“Sürgünün 80. Yılında Ahıska Türkleri” Paneli ve anma
Kayseri Valiliği, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Turizm Fakültesi, Türk Ocakları Kayseri Şubesi ve Anadolu Azerbaycan Eğitim Kültür Dostluk Derneği tarafından “Sürgünün 80. Yılında Ahıska Türkleri” paneli düzenlendi.
Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Dedebağı, ERÜ Rektör Yardımcıları M. Hakan Poyrazoğlu ve Prof. Dr. Cevdet Kırpık, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Güllü, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl Kültür Müdürü Doç. Dr. Şükrü Dursun, İŞKUR İl Müdürü Ayşe Ak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arzu Cıngır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Sibel Livdumlu, Kayseri Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünal, Anadolu Azerbaycan Eğitim Kültür Dostluk Derneği Başkanı İsmet Taymuş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinlikte ilk olarak Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve davetliler tarafından “Sürgünün 80. Yılında Ahıska Türkleri” konulu fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirilerek gezildi.
Sergi açılışının ardından panele geçildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan panelin açılışında konuşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Benim hep söylediğim bir şey var, Türk olmak bedel ister, Türk olarak kalmak daha büyük bedel ister. Dünyanın her yerinde Türk olarak kalmak istiyorsanız, can vereceksiniz, kan vereceksiniz, bedel ödeyeceksiniz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Fatih Altun da konuşmasında şunları kaydetti: “İnsanın vatan sevgisi, toprak sevgisi hiçbir şeyle değişecek bir duygu değildir. Yani bu sürgünlerin sonuçlarında sizler konum olarak a noktasından b noktasına geçiyor gibi basit cümlelerle bunları ifade edebilirsiniz. Ama oradaki kültürü, tarihi silmek kolay değildir.”
Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar ise 80 yıl önce yaşanılan sürgünün haksız ve insani olmayan bir sürgün olduğunu söyledi.
Kayseri Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünal da yaptığı konuşmada panelin amacının acı günün hatırlanması ve gelecek nesillere daha düşünceli bir biçimde aktarılması olduğunu belirtti.
ERÜ Edebiyat Fakültesi Öğrencisi Haydar Habiboğlu ise “Biz Ahıskalı gençler olarak, her zaman ve her yerde şunu belirtmek isteriz; Ahıska ezeli ve ebedi Türk’ün yurdudur” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.
ERÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Kılıç’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar, Giresun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Rasim Bayraktar, Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Hasanoğlu ve Araştırmacı Yazar Dr. Azad Dedeoğlu Ahıska Sürgünü hakkında katılımcılara bilgi verildi.
AHISKALI TÜRKLER 80 YIL SÜRGÜN YIL DÖNÜMÜNÜ ACIYLA ANDI
İstanbul Ahıskalı Türklerin derneğinin Başkanı Sn Bahadır MERDEN’İN Başkanlığı tarafından 14 Kasım 1944 senesinde yaşanan o acımasız hikayeyi Güngören belediyesine ait kültür merkezinde anıldı. Burada bu konuşma esnasında Bahadır MERDEN’İN üzerinden 80 sene gitse de biz unutmadık unutturmayacağız gibi sözleriyle vurgulamıştır. Ahıska coğrafi olarak Türkiye’nin kuzeydoğusunda yerleşen yani ardahan’a 15 kilometre yakın olan bir bölgedir burası milattan önce 500 milattan sonra da 600 senelik Türk yurdu olarak tarihlere geçen eski atabeyler Selçuklu ve Osmanlı gibi devlet konumunda olan bir bölgesi olduğu için burası öz ve öz türk bölgesidir. 1828 senesinde Osmanlı-Rus Savaşı’nda yenik düşen Osmanlı imparatorluğu ahıskayı kaybeder 1829 senesinde ise Ahıska Edirne anlaşması ile tamamen sınır ötesine kalmış ve bu bölgede bazı nedenler ve sebepler göstererek asimilla etme mücadelesi ile birlikte asimila olmayan Ahıskalı Türkler üzerinden 2 bir kirli oyun oynanmıştır Bu sürgün esnasında 16 yaşından 50 yaşına kadar eli silah tutan Ahıska Türklerinin eline silah verilerek savaşın ön sıralarında savaştılarak geriye kalanını yaşlıların varını devletini alıp orta Asya’ya sürgün edilerek vatanımız ahıskadan kopardılar konuşmaları eşliğinde satırlara yer verdi. Bu sürgüne yönelik tam 80 yıl üzerinden geçse de hala acılarımız taze unutulmayan hatta mümkün olmayan bir hikayedir. Bu sürgün esnasında soğuk kış demeden bulaşıcı hastalıklar maruz kalan Ahıskalı Türkler hayatlarını kaybetmiş ve nicelerinde hayatta olup olmadığına yönelik de ulaşılamamıştır. Savaşa gönderilen ahıskalı döndüklerinde hasretle sarılıyor anasına babasına kimileri ise ahirete bırakıyor. Sürgünü canlı yaşayan canlı tarihlerimiz de konuşmaları ile gelen konukları göz yaşlarına boğdu burada hafız Binali Murtaza oğlu kur’an-ı kerim’den aşrı şerif okuyarak duasını Ahıska Türklerinin sayılı ve saygılı önderlerinden Balabek Merde’nin eşliğiyle dualar yapılmıştır. Hep birlikte Bu sürgün esnasında hayatlarını kaybeden nice Ahıskalı soydaşlarımızı acı ile minnetle anıyor yapılan bu kirli oyunu da şiddetle kınıyoruz diyerekten programa son verilmiştir.