Eğitim

Kayseri eTwinning Bölgesel Çalıştayı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Avrupa Birliği’nin (AB) ortaklaşa geliştirdiği, Kayseri, Adana, Yozgat, Niğde, Kahramanmaraş ve Sivas’tan eğitimcilerin katıldığı eTwinning projesi bölge çalıştayı yapıldı.

Kayseri’deki bir otelde gerçekleştirilen çalıştaya Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Hakan Bücük, eTwinning Türkiye Koordinatörü Mehmet Fatih Döğer, Kayseri İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şemun Akman ve Adana, Sivas, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Kahramanmaraş ve Kayseri’den 130 öğretmen katıldı. Konferansta daha nitelikli projeler oluşturma, web 2.0 araçlarını daha etkili kullanma konusunda eğitimler verildi.

Küresel salgın sonrası önemi artan 21.Yüzyılda Eğitimde Dijital Dönüşüm ile Okulların Geliştirilmesi ve 2021 eTwinning teması olan Medya Okuryazarlığı ve Dezenformasyon başlıklarında sunumlar yer aldı. Proje yürüten öğretmenler projeler kapsamında öğrencileri ile oluşturdukları proje ürünleri ve çıktılarını 20 ayrı stantta sergileme fırsatı buldu. Çalıştaya katılan öğretmenler, bilgi ve deneyimlerini belirlenen yol haritası üzerinde diğer meslektaş ve yöneticilerle paylaşacak.

Organizasyon 43 ülke tarafından yürütülüyor. 2 Haziran’a kadar tüm Avrupa’dan 907 bin 211 kayıtlı öğretmen, 202 bin 434 kayıtlı okul, 594 bin 837 proje ile, faaliyete 4 yıl sonra katılan Türkiye’den ise  kayıtlı 284 bin 069 öğretmen, 51 bin 821 okul ve 49 bin 944 projenin katılıyor.

eTwinning faaliyetini 43 ülke içerisinde ilk sıraya taşıyan ülkemiz genelinde proje tabanlı öğrenmeyi seven, derslerinde etkin teknoloji kullanımı yapan, öğrencileri ile iletişim ve işbirliğini geliştiren öğretmenler sayesinde. Bu öğretmenler ise YeğiTek bünyesinde faaliyet gösteren eTwinning UDS ekibi ve 81 ilde görev yapan 83 il koordinatörüyle çok sayıda yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası seminer, konferans ve çalıştaylar düzenlenerek mesleki açıdan sürekli gelişimleri sağlanıyor. 16 Mart 2020 tarihinden itibaren uzaktan ve karma eğitim ile yeni bir hibrit öğrenme modeline geçilmesiyle, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen uluslararası projelerdeki eğitim faaliyetlerine öğretmenlerin katılım sayısı 834 bin 644 oldu.

Ayrıca eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi tarafından birçok akademisyen ve uzmanın katılımıyla 160’tan fazla webinar ile 100 binden fazla öğretmene eğitim verildi. Bu eğitimlerde, eTwinning, yapay zekâ, uzaktan eğitim, internet güvenliği ve etiği, kodlama, web 2.0 araçları, oyunlaştırma eğitimde teknoloji kullanımına yönelik konular, yabancı dilde eğitim, girişimcilik, eğitim tarihi, okul öncesi eğitim, oyunla öğrenme, astronomi, felsefe, nörobilim, drama, proje tabanlı öğrenme, mesleki eğitim ve kişisel gelişim gibi pek çok konu başlığı üzerinde duruldu. Bu eğitimlerle salgın döneminde en fazla eğitim veren ülke Türkiye oldu. Yardım masası ile hafta sonları dâhil telefon, e-posta ve sosyal ağlarda pedagojik ve teknik destek sağlandı.

eTwinning faaliyeti kapsamında öğretmenlerin online ve yüz yüze eğitimlerle öğrenmeleri devam ediyor. MOOC tabanlı eğitimler ve webinarlarla öğretmenler eTwinning portalı ve proje yapma süreçlerine dair eğitimlerin yanında eğitsel web 2.0 araçları,  eğitimde oyun ve oyunlaştırma, dijital bağlamda ölçme ve değerlendirme, internet güvenliği ve internet etiği, kodlama araçları, robotik uygulamaları, STEM’in müfredata entegrasyonu, eğitimde mobil öğrenme, arttırılmış ve sanal gerçeklik, eğitimde değişim ve dönüşüm, öğretim tasarımı ve 5E modeli gibi bir çok konuyu hem derslerine entegre ediyor hem de bu konularda proje yapıyor.

eTwinning projeleri Avrupa’daki öğretmenlerin yabancı dil becerilerini kullanarak proje yapmak için bir araya geldiği çevrimiçi bir platform. Özellikle eTwinning faaliyetinde iki önemli nokta olan, öğretmenlerin bilişim teknolojileri ve yabancı dil konusunda ilerleme gösterip göstermedikleri 30 bin 446 katılımcının yer aldığı araştırma çalışması ile incelendi. Araştırmada öğretmenlerin derslerde BT araçlarının kullanımını (% 63,2), sanal öğrenme ortamlarının kullanımını (% 23,9) artırdığı, dijital içerik, çevrim içi kurslar (% 60,8) ve internet etiği (% 78,2) konularına yönelik farkındalığın arttığı görüldü. Ankete verilen cevaplara göre eTwinning faaliyetine kayıtlı olan ve bu alanda aktif çalışan öğretmenlerin BT yeterliklerinin istatistiksel olarak eTwinning faaliyetine kayıtlı olmayan gruba göre daha yüksek olduğu görüldü. Öğretmenlerin yabancı dil kullanımlarıyla ilgili yabancı dilde iletişimi (% 51,5), uluslararası işbirliği çalışmaları (% 14,9) ve uluslararası alanda mesleki çalışmalara katılma durumlarını (% 13,7) artırdı.  Ankete verilen cevaplara göre eTwinning faaliyetine kayıtlı olan yabancı dil yeterliklerinin istatistiksel olarak eTwinning faaliyetine kayıtlı olmayan gruba göre daha yüksek.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası