Kayseri kalesinde empati parkuru, Büyükşehir’de ilk yardım semineri

BÜYÜKŞEHİR TARİHİ KALEDE EMPATİ PARKURU KURDU, GENÇLERİN SIRDAŞI OLDU

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından bedensel engeli olan vatandaşları daha iyi anlayabilmek adına tarihi Kayseri Kalesi’nde Empati Parkuru kurdu. Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. (KAYMEK) bünyesindeki Huzur Çınarı Aile Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi’nin uygulamaya koyduğu ‘Sırdaşın Olayım’ isimli psikolojik destek projesi de kalede vatandaşlara tanıtıldı.

Türkiye’nin en kapsamlı engelsiz yaşam merkezi Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni hayata geçiren Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi, farkındalık oluşturmaya devam ediyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. (KAYMEK) bünyesindeki Huzur Çınarı Aile Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi’nin uygulamaya koyduğu ‘Sırdaşın Olayım’ isimli psikolojik destek projesi ile Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin özel engelli vatandaşlar ile empati kurulmasını amaçlayan ‘Empati Parkuru’ etkinlikleri, tarihi Kayseri Kalesi’nde yapıldı.

PARKURA GİREN GENÇLER ZORLANDI, EMPATİ KURDU

Psikolojik her türlü soruna, whatsapp üzerinden sunduğu ücretsiz psiko-sosyal destek hattı ile sesli ve görüntülü psikolojik destek sağlayarak, sorunlara gençlerle el ele çözüm bulmayı amaçlayan KAYMEK Huzur Çınarı Aile Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi’nin ‘Sırdaşın Olayım’ adlı projesinin tanıtımı ve destek faaliyetlerinin gerçekleştirildiği etkinlikte, Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından, görme, işitme ve bedensel engellileri anlamak için oluşturulan ‘Empati Parkuru’nda, çoğunluğu genç ve çocuklardan oluşan vatandaşlara, farkındalık sağlandı. Empati parkurunda gözleri bağlanan, kulakları kapatılan ve tekerlekli sandalyeye oturtulan vatandaşlar, engelli vatandaşların yaşadıklarını anlamaya ve empati kurmaya çalıştı. Parkur deneyimini yaşayan vatandaşların ortak izlenimleri, “Çok zor. Onlara yardım edeceğim. Onlar her gün yaşıyor” şeklinde oldu.

GÖNÜLLÜ ÜNİVERSİTELİ GENÇLER DE ETKİNLİĞE KATKIDA BULUNDU

Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşları tarafından gerçekleştirilen ‘Sırdaşın Olayım’ ve ‘Engelli Parkuru’ isimli etkinliklerde gönüllü olarak görev alan üniversiteli öğrenciler de ziyaretçilere yardımcı olmaya gayret gösterirken, bu anlamlı farkındalığa katkıda bulundu.

“ETKİNLİĞE 10 KİŞİDEN 8’İ DUYARLILIK GÖSTERİYOR”

Etkinlikte gönüllü olarak görev alan Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, insanların bir engellinin günlük yaşadıklarını anlamanın, bunları hissederken onların yanında olmanın ve onlara yardımcı olmanın kendilerini çok mutlu ettiğini ve bir farkındalık yarattığını ifade ederek, vatandaşların da etkinliğe ilgi gösterdiklerini söyledi. Her 10 kişiden 8’inin etkinliğe duyarlılık gösterdiğini dile getiren gönüllü öğrenciler, “Engelliler için farkındalık yaratmak için empati parkurunda yardımcı olmaya geldik. Burada gönüllü olmak bizim için çok gurur verici bir şey. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

Etkinliğe, genellikle genç ve çocukların ilgi gösterdiğini ifade eden öğrenciler, vatandaşların artık engellilere karşı daha duyarlı olduğunu aktararak, vatandaşların 10 kişinden 8’inin duyarlılık gösterip etkinliklere katıldığını ve bunun kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

“BÖYLE YAŞAMAK ÇOK ZORMUŞ”

Üniversiteli gönüllülerden birisi ise 9 yaşlarında bir çocuğun tekerlekli sandalyeyi denediğini, sonrasında da “böyle yaşamak çok zormuş” dediğini ve çocuğun o cümlesinden çok etkilendiklerini belirterek, etkinliğin farkındalık oluşturmak adına faydalı olduğunu paylaştı.

Gönüllü üniversiteliler ayrıca, ‘Sırdaşın Olayım’ projesini de duyduklarında çok mutlu olduklarını kaydederek, insanların kendisini daha çok yalnız hissettiklerini, pandemiden sonra insanların psikolojisinin daha çok bozulduğunu dile getirerek, bunun çok güzel, önemli bir proje olduğunu düşündüklerini anlattılar ve projeden dolayı gençler adına teşekkür ettiler.

