ERÜ’de Glokom etkinliği
Dünya Glokom Haftası olması nedeniyle, toplumda glokom farkındalığı oluşturmak amacıyla, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından Gevher Nesibe Hastanesi Poliklinikler girişinde ücretsiz etkinlik gerçekleştirdi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Gevher Nesibe Hastanesi Poliklinikler Girişinde gerçekleştirilen etkinlikle ilgili bilgi veren Tıp Fakültesi Göz ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Kuddusi Erkılıç şunları söyledi.
“Glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın ve sinsi bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise kalıcı görme kayıplarına neden olabilir. Bu yüzden her yıl detaylı göz muayenesi yaptırmak gerekir. Gerçekleştirilecek olan etkinlikte ücretsiz göz tansiyonu ölçümü yapılarak, risk altında olan bireyler ve yapılması gerekenler anlatıldı.
Glokom, ortak karakteri görme sinir başında ilerleyici tahribat yapan ve bu nedenle kör edici potansiyeli olan, genellikle göziçi basıncı yüksekliğiyle seyreden göz hastalığı glokom olarak anılır. Glokomun çeşitli tiplerinin oluşum şekli, klinik görünümü ve tedavisi birbirinden çok farklıdır. Glokom bazen yıllarca sessiz sedasız gözü körlüğe götürebilen sinsi, bazen de şiddetli ağrı, kusma, kızarıklık ve görme azalması tablosu yaratabilen acil bir hastalık olarak karşımıza çıkabilir. Göz içi basıncı genellikle yüksek olmakla birlikte, normal göziçi basınçlı tipi de vardır. Glokomda Göziçi basıncı, Optik sinir başı hasarı, Görme alanı kayıpları, Drenaj açıları incelenir ve takip edilir. Glokom tipleri yaşa göre sınıflama: Konjenital (0 yaş), İnfantil (0-2 yaş), Juvenil (2-34 yaş) Erişkin (35+ yaş) Mekanizmaya göre sınıflama. Gelişimsel (Konjenital, infantil, ve juvenil) Açık açılı, Kapalı açılı, Karışık tip Drenaj açısı anatomik olarak açıksa ve trabeküler ağın önünde bir engel yoksa açık açılı, eğer bu açı iris ya da başka dokularca kapanmışsa kapalı açılı glokomdan bahsedilir. Gelişimsel tipte açı elemanlarının anatomik bozuklukları ön plana çıkar.” Dedi.