HOLLANDA’DA FESTİVALLAR, FUARLAR VE KERMESLER ONBİNLERCE TÜRK’Ü BİR ARAYA GETİRDİ.

Organizasyonda başarı örneği gösteren müteşebbüsler, bazılarına, ‘Öyle yapılmaz, böyle yapılır’ dersi verdiler.

Amsterdam’daki Anadolu Festivali 50.000 kişi, Utrecht’teki Fuarım sergisi 25.000 kişi ziyaret etti.

2 Yıllık pandemi hapisliğinden kurtulan Türkler, adeta bir patlama yarattılar.

İlhan KARAÇAY’ın haberi

AMSTERDAM,- Korona pandemisi nedeniyle iki yıldır, bırakın eğlenmeyi, dışarı çıkmayı bile özleyen Hollandalılar, pandeminin gevşemesi sonrasında, çeşitli organizasyonlar ile eğlenmeyi sürdürürlerken, ülkede yaşayan 500 bini aşkın Türk ve Türk kökenli de, festivallar, fuarlar ve kermesler ile eğlendiler.

Hollanda’da sorunların bir kenara bırakılıp, eğlence furyasına katılanlar için, bakınız Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör ne diyor:

“Türkler de, havaların ısınmasıyla, mayıs ve haziran ayları ağırlıklı olmak üzere, coştular adeta. Oteller, parklar, salonlar, tiratrolar, cami önleri, dernek ve vakıf binaları, hemen hemen her hafta Türk programlarıyla doldu. Festivaller, konserler, hayır pazarları, panayırlar, şenlikler, tiyatro gösterileri, halk dansları yarışmaları, fuarlar, birbirini takip etti. Kalabalıklar salonlara, parklara sığmıyor.
Örneğin, mayıs ve haziran aylarında sadece Hollanda’da, ülke düzeyinde yapılan bazı organizasyonlar şöyle:
Amsterdam’da Sağlık Fuarı, Schiedam’da Festi Ala, Amsterdam’da Anatolia Festijn, Utrecht’de FUARIM.
Bunların yanı sıra, bazen iki gün süren
Utrecht Ulu Camii, Zaandam Sultan Ahmet Camii, Almere Sultan Ahmet Camii, gibi bir çok caminin ‘Hayır Çarşısı’ organizasyonları da Türklerin bahar etkinlikleri arasında yer alıyor.
Fuar, hayır çarşısı, panayır, festival yanı sıra, bir de konserler var Türklerin coştuğu etkinlikler arasında…
Rotterdam’da organize edilen
‘Arabeks Müzikali AFARA’, Capelle aan den IJssel’da yapılan ‘Yaz Konseri’, Amsterdam’da Candan Erçetin ve Metropole Orkestrası ve diğerleri bunlardan bazıları…
Türklerin organize ettikleri programlar, Hollanda’nın Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag şehirleriyle sınırlı değil elbette. Benzer organizasyonlar, ülkenin dört bir yanında organize edildi. Bu programlar, sosyal medya sayesinde kısmen canlı olarak da izlenebilildi. Programlarda hem yerel hem de Türkiye’den gelen tanınmış sanatçılar, konuşmacılar, yazarlar yer aldı.
Avrupa’nın her yerinde gözlenen bu olağanüstü hareketlilik, esasen Ramazan ayında başlamıştı. Bir çok kuruluş tarafından, adeta birbirleriyle yarışırcasına organize edilen iftar sofraları, daha sonra yerini, kültür, sanat, eğitim ve spor etkinliklerinden oluşan fuar, festival ve konserlere bıraktı. Zira, tam iki yıl insanlar, bırakın parklarda piknik yapmayı, bayramlarda bile, büyüklerini ziyarete gidemediler. Salgın geçince de, Türkleri tutmak mümkün olmadı.”

AMSTERDAM’DA ANADOLU FESTİVALİ

Evet, organizasyon bakımından bazıları için ders niteliği taşıyan bu etkinliklerin en büyüğü Amsterdam’da yapıldı.

Hollanda’nın “Kültürel Buluşması” olarak gelenekselleşen Anatolia Festijn etklinliğinin üçüncüsü ‘Ailemle orda olmak istiyorum’ aile teması ile 03-06 Haziran 2022 tarihlerinde Stadspark Osdorp’ta düzenlendi.

Anatolia Festijn, Hollanda kültürünü, Anadolu kültürleri ile tanıştırmayı ve kaynaştırmayı amaç edinen ve bu anlamda kültürler arası bir köprü vazifesi gören Stichting Markad kurumunun düzenlemiş olduğu Anadolu Kültür Günleri’nin adıdır.

Anatolia Festijn, Anadolu’nun sahip olduğu zenginlikleri, çeşitliliği ve kültürel birikimini bu etkinlikler aracılığı ile ziyaretçilerle buluşturdu. Anatolia Festijn’de, Anadolu’nun farklı bölgelerine ait özelliklerin, yöresel unsurların, mutfak lezzetleri stantlarında uzun kuyruklar oluştu.

Katılımcılar festival kapsamında tiyatro gösterileri, yazar buluşmaları, ebru, hat ve cam üfleme sanatı, mehter ve halk oyunları gösterileri gibi çok sayıda etkinliği izleme imkanı buldu.

Festivalde, Türk kahvesinden tatlılara, gözlemeden dönere, simit ve lokmadan mantıya kadar Türk mutfağından çok sayıda lezzetin yanı sıra, Hollanda firmalarınca da ülkeye özgü tatlıların satışı yapıldı.Etkinlikte Dr. Savaş Şafak Barkçin, Hatayi İnanç, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Bahadır Yenişehirlioğlu ile sanatçı Dursun Ali Erzincanlı da katılımcılarla sohbet edip, kitaplarını imzaladı.

Anadolu Festivali Genel Koordinatörü Kürşat Murat yaptığı açıklamada, festivali düzenlemekteki amaçlarının Anadolu kültürünü Avrupalılara tanıtırken, Avrupa’da yaşayan Türklere de bu kültürü hatırlatmak olduğunu söyledi.
Katılımdan oldukça memnun olduklarını dile getiren Kürşat Murat, “Festivale Hollanda’daki Türklerin yanı sıra Belçika, Almanya, Danimarka ve İngiltere gibi birçok ülkeden ziyaretçi katıldı.” dedi.
Festivalin organizasyonunda, medya ilişkilerini sürdüren Şerafettin Babacan’ın,
başarılı çalışmaları, 4 günlük katılımcı sayısının 50 bini aşmasında büyük rol oynadı.

UTRECHT HOUTEN’DE ‘KÜLTÜR FESTİVALİ FUARIM’DA ÜNLÜ SANATÇILAR MUSTAFA CECELİ VE SİNAN AKÇIL 25 BİN KİŞİ ÇEKTİ

Zekeriya Aslan’ın organizasyonu ile yapılan ‘Kültür Festivali Fuarım’, ünlü sanatçıların katılımı sayesinde 25 bini aşkın ziyaretçi topladı.

Fuarda Mustafa Ceceli, Sinan Akçıl, Hakan Mengüç, Çağatay Akman, By Kuş, Kenan Çoban, Prof. Dr. Hayati İnanç, Alişan Kapaklıkaya, Sinan Yağmur, Bülent Gardiyaoğlu, Saliha Erdim, Julia Sena Yamanoğlu, Erol Çalı, Serhat Yabancı, Yunus Arıkan, Gülsemin Konca, Süyeybe Kevser, Mehmet Küçük, Aysel Yalçın, Leyla Karabağlı, Elif Akkar Küçük, Nezaket Kıraçtı ve Erol Göksü gibi isimler 3 gün boyunca ziyaretçilerle kaynaştılar.Fuara gelen engelli yurttaşlarımız unutulmamıştı. Onlar için özel yer ayrılan engellileri Mustafa Ceceli de unutmadı ve aralarına karışarak fotoğraf çektirdi.

‘6 Fuar bir arada’ sloganı ile açılan fuarın ilk günü sahne alan Mustafa Ceceli, salonu doluran binlerce kişiye coşkulu anlar yaşattı.
Fuarım’ın ikinci gününde ünlü yazarlar, güfteci, besteci ve şarkıcıların yanında, sosyal medyada 6 milyon takipçisi olan Sinan Akçıl sahneye çıktılar ve büyük ilgi gördüler.

KERMES PATLAMASI
Fuarlar ve festivaller ile şenlenen Hollanda’da, çeşitli dernek ve federasyonların organize ettikleri kermesler ile tam anlamıyla coşku seline dönüştü. Bu kermeslere de onbinlerce ziy aretçi akın etti.

Böylelikle, sorunlardan uzak neşeli günler yaşanmış oldu.
Şimdi de, gerek Hollandalılar ve gerekse burada yaşayan Türkler, tatilllerini Türkiye’de geçirmek üzere yollara dökülecekler.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

TİMEF’TEN ÜNYE’DE “MEDYA’NIN DEPREM VE AFET DİLİ” ÇALIŞTAYI

Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) tarafından Ordu’nun Ünye ilçesinde “Medya’nın Deprem ve Afet Dili …