Ekonomi-teknoloji haberleri ve TUİK verileri (14.04.2022)

Yapay zekâ destekli iş sağlığı ve güvenliği platformu intenseye yeni ergonomi modülünü duyurdu
Yapay zekâ destekli iş sağlığı ve güvenliği (ISG) platformu intenseye yeni ergonomi modülünü ilk kez EHS Today iş birliğiyle düzenlenen çevrimiçi webinar ile duyurdu. İşyerlerinde yaralanma meydana gelmeden önce ergonomi risklerini belirlemeye yardımcı olan modül, 3D modeller oluşturarak birden fazla kişinin vücut mekaniğini analiz ediyor ve risk altındaki birden fazla çalışanı aynı anda tespit edebiliyor
intenseye; Müşteri Başarı Yöneticileri David Lemon ve Gabrielle Connolly’nin katılımıyla düzenlenen webinarda iş sağlığı ve güvenliğinin geleceğini değiştirecek yeni ergonomi modülünü tanıttı.
Tesislerdeki ergonomik riskler hakkında gerçek zamanlı videoları işleyen yeni ergonomi modülü, bir yapay zekâ (AI) algoritması tarafından vücut mekaniği ve hareketleri 3D modellerle analiz ediyor. İş sağlığı ve güvenliğinde devrim yaratacak bu yeni araç, vücut hareketlerini otomatik olarak analiz etmek için yapay zekâ kullanırken çalışanların mahremiyetlerini de koruyor ve tüm kişisel veriler kaydedilmeden anonim olarak işleniyor.
intenseye Müşteri Başarı Yöneticisi David Lemon yaptığı açıklamada, “intenseye yapay zekâ kullanarak sürekli nicel izleme yapıyor ve böylelikle daha veri odaklı ve kapsamlı bir yaklaşım geliştirebiliyor. İSG stratejilerine rehberlik edecek şekilde gerçek zamanlı olarak izleme ve ayarlama yapmamız, nicel metrikleri kullanma becerimiz hem verimlilik hem de iş güvenliği sağlıyor. Intenseye ergonomi modülü, vücutta en yüksek gerilmenin nerede, hangi sıklıkta ve ne zaman meydana geldiğini görmeyi inanılmaz derecede kolaylaştıran sonuçlar sunuyor.” dedi.
intenseye’ın Müşteri Başarı Yöneticilerinden Gabrielle Connolly ise şunları söyledi: “intenseye olarak, sahadaki ergonomik performansın tarafsız, nicel değerlendirmelerini yapabilen bir yazılım tasarlamayı hedefledik. Bilgisayarla görme imkânı sunan yazılımımızı Tüm Vücut Değerlendirme (REBA) ve Hızlı Üst Uzuv Değerlendirmesi (RULA) metodolojilerinden ilham alarak geliştirdik. Bilgisayarla görüş yazılımımız bu hesaplama yöntemlerini kullanarak vücutta 21 nokta tanımlıyor; çeşitli görevleri tamamlayarak birden fazla kişiyi takip ediyor ve ergonomik performanslarını değerlendiriyor.”
İş sağlığı ve güvenliğinin geleceği
intenseye platformunun ergonomi modülü insanların yaptığı değerlendirmeden çok daha fazlasını sunuyor. Modül, vardiyalardaki riski belirlemek için tüm eylemler üzerinde bir değerlendirme yapıyor ve böylelikle çalışanın ergonomi riskine ilişkin gerçek anlamda bütünsel bir görüş sağlıyor. Tüm iş vardiyasının anlaşılması, yönetimin herhangi bir güvenlik veya sağlık sorunu ortaya çıkmadan önce durumu düzeltmek için çözümleri hızla uygulamasına olanak tanıyor. Daha önceki ergonomi analizlerinde teknoloji kullanımı kısıtlı iken intenseye’ın teknolojisi İSG uzmanlarının hayatını kolaylaştırıyor. Eski sistemlerde bir kişi tek bir çalışanın gözle analizini yaparken diğer çalışanların riskli pozlarını kaçırabiliyordu. Fakat intenseye teknolojisi, birden fazla kamerayla entegre olarak aynı anda birden fazla kişinin riskli ergonomi pozlarını tespit edebiliyor. Bu sayede sakatlanmaların da önüne geçilebiliyor. intenseye’ın teknolojisi ile tüm bu riskler, çalışanın gizliliği korunarak engelleniyor. Çalışanların mahremiyeti gözetilerek sık yapılan duruş bozuklukları konusunda İSG uzmanları bilgilendiriliyor ve İSG kültürü tesislerde yaygınlaştırılıyor.

2022 İlk Çeyreği İnşaatta Durgun Geçti

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. Ocak ayında 20 ayın en düşük değerini gören Faaliyet Endeksi, şubat ayında olduğu gibi mart ayında da eşik değerin üstünde yer aldı. Güven Endeksi eşik değer seviyesindedir. Buna karşılık Beklenti Endeksi şubat ayına göre artmış olsa da, hâlen eşik değerin altında dalgalanmaktadır.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2022 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, ocak ayında 20 ayın en düşük değerini gören Faaliyet Endeksi şubat ayında olduğu gibi mart ayında da eşik değerin üstünde yer almıştır. Güven Endeksi eşik değer seviyesindedir. Buna karşılık Beklenti Endeksi şubat ayına göre artmış olsa da, hâlen eşik değerin altında dalgalanmaktadır. Birleşik Hazır Beton Endeksi, faaliyetteki yükseliş neticesinde yukarı yönlü hareket etmiştir.

Geçen yılın aynı ayına göre baktığımızda ise mart ayında güven hariç diğer endekslerde bir gerileme görülmektedir. İnşaat sektöründe mevsimsel olarak beklenen yükseliş, bu yıl mart ayında istenilen düzeyde gerçekleşmemiştir. Beklenti ve faaliyetin geçen yılın mart ayında daha yüksek olduğu görülmektedir.

İnşaat sektöründe istikrarlı büyüme her zamankinden daha önemli hâle gelmiştir

Faaliyet Endeksi’nin 6 aylık hareketli ortalamasını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Aylık bazdaki dalgalanmaların etkisini ortadan kaldırdığımızda sektörün, pandeminin etkilerinin sektörde hissedildiği 2020 yılının ilk yarısından itibaren 2 dip ve 2 zirve yaptığı anlaşılmaktadır.” dedi.

Son 20 aydır sektörün yukarı yönlü istikrar arz eden bir yapıda faaliyet göstermediğinin net bir şekilde görüldüğünü ifade eden Yavuz Işık, “Hazır beton sektörünün bağlı olduğu inşaat sektöründe de aynı zaman dilimleri için benzer yükselme ve alçalmalar görülmektedir. İnşaat sektörünün bu performansı, büyüme rakamlarına da yansımaktadır. 7 çeyrektir dengesiz bir büyüme sergileyen inşaat sektöründe istikrarlı büyümeyi mümkün kılacak politikalara ihtiyaç, her zamankinden daha önemli hâle gelmiştir.” dedi.

TotalEnergies, Rubia Works serisini KOMATEK’te tanıttı

TotalEnergies, 9 – 13 Mart 2022 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen KOMATEK 2022’de yüksek performanslı ve yenilikçi ürünlerini sektörle buluşturdu. KOMATEK Uluslararası İş ve İnşaat Makine, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarı’nda TotalEnergies Madeni Yağları’nın iş makineleri için özel olarak geliştirilmiş ağır dizel motor yağları serisi Rubia Works katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

TotalEnergies Pazarlama ve Teknoloji Direktörü Fırat Dokur, sektörü beş yıl aradan sonra bir araya getiren fuarda bir kez daha yer almanın kendileri için önemini vurguladı. Dokur, “TotalEnergies Madeni Yağlar olarak 50 yılı aşkın süredir endüstriyel segmentler için yenilikçi ve yüksek performanslı ürün ve çözümler geliştiriyoruz. Türkiye’nin yanı sıra uluslararası alanda da etkisi yüksek bu platformda, sektör temsilcilerine ürün ve hizmetlerimizi tanıtma fırsatı yakaladık. KOMATEK en son 2017 yılında tüm sektörü bir araya getirmişti. Aradan geçen beş yılda pek çok değişim yaşandı. Sektörün inovasyona, yeni teknolojilere gereksinimi de arttı. Bizim sektöre kazandırdığımız yeni ürünleri göz önüne aldığımızda son derece etkili ve verimli bir buluşma oldu” diye konuştu.

En zorlu koşullarda yüksek verim

Rubia Motor Yağları’nın önde gelen ağır ticari araç ve ekipman üreticileri tarafından 200’den fazla kez test edilip onaylandığını söyleyen TotalEnergies Pazarlama ve Teknoloji Direktörü Fırat Dokur, Rubia Works ürün gamının da hafriyat, maden ve taş ocağı operasyonlarında kullanılan en yeni makine motorları için özel olarak tasarlandığını söyledi. Dokur, “Rubia Works serisi iş makinelerinin en yeni yüksek performanslı dizel motorlarına yüzde 100 uyumlu. İnşaat ve madencilik sektöründe, özellikle ağır yük, uzun çalışma süreleri, tozlu ortam ve sıcak hava gibi en zorlu koşullarda çalışan motorların verimliliğini sağlıyor, bakım maliyetlerinin düşmesine yardımcı oluyoruz” dedi.

TotalEnergies’in endüstriyel ekipmanlar için geliştirilen gresleri Ceran ve Multis’i de fuar katılımcılarıyla buluşturduklarını ifade eden Dokur, şöyle devam etti:

“TotalEnergies Madeni Yağlar olarak yüksek kaliteli ve geniş bir gres ürün serisi sunuyoruz. İnovasyon, TotalEnergies’in DNA’sında var. Patentli Ceran teknolojisi ile yeni nesil kalsiyum sülfonat kompleks teknolojili gresi ilk biz geliştirdik. Ceran gres serimiz, ekipmanlardan en yüksek verimi almaya yardımcı oluyor, ihtiyaç duyulan güvenilirliği ve rekabet avantajını sunuyor. Ceran, yüksek basınca, suya ve yüksek sıcaklığa karşı dayanıklılık ve mekanik stabilite, aynı zamanda korozyona ve oksidasyona karşı mükemmel koruma sağlıyor. Standart lityum greslerden daha dayanıklı ve güvenilir lityum-kalsiyum sabunlu gresimiz Multis de yüksek sıcaklıklarda üstün performans sağlarken gres tüketimini de önemli ölçüde azaltıyor.”

Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Ticari süt işletmelerince 789 bin 180 ton inek sütü toplandı
BESOB ile Uyumsoft arasında e-Dönüşümde iş birliği protokolü imzalandı

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ile Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ arasında, e-Dönüşümde iş birliği protokolü imzalandı. İş birliği protokolü imza törenine, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Akif Tak, Uyumsoft İş Geliştirme Direktörü Turgut Erkaynak, Uyumsoft Bulut Hizmetleri Genel Müdürü Erhun Öçal, Uyumsoft İş Geliştirme ve Kanal Yöneticisi Funda Şengül Akı, Uyumsoft Bursa Bölge İş Ortağı Kemal Güler, Uyumsoft Bursa Bölge Yöneticisi Murat Özpamuk, İş Geliştirme Yöneticisi Emine Korkmaz, İş Geliştirme Yöneticisi Özhan Kadaifçioğlu, Uyumsoft İstanbul ve Bursa ekipleri ve iki kurumun üst düzey yetkilileri ve oda başkanları katıldı. İş birliği kapsamında, BESOB üyesi firmaların uçtan uca dijital dönüşümünün sağlanması hedefleniyor. Uyumsoft’un e-Uyum (e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter vb) uygulamaları ve ticari yazılım çözümleri, 22 Ocak’ta yayınlanan 509 tebliği kapsamında tanımlanan sektörler başta olmak üzere gayrimenkul, otomotiv sektörleri gibi tüm sektörlerin dijital dönüşümüne rehberlik edecektir.

BESOB üyelerinin uçtan uca dijital dönüşümü sağlanacak

e-Dönüşümde iş birliği protokolünü değerlendiren Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Akif Tak, şunları söyledi:

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 22 Ocak 2022 tarihli yayınlanan 509 sıra nolu Vergi Usul Kanunu (VUK) Tebliği’ne göre, e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye uygulamalarında yeni dönem başladı ve kapsam genişliyor. Yasa kapsamında, bu işlere el atmalıyız. Bu çerçevede, odalarımız bünyesindeki üyelerimizin e-Dönüşüm süreçlerini başarılı bir şekilde uçtan uca yönetmeleri için, Uyumsoft ile iş birliği protokolü imzaladık. Güzel bir iş birliği fırsatı oldu. İş birliğinin birliğimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.” dedi.

İş birliği protokolü hakkında bilgi veren Uyumsoft İş Geliştirme Direktörü Turgut Erkaynak, şunları kaydetti:

Türkiye’nin öncü teknoloji ve inovasyon şirketi olarak, 60 binin üzerindeki yerli ve global işletmenin uçtan uca dijital dönüşümünü sağlıyoruz. 509 VUK Genel Tebliği kapsamında, BESOB ile iş birliği protokolü imzaladık. Birliğin üyelerine, e-Belge uygulamaları ve ticari yazım çözümlerimizle hizmet vererek, dijital dönüşümlerini hızla gerçekleştirmelerini sağlayacağız. İş birliğinin ekonomimize hayırlı olmasını diliyoruz.” diye konuştu.

GİB e-Arşiv 2.000- 5.000 ürünü ücretsiz sunulacak

Ayrıca, GİB tarafından yayınlanan 509 sıra nolu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği’ne göre, e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından, vergi mükelleflerine yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 2.000 TL olması, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda ise toplam tutarın 5.000’yi bulması durumunda, kağıt fatura yerine, e-Arşiv Fatura düzenleme zorunluluğu 1 Mart 2022 tarihinden itibaren hayata geçirildi. Bu kapsamda, GİB e-Arşiv 2000-5000 uygulamasını kullanacak olan Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Üyeleri, Uyumsoft’un GİB e-Arşiv 2.000- 5.000 ürününü ücretsiz olarak kullanabilecektir.

509 nolu VUK Genel Tebliği’nde yapılan değişiklikler şunları kapsıyor?

1-e-Fatura zorunlu geçiş haddi 5 milyon TL’den 2021 hesap dönemi için 4 milyon TL’ye, 2022 ve sonrası yıllarda 3 milyon TL’ye düşürülüyor.

2-Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Ortamında İlan Yayınlayanlar, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracılarının e-Arşiv Fatura’ya geçişine artık “Kendilerine veya Aracı Hizmet Sağlayıcılarına Ait İnternet Sitelerinde veya Diğer Her Türlü Elektronik Ortamlarda Mal ve Hizmet Satışını Gerçekleştiren” mükellefler de dahil oldu. Eğer mükellef 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanların, e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getiriliyor.

3-Gayrimenkul veya taşıt alımı – satımı yapan, inşaatını yapan, kiralama işi yapan firmalar, (yani kiralama şirketleri, galericiler, emlakçılar vb.) 2020 ve 2021 cirosu 1 milyon TL’nin üzerinde olanlar, 2022 cirosu ise 500 bin TL’nin üzerinde olanlar zorunlu olarak e-Fatura’ya geçecek.

4-Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan veya belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle, konaklama hizmeti veren otellere, e-Fatura kullanma zorunluluğu geliyor.

5-e-Fatura mükellefi olmayan firmaların, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “e-Arşiv Fatura Portali” üzerinden; vergi mükelleflerine kesilen fatura tutarı 10 bin TL, vergi mükellefi olmayanlara kesilen fatura tutarı ise ilgili yılın fatura düzenlenme haddine çekiliyor. (2021 fatura düzenleme haddi 1.500 TL’dir)

6-İrsaliye yerine geçen evraklar yerine (e-Arşiv Fatura’nın kağıt çıktısı, ÖKC fatura bilgi fişi) artık sevk irsaliyenin bir örneği ile de sevk yapılabilmesi için GİB standartlarına uygun ve sorgulanmasına olanak sağlayacak özel kod içeren bir belge olması zorunluluğu getiriliyor.

7-e-İrsaliye zorunluluğu daha önce 25 milyon TL üzerinde olan firmalar içindi. Bundan sonra, 2021 yılı için cirosu 10 milyon TL’nin üzerinde olan firmalar, e-İrsaliye faturaya geçmek zorunda olacaklardır. Ayrıca, demir ve çelik veya çelik eşyaların imalatını, ihracatını, ithalatını yapan firmalarda, e-Fatura mükellefi olma şartı aranmaksızın, e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunluluğu geliyor.

8-Döviz alım satım belgesiyle ilgili olarak da, e-Döviz alım satım belgesinin adı, bundan sonra, e-Döviz ve kıymetli maden alım satım belgesi” olarak değişiyor. Buradan yapılan kıymetli madenlerin alım ve satımında bu belgenin düzenlenmesi gerekiyor.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

New Holland ürün gamının en güçlü traktörlerinin Kayseri Lansmanı ve geleneksel iftarı yapıldı.

New Holland ürün gamının en güçlü traktörlerinin Kayseri Lansmanı ve geleneksel iftarı yapıldı. New Holland …