Etkinliklerde, Büyükşehir Belediyesi İşletmeler ve İştirakler Daire Başkanı Cenani Ayaydın, KAYMEK Huzur Çınarı Aile Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi ile Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yetkilileri ile üniversiteli gönüllü öğrenciler yer aldı.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN “İLK YARDIM” VURGUSU

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi personeli için Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. (KAYMEK) ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen İlk Yardım Semineri’ne katıldı, ilk yardımın ve doğru yapılacak ilk müdahalenin önemine vurgu yaptı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür Anonim Şirketi (KAYMEK) ile Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü arasında ‘İlk Yardım Kursu ve Sağlık Seminerleri Düzenlenmesine İlişkin’ İş Birliği Protokolü kapsamında ‘İlk Yardım Semineri’ düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen seminere Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Öztürk, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcı Dr. Figen Gürbeden, daire başkanları, ilk yardım uzmanları ve belediye personelleri katıldı.

“TEDBİR BİZDEN, TAKDİR ALLAH’TAN”

Genel ilk yardım bilgileri kapsamında, suni solunum ve kalp masajı, nefes yolu tıkanmaları ve kanama ile 1şok durumunda yapılacak müdahalelerin uygulamalı olarak anlatıldığı seminerde konuşan Başkan Büyükkılıç, İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer kamu kurum, kuruluşlarıyla dayanışmayı çok önemsediklerini dile getirdi. Sağlık çalışanlarına minnettar olduğunu, uyum kültürü içerisinde belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının da çalışmaları birlikte bir süreci atlattıklarını dile getirerek sorumluluğun bitmediğini, bunun da ilk yardım kapsamında olduğunu dile getiren Büyükkılıç, “Tedbir bizden, takdir Allah’tan. Ama kul bazında tedbir almak da bizim sorumluluğumuz bağlamında” dedi.

İlk müdahalenin önemine değinen Başkan Büyükkılıç, “Kendi kendimize ilk müdahaleyi nasıl yapacağımızı hepimiz öğreneceğiz. Kimsenin bir dakika sonra nerede duracağı konusunda garantisi yok, sağlık konusunda. O açıdan kimsenin bu dünyaya çakılıp kalacağını ya da bulunduğu yerde her zaman bulunacağını garanti etme yetisi de yok, yetkisi de yok. Tedbir bizden, takdir Allah’tan. Ama kul bazında tedbir almak da bizim sorumluluğumuz bağlamında. Olmazsa olmaz anlayışında. Basit bir yaralanmadan, bir trafik kazasından veya bir başka olaydan veya bir belirtiden sonra kafamızda bir soru işareti oluşturarak ilk yakınımızdaki sağlık tesisine ulaşmaktan hiçbir zaman çekinmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“ÖNCE ZARARLI OLMAYACAKSIN, SONRA FAYDALI OLACAKSIN”

Büyükkılıç, ilk yardım kapsamında hekimlikte ‘önce zararlı olmayacaksın, sonra faydalı olacaksın’ diye bir tabir olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Örneğin bir trafik kazası olur, iyi niyetlisin, yerinden oynatmaman gereken bir canı tutar, kucaklar, ondan sonra da taşımaya çalışırken boynunda bir zedelenme var ise sen onu iyice darbeyle arttırarak tamamen hem kollarının, hem bacaklarının tutmadığı boyuta getirebilirsin. O açıdan, hekimlikte bir tabir var, önce zararlı olmayacaksın, sonra faydalı olacaksın. İlla faydalı olacağım diye bir şey yok. Tabloyu ağırlaştırmadığın için zararlı olmamak da bir faydadır. Burada üstatlarımız, fedakâr canlarımız, her zaman, şehrimizin güzel insanları, şehrimize hizmet eden dostlarımız buradalar. Hiçbir şeyi önemsiz görmeyin sevgili kardeşlerim, değerli mesai arkadaşlarım. ‘Ya ben bu ilk yardım semineriymiş, bunun bana ne faydası olacak, gitmesem olmaz mı’ demeyin. Her zaman için bilginin insanlara faydası vardır. Zamanınızı en azından bu manada olumlu yönde değerlendirmek bile bir nimettir, lütuftur.”

Seminer kapsamında ilk yardım uzmanları tarafından katılımcılara doğru ilk müdahalenin nasıl yapılacağı uygulamalı olarak anlatıldı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Erciyes, İngiltere kış sporları fuarında, Uludağ Kayak Merkezi’ne destek, Yerli tramvay parçalarıyla ekonomiye katkı, tasarruf vurgusu, Büyükşehir’de Etik Davranış İlkeleri Eğitimi, Değer Gençlik Merkezi, Binicilik ve Okçuluk Eğitimleri, son bir ay, Kaymek aile akademisi,

Dünya markası Erciyes, İngiltere’nin en büyük kış sporları fuarında tanıtıldı. Türkiye’nin kış turizmi alanındaki varlığını …