Gündem

İstiklal Marşı’mızın 100. yılı, Mehmet Akif’i anma etkinlikleri ve mesajları

Vali Şehmus Günaydın: İstiklal Marşı’mız 100 Yaşında

Vali Şehmus Günaydın, İstiklal Marşımızın 12 Mart 1921’de TBMM tarafından kabulünün 100. yıl dönümü ile milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla düzenlenen programa katıldı.

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı salonunda düzenlenen programa, Vali Günaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Aziz Adalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın, İl Jandarma Komutanı Alb. Nadir Çelik, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Vali Günaydın programda yaptığı konuşmada, “ Tarih boyunca yaşadığımız coğrafyada milletimizin üzerine hesapları olanlar olmuş ve bundan sonrada olmaya da devam edecektir, değişik yöntemlerle gelecekler ama hep amaçları aynı olacak. Amaçları aynı yöntemleri farklı da olsa da Allah’ın izniyle alacakları cevaplar kesin ve nettir. Hiç kimse asla kahraman milletimizi yenilgiye uğratamayacaktır. İstiklal Marşı’mızın ilk kıtasında da belirtildiği gibi en son ocak kalıncaya kadar Şanlı Bayrağımız gökyüzünde dalgalanacaktır. Bu nedenle aziz milletimizin bütün fertleri her zamankinden daha güçlü olacak, daha duyarlı olacak ve bu hesapları da Allah’ın izniyle boşa çıkaracağız.” dedi

Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde kahraman milletimizin çocuğuyla, kadınıyla ve erkeğiyle destan yazdıklarını belirten Vali Günaydın, “ Hepimiz çok iyi biliyoruz kadınlarımız cepheye mermi taşımak için çocuğunun battaniyesini mermi ıslanmasın diye üzerine sermiştir. Bu kadınlarımızın, annelerimizin kahramanlığı ile gençlerimizin cephede yazdığı kahramanlıklar asla unutulmayacaktır. Bizler ecdadımızdan aldığımız bu ilham ve güçle ileriye dönük yürüyüşümüzü kesintisiz olarak devam ettireceğiz.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıldönümü nedeniyle bir araya geldiklerini ifade ederek, “ 2021 yılının TBMM tarafından İstiklal Marşı yılı olarak ilan edildi. Cenab-ı Allah’tan dileğimiz bayrağı, devleti ve milleti ile daha nice 100 yıllara diyor, Akif’in deyimiyle Allah bir daha bu millete İstiklal Marşları yazdırmasın diye temenni ediyorum.” dedi.

Program, Sema Yazar Anadolu Lisesinin hazırladığı oratoryonun izlenmesi ve Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu resim sergisinin gezilmesinin ardından son buldu.         MELİKGAZİ’DE 100. YIL ANISINA İSTİKLAL RUHU TARİHİ KALE’DEN YANKILANDI

Melikgazi Belediyesi Tarihi Kayseri Kalesi’nde 100 kişilik orkestra ile İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılını kutladı.
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma gününün 100’üncü yılında kale içinde 100 kişilik bir orkestra ile İstiklal Marşı’nın 100. Yılını kutlamanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, “On Kıta Bir Vatan, İlelebet İstiklâl, programımızda güzel bir proje hayata geçirdik. Öncelikle bu güzel projede emeği gecen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Bende uzun süre Türk Sanat Musikisi korolarında yer aldım. İstiklal Marşımızın yazarı rahmetli Mehmet Akif Ersoy’u yâd ediyoruz. Mekânı cennet olsun. Rabbim bizlere bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. İstiklal Marşı zalime, işgalciye boyun eğmeyen ve dünyaya meydan okuyan bir direnişin destanıdır. Milletimizin dini, bayrağı ve toprakları uğruna başlattığı milli mücadeleden hareketle kaleme alınan ve aziz milletimizin içinde bulunduğu durumu en doğru şekilde izah eden İstiklal Marşımızın ne zorluklar altında kaleme alındığı ve o dönemde milletimizin içerisinde bulunduğu durumu hatırlatmamız, unutmamamız gerekir. Bayrakları Bayrak yapan üstündeki kandır, bayrak uğrunda ölen varsa vatandır’ sözüyle toprağa düşüp şehadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizi ve bu uğurda gazilik mertebesine ulaşan kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.
Programda 100 kişilik koro enstrümanlar ile İstiklal Marşı’nı seslendirdiler.

