Sağlık

‘Farmakolojide güncel yaklaşımlar kongresi’nde eczacılığın dünü, bugünü, geleceği konuşuldu

12.Bölge Kayseri Eczacı Odası başkanı Oğuzhan Ulutaş hayal bir bilimsel kongre yaptıklarını, ERÜ Eczacılık Fakültesi dekanı Prof.Dr. İbrahim Narin, eğitimde bilimsel ve etik değerlerle  klinik eczacılık eğitimine önem verdiklerine dikkat çekti. TEB Genel başkanı  Erdoğan Çolak’ta , ‘Toplum, sağlık, ilaç ve tüm alanlar değişirken, eczacının değişmemesi ya da statüsünü değişmeden koruması mümkün gözükmemektedir. Bunun için hep birlikte hazırlıklı olmamız gerekiyor’ dedi.

 Kayseri’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Farmakolojide güncel yaklaşımlar kongresi’nde ‘eczacılığın dünü, bugünü ve geleceği’ geniş kapsamlı ele alındı.  Türkiye Eczacılar Birliği Genel başkanı  Erdoğan Çolak “Hastanelerde bizim eczacılar depo memurluğu yaparken  Avrupa’da 50 hastaya bir eczacı  düşüyor. Yasa çıktı, herkes kenara çekildi, istihdamda iş bize kaldı. Halen plansız, proğramsız fakülteler açılıyor’ diyerek dertlendi.

Bir otelde gerçekleştirilen ve ‘Bireye özgü güncel tedavi yaklaşımları ve önemi, hipertansiyon tedavisi ve akılcı ilaç kullanımı, tip 2 diyabet, eczanede sık görülen rahatsızlıklarda yaklaşım,  D vitamini toksisitesi, eczacılığın dünü, bugünü ve geleceği, 1. Basamak sağlık hizmetlerinde eczacının rolü, ilaç advers etkileri ve farmakovijilans, astım ve koah tedavisinde akılcı ilaç kullanımı, geçmişten geleceğe Üniversiteler, bilgi üretiminin önemi, kanserde ilaç dirençliliği, sağlık okur yazarlığı medya, popüler kültür akımlarının sağlık üzerine olumsuz etkileri, yeni ilaç geliştirme üzerine, eczanelerde farmasötik bakıma pratik yaklaşımlar’ ele alındığı kongreye üst düzey katılım dikkat çekti.

Kongrenin açılışında konuşan 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, bu kongrenin kurumsallaşarak devamının önemine işaret etti”  Umarım hepimiz için keyifli ve verim aldığımız bir kongre olur. Böyle bir kongreyi hayal etmek ve gerçekleştiğini görmek, bizler için tarifsiz bir mutluluk kaynağı. Bilimsel kongremizde emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak’da, kongrenin önemli konularına, sağlık ve ilaç alanında çok hızlı ve radikal dönüşümlere işaret etti “Bu hızlı değişimle, bizim alanımızdaki değişim ve dönüşümlerle beraber buna karşı ihtiyaç olgusunu da ortaya çıkarıyor. Bizim ihtiyaçlarımızın da değişeceği ve çeşitleneceği bir ortamın bize haberini veriyor. Tüm bunlar önümüzde dururken, eczacılık alanının kendisini bekleyen değişimler için eczacılarımızın mutlaka hazırlık yapması gerekiyor. Çünkü toplum, sağlık, ilaç ve tüm alanlar değişirken, eczacının değişmemesi ya da statüsünü değişmeden koruması mümkün gözükmemektedir. Çeşitli bilimsel ve meslek içi etkinlikler, bir araya gelme organizasyonları yapmak durumundayız” dedi ve şöyle devam etti.

“Türkiye’mizin sağlık okuryazarlığı düşük ekonomik kaynakları ve altyapısı yetersiz süs yapısal düzenlemeler aracılığıyla reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesine hazır bir toplumuz yok. Burada hasta Güvenliği ve ilaç erişim konusunda sıkıntılar yaşanacağını düşünüyoruz TCK tarafından hazırlanan listede hangi ilaç gruplarının reçetesiz kategorisine satılacağı ise belirsizdir, bu belirsizlik tartışmaları da olanaksız kılmaktadır. Embe yöntemi olarak reçetesiz ilacın yukarıdan aşağı bir biçimde oluşturulması doğru bir yaklaşım da değildir. Reçetesiz İlaçta eczacının yasal sorumluluğu hususunda açık bir biçimde belirtilmemiştir. İlaç besin etkileşimi riskleri kontrol altında tutulamaz. Bu işin ilmini bilen Eczacı tarafından hasta sorgulaması yapılarak ve kayıt altına alınarak ilacı reçetesiz verilmesi olgusu hayata geçirilmelidir Onun için demoklesin kılıcı gibi Eczacılar satış yapıyor Ceza verelim bunun yolunu açalım bir kısım ilaçları reçeteli reçetesiz diye ayıralım sonra İnsanlar kendi kendini tedavi etsin mantığı doğru bir mantık ve doğru bir yaklaşım değildir. Türkiye’de 26 binin üzerinde eczanemiz var  Türkiye’de eczane açılacak yerler sayısı 3 bin 500 nüfus ilçeye göre baktığınızda 1800 civarında eczane yeri var bunun ağırlığı doğum Güneydoğu İç Anadolu ve kısmen Karadeniz diğer yerlerde özellikle batıda ve sağlık merkezlerinin ağırlıklı olduğu yerler ve 3500 değil.  Bin 100 kişiye kadar düşen yerlerimiz var.”

Halen plansız, programsız fakülte açılmasını da eleştiren  Çolak, nicelik büyüme yerine niteliksel büyümenin önemini tekrarladı. Kongre bugün sona erecek.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası