EğitimHaberler

Montessori’de çocuklar kendi topluluklarını idare etmeyi öğrenirler

İstanbul Montessori Enstitüsü’nün (İME) kurucusu Raife Cebeci, Yenidoğu Eğitim Kurumları’nın düzenlediği Montessori Seminerinde; insan ruhuna ve sosyal doğasına değer veren, çocuğun sosyal, duygusal, bilişsel, fiziksel olarak her yönden gelişmesine önem gösteren bir yaklaşım olarak, Montessori Metodu’nun inceliklerini paylaştı.

Seminer, 3-6 yaş grubu çocukların, yaşam alanı olarak hazırlanan eğitim ortamında merak duygusunu besleyerek gelişimini hedefleyen Montessori Metodu’nun inceliklerini paylaşmak üzere, Raife Cebeci Hanım’ın kürsüye davet edilmesiyle başladı. Raife Cebeci konuşmasında öncelikle, İtalyan kadın doktor Maria Montessori tarafından geliştirilen metodun ilk defa bu coğrafyaya girişine değindi. Montessori üzerine yazılı tarihi kaynaklar incelendiğinde bu eğitim metodundan Osmanlı zamanında esinlenilmeye başlandığını ve bizim kültürümüze olan yakınlığını belirterek konuşmasına devam etti. Yakın zamana gelindiğinde, 2002-2012 döneminde yapılan Montessori Metodu çalışmalarının daha aktif hale gelerek, özellikle okul öncesi eğitimde yoğunlaştığını ifade etti. Ayrıca, günümüzde sistemin moda gibi yaygınlaşmasından dolayı endişelendiğini aktaran Cebeci, “Bu durum fırsat bilinip finansal fırsatçılığa dönüştürülüyor, kalite göz ardı ediliyor. Bu konuda sınıf ve öğretmen kalitesine dikkat edilmesi gerekir” sözleriyle dikkat çekti.

Montessori Metodu’nda Çocuğun Gelişimi

Raife Cebeci, çocuk eğitiminde beyin gelişiminin önemine; “0-6 yaş arası insan beyninin en hızlı geliştiği dönemdir. Bu dönemde aile ve eğitimciler çocuğun beyin gelişimini doğru desteklerse eğer, çocuk nereye giderse gitsin, ne yaparsa yapsın eğitim ve sosyal alanda başarılı ve hayata hazır bir insan olur” sözleriyle yer verdi. Çocukların 6 yaşına kadar somut tecrübeler yaşaması gerektiğini anlatan Cebeci, bu deneyimin Montessori Metodu ile desteklendiğini aktardı. Ayrıca, çocuğun hem zihinsel hem de ruhsal gelişimini desteklediğini de ifade etti.

“Çocuklar Kendi Topluluklarını İdare Etmeyi Öğrenirler”

Montessori Metodu’nun çocuğu nazik ve barışçıl olarak geliştirdiğini anlatarak, 3-6 yaş arası öğrencilerin aynı sınıfta olmasının kazanımlarına değinirken “Montessori sınıflarında çocuklar kendi topluluklarını idare etmeyi öğrenirler. Büyük çocuklar küçüklerine karşı sevgi, şefkat ve liderlik duygularını geliştirirken, küçük çocuklar kendinden büyükleri görerek onlardan öğrenmeyi öğrenirler” dedi.

Ödül ve Ceza Sistemi Uygulanmıyor

Cebeci, insanın fıtrat ve doğasına en yakın sistem olarak bilinen Montessori Metodu’nda ödül ve cezanın olmadığını, çocuklara kriz anında neden ve niçin şeklinde açıklama yapılarak yaklaşılması gerektiğini aktardı. Montessori’de özgürlük konusunda yanlış anlaşılmaların olduğuna değinen Raife Cebeci, Montessori sınıflarında öğrencilerin kendi özgürlüğünün başkasının özgürlüğü ile sınırlı olduğunu ve öz disiplinli olarak yetişmeyi öğrendiklerini vurguladı. Seminer sonunda, katılımcıların sorularına cevap vererek, soru işaretlerinin de cevap bulması sağlandı.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü Android Uygulama İndir Popup