ERÜ’de “14 Mart Tıp Bayramı” kutlandı.. Mesajlar, açıklamalar, etkinlikler
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi tarafından “14 Mart Tıp Bayramı” dolayısıyla tören düzenlendi.
Sabancı Kültür Sitesi fuaye alanında Olgunlaşma Enstitüsünün açtığı serginin gezilmesinin ardından başlayan törene, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Borlu, Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay ve Prof. Dr. Recai Kılıç, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Per, sağlık çalışanların sorunlarına ve sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına değindi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu da, 14 Mart Tıp Bayramı’nın 1976 yılından bu yana kutlandığını belirtti.
Dekan Poyrazoğlu, “Tıp Fakültesi hastanelerinin ana görevinin, tıp fakültesi ve diğer sağlık profesonellerini yetiştiren eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin uygulama alanı olduğu, bu hastanelerin kar amaçlı kuruluşlar olmadığı unutulmamalıdır. Sağlık hizmet yükünün birincil yüklenicisi değil, eğitimin yanında nitelikli sağlık hizmeti veren eğitim-araştırma merkezleri olduğu kabul edilmelidir. Yeniden bir mali yapılanma ve güncellenmiş fiyat politikaları ile fakülte hastanelerinin finansal sorunları çözülmelidir. Unutulmamalıdır ki! Günümüzde güç bilgidir ve güçlü ise bilgiye sahip olandır. İşte bu yüzdendir ki! Tıp fakültelerinde eğitim ve araştırmanın ön plana çıkarılması, toplumun sağlık sorunlarını bilen ve çözen nitelikli hekimlerin yanında aynı zamanda araştırmacı hekimlerin de yetiştirilmesi çok önemlidir. Ülkemizin 10 araştırma üniversitesinden birinin tıp fakültesi olarak bizim de en büyük hedefimiz, hem nitelikli, hem de araştırmacı hekim yetiştirmektir ve bu kapsamda da çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da konuşmasında, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.
14 Mart’ın sağlık çalışanları açısından önemine de değinen Başkan Büyükkılıç, 14 Mart’taki etkinliklerinin genişletilerek halkla birlikte kutlanması gerektiğini kaydetti.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ise, 14 Mart’ın öneminin; 14 Mart 1919’da tıbbiyeli öğrencilerin işgal altındaki İstanbul’da gerçekleştirdikleri yurt savunma hareketinden geldiğini söyledi.
Rektör Çalış, “O yüzden 14 Mart Tıp Bayramını kutlarken, bu meşaleyi yakan vatanseverlerimizi minnetle anıyoruz. Hekimlik mesleği çok ulvi, çok saygın bir meslek olmanın yanında, sorumluluğu da o kadar ağır bir meslektir. Hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları, bu ulvi görevlerini icra ederken, sorumluluklarının da ne kadar ağır olduğunun her zaman farkında olmuşlar ve olmaya devam edeceklerdir. Aziz Milletimiz şunu iyi bilmelidir ki! Başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanları, bilgi ve tecrübesini, olağanüstü gayretle insan sağlığı için kullanmaktadır. Bazen 24 saat, bazen 36 saat, hatta 48 saatini işyerinde geçirmek zorunda kalan başka bir meslek gurubu olduğunu sanmıyorum. Hiçbir doktor, hiçbir sağlık çalışanı, bilerek veya tedbirsizlikle hastasına zarar vermez, veremez. Fakat sağlık çalışanları da, etten kemikten yaratılmış, ruhu olan, duyguları olan birer insandırlar. Her türlü uğraş ve çabaya rağmen bazen istenen sonuç alınmayabildiği gibi, bazen Tıp literatüründe komplikasyon dediğimiz hasta açısından istenmeyen sonuçlar da oluşabilir. Bunlar dünyanın her yerinde olabilecek, önüne geçilemeyecek olaylardır. Özellikle sağlık çalışanına şiddet bağlamında, muhakkak kişi kendini sağlık çalışanın yerine koyup, bir gün kendinin de o sağlık çalışanına ihtiyaç duyacağını bilmelidir” şeklinde konuştu.
Konuşmasında ülkemizde sağlık alanında büyük atılımların gerek sağlık hizmetlerine ulaşımı, gerekse kaliteli sağlık hizmeti bakımından Türkiye’yi zirve ülkeler arasına soktuğunu kaydeden Rektör Çalış, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu durum hasta memnuniyetinde büyük artışa yol açmıştır. Artık ülkemizdeki hastaneler sadece kendi halkımıza değil, sağlık turizmi kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen yabancılara da şifa dağıtır konuma gelmişlerdir. Bu durum ülkemize döviz girdisi ve ülkemizde verilen sağlık hizmeti bakımından oldukça önemlidir. Yaptığımız işin büyük bir özveri gerektirdiği şüphesiz bir gerçek. Bu saygın mesleği seçerken ve mesleğe başladığımızda bizlere emanet edilen insan canının, ne kadar mukaddes olduğunu tabi ki iyi biliyoruz. Onun için zorlu bir eğitim sürecinden geçip, gecesi gündüzü olmayan nöbetlerde, bazen ailemize, bazen arkadaşlarımıza, bazen kendimize ayıracağımız vakitleri insan hayatını kurtarmak için harcadık. Bu özverinin maddi karşılığı olamaz, ama hastanın ızdırabının geçip gözünüze bakması, bize dua etmesi ise hiçbir maddiyatla kıyaslanamaz. Bunu en az benim kadar sizde biliyorsunuz ve yaşıyorsunuz. Böyle ulvi bir mesleğin mensubu olmaktan şahsım adına gurur duymaktayım. Sizin de gurur duyduğunuza eminim.”
Açılış konuşmalarının ardından Gevher Nesibe Teşvik Ödülleri, yayın sıralamasında ödül alan öğretim üyelerine teşekkür beratları ve spor müsabakaları ödülleri verildi. “Prof. Dr.”, Doç. Dr.” ve “Dr. Öğretim Üyelerine” cübbe giydirilmesinin ardından tören son buldu.
TÜRK SAĞLIK-SEN KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI KAMİL ÜNAL “SAĞLIK ÇALIŞANLARI AĞIZ TADIYLA GÜZEL BAYRAMLARI KARŞILAŞIN İSTİYORUZ”
14 Mart Tıp Bayramı bundan tam 100 yıl önce Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de iki kule arasına dev bir Türk bayrağı asan Tıbbiyelilerin işgale tepki, milletine sevda ve vatanına bağlılığın bir yansımasıdır.
Türk Sağlık-Sen 100 yıl önceki idealin temsilcisi, o asil ruhun günümüze yansımasıdır. Sevdası Türkiye olan bizler, her şartta ve zamanda bayrak, vatan, millet ve devlet demekten asla vazgeçmeyeceğiz.
İşte böylesine kutsal bir mirasın sahipleri sağlık çalışanlarımızın bugün karşı karşıya kaldıkları sorunlar nedeniyle 14 Mart Tıp Bayramını, bayram tadında karşılamaya hasret kaldık.
Bugün mobbing ve şiddetten en fazla mağdur olanlar sağlık çalışanlarıdır. Her 30 dakikada bir sağlık çalışanın şiddete uğradığı, doktorların kafasına kaldırım taşları atıldığı, hastanelerin basıldığı ve şiddetin cinayete dönüşmeye başladığı bir çalışma ortamı mevcuttur. Bazı düzenlemeler ile önlemler alınmak istenmişse de bunların yetersiz olduğu ortadadır. Bu nedenle acil bir şekilde sağlıkta şiddete istisnasız tutuklu yargılama gelmeli, sağlık kurum ve kuruluşları sıfır toleranslı alan ilan edilerek burada işlenen suçların ertelenmesi veya paraya dönüştürülmesine son verilmeli ve şiddet uygulayanlara acil haller dışında belli bir süre paralı sağlık hizmeti uygulaması hayata geçirilmelidir.
Bir başka bela olan mobbingin önüne geçilmelidir. Özellikle idarecilerin yaptıkları baskılara bir son verilmelidir. Bu konuda yapılacak en doğru iş de kamuda ehliyet ve liyakate dayalı, adaleti esas alan bir yönetim sistemi oluşturmaktır.
Aşırı iş yükü sağlık çalışanlarının çalışma, aile ve sosyal hayatlarının zorlaştıran bir diğer sorundur. Bu konuda planlı bir istihdam politikasına ihtiyaç olduğu açıktır.
Aile hayatına zarar veren bir diğer meselede sözleşmeli istihdamdır. Çalışanları eşinden ve çocuğundan ayrı bırakan, ailelerde huzuru bozan, yuvayı parçalayan bu uygulama bir an önce sonlandırılmalıdır. Tüm sağlık çalışanları kadrolu personel olarak istihdam edilmelidir.
Sağlık çalışanları mobbing, şiddet, yoğun iş yükü aile ve sosyal hayattan feragat gibi birçok sıkıntıya katlanarak devletinin emrinde milletine hizmet ederken, emeklerinin karşılığı bir nebze de olsa karşılanıyor mu diye sorarsanız buna vereceğimiz cevap ne yazık ki hayırdır.
Döner sermayeler sıfırlanmıştır. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum edilmişlerdir. Bu durum tüm sağlık çalışanlarının ekonomilerinin büyük zarar görmesine neden olmuştur. Bu konuda başlattığımız dilekçe kampanyası sürmektedir. Tüm çalışanları döner sermaye mücadelemize katkı vermeye çağırıyoruz. Emeğimizin ve alın terimizin karşılığını almak için mücadelemizi her daim sürdüreceğiz.
Bunun yanı sıra 3600 ek gösterge, ek zam gibi temel ekonomik beklentilerimize de hala bir yanıt verilmiş değildir. Bu beklentilerimiz lütuf değil, bir haktır. Çünkü toplu sözleşmede enflasyon farkının bile gerisinde kalan bir zamma imza atılması kamu çalışanların bütçelerinde çok ciddi yaralar açmıştır. Bunların kapanması ve zararların telafisi için ek zam şarttır. Tüm çalışanların ek göstergeleri hakkaniyetli bir şekilde yükseltilmelidir.
Bir önceki 14 Marttan bugüne temel sorunlardan sadece yıpranma payı için küçük bir adım atılmıştır. Fiilen 9 yıla 1 yıl, geriye dönük çalışmanın dahil olmadığı ve tüm çalışanları kapsamayan bir yıpranma payı hayata geçmiştir. Beklentilerin çok uzağında kalan yıpranma payının çalışanlara bir faydası olması için mutlaka yeniden değerlendirilmesi şarttır.
Ülkemizde sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan 920 Bin çalışanın sorunları ve talepleri için bu 14 Martta somut adımlar ve yasal düzenlemeler görmek istemekteyiz. Çalışanlar sorunlar yumağı içerisinde çalışanlar bırakılmamalı. Hamaset dolu sözlerle 14 Mart geçiştirilmemelidir.
*Döner Sermaye Sistemi yeniden düzenlensin, emekliliğe yansıtılsın.
*Ek Gösterge çalışanların hepsini kapsayacak şekilde yeniden düzenlensin.
*Yardımcı Hizmetlilere Memur kadrosu verilsin.
*Yıpranma Payı çalışanların hepsine verilsin.
*Büyümeden refah payı verilsin.
*Sağlıkta şiddet son bulsun.
*Artık yeter !!! Biz icraat istiyoruz.
100 yıl önceki idealin temsilcisi olan Türk Sağlık-Sen,
Bu yolda ve uğurda, Sizlerin de verdiği destekle,
Yılmayacağız, yıkılmayacağız, başaracağız, başaracağız, başaracağız…Bu duygu ve düşüncelerle, 14 Mart Tıp Bayramının tüm sağlık çalışanlarına kutlu olmasını diliyor, Millet olarak hepimizin daha huzurlu, aydınlık 14 Martlara ve yarınlara ulaşmamızı temenni ediyoruz.
Başkan Dr.Memduh Büyükkılıç’ın 14 Mart Tıp Bayram mesajı
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 14 Mart tıp bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayınladı.
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın mesajı şöyle:
“Karşılaştığınız türlü güçlüklere rağmen, kutsal mesleğinizin icrasında yurttaşlarımızın sağlık sorunlarının çözümüne yönelik insanüstü gayretiniz bizler için iftihar kaynağıdır. Bu vesileyle size minnet ve şükran duygularımı ifade etmeyi bir görev sayarız. İnsanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen, bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği büyük özveriyle yerine getiren tıp çalışanlarımızın insan yaşamına saygıyı ifade eden 14 Mart Tıp bayramınızı içten duygularımla kutluyor başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum”
Melikgazi Belediyesi Çocuk Meclis Üyeleri Başkan Dr.Memduh Büyükkılıç’ın TIP BAYRAMINI KUTLADI
Melikgazi Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri 14 Mart Tıp Bayramı dolayısı ile Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı ziyaret ederek, Tıp bayramını kutladılar.
Çocuk Meclisi üyeleri Başkan Dr.Memduh Büyükkılıç’a hem TIP hem de KENT DOKTORU olmasından dolayı buket çiçek vererek, Çocuk Meclisi olarak Tıp bayramını kutladılar ve bir süre sohbet ederek, Tıp Doktorluğu mesleği hakkında bilgi aldılar.
Çocuk Meclisinin yapmış olduğu bu ziyaretten son derece mutlu olduğunu ve duygulandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç“Çocuk Meclisi üyeleri her konuya çok duyarlılar. Bu Tıp Bayramında Başkanlarının da bir nörolog doktor olduğunu unutmamışlar. Bugün onlar benim 14 Mart Tıp bayramımı kutluyorlar, dilerim gelecekte bizde onları muayenehanelerinde ziyaret ederek Tıp bayramlarını kutlarız. Bu anlamlı ziyaret vesilesiyle bende tüm tıp camiasının, meslektaşlarımın 14 Mart Tıp Bayramlarını kutluyorum. Daha nice bayramlara sağlıkla, insanlara hizmet etme amacı ile erişmelerini temenni ediyorum” dedi.
Başkan Dr.Memduh Büyükkılıç, Tıp doktorluğunun insan odaklı olmasından dolayı sorumluğun daha ağır olduğunu sözlerine ekledi.