Kayseri Üniversitesi’nde “Arşiv Belgelerinde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” Konulu Sergi Açıldı

Kayseri Üniversitesi tarafından, İstiklal Marşı’mızın kabulünün 100. yılı etkinlikleri kapsamında “Arşiv Belgelerinde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” konulu sergi açıldı.

Rektörlük binası fuaye alanında açılan sergi, aynı zamanda üniversitenin web sayfasında ziyaretlerin online beğenisine sunuldu.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yaşantısı ve İstiklal Marşı ile ilgili 20 adet arşiv belgesinin yer aldığı serginin en eski tarihli arşiv belgesini, 1 Eylül 1894 tarihine ait Gümülcine’de 800 kadar hayvanın telef olmasına sebep olan bulaşıcı hastalığı tetkik etmek amacıyla Edirne Ziraat Heyet-i Fenniyesi ile beraber Baytar Akif Efendinin (Mehmet Akif) gönderilmesi hakkında Orman, Maadin ve Ziraat Nezaretinden Dahiliye Nezaretine gönderilen yazı oluşturmaktadır.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, İstiklal Marşı’nın milli marş olarak kabulünün 100. yıldönümünde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve minnetle andıklarını söyledi.

Rektör Karamustafa, “İstiklal Marşımız, ülkemizin bağımsızlık sembolüdür. İstiklal Marşımız, Türk Milletinin topyekün verdiği kurtuluş mücadelesinin mısralara, cümlelere, kelimelere yansımış halidir. Bu yüzdendir ki İstiklal Marşımız bizim için çok anlamlıdır ve vazgeçilmez bir değerimizdir” dedi, Sergi iki hafta süre ile ziyaretlere açık olacak.

AKP İL BAŞKANI ŞABAN ÇOPUROĞLU’NUN MESAJI

Aziz milletimiz milli mücadelenin zor şartlarında, tüm varlığını ortaya koyarak eşsiz bir mücadele sergilemiş, vatanına sahip çıkmış, gazi olmuş, şehit olup Hakk’a ermiştir.

Bu büyük mücadele azmi, ruhu ve milletimizin iman gücü milli şairimiz Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı ile mısralara dökülmüş ve bugüne kadar gelip Türk milletinin yüreğinde aynı coşkuyla yaşamaya devam etmiştir. Milletin ve ümmetin şairi Mehmet Akif ERSOY sadece kendi döneminde yaşayan insanların değil, bizlerin de düşünce ve gönül dünyasında yeni ufuklar açmıştır.

Bir asır geçse de üzerinden ne Akif’i unutur yüreklerimiz, ne de eserlerini…

12 Mart 1921’de, Türkiye Büyük Millet Meclisimiz tarafından, büyük bir coşku ve alkışlar içinde defalarca okunarak kabul edilişinin coşkusunu bugün yüreklerimizde nasıl hissediyorsak asırlar sonrasında da hissedeceğiz Allah’ın izniyle.  Kıymetli şairimiz ve eserleri milletimiz için bir manevi zenginlik kaynağıdır.

Bu duygu düşüncelerle, “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde”, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm İstiklal şehitlerimizi minnet, rahmet ve saygıyla anıyor, “ Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” diyorum.

ADD BAŞKANI  KEMAL CEYLAN: İSTİKLAL MARŞI BOŞUNA YAZILMADI, BOŞUNA SÖYLENMEDİ…

Bugün, Türk milletinin tarih boyunca var oluşunun ve olacağının; yılmaz iradesinin, mücadeleciliğinin, esarete katlanamayacağının ve şanlı bayrağımızın her zaman göklerde özgürce dalgalanacağının; yedi düvel duysun diye yüksek sesle haykırıldığı İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yıl dönümü.Emperyalizm başlıca amacı olan ulusları özünden uzaklaştırmak, zayıf düşürmek, parçalamak, yutmak ve yok etmek idealinden hiç vazgeçmedi. Tarih, esir edilen, yok olan ulusların hüzünlü hikayeleriyle doludur. Emperyalizm bugün de aynı amaçla çalışmakta, saldırmakta ve aynı hayalleri kurmaktadır.

Ulusumuz, 20. yüzyıl başında düştüğü korkunç durumdan, yıkımdan ve kıyımdan, Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğindeki Ulusal Kurtuluş Savaşı’yla, sayısız şehit vererek yeniden özgürlüğüne kavuşmuş, vatanını leş kargalarına yedirmemiştir.İşte bu tarihsel, korkusuz, inançlı mücadelenin hikayesi, “Vatan Şairi”, yurtsever Mehmet Akif ERSOY tarafından ölümsüz bir şekilde yazılmıştır.TBMM, tam 100 yıl önce, Kurtuluş Savaşı’mız daha bitmeden, bu emsalsiz şiiri İstiklal Marşı olarak seçmiştir. Halkımızın duygularına, inancına, azmine tercüman olan İstiklal Marşı’mız, Osman Zeki ÜNGÖR’ün bestesiyle dilimize nakış nakış işlenmiştir.İstiklal Marşı’mızın daha ilk sözünde “Korkma!” diye öğütlediği gibi, biz hiç kimseden korkmadık, korkmayacağız.

Yüz yıl sonra bir daha and içiyoruz ki; Emperyaliste, yıkıcıya, bölücüye, gericiye, şeriatçıya, ırkçıya pabuç bırakmayacağız. Atalarımızdan öğrendiğimiz gibi, bizlere zincir vurmaya çalışanlara bu dünyayı dar edeceğiz. Kükreyip, bentleri yıkıp, taşacağız. Yurdumuzu alçaklara uğratmayacak, şehitlerimizin kefensiz bedenlerini çiğnetmeyecek, cennet vatanımızı kimselere vermeyeceğiz.Ve, bu kendini bilmezleri geldikleri gibi göndereceğiz.

Biz, o günlerin Hasan Tahsinleri, Şerife Bacıları, Şahin Beyleri, Kara Fatmaları, Sütçü İmamlarıyız.Biz kadını-erkeği, genci-yaşlısı, köylüsü-şehirlisiyle, cahili-aydınıyla; el ele, omuz omuza vermiş; inançlı, dirençli, kuvvetli Türk milletiyiz.Binlerce yıl geçse de yine var olacağız.Bu duygu ve düşüncelerle, başta Mustafa Kemal ATATÜRK, Mehmet Akif ERSOY, Osman Zeki ÜNGÖR olmak üzere, vatanı-milleti uğruna gözünü kırpmadan can veren şehitlerimize rahmet diliyoruz.İstiklal Marşı’mızın 100. Yılı Kutlu Olsun.

BAŞKAN GÜLSOY’DAN İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 100. YILDÖNÜMÜ MESAJI

GÜLSOY : İSTİKLAL MARŞI TÜRK MİLLETİNİN YENİDEN VAR OLMA MÜCADELESİNİN ÖLÜMSÜZLEŞTİĞİ DİZELERDİR

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolaysıyla mesaj yayımladı.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Gülsoy, Devletimizin ve Milletimizin bağımsızlık sembolü olan ve istiklal sevgisi ile dolu Şair Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşının, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 100. yıldönümünü kutladığımızı ifade ederek, “İstiklal Marşı; Türk Milletinin yurt ve bayrak sevgisinin, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin ölümsüzleştiği dizelerdir” dedi.

Ezelden beri hür yaşamış ve ilelebet hür yaşayacak olan Türk Milleti’nin bağımsızlığa verdiği önemi, Mehmet Akif Ersoy’un her dizeye ilmek ilmek işlediğini vurgulayan Başkan Gülsoy, özgürlük ve bağımsızlığın Türk Milleti’nin karakterinde olduğunu ve bu yüce milletin varlığını kainatın sonuna kadar tam bağımsız olarak sürdüreceğini söyledi.

Gülsoy mesajında şu ifadelere yer verdi:

“ ‘Korkma’, diye başlayan ve ‘Hakkıdır Hakk’a tapan Milletimin İstiklal’ diyerek son noktayı koyan Mehmet Akif Ersoy,  tarihin her döneminde birlik ve beraberliğinden ödün vermeden bağımsızlığına yönelik tehditlere karşı koyan Türk Milleti’nin, o günkü durumundan ziyade gelecekteki yani bugünkü durumunu ortaya koymuştur. Türk Milleti hiçbir zaman korkmamış, vatanını cennet bilmiş, nice canlar uğruna kazanılan topraklarda ezan sesini hiçbir zaman dindirmemiştir. Karakterinde özgürlük ve bağımsızlık olan bu millet, varlığını sonsuza kadar tam bağımsız olarak sürdürecektir.  Milletimizin yükselen sesi olan İstiklal Marşı’nda 7’den 77’ye tüm insanımızın azmi, kararlılığı ve vatan sevgisi yer almaktadır. Milli Mücadele yıllarında yazılan Milli Marşımız, bu vatanın evlatlarının aynası olmuş, olmaya da devam edecektir.

İstiklal Marşı’mız, her zaman diri, her zaman tazedir; onda şiirle tarih, duyguyla düşünce bir aradadır. Büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un mısralarında en öz biçimde ortaya konan vasıflarımız, değerlerimiz ve ideallerimiz geleceğimizi şekillendirecek temel unsurlardır.

Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabulünün 100’üncü yıl dönümünü kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, .  “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!”  diyen Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm kahraman şehitlerimizi, gazilerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyorum.  “

CHP KADIN KOLLARI BAŞKANI ALİME ESİN TOSUNER’İN MESAJI

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ’nün 100. YILI

Türk Kurtuluş Savaşının olduğu yıllarda İstiklal Harbimizin  milli bir ruh ve birliktelik içinde kazanılmasına katkıda bulunması amacıyla, Maarif Vekaletince 1921 yılında 500 lira para ödüllü bir güfte yarışması düzenledi. Ancak yarışmaya katılan 724 şiir arasında, İstiklal Marşı olmaya layık bir eser bulunamadı.

Düzenlenen yarışmaya milli şiirleriyle tanınan Mehmet Akif’in, para ödülü ile milli bir şiirin yazılamayacağını düşündüğü için katılmadığı bilinmektedir.Yarışmada beğeniler bir şiir çıkmayınca, Maarif Vekilince Mehmet Akif’e (Ersoy) bir davet mektubu gönderilir.Daveti kabul eden, Mehmet Akif’in yazdığı şiirle birlikte ön elemeyi geçen 7 şiir tekrar incelemeye alınır.Seçilen şiirler, 12 Mart  1921 yılında başkanlığını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı Millet Meclisi’nde tartışmaya açılır. Hamdullah Suphi Bey tarafından kürsüde okunan şiir, büyük bir heyecan ve coşkuyla karşılanır. Ve kazanan şiir olarak ilan edilir .İstiklal Marşının bestelenmesi için  1924 yılında yapılan beste yarışması düzenlendi. Kazanan ,  Ali Rıfat Bey’in (Çağatay)  bestesi 1930 yılına kadar tüm yurtta kullanıldı,  1930 yılında ise tekrar düzenlenme ihtiyacı doğmuş ve Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şeif Osman Zeki Bey’(Üngör) tarafından bugünde kullanılan son hali verilmiştir.

10 kıtadan oluşan İstiklal Marşımızın, ilk 2 kıtası ulusal marş olarak tüm yurtta coşkuyla okunmaya devam etmektedir.Mehmet Akif Ersoy para ödülünü , o yıllarda yoksul kadın ve çocuklar için çalışan Darülmesai isimli derneğe bağışlamıştır.Şair ayrıca şiiri Büyük Türk Milleti’nin eseridir diyerek sonraki yıllarda tüm şiirlerinin toplanarak yayınlandığı Sefahat isimli eserinde İstiklal Marşı’na yer vermeyerek yüce bir gönüllülük de göstermiştir.Bu vesileyle , İstikal Marşımızın milli şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve Kurtuluş Savaşımınız kumandanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürkü’ü , saygı, şükran ve rahmetle anıyorum.

CHP Kayseri Gençlik Örgütleri İl Başkanı Eda Albayrak’ın mesajı

Topraklarını dört bir yandan kuşatmış emperyalistlere ve onların yerli iş birlikçilerinin zulmüne karşı; onurlu bir halkın bağrından kopan bağımsızlık sevdasının, direnişinin, isyanının sesidir İstiklal Marşı…
Her dizesinde haykırılan ya istiklal ya ölüm diyen yiğitlerin nefesidir. Tırnakla, kanla kazınan zaferin; makus talihini yenen, kendi kaderini özgürce yazan bir milletin destanıdır…
Bu milletin destanını Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı ile ölümsüzleştirmiştir. İstiklal Marşımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda ‘Milli Marş’ olarak kabul edilmiştir.
İstiklal Marşı’mız ile ifade edilen ruh her bir yurttaşın içine mühürlenmiş, Cumhuriyet ile tamamlanmıştır. Bu milleti kimsenin zincire vuramayacağına; İngiliz, Fransız sömürgesine, Amerikan mandasına, küçük asya hayaline soyunan çılgınlara, tüm dünya şahitlik etmiştir.
Bugün tüm halkımız aynı ruh ve heyecanla; özgür, adil ve güvenceli bir şekilde yaşayacağı Türkiye için, Cumhuriyet’in tüm kazanımlarına sahip çıkacaktır. Aynı mücadeleci ruhla geleceği örmeye devam ediyoruz.
İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor, başta Büyük Atatürk olmak üzere vatan ve özgürlük uğruna nice destana imza atan bütün kahramanlarımıza, şehitlerimize ve gazilerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Her birinin onurlu anısına saygı ile…
Stratejist-Araştırmacı-Yazar Strateji Enstitüsü Genel Müdürü Şener Mengene

12 Mart 1921 İstiklal Marşı Kabûl Edildi. 12 Mart 1921 İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 100. yılı kutlu olsun.Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Milli Mücadele’nin başlamasıyla birlikte yeni bir marşa ihtiyaç duyuldu. Milli Eğitim Bakanlığı bir yarışma açtı. Bunu yazabilecek en önemli isimlerden biri olan Mehmet Akif Ersoy’a bu önemli görev iletildi. Tacettin Dergahında yazılma süreci başladı.

100 yıl önce bugün, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM’de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı şiir, İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Mehmet Akif Ersoy, 500 liralık ödülü, Ben bu şiiri para için yazmadım, diyerek kabul etmemiştir. İstiklal Şairimiz bu şu şiiri millete armağan etmiştir.İstiklal Marşı’nı, Safahat adını verdiği esere niçin koydurmadığı sorulduğunda, O benim değil, milletimindir, cevabını verdi. Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı? diye sorulduğunda da; O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın, cevabını vermiştir.

“Girmeden tefrika bir Millete düşman giremez.Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez.” Hürriyet ve İstiklal aşkı bu milletin ruhudur diyerek milli mücadelenin yol haritasını ortaya koymuştur.Bu büyük ruh ve mücadelenin izinde, İstiklal marşımızın 12 Mart 1921 tarihinde kabulunun 100. yıl dönümünde İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, istiklal mücadelesinde ve Vatanın bölünmez bütünlüğü için can veren bütün Şehitlerimize Allah’tan rahmet, Gazilerimize de sağlıklı ömürler diliyorum.

SEMA KARAOĞLU: GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E ŞÜKRAN BORÇLUYUZ

CHP’li Dr. Sema Karaoğlu, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100’üncü yılında bir kutlama mesajı yayınladı. ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın’ temennisinde bulunan Dr. Sema Karaoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e şükran borçluyuz” dedi. Karaoğlu, Milli şair Mehmet Akif Ersoy’u da rahmetle andı.

CHP’li Dr. Sema Karaoğlu, İstiklal Marşının kabulünün 100’üncü yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

“İstiklal Marşı’nın her dizesi egemenliği eline alan ve kendi kaderini kendi tayin eden milletimizin sesidir” diyen Karaoğlu, “Yurdumuz, dört bir taraftan işgal edilip, hak ve özgürlüklerimiz talan edildiğinde, muktedirler kişisel ikballeri nedeniyle sessiz kalıp,  işgale göz yumarken bir çift mavi göz Samsun’dan bağımsızlık ve hürriyet ateşini başlatmıştı. Bu vizyoner lider savaşın manasını anlatacak, halka ve askere heyecan verecek bir marş yazılması gerektiğini belirtip ve  Milli Eğitim Bakanlığından bu konuda bir çalışma yapılmasını istemişti. Açılan yarışmaya 721 şiir kabul edilmiş ancak o dönem mebus olan Mehmet Akif Ersoy ise işin içinde para olduğu için bu yarışmaya katılmamıştı. O dönem Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi Bey’in devreye girmesinin ardından Mehmet Akif Ersoy marş yazmış ve birinci mecliste bu marş kabul edilmiştir. Bu marşın kabulü ile milletimizin ve ordumuzun  heyecanı dizelere döküldü, yüreklere işledi” dedi.

Karaoğlu, “Bağımsızlığa aşık, hürriyete aşık ve esaret ile tutsaklık kabul etmeyen halkımızın zor ve çetin şartlardaki mücadele destanı İstiklal Marşı ile vücut bulmuştur. İstiklal Marşı’nda vatanı işgal edilmiş halkımızın özgürlük ve bağımsızlık haykırışı vardır. İstiklal Marşı’nda milletimizin vatanı müdafaa etme iradesi vardır. İstiklal Marşı’nda halkımızın özgür yaşama kararı vardır. İstiklal Marşı’nda ifade olunan bu ruh cephelerde yazılan destan ile mühürlenmiş, Cumhuriyet ile tamamlanmış, bu vatan topraklarında halkımızın hür yaşayacağı bütün dünyaya gösterilmiştir” şeklinde konuştu.

Dr. Karaoğlu “Bugün de halkımız aynı ruha ve aynı heyecana sahiptir. Özgür, adil ve huzur içinde bir Türkiye’nin teminatı halkımızın sahip olduğu bu ruhtur. Geleceğimizi de bu ruh belirleyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabulünün 100’üncü yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor, başta Büyük Atatürk olmak üzere vatan ve özgürlük uğruna nice destana imza atan bütün kahramanlarımıza, şehitlerimize ve gazilerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

TOK: “ECDADIMIZIN EMANETİ BU VATANA İLELEBET SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Serkan Tok, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100. yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Tok mesajında “Milli marşımız olan İstiklal Marşı, aziz milletimizin diriliş destanıdır” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 12 Mart 1921 tarihinde “Milli Marş” olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın Kurtuluş Savaşı yıllarında maddi ve manevi zorluklarla mücadele eden ecdadın ortak duygusunun ve inancının sembolü olduğunu belirten Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Serkan Tok: “İstiklal Marşı, aynı zamanda bu topraklara kanını helal etmiş, canını feda etmiş bir neslin aslında geleceğe yani bizlere seslenişidir. ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ diyerek başlayan İstiklal Marşımız, Türk Milleti’nin kararlılığını en güzel şekilde ifade etmiş, her mısrasın da milli mücadele yıllarında yaşanan kahramanlıkları mükemmel bir şekilde anlatmıştır. Türk Milleti’nin milli ve manevi duygularını, mısralarıyla tüm dünyaya haykıran büyük şair Mehmet Akif Ersoy, tüm ömrünü vatanına ve milletine vakfetmiş bir gönül eridir. Milli marşımızın içindeki manayı bu çehresiyle anlamak, anlatmak, yaşamak ve yaşatmak şüphesiz ki milletçe vazgeçilmez en büyük milli ve manevi yükümlülüğümüzdür. Bu vatanın hangi badireler neticesinde kurulduğunu genç nesillere aktarıp çocuklarımıza bu bilinci aşılamalıyız. Bundan sonra da İstiklal Marşı’nda en güzel ifadesini bulan ortak değerlerimiz etrafında milletimizle beraber aynı azim ve şuurla geleceğimizi inşa etmek için çalışacağız. Ecdadımızın emaneti olan bu vatana ilelebet sahip çıkacağız. 12 Mart İstiklal Marşımızın kabul edilme günü vesilesiyle Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve bütün İstiklal Kahramanlarımızı bir kez daha minnet ve rahmetle anıyorum. Tüm şehitlerimizin ve Milli şairimizin mekânı Cennet olsun” ifadelerine yer verdi.

KAZIM YÜCEL: ESARETE KARŞI DURUŞUN ADIDIR İSTİKLAL MARŞI

İyi Partili Kazım Yücel, İstiklal Marşının kabul edilişinin 100. yıldönümünde bir mesaj yayınladı. Türk Milletinin özgürlüğü için mücadele eden herkesi şükranla andığını belirten Yücel, “Esarete karşı duruşun adıdır  İstiklal Marşı” dedi.

“Bugün kabul edilişinin 100. yıl dönümünü andığımız İstiklal Marşımız ile Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşımızda kahramanca çarpışan milletimizin duygu ve düşüncelerine en kalbi biçimde tercüman olmuştur” diyen Yücel, “12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşımız, milletimizin tarihinde yaşadığı kahramanlıkları, manevi değerleri ve vatan sevgisini en anlamlı şekilde ifade etmektedir” ifadelerini kullandı.

Yücel, “Türk Milletinin beka mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı, her türlü zorlu şartlara rağmen milletimizin düşmana karşı göğsünü korkusuzca siper ettiği bir kahramanlık destanı olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizi emperyalist düşlerle boyunduruk altına almak isteyen dış güçlere karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz milletimizin tek vücut halinde kenetlenerek verdiği mücadeleler destanlara, şiirlere konu olarak günümüze kadar taşınmıştır ve bu yeni nesillere bir ibret belgesi olarak kalmaya devam edecektir. Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımızı yazarken duygu, düşünce, bilgi ve deneyimlerinden elde ettiği birikimi yansıtırken, milletimizin verdiği mücadeleyi destansı sözlerle dizelere dökmüştür. Mehmet Akif Ersoy yalnızca büyük bir şair değil, aynı zamanda başta İstiklal Marşımız olmak üzere kaleme aldığı eserlerle milletimiz için bir moral ve cesaret kaynağı olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 100. yıl dönümünü kutluyor, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum” dedi.

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR’DAN İSTİKLAL MARŞI’NIN 100.YIL MESAJI

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Çolakbayrakdar mesajında; “İstiklal Marşı’nın Kabulü ’nün 100.yıldönümünde ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı’nı yazdırmasın’ diye dua ediyoruz. Bu vesile ile Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz.” dedi.

İstiklal Marşı’nın Türk milletinin yeniden dirilişinin sembolü olduğunu vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle İstiklal Harbi’nde şehit düşen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Huzur içinde yaşamış olduğumuz; Anadolu topraklarında, kıyamete kadar hür ve özgür bir şekilde yaşamayı Mevla’m, bizlere nasip eylesin. Şu bilinsin ki; bin yıldır bu topraklarda özgür yaşadığımız gibi bundan sonra da bayrağımızın gölgesi altında, ezan sesiyle yaşamaya devam edeceğiz. Bütün amacımız; milli ve manevi değerlerimize bağlı bir nesil yetiştirmektir. Bu noktada yavrularımız için elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Gayretimiz; Güçlü Türkiye’nin yarınları olan evlatlarımızın daha iyi bir şekilde yetişebilmesi içindir. İnşallah hizmetlerimizle yarınlarımız daha iyi olacak. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşlarını, Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.”

DOĞAN: “İSTİKLAL MARŞIMIZ, HÜRRİYET AŞKIMIZIN EN BERRAK İFADESİDİR”

Milliyetçi Hareket Partisi Kocasinan İlçe Başkanı Hacı Ali Doğan,  12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Milliyetçi Hareket Partisi Kocasinan İlçe Başkanı Hacı Ali Doğan, “Milletimizin onurlu mücadelesi ve vatan sevgisi, bağımsız bir ülke, hür bir millet iddiasının mısralarla ifadesi ve parlak bir geleceğin müjdecisi olan İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıldönümünü kutluyoruz” ifadesinde bulunduğu mesajını şu şekilde sürdürdü: “Milli marşlar, Milletlerin birliğini sağlayan ve yaşatan temel öğelerdendir. İstiklal Marşı, Türk Milleti’nin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk Milleti’ni ortak düşünce ve değerler düzleminde buluşturan eşsiz bir eserdir. İçinde yaşadığı toplumun değerlerini çok iyi bilen, ömrünü vatana, millete adamış milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un bu uyanış destanında bir milletin yeniden var olması, yeniden tarih sahnesinde hak ettiği yeri almasının yanı sıra her kıtasında iman tazeleten, her mısrasın da ecdada rahmet okutan, her kelimesinde ruhumuzu aydınlatan İstiklal Marşımız, milli bilincimizin ve hürriyet aşkımızın en berrak ifadesidir. Türk Milleti’ni ortak değerler ve düşünce düzleminde buluşturan İstiklal Marşımız ve sahip olduğumuz her değer bağımsızlık mücadelesinden izler taşıyor. Bize ve genç nesillerimize düşen en temel vazife de bu mücadeleyi daima diri tutmak ve gelecek nesillere aktarılması için mücadeleyi sürdürmektir. Yüce Allah’tan bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmamasını niyaz ediyor, İstiklal Marşımızın TBMM’de kabulünün 100. yılı nedeniyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve bu vatan uğruna can veren bütün şehitlerimizi ve gazi olan kahramanlarımızı şükran ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

YİBO’DA 12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
Pınarbaşı İlçesinde YİBO ilköğretim okulu öğrencileri tarafından 12 Mart istiklal marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.
Programa Pınarbaşı İlçe Kaymakam vekili İbrahim Gökmen, Pınarbaşı Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu, ilçe protokolü ile öğrenciler katıldı.
Saygı durusu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda minik öğrenciler salona Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşını nasıl yazdığını belirten afişlerle girdi. Büyük alkış alan öğrenciler daha sonra şiirler okuyup gösteriler sundu. Zaman zaman duygulu anların yaşandığı program sonunda Kaymakam vekili İbrahim Gökmen ile Başkan Menduh Uzunluoğlu, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Program pandemi kurallarına göre gerçekleştirildi.
İSTİKLAL MARŞIMIZ 100 YAŞINDA
İstiklal Marşının kabulü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma programı Nevzer Erciş İmamhatip Ortaokulu tarafından hazırlanan programla Ahmed İslamoğlu Anadolu İmamhatip Lisesi konferans salonunda yapıldı.
100 yıl önce kabul edilen İstiklal Marşımızın kabulüyle alakalı programa İlçe Protokolüyle birlikte okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından okul müdürü İbrahim Ünal’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda okul öğrencilerinden Zeynep Arslan, günün anlam ve önemine dair kısa bir konuşma yaptı. Milli şairimizin şiirlerinin seslendirildiği programda Mehmet Akif’le ilgili tanıtıcı videolar ve tiyatro gösterisi büyük beğeni topladı.
Programın sonunda Covid 19 salgını dolayısıyla uzaktan eğitimle okuma yazmayı ve İstiklal Marşımızın on kıtasını ezberleyip programda okuyan Atatürk İlkokulu birinci sınıf öğrencilerine ödüllerini ilçe protokolü takdim etti.  Pandemi dolayısıyla maske ve mesafe kurallarına uyularak yapılan programdan dolayı okul yönetimine ve öğrencilere teşekkürlerini ileten Cabbar Başkan “100. yaşını kutladığımız İstiklal Marşımız, aziz milletimizin himayesinde her daim var olacaktır” açıklamalarında bulundu.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü