Eğitim

ERÜ’de Kampüs Günleri’25 Etkinliği ve “Uluslararası Yapay Zeka Hukuku ve Hukukta Dijitalleşme Sempozyumu”, Bilim Gençlerle Kazanacak projesi, Yaşayan Anlar: 25 Yılın Retrospektifi

ERÜ’de Kampüs Günleri’25 Etkinliği Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından öğrenci kulüplerinin katılımları ile “Evim Kampüs’25 Bahar Buluşması” etkinliği düzenlendi.

Marianne Molu Amfi’de gerçekleştirilen etkinliğin açılışına Rektör Vekili Prof. Dr. Oktay Özkan, Rektör Yardımcıları, Prof. Dr. M. Hakan Poyrazoğlu ve Prof. Dr. Cevdet Kırpık, Genel Sekreter Prof. Dr. İbrahim Narin, Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Afşın Alper Cerit ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte ilk olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı tarafından dinleti ile Kafkas Dans gösterisi gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Oktay Özkan, etkinliği düzenlemekteki amaçlarının akademisyenler ve öğrenci kulüpleri ile bir araya gelmek olduğunu belirterek, “Erciyes Üniversitesi aldığı akademik başarıların yanında, öğrencilerinin isteklerini yerine getirmek amacıyla birçok organizasyon düzenlemektedir. Evim Kampüs etkinliğimizde bunlardan birisidir. Evim Kampüs, çeşitli organizasyonlar 2022 yılından beri devam etmektedir. Ben bu organizasyonda emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Vekili Prof. Dr. Oktay Özkan ve davetliler öğrenciler tarafından kurulan stantları ziyaret ederek, kulüp çalışmaları hakkında bilgi aldılar.

Öğrencilere yemek ikramında bulunulduğu etkinlikte, 2 gün boyunca öğrenci kulüpleri tarafından bir dizi etkinlik ve yarışmalar düzenlenecek.

Erciyes Üniversitesi Ev Sahipliğinde “Uluslararası Yapay Zeka Hukuku ve Hukukta Dijitalleşme Sempozyumu” Düzenlendi 

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hukuk Fakültesi tarafından “Uluslararası Yapay Zeka Hukuku ve Hukukta Dijitalleşme Sempozyumu” düzenlendi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen sempozyuma; Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Yükseköğretim Kurulu Üyesi ve ERÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Adıgüzel ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  

Etkinliğin açılışında konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Erciyes Üniversitesi’nin Kayseri’nin gururu olduğunu belirterek, yapay zeka alanında yapılacak çalışmalarda Kayseri Büyükşehir Belediye olarak her zaman ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de konuşmasında Kayseri’de olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, Erciyes Üniversitesi’nin Anadolu’nun üniversiteleşme sürecinde bir kilometre taşı olduğunu söyledi. 

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, şunları kaydetti: “Teknolojinin zamanın elde edildiği zaman bir güç kazandırıyor ama geç elde ettiğiniz zaman ise sizleri tüketiyor. Bu süreci böyle görerek, konumuz yapay zeka bağlamında ve kendi ilişkileri içerisinde multidisipliner bir bakışa ihtiyacı olduğunu belirtmek isterim. TÜBA olarak bizler, her bir konuyu her zaman kendi içerisinde multidisipliner olarak değerlendirmeyi, konunun bürokratik yanı sıra akademik yanı sıra, bireyin, vatandaşın, tüketicinin de görüşlerini yansıtacak şekilde bir harmanlama ile değerlendirmelerimizi bilimsel etkinliklerde ortaya koymuş oluyoruz. Dijital dönüşüm süreçleri ile beraber TÜBA, dijitalleşmenin toplumsal yapı üzerindeki etkilerine yönelik çok boyutlu bir yaklaşımı uzun süreden beri takip ediyor. Bu alanda da kurmuş olduğu bir çalışma grubu var. Bu çalışma grubu üyeleri üzerinden de etkinlikler gerçekleştiriyor.” 

Rektör Prof. Dr. Fatih Altun ise yaptığı konuşmada etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Yapay zeka kavramı, bilgiye hızlı bir şekilde ulaşımı ve sonuçların daha kısa sürede elde edilmesi olarak günümüzde gelişmeye devam ediyor. Ancak insan faktörünü bu süreçler dışında tutmamak gerekiyor. Yapay zeka bir algoritma olarak bazı konuları ezberliyor ve öğrenmeye çalışıyor. Ancak veri oluşturabildiğiniz  kadar öğrenebiliyor. Dolayısıyla Yapay zeka veri fazlalığı olduğu zaman öğrenme ile daha etkin sonuçlar ortaya konulması için önemli çalışma sonuçlarını da beraberinde getirmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Adıgüzel de şunları kaydetti: “Yapay zeka ve dijitalleşme sempozyumu esasen bugünkü teknolojinin gelişimi ile birlikte ortaya çıkan sorunların bir bakıma ele alınması amaçlamaktadır. Ama bunun yanında hukuk tek başına artık ileri gidememekte. Yapay zeka kullanımının da hukukta büyük bir etkisi olmaya başladı.”

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay da konuşmasında şöyle devam etti: “Bu sempozyum yalnızca teknik bir tartışmanın değil, aynı zamanda etik, toplumsal ve hukuki bir sorgulamanın da zemini olacaktır. Bu yönüyle oldukça kıymetli ve zamanlaması da son derece isabetlidir.”

Sempozyum Koordinatörü ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğan ise düzenlenen sempozyum hakkında bilgiler vererek, hukukta yapay zekanın birçok alanda kullanılmaya başlandığına dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından Yükseköğretim Kurulu Üyesi ve ERÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa moderatörlüğündeki tematik oturumda akademisyenler tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

Uluslararası Yapay Zeka Hukuku ve Hukukta Dijitalleşme konularının ele alındığı sempozyum 8 Mayıs Perşembe günü sona erecek.

Bilim Gençlerle Kazanacak projesi mayıs ayında liseli gençleri farklı bilim dallarını keşfe çıkarıyor

Bilim Gençlerle Kazanacak projesi mayıs ayında Türkiye’nin dört bir yanından gençleri bilimle buluşturuyor

Bilim Gençlerle Kazanacak projesi mayıs ayında keşif ve ilham dolu bilimsel atölyeler sunuyor

Bilim Gençlerle Kazanacak projesinin mayıs etkinlikleri sosyoloji, biyoloji ve fizik gibi bilim disiplinlerine odaklanıyor

Bilim Kahramanları Derneği’nin öncülüğünde, Pfizer Türkiye’nin katkılarıyla hayata geçirilen Bilim Gençlerle Kazanacak Projesi kapsamında düzenlenen bilim etkinlikleri; 13 ve 26 Mayıs tarihlerinde çevrimiçi, 23 ve 28 Mayıs tarihlerinde ise fiziki olarak gerçekleştirilecek.
Bilimin rehberliğinde yürütülen çalışmalardan ilham alarak gençleri bilimle buluşturmayı ve daha iyi bir gelecek için bilimi sevdirmeyi amaçlayan etkinlikler, mayıs ayında doğa bilimlerinden sosyal bilimlere ve uygulamalı bilimlere uzanan bir yelpazede; sosyoloji, biyoloji, fizik ve mühendislik gibi farklı disiplinlere odaklanacak. Tüm lise öğrencilerine açık ve ücretsiz olan bu etkinliklere katılan gençlere dijital katılım belgesi de verilecek.

