Bilimler Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, lisans düzeyinde eğitim veren birimler ile beraber işletme, insan kaynakları yönetimi, sağlık yönetimi gibi alanlarda da lisansüstü programlar veren ilimizin önemli yükseköğretim kurumudur. Bizler için ilk ders son derece önemlidir. Öğrencilerimiz biz akademisyenleri her zaman dinliyorlar, ancak bu yeterli değil. Akademik camianın da gerek siyaset dünyasından, gerek iş dünyasından, toplumsal bilgi birikiminden elde etmesi gereken bir takım hususlar var. Akademik müessesler kapalı kapılar ardında kendi çalıp kendi oynayan müesseseler olmamalı. Akademik müesseseler iş dünyası ile bütünleşen, siyasetle entegre olmuş, toplumla entegre olmuş müesseseler olmalıdır. O yüzden biz Kayseri Üniversitesi olarak her yıl ilk dersimizi, iş dünyasında önemli bilgi birikimine sahip, siyasette önemli bilgi birikimine sahip kişilere verdiriyoruz. Bu dersler de öğrencilerin vizyon ve ufuklarını açmalarında önemli rol oynuyor” dedi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da konuşmasında, Erciyes Üniversitesi’nin bu yıl 41. kuruluş yılını kutladığını kaydetti. ERÜ Rektörü Çalış, “Üniversitemiz köklü bir üniversite, gelenekleri olan bir üniversitedir. İçimizden 3 üniversite çıktı, bundan gurur duyuyoruz. Bunlardan biri Nevşehir Üniversitesi, biri Bozok Üniversitesi, biri de 1,5 yıl önce kurulan ve bizim kan kardeşimiz olan Kayseri Üniversitesi. Kayseri Üniversitesi’nin yeri bizim açımızdan çok önemli. Tabi ki Kayseri Üniversitesi’nin gelişmesi, Erciyes Üniversitesi’nin gelişmesidir. Erciyes Üniversitesi bundan büyük mutluluk duyar. Ve bu konuda elimizden gelen her türlü desteği gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Vali Şehmus Günaydın ise konuşmasında, “Biz Kayseri olarak üniversiteler açısından şanslı bir şehiriz. Bizim Erciyes Üniversitemiz ve diğer üniversitelerimiz birçok alanda önemli çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Bu çalışmaları da yaparken gerek sayın bakanlarımız, gerek sayın vekillerimiz, gerekse belediye başkanlarımız olsun, sivil toplum örgütlerimiz olsun, hayırseverlerimiz olsun, Kayseri halkımız ellerinden gelen çabayı gösteriyor ve üniversitelerimiz için her türlü desteği veriyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasında ilk olarak İstanbul’da yaşanan depremi değerlendiren Özhaseki, “Dün İstanbul sallandı. Herkesin dikkati çekildi. Şimdi deprem konuşuluyor. Ama bu depremi bugün konuşmak gerekmiyor. O yerin altındaki hareketlilik yüzyıllardır sürüyor. Bizi bekleyip de bugün açığa çıkmıyor. Bundan 500 sene öncede var. Bin sene öncede var. 2 bin senede önce de var. Şunu bilmeliyiz. Bu yaşadığımız coğrafyanın alt tarafı hareketli. Fay kırıkları var, çok belli. Gittiği yerler belli. Fay kırıklarının belirli dönemlerde, belirli aralıklarla, belirli süreler içerisinde de bu kendini hissettiriyor. Bakanlığım döneminde İstanbul’a çok önem verdim. O büyük depremden bahsedilir hep. Hocaların büyük bir kısmı da şöyle söylüyorlar. Önümüzdeki 20 sene içerisinde beklediğimiz büyük deprem olacak. Yarın mı olur, 19 sene sonra mı? Bilemeyiz. Ama bize şunu gösteriyor ki! 30’larda Erzincan üzerinden başlayan deprem, 3 sene, 5 sene, 7 sene aralıklarla bir çizgi halinde Marmara Denizine kadar geldi. Tokat’ı geçti, devam etti. Bolu’ya geldi devam etti. Gölcüğe geldi devam etti. Marmara açıklarına geldi. Marmara açıklarında tarihsel olarak geriye baktığımızda 450 yılda bir yaşanmış büyük depremler var” dedi.

Özhaseki,  Türkiye’deki deprem gerçeğinin altını çizdi. Ülkemizde yerin üstünün olduğu kadar altının da hareket olduğunu dile getiren Özhaseki; “1999 depreminde yaşadıklarımızın şöyle bir düşünün. Binlerce insanın ölmesi, binlerce evin yıkılması ve bunun neticesinde bir dram bugüne kadar sürüyor. İstanbul sallandı, şimdi deprem konuşuluyor ama bu depremi bugün konuşmak gerekmiyor. O yerin altındaki hareketlilik yüzyıllardır sürüyor. Bizi bekleyip de bugün açığa çıkmıyor. Bundan 500 sene öncede var, bin sene öncede var. Şunu bilmeliyiz, bu yaşadığımız coğrafyanın üstü hareketli olduğu gibi altı da hareketli. Alt tarafta müthiş bir hareketlilik var. Fay kırıkları var, çok belli. Bu fay kırıklarının gittiği yerler belli. Belirli dönemlerde belirli aralıklarla belirli süre içerisinde bu kendini hissettiriyor. Bakanlığım döneminde İstanbul’a çok emek verdim. Hep o büyük depremden bahsederler. Hocalarımızın büyük kısmı da ‘Önümüzdeki 20 sene içerisinde beklediğimiz büyük deprem olacak’ diyorlar. Yarın mı olur, 19 sene sonramı olur bunu bilmeyiz” şeklinde konuştu.

‘Kader’ deyip geçemeyiz

Özhaseki, belirli bölgelerinde en büyük riskin deprem olduğunu kaydederek, “Türkiye’nin birçok riskleri var ama emin olun başta İstanbul’umuz olmak üzere ülkemizin belirli bölgelerinde en büyük risk depremdir. Onunla kavga olmaz. Tabiatla kavga edilmez. Sonucunda olduğunda ‘Kader’ deyip işin içinden sıyrılamayız. Tedbir almalıyız, elimizden geleni yapmalıyız. Bilim ve teknoloji ne diyorsa sonuna kadar takip etmeliyiz. Elimizden gelen her şeyi yaptıktan sonra karşımıza bir manzara çıkıyorsa ona da ‘Kader’ demeliyiz” dedi ve gerek belediye başkanlığı, gerekse bakanlığı döneminde şehircilik adına yaptığı çalışma ve projeler hakkında da bilgiler verdi, öğrencilerin sorularını cevapladı.

Etkinliğin sonunda Önceki Dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’ye, Vali Şehmus Günaydın plaket, Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise kitap hediye etti.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası