İşte Türkiye’nin en iyi işyerleri
İnsan kaynakları ve yönetim uygulamaları danışmanlığı alanında dünya lideri Aon Hewitt’in çalışan bağlılığı araştırması ile belirlenen 2016 En İyi İşyeri (Aon Best Employers) Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül alanlar arasında Montero Gıda ile Migros da var.
Bu yıl 10. kez Türkiye’de 3 yıldan uzun bir süredir faaliyet gösteren ve en az 50 çalışanı bulunan şirketlerin katılımı ile yapılan araştırmada şirketler; Çalışan Bağlılığı, Liderlik, İşveren Markası ve Performans Kültürü endeks değerlerine göre değerlendirildi. Araştırmaya katılan 170 şirketten global kriterlere uyan 15 şirket, “En İyi İşyeri (Aon Best Employer)” unvanını aldı. Çalışan bağlılığı konusunda istikrarlı gelişim gösteren 4 şirket ise Çalışan Bağlılığı Başarı Ödülü’nün sahibi oldu.
Çalışan Bağlılığı Ödüllerini, Denizbank, Garanti Bankası, Migros ve Türkiye İş Bankası aldı.
Türkiye’nin en iyi işyeri ödüllerini alan şirketler ise şunlar:
Doğuş Otomotiv, Eczacıbaşı İlaç Pazarlama, Eczacıbaşı Profesyonel, Garanti Yatırım, Kalekim, Marriott International, Montero Gıda, Novartis, Novo Nordisk, Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri, Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım (YEDAŞ), Yeşilırmak Elektrik Perakende Satış (YEPAŞ), Yüce Auto – Škoda, Yves Rocher Türkiye.
Aon Hewitt’in araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Türkiye geneli çalışan bağlılığı 2016 yılında 2 puan artış göstererek yüzde 50’den 52’ye çıkarken, bu oran en iyi işyerlerinde yüzde %76 olarak gözlemleniyor.
Türkiye’deki 210 bin çalışan verisinin analizini yorumlayan Aon Hewitt Türkiye Kurucu Ortağı Cengiz Gürleyik, çalışan bağlılığında gözlemlenen artışın beyaz yakaya oranla mavi yakada daha fazla olmasına dikkat çekti. Gürleyik, şunları söyledi:
“Şirketler artık her kademeye yönelik çalışmalar yapıyor. Bu da mavi yakada gözlemlenen bağlılık artışını destekliyor. Örnek vermek gerekirse; Türkiye’nin önemli gruplarından biri, aldığı geri bildirimler sonrasında ‘mavi yaka’ terimini ortadan kaldırmak için mavi yakaya ‘saha çalışanı’, beyaz yakaya ise ‘ofis çalışanı’ demeye başladı. Sadece bu söylem farklılığı bile bağlılıkta önemli rol üstleniyor.
Kadın-erkek çalışanların oranlarına baktığımızda ise erkeklerin bağlılık oranı, kadınların bağlılığından daha fazla olsa da kadınların bağlılık oranı artışı erkeklere göre bir puan daha fazla. Bunun dışında çalışan bağlılığı; kuşaklar, iş fonksiyonları, pozisyon/kademe vb. demografikler üzerinden incelendiğinde her alanda topyekün bir artış gözlemliyoruz.”
Bağlı çalışanların temelde “Konuş”, “Kal” ve “Kalkındır” olarak isimlendirdikleri 3 davranışı sergilediğini belirten Gürleyik, 2016 araştırmasında çalışanların en çok “Kal” davranışında artış gösterdiğini vurguladı. Gürleyik, “Bağlı çalışanlar; şirketi ile ilgili içerde ve dışarda olumlu konuşur ve şirketini tavsiye eder, şirketinde kalma kararlılığına sahiptir ve takımın bir parçası gibi hisseder, kendilerinden beklenenin fazlasını verme konusunda içlerinden gelen bir motivasyona sahiptirler ve teşvik edildiklerini hissederler. Özellikle moralin düştüğü ve ekonomik belirsizliklerin yaşandığı coğrafi bölgelerde çalışanların şirketlerine daha çok tutunduklarını ve KAL davranışını daha çok gösterdiklerini gözlemliyoruz. Bu yılki bağlılık verilerinde; Konuş, Kal ve Kalkındır davranışlarından en çok artışın ‘Kal’ davranışında olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
2016 yılında Bilgi Teknolojileri bölümünde çalışanların bağlılığı bir önceki yıla göre düşüş sergilerken; AR-GE, İK, Finans, Satın Alma ve Üretim bölümleri ise artışını sürdürüyor.