Bilim Gençlerle Kazanacak: Mayıs Ayı Bilimsel Atölye Takvimi
Çevrimiçi Etkinlik
Tarih: 13 Mayıs 2025, Salı
Saat: 18.30
Bilim İnsanı: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kurnaz
Üniversite-Çalışma Alanı: Karabük Üniversitesi- Sosyoloji Bölümü
Bilim Etkinliği Detayı: Sokaktaki Bilim: İnsan Davranışını Nasıl Anlarız? İnsan davranışları ve sosyal olayların bilimsel yöntemlerle nasıl incelenebileceği ele alınarak; sosyal medya tutumları, okul arkadaşlıkları, günlük yaşamdaki sorunlardan toplumsal olaylara kadar birçok konunun sosyal araştırmalarla nasıl ele alınabileceği keşfedilecek. Anket, gözlem, görüşme ve küçük deneyler gibi sosyal bilimlerin temel araştırma yöntemleri tanıtılarak, katılımcıların çevrelerindeki olaylara bilimsel gözle bakma becerisi kazanmaları hedeflenecek. Merak etmeyi, soru sormayı ve gözlem yapmayı seven lise öğrencileri için ilham verici bir etkinlik olacak.
Fiziksel Etkinlik: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Tarih: 23 Mayıs 2025, Cuma
Saat: 11.00-14.00
Bilim İnsanı: Dr. Öğr. Üyesi Benay Uzer Yılmaz
Üniversite-Çalışma Alanı: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü- Makina Mühendisliği Bölümü
Çevrimiçi Etkinlik
Tarih: 26 Mayıs 2025, Pazartesi
Saat: 18.30
Bilim İnsanı: Dr. Öykü Üzülmez
Üniversite-Çalışma Alanı: Viyana Bodenkultur Üniversitesi- Hayvan Hücre Teknolojisi ve Sistem Biyolojisi Enstitüsü
Bilim Etkinliği Detayı: “Deneyle İklim Değişikliğini Taklit Edebilir Miyiz?”
Sera etkisi ve iklim değişikliğinin temel nedenleri deneysel olarak keşfedilecek. Kısa bir sunumla, iklim değişikliği, sera gazları ve bu gazların Dünya’nın ısınmasındaki rolü anlatılacak. Ardından, çeşitli kavanozlarda su, buz, sirke ve karbonat kullanılarak, sera gazı oluşumu basit bir deney düzeneğiyle gözlemlenecek. Kavanozlar streç filmle kapatılarak mini sera ortamları oluşturulacak ve güneş ışığı altında sıcaklık farkları takip edilerek sera gazlarının iklim sistemine etkisi somut şekilde anlaşılacak.
Fiziksel Etkinlik: İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü
Tarih: 28 Mayıs 2025, Çarşamba
Saat: 11.00-12.30
Bilim İnsanı: Dr. Ömer Güleryüz
Üniversite-Çalışma Alanı: İstanbul Teknik Üniversitesi- Fizik Mühendisliği Bölümü
Bilim Etkinliği Detayı: “Modern Fiziğin Temel Deneyleri: Parçacık mı, Dalga mı?”
Modern fiziğin temel kavramları deneysel olarak keşfedilecek. Atölyede, elektronun kütle-yük oranı ve lazerle kırınım gibi deneyler uygulanarak parçacık ve dalga doğası gözlemlenecek. Ayrıca, modern fiziği yerinde ve uygulamalı biçimde deneyimleme fırsatı bulunacak.

Yaşayan Anlar: 25 Yılın Retrospektifi

Sabancı Üniversitesi, 25. kuruluş yılı kutlamaları kapsamında ‘Yaşayan Anlar: 25 Yılın Retrospektifi’ adlı özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Serginin açılış töreninde konuşan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, üniversitenin en önemli anlarına yapay zeka ile yeniden hayat verilen sergiye dair “25 yıllık yolculuğumuzda birçok anı, belge ve fotoğraf biriktirdik ama en değerlisi; her yıl üstüne eklediğimiz mezunlarımız, öğrencilerimiz ve kıymetli akademisyenlerimiz oldu. Bu sergi, ‘Birlikte yaratmak ve geliştirmek’ mottomuzun bir ürünü” dedi.

Sabancı Üniversitesi, kuruluşunun 25. yılını özel bir sergiyle kutluyor. Yapay zeka teknolojileri kullanılarak hazırlanan “Yaşayan Anlar: 25 Yılın Retrospektifi / Living Memories: A 25-Year Retrospective” sergisi, 6 Mayıs’ta Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’ndeki Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi (SGM) fuaye alanında açıldı. Serginin açılış töreni; Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici ile Öğretim Üyeleri, mezunlar, öğrenciler ve çalışanların katılımıyla gerçekleşti.

“Son derece kıymetli, emek dolu 25 yıl…”

Serginin açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Üniversite tarihi açısından 25 yıl kısa bir süre olabilir ancak bizim için son derece kıymetli, emek dolu bir 25 yıl oldu. Bu yolculukta birçok anı, fotoğraf biriktirdik, ama en değerlisi; her yıl üstüne eklediğimiz mezunlarımız, öğrencilerimiz ve kıymetli akademisyenlerimiz oldu. Bugün geriye baktığımızda, birçok hedefimizi gerçekleştirdiğimizi memnuniyetle görüyoruz. Elbette her hedefin ardından yeni hedefler koymak gerekiyor. Bu da daha iyisini yapma arzusunun bir sonucudur. Bu nedenle hiç değişmeyen bir mottomuz var: ‘Birlikte yaratmak ve geliştirmek.’ Yaşayan Anlar: 25 Yılın Retrospektifi sergisi de bu anlayışın bir ürünü. Fakültelerden, merkezlerden toplanan karelerle, hep birlikte çıktığımız bu yolculuğu yeniden hatırlıyoruz. 25. yıl kutlamalarımıza böyle anlamlı bir başlangıç yapmaktan mutluluk duyuyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“İlk günkü motivasyonla yolumuza devam ediyoruz”

Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici ise konuşmasında, “Sıfırdan bir üniversiteyi bugünlere taşımak büyük bir başarı. 1999’da ilk öğrencilerimizi bu kampüse getirdiğimizde, zor şartlarda başlayan bu serüvenin ne denli kıymetli olduğunu daha da iyi anlıyoruz. O dönemin öğrencileri ve sonrasındaki öğrencilerimiz, mezunlarımız bugün dünyanın önde gelen üniversitelerinde, şirketlerinde, en üst düzey görevlerde yer alıyor. Bugün de ilk günkü motivasyonla yolumuza devam ediyoruz. Henüz yolun başındayız; hedeflerimizi her geçen gün daha da yukarıya taşıyoruz. Üniversitemizin 25 yıllık yolculuğunu yansıtan bu anlamlı sergiyi hazırlayan tüm ekibe teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yoğun katılımla gerçekleşen açılışın ardından Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi’nin kuruluş hikayesini kaleme aldığı, Türkçe ve İngilizce yayınlanan ‘Bir Üniversite Var Ederken… / Founding a University…’ kitabını konuklar için imzaladı.

Sabancı Üniversitesi’nin 25 yıllık belleği yapay zeka ile işlendi

“Yaşayan Anlar: 25 Yılın Retrospektifi” sergisi, Sabancı Üniversitesi’nin 25 yıl öncesinden günümüze uzanan kuruluş hikayesi, kampüs yaşamı, öğrenci ve mezun başarıları, bilim ve sanat alanında öne çıkan çalışmalarını kapsayan geniş bir perspektif sunuyor. Üniversitenin fakülteleri, araştırma merkezleri ve birimlerinden toplanan binlerce içerikle hazırlanan sergi, bu zengin içeriğin yapay zeka modelleriyle işlenmesiyle oluşturuldu. Sergide; 1999 yılında ‘bir dünya üniversitesi’ kurma hayalinden doğan ve özgün eğitim modeliyle fark yaratan Sabancı Üniversitesi’nin kilometre taşları, hem orijinal belgeler hem de yapay zeka teknolojileriyle canlandırılan arşiv materyalleri ve anılarla aktarılıyor.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası